kluski śląskie
Ania321/gotujmy.pl
Newsy

Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały? Jest na to 1 genialny trik 

Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Wiele osób potrafi jednak popełnić błędy w przygotowaniu. Oto nasze wskazówki.
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

1 kg gotowanych ziemniaków i nieco mąki ziemniaczanej – to wystarczy, by zagnieść sporo ciasta na kluski śląskie z charakterystyczną dziurką.

Podaje je się zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Poza Górnym Śląskiem popularne jest także podawanie tych klusków ziemniaczanych ze skwarkami lub z masłem albo w towarzystwie gęstych, mięsnych sosów i kiszonej kapusty.

Niektóre gospodynie domowe do swoich klusków śląskich dodają także jajko. Dzięki temu kluski będą miały nieco inną konsystencję – staną się delikatnie bardziej zwarte i nie będą rozpadały się podczas gotowania.

Inne panie domu stosują także jeszcze ciekawsze urozmaicenia. Mowa tu na przykład o dodaniu do masy ziemniaczanej nieco gazowanej wody (ok. łyżka stołowa). Wtedy kluski staną się jeszcze bardziej pulchne.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag

Przygotowanie:

  1. Gotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków.
  2. Do zimnych ziemniaków dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy miękkie ciasto.
  3. Opcjonalnie do ciasta możemy dodać nieco gazowanej wody i jajko.
  4. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w warkocz i wykrajamy równe porcje na kluski. Spłaszczamy ciasto i wyciskamy palcem małe zagłębienie w klusku.
  5. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wrzucamy kluski do garnka partiami, tak by nie skleiły się podczas gotowania.
  6. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.
  7. Wyławiamy gotowe kluski łyżką cedzakową i odkładamy na talerze.

 

Komentarze
roladki drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz. Te doskonałe roladki drobiowe podbiją wasze kubki smakowe
Nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Nie chcesz po raz kolejny przygotowywać oklepanych już schabowych i mielonych? Kup pierś z kurczaka i zrób z niej przepyszne roladki drobiowe z ogórkiem, wędzonym boczkiem i cebulą.
Anna Borkowska
grudzień 16, 2020

Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Roladki z naszego przepisu są doskonałą propozycją na szybki i prosty obiad. Są tak dobre, że na pewno nie poprzestaniecie na zjedzeniu jednej sztuki. Dodatkowym walorem roladek jest ich bogate wnętrze, które skrywa w sobie doskonałą kompozycję wędzonego boczku, kiszonego ogórka, żółtego sera i cebulki. To danie będzie prawdziwym wybawieniem, gdy będziesz chciała ugotować swoim bliskim coś oryginalnego a jednocześnie pysznego i łatwego w przygotowaniu. Potrzebne składniki: 1 kg piersi z kurczaka 2 ogórki kiszone, 4 plastry wędzonego boczku 1 średnia cebula 3 plastry żółtego sera łyżeczka słodkiej papryki 1 szklanka bułki tartej pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry i rozbijamy je tłuczkiem bardzo cienko, ale nie za cienko, żeby ich nie przerwać. Mięso obsypujemy solą i pieprzem. Na brzegu każdego plastra układamy kawałeczek boczku, słupek żółtego sera i kawałek ogórka kiszonego. Drobno siekamy cebulę i posypujemy nią mięso, po czym zawijamy w roladki. Rozbijamy jajka i mieszamy je z łyżeczką słodkiej papryki. Każdą roladkę moczymy w jajkach a następnie panierujemy w bułce tartej. Zwijki smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj
kluski śląskie przepis
Adobe Stock
Newsy Wystarczą 4 tanie składniki na mięciutkie kluski śląskie. Unikatowy przepis
Kluski śląskie to genialne danie, które możesz przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Bowiem potrzebne składniki z pewnością masz w swojej kuchni! Wystarczą przecież ziemniaki, mąka, jajko i sól. To dziecinnie prosty przepis!
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Nie wiedzieć czemu, Polacy wprost uwielbiają wszelkie dania przyrządzane na bazie mąki i jajek. Nie wyobrażamy sobie przecież życia bez pysznych makaronów, naleśników, gofrów, kopytek, ale również klusek śląskich. Na te ostatnie mamy naprawdę unikatowy przepis!  Przepis na kluski śląskie Będziesz potrzebować 500 gramów ziemniaków 300 gramów mąki ziemniaczanej 1 duże jajko Szczyptę soli Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedź kartofle z wody, a następnie umieść garnek ponownie na kuchence i odparuj ziemniaki (czyli po prostu podsmaż je przez ok. 2 minuty, tak aby wyparowała z nich woda). Kartofle odstaw aż do całkowitego wystudzenia. Po kilkudziesięciu minutach rozgnieć je specjalnym tłuczkiem, bądź przepuść przez maszynkę do mielenia. Tak przygotowane umieść w dużej misce. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, a następnie zacznij odrywać od niego mniejsze kawałki i formować niewielkie kulki. Pamiętaj o zrobieniu w każdej z nich charakterystycznego wgłębienia przy pomocy palca. W dużym garnku umieść wodę i zagotuj. Wrzątek dopraw solą i zacznij wkładać do niego kluski śląskie. Ważne, by robić to partiami, tak aby nie przerwać wrzenia.  Kiedy kluski znajdą się w garnku, zmniejsz ogień i gotuj je przez ok. 12 minut. Po upływie tego czasu wyjmij kluski przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe!

Przeczytaj
Kluski lane
kasik12/gotujmy.pl
Newsy Lane kluski z tego przepisu smakują tak jak te z dzieciństwa. Palce lizać
Z kluskami lanymi sprawa jest prosta – to najszybszy i najłatwiejszy do przyrządzenia rodzaj domowego „makaronu”. Sprawdźcie sami.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Kluski lane w pewnym sensie mogą przypominać nam kluski leniwe. Te pierwsze zastąpią nam szybko inny makaron, a te drugie będą alternatywą dla pracochłonnych pierogów. Spośród tych dawnych babcinych przepisów dziś polecamy wam kluski lane. Wydaje się, że najbardziej tradycyjnym zastosowaniem klusek lanych będzie zupa mleczna albo innego rodzaju zupa warzywna na pierwsze danie. Kluski lane to jednak cała gama możliwości – niezłym pomysłem będzie użycie ich nawet zamiast ziemniaków do jakiegoś gęstego i zawiesistego sosu. Pomysł ten nie jest naszego autorstwa. Tradycja jedzenia małych kluseczek do drugiego dania znana jest w Europie Środkowej. Niemcy zajadają się szpeclami, Węgrzy podają do mięs swoje nokedli, Słowacy przyrządzają mączne haluški. Nieco dalszym krewnym naszych klusek lanych są także różne wersje włoskich gnocchi, a nawet… polskie kopytka. Dzisiaj skupimy się na naszych drobniutkich kluseczkach. Różnią się one od wymienionych przez nas zagranicznych kluseczek właściwie tylko jedną rzeczą. Są mianowicie niezwykle proste do przyrządzenia. Spójrzcie sami na przepis. Kluski lane: Składniki: 2 jaja 5-6 łyżek mąki Nieco wody Szczypta soli Przygotowanie: W naczyniu roztrzepujemy jajka. Następnie dodajemy do masy jajecznej nieco wody – wystarczy łyżka albo dwie łyżki. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy. Ilość mąki może się różnić w zależności od wielkości jajek i ilości dodanej wody. Staramy się przyrządzić ciasto na wpół płynne, by nie rozpadło się podczas gotowania. Ciasto wlewamy do gotującej się wody powoli, cienkim strumieniem, równomiernie po całej powierzchni garnka. Gotujemy kluski do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kluski można gotować...

Przeczytaj