AdobeStock
Newsy

Co zrobić, żeby mak nie miał gorzkiego smaku? Ten babciny trik jest niezawodny

Mak stosuje się głównie w cukiernictwie i piekarnictwie. Niestety, bywa on czasami gorzki, przez co psuje smak całego dania. Na szczęście wiemy, jak tego uniknąć.

Mak stanowi podstawę wielu świątecznych dań. Dodajemy go do strucli, kutii i makowców. Niestety, nieodpowiednio przygotowany mak może być gorzki, przez co danie nabiera nieprzyjemnego smaku. Jak tego uniknąć? Przetestujcie sprytny trik babć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby mak nie miał gorzkiego smaku?

Mak to rodzaj rośliny z rodziny makowatych. Jej nasiona są używane w całości lub zmielone jako składnik wielu produktów spożywczych – zwłaszcza ciast i chleba – a także są wyciskane w celu uzyskania oleju makowego. Mak to między innymi jeden ze składników świątecznych ciast i wielu innych potraw. Co zrobić, żeby mak nie miał gorzkiego smaku i nie zepsuł nam dania?

Przed dodaniem maku do potrawy, mak trzeba dobrze sparzyć, aby stracił nieprzyjemną gorycz. Zabieg ten ma również na celu zmiękczenie maku, aby łatwiej go było później zmielić.

Zobacz także
Makowiec japoński

Najlepszy przepis na makowiec japoński. Proste ciasto na święta z kilku składników

Przepis na makowiec

Mięciutki i wilgotny makowiec z ciasta drożdżowego. Najlepszy jaki uda wam się upiec

Jak prawidłowo sparzyć mak, żeby pozbyć się goryczy?

Istnieją dwa skuteczne sposoby na pozbycie się goryczy z maku. Oba z nich polegają na sparzeniu nasion.

Parzenie maku w wodzie

Żeby sparzyć mak w wodzie trzymajcie się poniższych kroków.

  1. Najpierw przepłuczcie mak zimną wodą, a następnie zalejcie wrzątkiem, zachowując proporcje: 2 szklanki wody na 1 szklankę maku.
  2. Gotujcie ziarenka na małym ogniu przez 20-30 minut, po czym odcedźcie je do całkowitego odsączenia.

Parzenie maku w mleku

Sposób ten wymaga więcej uwagi, ale dzięki niemu mak jest o wiele smaczniejszy niż ten parzony w wodzie.

  1. W garnku zagotujcie mleko i dodajcie umyte nasiona maku.
  2. Gotujcie przez 5-10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
  3. Zdejmijcie naczynie z palnika, przykryjcie je pokrywką i pozostawcie na cztery godziny, aż mak napęcznieje.
  4. Przełóżcie ziarna na sito wyłożone gazą i zostawcie do odsączenia.
  5. Następnie zmielcie mak dwukrotnie przez najdrobniejsze sitko maszynki.

Jeżeli mak dalej ma gorzki posmak, wykorzystajcie inny sposób na pozbycie się z niego goryczy. Wystarczy zmielić mak z odrobiną miodu i śmietany.

Czym różni się mak czarny od maku białego?

Nasiona maku czarnego (lub niebieskiego) są uważane za „europejskie”, ponieważ są one najczęściej spotykane na chlebach, bajglach i słodyczach w tej części globu.

Białe nasiona maku są często określane jako „indyjskie”, „bliskowschodnie” lub „azjatyckie”, ponieważ są one typowe dla tamtejszych kuchni. Tak naprawdę, różnica w smaku między nimi jest bardzo niewielka, więc użycie jest bardziej kwestią estetyki lub dostępności.

Źródło: porady.interia.pl, theepicentre.com

Dodajcie do kawy sól zamiast cukru. Niesamowite działanie
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do kawy sól zamiast cukru. Niesamowite działanie
Dodawaliście kiedyś do kawy sól? Jeśli nie to spróbujcie, bo ma to całkiem sporo zalet.

Kawę można pić na wiele różnych sposobów. Jedni piją ją z odrobiną mleka i cukru, drudzy tylko ją słodzą, a jeszcze inni dodają do niej tylko mleko. Są też tacy, którzy piją ją w najprostszej postaci i nie dodają do niej żadnych dodatków. A co z posmakiem goryczki? Albo się go lubi albo nie. Jeśli nie lubicie gorzkiego smaku kawy, ale nie chcecie do niej dodawać ani mleka ani cukru, spróbujcie dosypać do filiżanki... szczyptę soli. Tak, dobrze przeczytaliście! Powinniście dodać do kawy sól. Okazuje się, że dodanie soli do kawy eliminuje jej gorycz i dopełnia jej smak. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie bierze się gorycz w waszej kawie? Dlaczego kawa jest gorzka? Wbrew powszechnej opinii to nie kofeina sprawia, że nasza kawa ma gorzki smak. Według naukowców z Politechniki Monachijskiej w Niemczech, tylko około 15% goryczy kawy pochodzi z kofeiny. Większość goryczy kawy pochodzi z dwóch klas związków – laktonów kwasu chlorogenowego i fenylindanów. Oba te związki są przeciwutleniaczami znajdującymi się w palonych ziarnach kawy. Im mocniej jest wypalana kawa, tym ostrzejsza i bardziej gorzka się robi w smaku. Dlaczego jeszcze kawa może być gorzka? Nieodpowiednie parzenie kawy również może sprawić, że nasza kawa stanie się gorzka - przesadne parzenie kawy lub zbyt długie parzenie powoduje gorycz. Używanie wrzącej wody do ekstrakcji kawy, także powoduje, że napar staje się gorzki. Używanie zbyt drobnego trybu mielenia kawy. Używanie zbyt dużej ilości kawy w stosunku do wody. Używanie nieświeżych lub złej jakości ziaren kawy. Używanie brudnego sprzętu do parzenia. W jaki sposób sól zwalcza gorycz w kawie? Na powierzchni naszego języka znajdują się tysiące kubków smakowych, z których każdy jest w...

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
Jak przyrządzić kurki, żeby nie miały gorzkiego posmaku? Nie zapomnijcie o 1 ważnej rzeczy
Dlaczego kurki bywają nieraz gorzkie i jak pozbyć się tego problemu? Skorzystajcie z naszej wskazówki a w mig pozbędziecie się z nich goryczy.

Kurki to jedne z ulubionych grzybów dla wielu Polaków. Nieodpowiednio przygotowane mogą jednak być nieprzyjemnie  gorzkie. Co zrobić, żeby pozbyć się z nich goryczki? Podpowiadamy! Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Świetnie smakują usmażone , zamarynowane, ale też doskonale pasują jako dodatek do makaronów, mięs czy risotto. Obecnie kończy się już powoli „szał" na kurki. Najczęściej możemy na nie natrafić na siedliskach borowych, ale skrywają się też pod liśćmi lub mchem w pobliżu takich drzew, jak sosna, świerk, buk i dąb. Zanim zaczniecie przyrządzać dania z kurek upewnijcie się, że są czyste i suche. Jak prawidłowo oczyścić kurki? Kurki są tak delikatne, że tak naprawdę wystarczy je wyczyścić pędzelkiem. Jeśli już namoczymy je w wodzie, zróbmy to tylko na chwilę a następnie osuszmy nasze grzyby przy pomocy papierowego ręcznika. Nigdy nie wrzucajcie na patelnię mokrych grzybów, ponieważ nic nie wyjdzie ze smacznych smażonych kurek z patelni (zwłaszcza, jeśli patelnia nie będzie wystarczająco gorąca). Wówczas wasze grzyby będą się dusić zamiast smażyć, a po przełożeniu na talerz będą miękkie i niesmaczne. Co zrobić, że by kurki nie były gorzkie? Kurki niestety mają też to do siebie, że czasami bywają gorzkie. Jak się pozbyć z nich nieprzyjemnego smaku? To proste. Wystarczy, ze zanurzycie je na co najmniej 1,5 godziny w mleku . Jest też inny niezawodny sposób na pozbycie się z nich nieprzyjemnej goryczy. Niektóre gospodynie domowe chcąc usunąć z grzybów gorzki smak, gotują je w wodzie z dodatkiem cukru. Są też tacy, którzy po prostu moczą je w zimnej wodzie. Jak twierdzą profesjonalni grzybiarze, kurki zebrane w lasach iglastych częściej są gorzkie niż kurki zebrane w innych lasach. To samo...

jak długo można trzymać koncentrat pomidorowy w lodówce
AdobeStock
Newsy
Jak długo można przechowywać otwarty koncentrat pomidorowy? Dodajcie to, a będzie dłużej świeży
Trzymacie długo otwarty koncentrat w lodówce? Dowiedzcie się, jak możecie łatwo przedłużyć jego trwałość.

Koncentrat pomidorowy sprawdza się w kuchni przy gotowaniu wielu dań. Dodaje się go do gulaszu, bigosu czy pizzy oraz oczywiście zupy pomidorowej. Stanowi też bazę wielu sosów. Niektórzy widząc duże słoiki koncentratu na promocji z oszczędności wolą kupić więcej. Co jednak zrobić, gdy koncentrat nie został zużyty do końca? Da się nieco przedłużyć jego trwałość dzięki prostej sztuczce! Co zrobić, by wydłużyć świeżość koncentratu pomidorowego? Otwarty koncentrat już po kilku dniach w lodówce zaczyna ciemnieć i tracić smak – staje się bardzo gorzki. Jest na to prosty sposób! Wystarczy wyrównać powierzchnię koncentratu i wlać do środka tyle oleju, by przykrył koncentrat na wysokość około 1 centymetra. Następnie należy posypać olej szczyptą soli i zakręcić słoiczek. Gdy będziecie chcieli skorzystać z koncentratu, energicznie wstrząśnijcie słoiczkiem i wylejcie olej. Przepis na domowy koncentrat pomidorowy By mieć pewność, że koncentrat będzie smaczny, naturalny i przede wszystkim zdrowy, warto zrobić go samodzielnie, zamiast kupować w sklepie. Do przygotowania domowego koncentratu z pomidorów potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 kilogramy pomidorów 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Przygotowanie: Najpierw należy sparzyć wszystkie pomidory. W tym celu zagotujcie w garnku 3 litry wody i na łyżce cedzakowej wkładajcie pomidory do wrzątku na kilkanaście sekund. Następnie za pomocą noża natnijcie skórkę każdego pomidora i delikatnie obierzcie. Pokrójcie pomidory w ćwiartki i usuńcie nasiona. Przełóżcie pomidory do garnka z wodą, przykryjcie i gotujcie na dużym ogniu przez 15 minut. Kiedy pomidory będą już ugotowane, zetrzyjcie je na sitku do drugiego garnka. Ponownie zagotujcie. Wsypcie 2 łyżki cukru, jedną...

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Flickr
Newsy
Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Czy da się sparzyć kapustę na gołąbki inaczej, niż wsadzając ją do gorącej wody? Poznajcie te ciekawe i skuteczne sposoby!

Gołąbki są dość prostym daniem, choć przygotowanie gołąbków jest bardzo czasochłonne . Zwłaszcza parzenie liści kapusty może być dla niektórych sporym wyzwaniem! Na szczęście istnieją proste sposoby na szybkie i łatwe sparzenie kapusty do gołąbków. Sprawdźcie, jak to zrobić. Jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku? Klasyczny sposób na sparzenie kapusty do gołąbków to nabicie główki na widelec i włożenie jej do garnka z gorącą wodą. Można to jednak zrobić inaczej – choćby w piekarniku! Należy wyciąć głąb kapusty i włożyć ją do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiążcie dokładnie z obu stron i włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 25 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnijcie kapustę z rękawa i gotowe – liście będą odchodziły same! Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Kolejnym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Kapuście wycinacie głąb  i wkładacie ją do mikrofalówki i podgrzewać ją przez około 5 minut na najwyższej mocy kuchenki. Nie zrażajcie się tym, że kapusta nieco opadnie po takim podgrzewaniu! Będzie nadal bardzo dobra w smaku, a wy z łatwością oderwiecie miękkie już liście, które nadają się do zawijania. Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła? Zaskakującym sposobem na „sparzenie” liści kapusty jest… włożenie jej do zamrażarki! Włóżcie to warzywo do zamrażarki na całą dobę. Po tym czasie wyjmijcie je i połóżcie na blacie kuchennym. Poczekajcie, aż się całkowicie rozmrozi – po tym czasie kapusta będzie idealnie miękka, a liście będą łatwo odchodziły. Taki sposób nie jest może najszybszy, ale jeśli macie bardzo dużo czasu, to może się wam przydać. Tradycyjne parzenie kapusty na gołąbki...