Jak gotować krupnik, by miał ładny kolor
Flickr
Newsy

Co zrobić, żeby krupnik nie był mętny i miał apetyczny kolor? Zastosujcie trik babć a zupa nie będzie już szara

Kasza porządnie wypłukana, mięso odpowiednio długo gotowane, warzywa dodane, a krupnik wciąż szary i bezbarwny. Co z tym fantem zrobić?

Przerabialiście już taki scenariusz? Istnieją proste sposoby, żeby wasza zupa już nigdy nie była mętna i zawsze była apetyczna.

W pierwszej kolejności warto pomyśleć o tym, jak długo gotujecie swój mięsny wywar. Podobnie jak w przypadku rosołu, mięso musi być dość tłuste, a także zawierać kości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Proste rady, by krupnik miał piękny kolor

To właśnie tłuszcz i kości nadają zupie aromat, walory odżywcze i smakowe. Zupa gotowana na chudym mięsie nie ma prawa się udać.

Po drugie, nie przesadzajcie z ilością kaszy jęczmiennej. Kilka łyżek kaszy wiejskiej łamanej powinno w zupełności wystarczyć. Więcej kaszy w zupie za bardzo ją zagęści, a przede wszystkim nada jej nieprzyjemny, mało apetyczny szary kolor.

Na koniec jeszcze jedna kwestia. Kolor zupy można poprawić dzięki startej na tarce marchewce i innym warzywom. Unikajcie za to kostki rosołowej i przypraw typu Vegeta czy kucharek. To nic innego jak konserwanty, sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku!

Zobacz także
kotlety z mortadeli z serem

Kotlety z mortadeli z sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie gości tym kultowym daniem PRLu

ciasto drożdżowe

Banalny trik na delikatne jak mgiełka ciasto drożdżowe. Dodajcie to zamiast mleka a będzie nieziemsko pyszne

Przepis na krupnik

Składniki:

  • 50 dag żeberek wieprzowych (mogą być tzw. trójkąty)
  • 1 udko z kurczaka
  • Marchewka
  • Seler
  • Por
  • Cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2-3 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • Sól
  • Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej)
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso wieprzowe i udko oczyśćcie, zalejcie zimną wodą.
  2. Gotujcie na wolnym ogniu, zbierając szumy.
  3. Warzywa obierzcie ze skórki.
  4. Ziemniaki pokrójcie w kostkę, marchewkę, seler i por możecie również pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Cebulę opalcie na gazie, tak jak na rosół.
  6. Po kilkudziesięciu minutach gotowania mięsa i zbierania szumowin, dodajcie do wywaru ziele angielskie i liść laurowy.
  7. Wrzućcie do środka pokrojone warzywa i całą cebulę (jeśli starliście warzywa na tarce, powinniście wrzucić do zupy po kaszy i ziemniakach).
  8. Na ok. 15 min przed końcem gotowania dodajcie do środka kaszę, a po chwili pokrojone w kostkę ziemniaki.
  9. Doprawcie zupę pieprzem i solą.
  10. Kiedy warzywa i kasza będą miękkie, zupa będzie gotowa.
  11. Natkę pietruszki pokrójcie drobno na desce, by wydobyć z niej naturalny aromat.
  12. Doprawcie zupę na koniec zielonym akcentem w postaci natki pietruszki.
  13. Podawajcie zupę ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest mętna i kleista
Wikipedia Commons
Newsy
Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest przez to mętna i kleista
Gotując krupnik trzeba zachować balans. Zupa nie może być zbyt kleista i mętna, ale tez nie rzadka i wodnista. Oto nasze wskazówki, jak ugotować smaczny krupnik.

Co decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miał wasz krupnik? W dużej mierze zależy to od dodanej kaszy jęczmiennej . A jak przecież wiadomo, bez kaszy nie ma mowy o krupniku. To właśnie kasza, czyli krupy, decydują o obliczu tej zupy w największym stopniu. Kiedy dodać kaszę do krupniku? Jednak kasza jęczmienna (wiejska lub łamana) dodana za wcześnie, może się zanadto rozgotować i za mocno zagęścić zupę. Wystarczy około 15 minut, by kasza odpowiednio zmiękła w gorącej zupie. Dlatego też tyle właśnie minut przed końcem gotowania, należy dodać ją do garnka. Doświadczonym gospodyniom nie trzeba nawet mówić o tym, że za dużo kaszy również nie wpłynie dobrze na wasze tego typu pierwsze danie. Dlatego też kaszę do zupy należy dodawać z głową. Wystarczy dosłownie kilka łyżek na cały garnek. Pamiętajcie także, by po dodaniu kaszy, zupę regularnie mieszać, by uniknąć przywarcia krup do dna garnka. W takim wypadku czekałoby was żmudne szorowanie druciakiem albo poszukiwanie innych, alternatywnych metod czyszczenia naczyń ! Przepis na krupnik Składniki: 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego, np. żeberka wieprzowe Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) Marchew Kawałek selera Cebula 4 ziemniaki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso przygotujcie do gotowania i zalejcie je tak jak w przypadku rosołu zimną wodą. Rozpocznijcie gotowanie mięsa i zbierajcie regularnie powstające szumowiny. Obierzcie warzywa i pokrójcie na mniejsze kawałki. Warzywa można także zetrzeć na tarce. Cebulę dodajcie do zupy w całości. Wcześniej można opalić ją na ogniu dla uzyskania bogatszego smaku. Ziemniaki pokrójcie w kostkę. Podobnie jak podczas gotowania rosołu, po kilkudziesięciu minutach...

krupnik
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Najbardziej pożywna i rozgrzewająca zupa na mroźne dni. Zniknie z talerzy błyskawicznie
Przed nami nadchodząca fala mrozów. Jeśli szukacie dań, które rozgrzeją was od środka po powrocie do domu, warto zrobić krupnik. Wspaniale syci, dzięki zawartości kaszy, a do tego jest niezwykle smaczny. Gwarantujemy, że domownicy pokochają tę zupę.

Krupnik to tradycyjna polska zupa, którą panie domu chętnie podają zwłaszcza jesienią i zimą. Wspaniale rozgrzewa i jest bardzo sycąca dzięki dodatkowy kaszy jęczmiennej lub perłowej. W niektórych przepisach zamiast kaszy używa się również białego ryżu. Zupę można przygotować również na wywarze drobiowym albo po prostu na bulionie warzywnym, jeżeli nie jecie mięsa. Co ważne, krupnik, choć jest wyjątkowo pożywną zupą, to jednocześnie nie zawiera zbyt wiele kalorii, więc można jeść go bez ograniczeń. W naszym przepisie większość warzyw została starta na tarce, ale z powodzeniem możecie je pokroić w drobną kostkę. Pamiętajcie, żeby miały ten sam rozmiar, dzięki czemu ugotują się w podobnym czasie. Przepis na domowy krupnik Składniki 150g warkocza ze schabu środkowego 5 łyżek kaszy jęczmiennej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek korzenia selera kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych sól i pieprz do smaku szczypta kurkumy (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki Przygotowanie Mięso dokładnie opłuczcie i włóżcie do dużego garnka. Dolejcie 1,5 litra wody, zagotujcie i zdejmijcie szumowiny. Dodajcie wszystkie przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Gotujcie na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Wyjmijcie mięso. Do wody po mięsie wsypcie opłukana na sicie kaszę. Wszystkie warzywa umyjcie i obierzcie. Pora i ziemniaki pokrójcie w cienkie plasterki, a pozostałe warzywa zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami. Na dużej patelni rozpuśćcie masło i podsmażcie pora, marchewkę, selera i pietruszkę. Miękkie warzywa oraz surowe ziemniaki w plasterkach dodajcie do zupy. Dorzućcie mięso pokrojone w drobne kawałki. Gotujcie do...

pyszny krupnik
Gotujmy.pl/goofy9
Newsy
Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku? Na początku czy na końcu? Najlepszy wychodzi gdy…   
Na niepozornym i skromnym krupniku wychowały się pokolenia Polaków. Pamiętacie smak tej zupy gotowanej przez wasze babcie?

Nie ma to jak talerz gorącej zupy w zimowy, chłodny dzień. W takich okolicznościach warto postawić na klasykę. Czyli krupnik. Zupa, której smak nie zmienił się na przestrzeni mijających nieubłaganie lat. Podstawą były i nadal są w niej niezastąpione krupy jęczmienne. Ostrożnie z kaszą Krupy, a więc tak naprawdę kasza jęczmienna łamana. Z drugiej strony na pewno mieliście już do czynienia z krupnikiem z większym pęczakiem, zamiast tradycyjnych krup. Niezależnie od tego, jakiej kaszy użyjecie podczas gotowania swojego krupniku, uważajcie, by nie przesadzić z jej ilością. Zbyt dużo kaszy w zupie za mocno zagęści wasze pierwsze danie. W takich wypadkach konieczne będzie uzupełnienie zupy warzywnym wywarem, dogotowanym w drugim garnku… Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku ? Kiedy dodacie ją za wcześnie, szybko się rozgotuje i zupa stanie się właśnie za gęsta. Jeśli dodacie ją za późno, krupy nie dogotują się i będą po prostu niejadalne. Nie ma nic gorszego, niż niedogotowana kasza! Kolejność działań powinna być więc następująca: najpierw gotujecie mięso, potem warzywa, następnie wrzucacie kaszę, a na koniec ziemniaki. Tak robiły nasze babcie, nasze mamy – i taka jest właśnie recepta na świetny krupnik. A zatem – zabierajcie się już do pracy! Oto przepis. Przepis na krupnik Składniki: 50 dag żeberek wieprzowych lub innego mięsa wieprzowego z kością udko z kurczaka marchewka pietruszka 1/4 selera 1 cebula 3-4 ziemniaki 2-3 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny sól 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej łamanej – wiejskiej natka pietruszki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, zalejcie wodą w garnku i gotujcie na małym ogniu, zbierając szumowiny. Warzywa obierzcie i dodajcie do zupy po ok. 30 min. gotowania...

Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy
Treściwy, wiejski krupnik na żeberkach. Niezwykle sycący! Doda wam niesamowitej energii
Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z żeberkami w roli głównej. Będziecie po niego wracać!

Opinie wobec krupniku są różne. W sposób szczególny dzieli je wiek konsumenta. Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jedna z bardziej sycących zup. Klasyka polskiej kuchni! Zupa na wywarze Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną lub ryżem.  Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Średnio gęsta. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponujemy wam przepis, gdzie podstawą jest mięso wieprzowe.  Syci aż miło Zupa podana na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Na dodatek, podajcie ją koniecznie z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Krupnik na żeberkach jest złotym środkiem do uzyskania tego efektu. Składniki na 4 porcje zupy: 30 dag świeżych żeberek ekstra 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 4-6 ziarenek ziela angielskiego świeżo posiekana natka pietruszki 3 ziemniaki 3 liście laurowe kawałek selera kawałek pora pietruszka marchewka sól morska Ziarko do ziarnka Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod...