
1 kg gotowanych ziemniaków i nieco mąki ziemniaczanej – to wystarczy, by zagnieść sporo ciasta na kluski śląskie z charakterystyczną dziurką.
Podaje je się zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Poza Górnym Śląskiem popularne jest także podawanie tych klusków ziemniaczanych ze skwarkami lub z masłem albo w towarzystwie gęstych, mięsnych sosów i kiszonej kapusty.
Niektóre gospodynie domowe do swoich klusków śląskich dodają także jajko. Dzięki temu kluski będą miały nieco inną konsystencję – staną się delikatnie bardziej zwarte i nie będą rozpadały się podczas gotowania.
Inne panie domu stosują także jeszcze ciekawsze urozmaicenia. Mowa tu na przykład o dodaniu do masy ziemniaczanej nieco gazowanej wody (ok. łyżka stołowa). Wtedy kluski staną się jeszcze bardziej pulchne.
Przepis na kluski śląskie
Składniki:
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag
Przygotowanie:
- Gotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków.
- Do zimnych ziemniaków dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy miękkie ciasto.
- Opcjonalnie do ciasta możemy dodać nieco gazowanej wody i jajko.
- Dobrze wyrobione ciasto formujemy w warkocz i wykrajamy równe porcje na kluski. Spłaszczamy ciasto i wyciskamy palcem małe zagłębienie w klusku.
- Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wrzucamy kluski do garnka partiami, tak by nie skleiły się podczas gotowania.
- Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.
- Wyławiamy gotowe kluski łyżką cedzakową i odkładamy na talerze.