Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach

Mimo iż zrobienie jajecznicy wydaje się być z pozoru proste, bardzo łatwo jest ją zepsuć. Co zrobić, by nasza jajecznica miała idealną, puszystą konsystencję? Poznajcie wskazówki profesjonalnego szefa kuchni.

Chyba nie ma osoby, która nie przygotowywała w swoim życiu jajecznicy. To proste i smaczne danie idealnie się sprawdza jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgrzać na patelni odrobinę masła lub oleju i wylać na nią dobrze wymieszane jajka, po czym delikatnie mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Istnieje wiele odmian „jajecznicy idealnej". Dla jednych najlepiej smakuje ona z cebulą i boczkiem, drudzy wolą pozostawić ją w naturalnej wersji i tylko doprawiają ją do smaku przyprawami. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez pomidorów, pieczarek, szczypioru lub kurek. Jak zrobić, idealną puszystą jajecznicę o marmurkowej teksturze?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealną jajecznicę? 

Ryan Bartlow to hiszpański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Kulinarny mistrz podzielił się ostatnio sekretem idealnej jajecznicy. Jak ją przygotowuje? Poznajcie jego magiczne triki.

Po pierwsze. Przed wylaniem jajek na patelnię, dobrze rozbijacie jajka na jednolitą masę? To błąd. Zdaniem Bartlowa, żółtka i białka nie powinny się ze sobą całkowicie połączyć.

Zostaw smugi a nadasz swojej jajecznicy ciekawa teksturę i marmurkowy wygląd - radzi szef kuchni.

Po drugie, Bartlow odradza też długie trzymanie jajecznicy na gazie. Kucharz zawsze wyłącza palnik w połowie smażenia jajecznicy i miesza ją już na wyłączonym palniku. Efekt? Pulchna i soczysta jajecznica.

Po trzecie, nie bez znaczenia jest też wielkość patelni. Sama patelnia powinna być wystarczająco mała, aby jajka nie rozpływały się zbyt cienko i nie gotowały się zbyt szybko. Mieszajcie często jajecznicę podczas smażenia, aby kontrolować sposób zastygania jajek. Dzięki temu jajecznica będzie równomiernie usmażona i nic się nie przypali.

Po czwarte i najważniejsze - nie oszczędzajcie na tłuszczu. Jajecznica nie powinna w nim pływać, ale powinno być go odpowiednio dużo, aby się na nim równomiernie usmażyła.

Kucharz poleca też dodanie do jajecznicy śmietany creme fraiche. Creme fraiche to słynna francuska, słodka, lekko zakwaszona, tłusta (co najmniej 30%) śmietana. Jeśli nie macie do dyspozycji tej konkretnej śmietany, możecie wykorzystać śmietankę 30 proc. wymieszaną z odrobiną maślanki.

Zobacz także
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku

Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie

Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie

Z czym najlepiej jeść jajecznicę?

Tosty to jedyny dodatek, którego potrzebujesz, ale używaj najlepszego dostępnego chleba. Te jajka na to zasługują - radzi Bartlow.

Przetestujecie jego przepis na jajecznicę idealną? 

Źródło: headtopics.com

Gordon Ramsey o idealnej jajecznicy. Zapomnijcie o wszystkim co o niej wiecie i dodajcie 1 serkretny składnik
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Gordon Ramsay o jajecznicy: „Zapomnijcie o wszystkim, co o niej wiecie i dodajcie 1 sekretny składnik”
Światowej sławy kucharz dzieli się swoją wiedzą na temat jajecznicy. Trzymajcie się ściśle jego rad, a wyjdzie wam najlepsze pod słońcem kremowe i proste danie.

Jaka powinna być jajecznica? Czy w ogóle istnieje jakaś „najlepsza” jej wersja skoro każdy lubi ją robić po swojemu? Niektórzy wolą mocno podsmażoną i tak sztywną, że można by ją kroić nożem. Inni wolą jak jest półpłynna. Jednak obiektywnie najlepsza jajecznica, czyli taka, którą lubi najwięcej osób, to potrawa, w której jajka nie są ani niedosmażone, ani nieprzesmażone. Powinna być wilgotna, ale zwarta, musi być puszysta i delikatna. Gordon Ramsej wie jak ją usmażyć. Kim jest Gordon Ramsey i skąd wie jak smażyć naszą jajecznicę? Gordon Ramsey to szkocki kucharz, restaurator, autor książek kucharskich i gospodarz wielu programów kulinarnych. Jest między innymi prowadzącym telewizyjnego reality show „Hell’s Kitchen”. Szkot prowadził też angielską i amerykańską wersję znanego u nas programu „Kuchenne rewolucje” prowadzonego przez Magdę Gessler. To kucharz, który w swoim dorobku posiada dwie gwiazdki Michelin, potrafi więc gotować i wie jak najlepiej przygotowywać niezapomniane potrawy. 56-latek jest znany z mistrzowskiego opracowania trudnych dań, których powodzenie sprawdzić można dopiero po wyjęciu z pieca i przekrojeniu. Nie ulega wątpliwości, że trzeba do tego więc mieć wiedzę, wyczucie i kucharską intuicję. Kucharz poza wykwintnymi daniami, w mistrzowskim wydaniu podaje jednak także codzienne i proste dania jak… jajecznica. Jajecznica, niezwykle popularna w Polsce, jest daniem jadanym na całym świecie. Nie tylko my uwielbiamy jej smak. Na śniadania jedzą je też Anglicy, Niemcy, Amerykanie i wiele innych narodów.         Wyświetl ten post na Instagramie          ...

W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy. To nie tylko składniki, ale też pewien trik
AdobeStock
Newsy
W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy? To nie tylko składniki, ale też pewien trik
Chcecie zrobić najlepszą jajecznicę na świecie? Wykorzystajcie ten sprytny trik stosowany przez najlepszych kucharzy świata. Znaliście go?

W czym tkwi sekret idealnej jajecznicy? To nie tylko dobór wysokiej jakości jajek, ale też odpowiedni czas przygotowywania, rodzaj użytego oleju oraz wybór dodatków. Najlepsi kucharze świata przygotowują jajecznicę na maśle lub na maśle klarowanym. Niezwykle ważne jest, by jajecznica od samego początku smażyła się na bardzo wolnym ogniu. Może się tak smażyć nawet 12-15 minut (w zależności od tego, jakie wybierzemy jajka, jak duża będzie patelnia i jaki rodzaj jajecznicy wolimy - bardziej płynną czy ściętą). Co jakiś czas należy ją tylko przemieszać przy użyciu drewnianej szpatułki. Tak przygotowana jajecznica będzie idealnie aksamitna, kremowa i nie będzie miała żadnych grudek. Dodajcie do niej ulubione dodatki i rozkoszujcie się jej smakiem. Przepis na idealną jajecznicę Składniki: 3 jajka masło klarowane sól pieprz Przygotowanie: Jajka wbijcie do miseczki i wymieszajcie, aby jaja stanowiły jednolitą masę. Na patelni na bardzo małym ogniu rozpuśćcie masło. Wlejcie do rozpuszczonego masła jaja i na jak najmniejszym ogniu smażcie długo jajecznicę. Co jakiś czas delikatnie wymieszajcie ją drewnianą szpatułką. Gotowe danie przełóżcie na talerz, doprawcie solą i pieprzem i podawajcie z ulubionymi dodatkami. Czy jajecznica jest zdrowa? Jajecznica jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza naszemu organizmowi dużo białka. Porcja jajecznicy z dwóch dużych jajek zawiera około 180 kalorii i 12 gramów białka. Jajecznica zawiera również witaminy i minerały, w szczególności żelazo i witaminę B-12, które mają kluczowe znaczenie dla dostarczania tlenu do tkanek.  Spożywając średnią porcję jajecznicy, dostarczacie swojemu organizmowi 1,6 miligrama żelaza – od 9 do 20 procent dziennego...

Marzycie o smakowitej jajecznicy? Dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak
Adobe Stock
Newsy
Marzycie o smakowitej jajecznicy? Dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak
Jajka w koszulkach, sadzone, czy jajecznica? My wybieramy tę ostatnią opcję. Dodajcie do niej na koniec 1 składnik, by uzyskać niezwykły kremowy smak.

Wolicie jajecznicę z wieloma dodatkami, czy tradycyjną, podawaną w restauracjach, a więc złożoną jedynie z jajek i masła? Dzisiaj przedstawimy wam, jak sprawić, by za pomocą tylko dwóch składników przyrządzić perfekcyjne danie, którego nie powstydziłby się szef kuchni. Jakie dodatki można wrzucić do jajecznicy? Zanim do tego  przejdziemy, kilka rad dla osób lubiących bardziej zdecydowane, konkretne smaki. Oto kombinacje jajecznicy z ciekawymi składnikami, które sprawią, że proste śniadanie stanie się prawdziwą ucztą! Pierwszą z nich będzie standard, a więc podsmażony boczek z pieczarkami, wzbogacony pomidorami i obowiązkowym szczypiorem. Lubicie włoskie smaki? Dodajcie do waszej jajecznicy suszone pomidory i oliwki. Całość oprószcie świeżo startym parmezanem lub innym twardym żółtym serem. Inną opcją „serową” jest wymieszanie jajek z kawałeczkami sera pleśniowego. Taką jajecznicę należy wzbogacić jeszcze czosnkiem i natką pietruszki. Idealne połączenie. Dla osób lubiących wymyślne i luksusowe posiłki będzie nasza ostatnia opcja. Wędzony łosoś i kapary to duet, który świetnie odnajdzie się w jajkach. A do tego obowiązkowy kleks z kwaśnej śmietany. Podstawy smacznej jajecznicy Wróćmy do podstaw. Bez nich możecie zapomnieć o dodawaniu do jajek ciekawych składników. Podstawa to oczywiście jaja i masło. Wybierzcie jajka z dużymi żółtkami, najlepiej te z wiejskiej zagrody. Niektórzy lubią smażyć jajka na smalcu. Jednak to właśnie masło nadaje jajecznicy kremową konsystencję. Do smażenia jajecznicy wybierzcie dobrą patelnię lub rondel z nieprzywieralną powłoką. Jajka należy mieszać na patelni drewnianą lub silikonową szpatułką. Nie należy rozgrzewać naczynia z masłem zbyt długo. Szybko wlejcie swoje rozkłócone jajka na patelnię i smażcie chwilkę na wolnym ogniu. Gdy jajka zaczynają się...

Jajecznica z czarnuszką
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Dodajcie to do jajecznicy, a będzie was rozpierać energia. Wsypcie do niej odrobinę…
Gwarancją energii na resztę dnia może być jajecznica, którą zrobicie w inny niż dotychczas sposób. Jajka, masło, sól. Co jeszcze?

Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań Polaków. Można ją urozmaicać niezliczonymi propozycjami dodatków. Choć tylko niektóre zrobią z niej pyszne i sycące danie. Podajemy przepis, który z pewnością przypadnie wam do gustu. Co jest jego tajemnicą? Jajecznica idealna Ilu kucharzy, tyle przepisów. Dotyczy to nie tylko jajecznicy. Urozmaicać warto szczególnie te, które wykonujecie przynajmniej raz w tygodniu. Jedni lubią przygotować ją z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Mowa o idealnej jajecznicy. Eksperymentując możecie się przekonać, że pomimo smażenia jajecznicy od lat, ciągle możecie zmienić kilka istotnych szczegółów, które sprawią, że wasza potrawa z jajek  będzie jeszcze lepsza.  Możecie się spierać czy jajecznica powinna być bardziej mokra czy bardziej sucha, z dodatkami czy bez, ze szczypiorkiem czy z boczkiem. Jedno jest pewne, do jej zrobienia musicie użyć świeżych jajek i dobrej jakości masła.  Jajecznica z dodatkiem czosnku Proponujemy wam jajecznicę z dodatkiem czarnuszki, czosnku niedźwiedziego i suszonych pomidorów. Ten nietypowy pomysł jest nie tyle oryginalny, co zdrowy. Małe nasionka czarnuszki wykazują wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Roślina ta nada waszej jajecznicy unikalny aromat. Za jej właściwości zdrowotne odpowiadają m.in. tymochinon i nigellon, które regulują pracę układu odpornościowego i łagodzą objawy niektórych chorób, takich jak astma i dolegliwości układu oddechowego. Podobnie jak czosnek czy cebula, czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój niektórych bakterii oraz działa przeciwwirusowo, mobilizując organizm do walki z intruzem. Jajecznica z czarnuszką wyjdzie wam na zdrowie! Składniki: 5 jajek  ¼...