Jesień to czas na przygotowywanie przetworów z grzybów. Co zrobić, żeby grzyby ładnie prezentowały się w słoiku i miały piękny, naturalny kolor? Dodajcie do nich odrobinę dwóch produktów i będzie po kłopocie.

Dlaczego marynowane grzyby ciemnieją?

Zebraliście w lesie grzyby i chcecie je zamarynować, ale nie wiecie, co zrobić, żeby nie ściemniały? Grzyby niestety mają to do siebie, że szybko ciemnieją (jest to efekt utleniania). Aby zapobiec ich ciemnieniu tuż po zamarynowaniu, wystarczy dodać do nich dwie rzeczy, które sprawią, że nasze grzyby będą miały ładny, elegancki i naturalny kolor. Chodzi o kombinację dwóch popularnych składników.

Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu?

Planujecie zamarynować na zimę grzyby, ale obawiacie się, że ściemnieją w słoiku? Jest na to pewna rada. Wystarczy, że podczas obgotowywania grzybów dodacie do wody łyżkę octu oraz pól łyżki kwasku cytrynowego. Dzięki tej prostej miksturze wasze grzybki będą się pięknie prezentować po zamarynowaniu i na pewno nie będą miały ciemnej barwy.

Jak zrobić marynowane grzyby?

Jeśli szukacie prostego przepisu na smaczne marynowane grzyby, sprawdźcie nasz przepis na leśne grzyby w pysznej octowej marynacie. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu lub zakąska na przyjęciu.

Zobacz także:

Składniki:

  • 4 spore garści obranych grzybów leśnych
  • 1 mała cebula
  • 100 ml octu
  • 300 ml wody
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liść laurowy

Przygotowanie:

  1. Grzyby obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.
  2. Po 5 minutach zdjąć garnek z ognia, odlać od grzybów wodę.
  3. Przygotować 3 półlitrowe słoiczki.
  4. Każdy z nich wyparzyć, gwinty i pokrywki wytrzeć do sucha.
  5. Do każdego słoika wkładamy po 4 piórka cebuli, po liściu laurowym, 3 kulki ziela angielskiego i 5 kulek pieprzu a następnie wkładamy grzyby.
  6. W osobnym garnku zagotowujemy 300 ml wody i 100 ml octu, rozpuszczamy w roztworze łyżkę soli.
  7. Kiedy już się zagotuje, zalewę wlewamy do każdego ze słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

Źródło: gotujmy.pl