Masło, które pali się na patelni to zmora wielu gospodyń domowych. Okazuje się, ze jest prosty sposób, który pozwoli tego uniknąć. Dzięki niemu masło nie spali się, a wy spokojnie będziecie mogli smażyć ulubione potrawy na maśle. Znacie ten trik?

Masło przypala się na patelni – jak z tym walczyć?

Łatwo o przypalenie się masła na patelni. To dlatego, że masło nie składa się tylko i wyłącznie z tłuszczu. W maśle znajdziecie też:

  • Wodę
  • Białka krowie
  • Minimalną ilość laktozy
  • Inne składniki w bardzo małych ilościach

Okazuje się, że masło pali się na patelni właśnie przez zawartość innych elementów. To nie sam tłuszcz jest za to odpowiedzialny. Jeśli chcecie usmażyć jakąś potrawę na maśle, bo zależy wam na uzyskaniu tego charakterystycznego maślanego posmaku, koniecznie wypróbujcie naszą metodę.

Masło pali się na patelni? Ta metoda zawsze działa

Na rozgrzaną patelnie dodajcie zawsze najpierw kilka kropli oleju. Dopiero potem dodajcie na patelnię masło. Dzięki temu będziecie mogli smażyć wasze potrawy na maśle, bez obawy o jego przypalenie.

Zobacz także:

Użyjcie bardzo małą ilość oleju, a nie wyczujecie tego wcale w smaku. Potrawa smażona na maśle dalej będzie miała głównie maślany smak.

Masło do smażenia

Możecie też użyć specjalnie przygotowanego masła do smażenia – masła klarowanego. Zostało ono pozbawione białek, wody i tak zwanych szumowin. Dzięki temu masło klarowane cechuje się znacznie wyższą zawartością tłuszczu na 100 g produktu. Im więcej procent tłuszczu w danym produkcie, tym mniejsza szansa, że masło się spali.

Możecie kupić masło klarowane w sklepie, lub zrobić własne masło klarowane w domu.

Jak zrobić domowe masło klarowane?

By zrobić masło klarowane, musicie umieścić kostkę (lub więcej) masła w małym rondelku. Powoli go podgrzewajcie i zbierajcie wydzielające się na wierzchu szumowiny pojawiające się jako piana. Musicie bardzo powoli podgrzewać takie masło, żeby się nie spaliło, bo zniszczycie cały efekt i cała porcja masła będzie do wyrzucenia.

Czyta także: