gołąbki kapusta włoska
AdobeStock
Newsy

Co zrobić, żeby kapusta na gołąbki w czasie gotowania nie straciła koloru? Zastosujcie ten trik, a będą zielone jak nigdy

Wasze gołąbki mają zawsze blady kolor? Można temu zapobiec, stosując jeden prosty trik.

Uwielbiacie gołąbki? To pyszne danie zawsze doskonale smakuje, ale niestety czasami nie wygląda zbyt efektownie. Kapusta w trakcie gotowania zawsze blednie i ma niezbyt atrakcyjny kolor. Na szczęście łatwo można temu zaradzić! Poniżej podajemy wam fantastyczny przepis na gołąbki z kapusty włoskiej wraz z poradą, która pozwoli wam zachować piękny, zielony kolor kapusty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej

Wypróbujcie ten przepis na soczyście zielone gołąbki z włoskiej kapusty – wychodzą przepyszne! Będziecie potrzebowali składników z listy poniżej:

Składniki na gołąbki:

  • 1 główka włoskiej kapusty (ok. 1,5 kg)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 800 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki
  • 1 saszetka ugotowanego, białego ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
kotlety mielone z cukinią

Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru

bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Składniki na sos:

  • 500 g (2 szklanki) przecieru pomidorowego
  • 250 ml (1 szklanka) wywaru z gołąbków
  • 30 g masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Oderwijcie wierzchnie liście z kapusty. Wytnijcie twardy głąb.
  2. Następnie w dużym garnku zagotujcie wodę. Gdy zacznie wrzeć, włóżcie do niej całą główkę kapusty głąbem do dołu.
  3. Gotujcie przez kilka minut – liście powinny swobodnie odchodzić. Jeśli kapusta nadal jest zwarta, gotujcie ją jeszcze chwilę. Porada – by liście nie straciły koloru w trakcie gotowania, po sparzeniu włóżcie je do wody z lodem. Dzięki temu błyskawicznie zatrzymacie proces gotowania, co sprawi, że liście nie stracą koloru!
  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, a czosnek posiekajcie.
  5. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju i wrzućcie pokrojoną cebulę. Smażcie do momentu, aż się ozłoci i dodajcie czosnek. Smażcie jeszcze 2 minuty i odstawcie.
  6. Do dużej miski włóżcie całe mięso mielone, dodajcie ugotowany ryż i cebulę z czosnkiem. Wsypcie łyżkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie dokładnie.
  7. Do każdego liścia włóżcie równą porcję farszu i zawijajcie ciasno.
  8. W dużym garnku ułóżcie gołąbki i przykryjcie resztą liści kapusty. Zalejcie bulionem i gotujcie pod przykryciem przez 45 minut.
  9. W tym czasie w rondelku rozpuśćcie masło i dodajcie do niego mąkę. Gdy się zrumieni, wlejcie szklankę wywaru z gotujących się gołąbków.
  10. Po zagotowaniu wlejcie do rondelka przecier i koncentrat pomidorowy. Kiedy całość się zagotuje, zmniejszcie ogień i doprawcie solą, cukrem i pieprzem. Smacznego!
 gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia
Flickr
Newsy
Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia. Zastosujcie ten trik, a nie będzie z nimi dużo roboty
Nie ma to jak przepyszne, mięciutkie gołąbki. Jedliście już je przygotowane z kapusty włoskiej? Są obłędne. Oto przepis autorstwa Jakuba Kuronia.

Niedaleko pada jabłko od jabłoni. Jakub Kuroń, kontynuator kulinarnych tradycji rodziny Kuroniów zna się na rzeczy. Przepis na gołąbki jego autorstwa jest po prostu strzałem w dziesiątkę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza hojne zalanie gotujących się gołąbków bulionem. To właśnie ten trik pozwoli wam ograniczyć niekończąco długie gotowanie gołąbków, które często odstrasza przed podjęciem się przygotowania tej właśnie potrawy. Gołąbki  z kapusty włoskiej w wersji gotowanej i pieczonej Ten właśnie ruch pozwoli wam także na to, by gołąbki po ugotowaniu były mięciutkie tak, jak te jedzone kiedyś u babci. Polecamy wam wypróbowanie tego przepisu także w wersji pieczonej. Wystarczy włożyć naczynie żaroodporne z gołąbkami do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez około godzinę. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Składniki na gołąbki: Główka kapusty włoskiej 80 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka itd.) 1 cebula 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 10 dag gotowanego ryżu białego (ok. 5 dag przed ugotowaniem) 1 łyżka suszonego majeranku 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego Sól Pieprz Składniki na sos: Łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego 50 dag przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Łyżka cukru Przygotowanie: Z kapusty wytnijcie głąb i zdejmijcie kilka zewnętrznych, nieapetycznych liści. Gotujcie kapustę w wodzie i zdejmujcie kolejne liście. Z liści wykrajajcie twarde, niedogotowane na miękko białe części. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju na złoty kolor. W trakcie smażenia cebuli dodajcie na patelnię obrany i przeciśnięty przez...

Najnowsze gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można kroić widelcem
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Nowy przepis na gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można je kroić widelcem
Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. Nie zawierają mięsa. Głównym składnikiem farszu jest ryż. Ale to też nie jest typowa odmiana ryżu.

Skąd się w polskiej kuchni wzięły gołąbki? To potrawa znana w niemal każdej kuchni słowiańskiej. W Czechach i na Słowacji danie nazywa się holubce. Gołąbki jadane są na Ukrainie, Białorusi i Litwie. Znane w Niemczech, a także w Szwecji i Norwegii. Gołąbki, czyli kapusta faszerowana różnościami Niektórzy badacze uważają, że nazwa „gołąbki” pochodzi z języków wschodniosłowiańskich. Miała znaczenie symboliczne. Gołębiom przypisywano czystość i siłę. Potrawa także miała dodawać siły i zachowywać w czystości. Inni twierdzą, że to nawiązanie do eleganckiej francuskiej potrawy: faszerowanych gołębi, pieczonych w liściach kapusty. Gołębie zawijano w liście kapusty, żeby mięso nie wysychało podczas pieczenia. Dziś w Polsce gołąbki nie są elegancką potrawą. Są za to pysznym daniem podawanym na co dzień. W bardzo wielu odmianach, z mięsem i w wersjach bezmięsnych. Oto co o gołąbkach myśli Jasiek Kuroń: - Danie mega uniwersalne, bo do gołąbków można włożyć wszystko – mięso, ryż, kaszę, grzyby czy multum warzyw. Można w nich zawinąć pozostałości poprzedniego posiłku. Po prostu mistrzostwo niemarnowania 🙂         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przepis na bezmięsne gołąbki Jaśka Kuronia Składniki: 250 g ryżu brązowego 1 łyżeczka curry 1 łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry Kilka liści laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 1 mała główka kapusty białej lub włoskiej 3 łyżki oleju lub oliwy 1 duża cebula 4 ząbki...

Gołąbki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na postne gołąbki. Będą idealne na piątkowy obiad
Gołąbki kochamy wszyscy. Jeśli macie ochotę zjeść je w trochę innej odsłonie, koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Tradycyjne gołąbki najczęściej przygotowuje się z mięsem. Kapusta z farszem z mielonego mięsa z dodatkiem ugotowanego ryżu i aromatycznych przypraw jest uwielbianym daniem wszystkich Polaków.  Gołąbki z mięsem to klasyka polskiej kuchni. Wielu z nas wychowało się na tej smakowitej potrawie. Nasze babcie uwielbiały nam je gotować i podawać z gęstym, smacznym sosem pomidorowym lub grzybowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Przyznajcie się, że tęsknicie za tymi czasami.  Gołąbki w różnych odsłonach  Gołąbki można zrobić z różnego rodzaju kapusty. Jedni wolą  nadziewać farsz kapustę białą drudzy kapustę włoską. Wielu smakoszy twierdzi, że to właśnie z kapusty włoskiej gołąbki wychodzą najdelikatniejsze.  Są też tacy, którzy kochają jeść gołąbki w wersji bezmięsnej i twierdzą, że smakują lepiej niż te tradycyjne. Wybór należy zostawić już waszemu gustowi.  Proponujemy abyście przyrządzili postne gołąbki z naszego przepisu. Są idealną opcją, jeśli jesteście w trakcie postu i ograniczyliście do zera spożywanie mięsa lub po prostu macie ochotę zjeść gołąbki w całkiem nowej odsłonie.   Przepis na postne gołąbki  Składniki: Główka kapusty włoskiej  40 g suszonych grzybów 250 g kaszy pęczak  2 cebule 2 szalotki 1 jajko Łyżka masła Łyżka mąki  200 ml śmietany 12 proc. Natka pietruszki Sól i Pieprz Olej Przygotowanie: Zerwijcie z kapusty wierzchnie liście, ostrożnie wytnijcie z niej głąb nożem.  W dużym garnku podgotujcie całą główkę kapusty. Dopiero po jej przestudzeniu rozdzielcie liście. Grzyby wypłuczcie, zalejcie je wodą i gotujcie przez 25 minut.  Ugotowane grzyby drobno posiekajcie, odlejcie pół szklanki...

Mrożenie gołąbków
Newsy
Błyskawiczne gołąbki smażone na patelni. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Podkręca smak, że hej
Gołąbki to niepozorne danie, ale ich smak oczarowuje każdego. Co jest w tym daniu tak szczególnego, że jest uwielbiane przez wszystkich?

Na pewno pyszna, zdrowa kapusta oraz aromatyczne, delikatne mielone mięso z ryżem, które tworzą razem duet doskonały. A gdy jeszcze połączymy to wszystko z aksamitnym sosem, smak jest nie do opisania. Ile razy jedząc gołąbki u kochanej babci, byliście w siódmym niebie? Na pewno zawsze. W końcu babcie to najlepsze kucharki a ich tajemne receptury i gotowanie prosto z serca nie raz wyczarowywały dania tak smaczne, że nie da się tego opisać słowami. To właśnie gotowane gołąbki są, były i będą popisowym daniem naszych babć. Pyszne gołąbki smażone na patelni  Te smażone na patelni również są przepyszne. Dlatego proponujemy wam zrobić je w swojej kuchni. Na ich przygotowanie będziecie potrzebować chwilę, ale efekt będzie warty poświęconego czasu.  Pamiętajcie: jeśli po obiedzie zostanie wam kilka sztuk gołąbków, możecie je włożyć do słoików, zalać sosem i zapasteryzować. Będą jak znalazł, gdy znów najdzie was ochota na pyszne gołąbki.  Składniki: 1 główka białej kapusty  500 g mięsa mielonego 100 g kaszy gryczanej  400 g ryżu  1 Cebula  0,5 puszki koncentratu pomidorowego 2 łyżki margaryny lub masła 1 łyżka mąki 15 ml zimnej wody 0,5 szklanki kwaśnej śmietany  Trochę cukru  Olej Sól Pieprz Kostka rosołowa Sposób przygotowania: Ostrym nożem ostrożnie wytnijcie głąb, aby nie uszkodzić liści.  W większym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i włóżcie do niego całą główkę kapusty. Kapustę gotujcie do miękkości. Gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni. Liście zatem muszą być prawie gotowe. Gdy liście będą miękkie, obierzcie kapustę i ułóżcie liście na głębokim talerzu. Ryż i kaszę ugotujcie...