Uwielbiacie gołąbki? To pyszne danie zawsze doskonale smakuje, ale niestety czasami nie wygląda zbyt efektownie. Kapusta w trakcie gotowania zawsze blednie i ma niezbyt atrakcyjny kolor. Na szczęście łatwo można temu zaradzić! Poniżej podajemy wam fantastyczny przepis na gołąbki z kapusty włoskiej wraz z poradą, która pozwoli wam zachować piękny, zielony kolor kapusty.

Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej

Wypróbujcie ten przepis na soczyście zielone gołąbki z włoskiej kapusty – wychodzą przepyszne! Będziecie potrzebowali składników z listy poniżej:

Składniki na gołąbki:

  • 1 główka włoskiej kapusty (ok. 1,5 kg)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 800 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki
  • 1 saszetka ugotowanego, białego ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • Pieprz

Składniki na sos:

  • 500 g (2 szklanki) przecieru pomidorowego
  • 250 ml (1 szklanka) wywaru z gołąbków
  • 30 g masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Oderwijcie wierzchnie liście z kapusty. Wytnijcie twardy głąb.
  2. Następnie w dużym garnku zagotujcie wodę. Gdy zacznie wrzeć, włóżcie do niej całą główkę kapusty głąbem do dołu.
  3. Gotujcie przez kilka minut – liście powinny swobodnie odchodzić. Jeśli kapusta nadal jest zwarta, gotujcie ją jeszcze chwilę. Porada – by liście nie straciły koloru w trakcie gotowania, po sparzeniu włóżcie je do wody z lodem. Dzięki temu błyskawicznie zatrzymacie proces gotowania, co sprawi, że liście nie stracą koloru!
  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, a czosnek posiekajcie.
  5. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju i wrzućcie pokrojoną cebulę. Smażcie do momentu, aż się ozłoci i dodajcie czosnek. Smażcie jeszcze 2 minuty i odstawcie.
  6. Do dużej miski włóżcie całe mięso mielone, dodajcie ugotowany ryż i cebulę z czosnkiem. Wsypcie łyżkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie dokładnie.
  7. Do każdego liścia włóżcie równą porcję farszu i zawijajcie ciasno.
  8. W dużym garnku ułóżcie gołąbki i przykryjcie resztą liści kapusty. Zalejcie bulionem i gotujcie pod przykryciem przez 45 minut.
  9. W tym czasie w rondelku rozpuśćcie masło i dodajcie do niego mąkę. Gdy się zrumieni, wlejcie szklankę wywaru z gotujących się gołąbków.
  10. Po zagotowaniu wlejcie do rondelka przecier i koncentrat pomidorowy. Kiedy całość się zagotuje, zmniejszcie ogień i doprawcie solą, cukrem i pieprzem. Smacznego!