Uwielbiacie gołąbki? To pyszne danie zawsze doskonale smakuje, ale niestety czasami nie wygląda zbyt efektownie. Kapusta w trakcie gotowania zawsze blednie i ma niezbyt atrakcyjny kolor. Na szczęście łatwo można temu zaradzić! Poniżej podajemy wam fantastyczny przepis na gołąbki z kapusty włoskiej wraz z poradą, która pozwoli wam zachować piękny, zielony kolor kapusty.
Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej
Wypróbujcie ten przepis na soczyście zielone gołąbki z włoskiej kapusty – wychodzą przepyszne! Będziecie potrzebowali składników z listy poniżej:
Składniki na gołąbki:
- 1 główka włoskiej kapusty (ok. 1,5 kg)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 800 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki
- 1 saszetka ugotowanego, białego ryżu
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka majeranku
- Sól
- Pieprz
Składniki na sos:
- 500 g (2 szklanki) przecieru pomidorowego
- 250 ml (1 szklanka) wywaru z gołąbków
- 30 g masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- Cukier
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Oderwijcie wierzchnie liście z kapusty. Wytnijcie twardy głąb.
- Następnie w dużym garnku zagotujcie wodę. Gdy zacznie wrzeć, włóżcie do niej całą główkę kapusty głąbem do dołu.
- Gotujcie przez kilka minut – liście powinny swobodnie odchodzić. Jeśli kapusta nadal jest zwarta, gotujcie ją jeszcze chwilę. Porada – by liście nie straciły koloru w trakcie gotowania, po sparzeniu włóżcie je do wody z lodem. Dzięki temu błyskawicznie zatrzymacie proces gotowania, co sprawi, że liście nie stracą koloru!
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, a czosnek posiekajcie.
- Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju i wrzućcie pokrojoną cebulę. Smażcie do momentu, aż się ozłoci i dodajcie czosnek. Smażcie jeszcze 2 minuty i odstawcie.
- Do dużej miski włóżcie całe mięso mielone, dodajcie ugotowany ryż i cebulę z czosnkiem. Wsypcie łyżkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie dokładnie.
- Do każdego liścia włóżcie równą porcję farszu i zawijajcie ciasno.
- W dużym garnku ułóżcie gołąbki i przykryjcie resztą liści kapusty. Zalejcie bulionem i gotujcie pod przykryciem przez 45 minut.
- W tym czasie w rondelku rozpuśćcie masło i dodajcie do niego mąkę. Gdy się zrumieni, wlejcie szklankę wywaru z gotujących się gołąbków.
- Po zagotowaniu wlejcie do rondelka przecier i koncentrat pomidorowy. Kiedy całość się zagotuje, zmniejszcie ogień i doprawcie solą, cukrem i pieprzem. Smacznego!