kluski śląskie
Ania321/gotujmy.pl
Newsy

Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały? Jest na to 1 genialny trik 

Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Wiele osób potrafi jednak popełnić błędy w przygotowaniu. Oto nasze wskazówki.

1 kg gotowanych ziemniaków i nieco mąki ziemniaczanej – to wystarczy, by zagnieść sporo ciasta na kluski śląskie z charakterystyczną dziurką.

Podaje je się zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Poza Górnym Śląskiem popularne jest także podawanie tych klusków ziemniaczanych ze skwarkami lub z masłem albo w towarzystwie gęstych, mięsnych sosów i kiszonej kapusty.

Niektóre gospodynie domowe do swoich klusków śląskich dodają także jajko. Dzięki temu kluski będą miały nieco inną konsystencję – staną się delikatnie bardziej zwarte i nie będą rozpadały się podczas gotowania.

Inne panie domu stosują także jeszcze ciekawsze urozmaicenia. Mowa tu na przykład o dodaniu do masy ziemniaczanej nieco gazowanej wody (ok. łyżka stołowa). Wtedy kluski staną się jeszcze bardziej pulchne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag

Przygotowanie:

  1. Gotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków.
  2. Do zimnych ziemniaków dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy miękkie ciasto.
  3. Opcjonalnie do ciasta możemy dodać nieco gazowanej wody i jajko.
  4. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w warkocz i wykrajamy równe porcje na kluski. Spłaszczamy ciasto i wyciskamy palcem małe zagłębienie w klusku.
  5. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wrzucamy kluski do garnka partiami, tak by nie skleiły się podczas gotowania.
  6. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.
  7. Wyławiamy gotowe kluski łyżką cedzakową i odkładamy na talerze.

 

Kluski śląskie
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Wg doświadczonych kucharek jest tylko 1 odpowiedź
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Dodajecie do niej jeszcze jajko?

Polacy to naród, który kocha ziemniaczane potrawy. Puree do drugiego dania, placki ziemniaczane , czy wreszcie kluski śląskie .  Charakterystyczne kluchy z dziurką jemy z masłem, ze skwarkami, z cebulką, a także jako dodatek do gęstych i zawiesistych sosów. W Katowicach, Chorzowie czy w Zabrzu, a więc na Górnym Śląsku bez klusków nie obejdzie się porządny niedzielny obiad. Do klasycznego zestawu oprócz klusków Ślązacy dodają jeszcze obowiązkowe rolady wołowe i modrą kapustę. Kluski śląskie wbrew swojej nazwie zajadają nie tylko hanysi z Górnego Śląska. Polacy w każdym zakątku naszego pięknego kraju. Od morza do Tatr kluski z dziurką gotują wszystkie gospodynie domowe. I chyba nie skłamiemy, że prawie wszystkie panie domu w pewnym momencie stanęły przed poważnym dylematem. Czy do klusków śląskich powinno się dodawać jajko? Dodawać do ciasta na kluski jajko czy nie dodawać? Większość z nich oczywiście wypraktykowała swój własny sposób na kluski, ale spróbujmy raz na zawsze rozwiać jajeczne wątpliwości. Według doświadczonych kucharek, kluczem do tego, czy jajko powinno znaleźć się w ziemniaczanej masie, jest to, jakiego rodzaju ziemniaków używacie do klusek. Jeżeli przyjdzie wam przygotowywać kluski śląskie z zimnych, na przykład „wczorajszych” ziemniaków, może być to konieczne. Jajko sprawi, że zimne ziemniaki lepiej połączą się z sypką skrobią ziemniaczaną. Lepiej sklejone ciasto to z kolei pewność, że kluski nie rozlecą się podczas gotowania. Jeśli zaś robicie kluski z jeszcze ciepłych, świeżo gotowanych ziemniaków, które dopiero co przepuściliście przez praskę, jajko może okazać się zbyteczne. Przepis na kluski śląskie Składniki: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków...

ile ziemniaków i mąki na kluski śląskie
Adobe Stock
Newsy
Ile ziemniaków i ile mąki trzeba dodać do klusek śląskich? Odpowiedź może zadziwić
W poszukiwaniu idealnych proporcji składników na kluski śląskie, zajrzeliśmy do kilku książek kucharskich. Jaki powinien być stosunek ziemniaków do mąki?

Biołe kluski, guminowe, kartofelmelklezy, gumiklyjzy – trzeba z ręką na sercu przyznać, że Ślązacy mają fantazję iście ułańską, jeżeli chodzi o nazywanie swoich ukochanych klusków śląskich. Niezależnie od tego jak bardzo pieszczotliwą nazwę nadadzą swoim wyrobom śląskie gospodynie, muszą wcześniej zadbać o odpowiednie proporcje składników do ich przygotowania. Jaka jest idealna proporcja składników na kluski śląskie? Chodzi oczywiście o stosunek ziemniaków do mąki. Jaka jest złota proporcja? Postanowiliśmy sprawdzić to w fachowej literaturze. Jaki z tego wniosek? Cóż, źródła nie są ze sobą całkiem zgodnie. Która z nich jest najbliżej prawdy o idealnych kluskach śląskich? W książce Otyli Słomczyńskiej i Stanisławy Sochackiej „Nowa kuchnia śląska” z 1989 roku, czytamy o proporcji ziemniaków do mąki ziemniaczanej 4:1. Podobnie rzecz ma się w wydanej rok później książce „Śląska kucharka doskonała” pióra Elżbiety Łabońskiej.  Znajdujemy taką samą informację - proporcja 4:1. Tyle o proporcjach między kartoflami a mąką ziemniaczaną od rodowitych Ślązaczek. Nieco inaczej sprawę widzą ogólnopolskie wydawnictwa. „Podręcznik do nauki zawodu kucharz w technikum i szkole policealnej” z 2011 roku, podpowiada nam z kolei proporcję 3:1. Co na to dumni mieszkańcy Katowic, Gliwic i Chorzowa? Jak smakują kluski śląskie z większą ilością mąki ziemniaczanej? Która strona ma rację? Zapewne nie ma jednej, zapisanej przed laty stałej proporcji obu tych kluczowych składników. Kluski z większą ilością świeżo utłuczonych ciepłych ziemniaków będą na pewno bardziej delikatne i mięciutkie. Wpływ na ostateczną proporcję ma także rodzaj ziemniaków i ich zawartość skrobi. Jeżeli obawiacie się...

kluski śląskie dziurka
Flickr
Newsy
Po co w kluskach śląskich robi się dziurki? Mają bardzo ważną funkcję, o której większość nie wie
Są tak mięciutkie i smaczne, że niektórzy połykają je niemal bez gryzienia. Część sekretu klusków śląskich tkwi w ich dziurce.

Kluski śląskie to eksportowe danie gospodyń z okolic Katowic, Zabrza i Chorzowa. Ślązaczki podają je zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Trudno odpowiedzieć na pytanie, dlaczego czerwona kapusta z octem, a także mięsne roladki nie podbiły serca reszty Polski, a kluski wręcz przeciwnie. Palcem lub łyżeczką W pozostałych częściach naszego kraju podaje się je z gęstymi sosami, ze skwarkami, a także z roztopionym masłem. Każdy wariant podania jest godny pochwały, ale kluski najlepiej odnajdują się wraz z płynnymi sosami. Dzieje się tak oczywiście ze względu na ich kształtną dziurkę, którą panie domu wykonują zwykle palcem. Niektóre zagłębienia w cieście ziemniaczanym robią także łyżeczką. Pisaliśmy o tym w tym artykule:  Nie macie pojęcia, do czego przydaje się łyżka, gdy robicie kluski śląskie. Nie chodzi o wyciąganie ich z garnka Po co dziurka? Wyciśnięty w klusku dołek to jednak nie tylko miejsce na pyszny sos. Okazuje się, że rola niewinnej dziurki jest znacznie poważniejsza. Zagłębienia wykonywane palcem w kluskach mają za zadanie zmienić nieco kształt tych ziemniaczanych cudeniek. Dzięki temu ciasto ziemniaczane szybciej, dokładniej i po prostu lepiej dogotowuje się we wrzącej, osolonej wodzie. Koniec końców, dziurka w kluskach śląskich spełnia także inne zadanie. Dzięki niej kluski wyglądają znacznie apetyczniej! A teraz czas już na przepis na szybkie i smaczne kluski śląskie. Z obowiązkową dziurką, rzecz jasna! Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag Opcjonalnie: jajko, woda gazowana Opcjonalnie: łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Do ostudzonych ziemniaków dodajcie powoli mąkę...

Zielone kluski śląskie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Znudziły wam się tradycyjne, białe kluski śląskie? Zróbcie... zielone. Nawet największe niejadki zjedzą je ze smakiem
Białe, tradycyjne kluski śląskie są po prostu obłędne w smaku. Czasem trzeba znaleźć sposób, by przekonać do tego najmłodszych. Wykorzystajcie naturalne barwniki!

Młodość ma to do siebie, że nie lubi rutyny i nudy. Także w kuchni. Podczas gdy starsi uwielbiają klasykę i stare sprawdzone przepisy, dzieci i młodzież wciąż szukają czegoś innego. Tym czymś mogą być kluski śląskie w kolorze, jaki sobie tylko wymarzycie! Dzisiaj przedstawiamy wam kluski o kolorze zielonym. Taką barwę możecie osiągnąć w swoich ziemniaczanych cudeńkach na wiele sposób.  Najprostszym będzie dodanie do masy ziemniaczanej nieco młodego mielonego jęczmienia. Nie tylko na zielono Ten składnik znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością, a także w supermarketach. Jeżeli macie trudność z zaopatrzeniem się w jęczmień, nic straconego. Klasycznym barwnikiem będzie także szpinak. To warzywo podsmażone tak, jak zwykle na patelni powinno potem znaleźć się w masie ziemniaczanej. Kolorowy sukces gwarantowany. Dużą furorę na waszych stołach zrobią także kluski zabarwione na intensywnie żółty kolor. Ten uda wam się osiągnąć dzięki dodatkowi kurkumy w proszku. Kolorowe kluski z dodatkiem Do kompletu brakuje jeszcze koloru czerwonego. A skoro czerwony, to nie wypada nie użyć buraka. Odrobina tego warzywa dodanego do ciasta na kluski, sprawi że otrzymacie naprawdę ciekawe rezultaty. Białe, zielone, czerwone i żółte kluski śląskie z obowiązkową dziurką w środku. Taki zestaw zrobi wrażenie i na najmłodszych smakoszach, i na tych nieco starszych! Do kolorowych klusków polecamy delikatne sosy  śmietanowe lub grzybowe. Świetnie skomponują się z ziemniaczanym smakiem klusków! Przepis na smaczny grzybowy sos znajdziecie klikając w ten link:  Szybki i najsmaczniejszy na świecie sos do klusek śląskich, pyz i kopytek. Wyliżecie talerze do czysta A teraz czas już na przepis na obiecane przez nas zielone kluski śląskie: Kluski śląskie z zielonym barwnikiem Składniki:...