Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Dodajcie do słoika tę rzecz
AdobeStock
Newsy

Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Dodajcie do nich tę rzecz

Marynowane grzyby to świetny dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu oraz idealna zakąska na imprezę. Niestety, często mają do siebie to, że ciemnieją. Jak temu zapobiec?

Jesień to czas na przygotowywanie przetworów z grzybów. Co zrobić, żeby grzyby ładnie prezentowały się w słoiku i miały piękny, naturalny kolor? Dodajcie do nich odrobinę dwóch produktów i będzie po kłopocie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego marynowane grzyby ciemnieją?

Zebraliście w lesie grzyby i chcecie je zamarynować, ale nie wiecie, co zrobić, żeby nie ściemniały? Grzyby niestety mają to do siebie, że szybko ciemnieją (jest to efekt utleniania). Aby zapobiec ich ciemnieniu tuż po zamarynowaniu, wystarczy dodać do nich dwie rzeczy, które sprawią, że nasze grzyby będą miały ładny, elegancki i naturalny kolor. Chodzi o kombinację dwóch popularnych składników.

Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu?

Planujecie zamarynować na zimę grzyby, ale obawiacie się, że ściemnieją w słoiku? Jest na to pewna rada. Wystarczy, że podczas obgotowywania grzybów dodacie do wody łyżkę octu oraz pól łyżki kwasku cytrynowego. Dzięki tej prostej miksturze wasze grzybki będą się pięknie prezentować po zamarynowaniu i na pewno nie będą miały ciemnej barwy.

Zobacz także
Dokąd na grzyby? Podajemy miejsca, sprawdzone w rożnych regionach Polski

Dokąd na grzyby? Podajemy sprawdzone miejsca wysypów z różnych regionów Polski!

Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda, jak palce umarlaka

Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda jak palce umarlaka

Jak zrobić marynowane grzyby?

Jeśli szukacie prostego przepisu na smaczne marynowane grzyby, sprawdźcie nasz przepis na leśne grzyby w pysznej octowej marynacie. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu lub zakąska na przyjęciu.

Składniki:

  • 4 spore garści obranych grzybów leśnych
  • 1 mała cebula
  • 100 ml octu
  • 300 ml wody
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liść laurowy

Przygotowanie:

  1. Grzyby obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.
  2. Po 5 minutach zdjąć garnek z ognia, odlać od grzybów wodę.
  3. Przygotować 3 półlitrowe słoiczki.
  4. Każdy z nich wyparzyć, gwinty i pokrywki wytrzeć do sucha.
  5. Do każdego słoika wkładamy po 4 piórka cebuli, po liściu laurowym, 3 kulki ziela angielskiego i 5 kulek pieprzu a następnie wkładamy grzyby.
  6. W osobnym garnku zagotowujemy 300 ml wody i 100 ml octu, rozpuszczamy w roztworze łyżkę soli.
  7. Kiedy już się zagotuje, zalewę wlewamy do każdego ze słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

Źródło: gotujmy.pl

grzyby marynowane przepis
AdobeStock
Przepisy
Bajecznie pyszne marynowane gąski. Smakują jak od babci
Udane grzybobranie? Czas na marynowanie grzybków! To pyszna zakąska do obiadu i spotkań ze znajomymi!

Czas grzybobrania powoli mija. Co zrobić z zebranymi grzybami? Można zjeść świeże, ususzyć, albo zamarynować! Dziś mamy dla was przepis na wyjątkowe marynowane gąski! Marynowane grzybki Grzyby w zalewie to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu! Sprawdzają się także jako przekąski w trakcie przyjęć, szczególnie w połączeniu z alkoholem. Marynowanie nie zajmuje dużo czasu i pozwala długo przechowywać zebrane grzyby. Taki słoik marynowanych grzybków to świetny prezent od grzybiarza dla znajomych! Przepis na marynowane gąski Do przyrządzenia marynowanych gąsek potrzebne będą te składniki: •    2 kilogramy gąsek •    2,5 litra wody •    Pół szklanki cukru •    Szklanka octu •    1 duża łyżka soli •    3 liście laurowe •    Ziele angielskie  I oczywiście słoiki! Przygotowanie 1.    Grzyby należy dokładnie oczyścić ze ściółki, ziemi i sprawdzić, czy nie są robaczywe. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie. 2.    Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, wrzuć do garnka grzyby. Gotuj przez około 15 minut. 3.    Ugotowane grzyby odcedź. Następnie przygotuj zalewę – wlej do garnka wodę, szklankę octu, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a na koniec wsyp cukier i sól. Całość zagotuj. 4.    Ugotowane grzyby przełóż do słoików. Gąski powinny wypełnić około ¾ pojemności słoika, nie więcej! Wlej gotującą się zalewę. 5.    Zakręć mocno wszystkie słoiki, obróć do góry dnem stawiając je na zakrętce, przykryj ręcznikiem i odstaw, by ostygły. Gotowe!  

śledzie z grzybami przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przysmak jakich mało. Śledzie gajowego. Z dodatkiem grzybów wyczarujesz wykwintny smak
Obok tradycyjnych śledzi w oleju i śmietanie podczas wigilijnej kolacji możesz zaserwować również wersję z grzybami. Ryba z ich dodatkiem z pewnością podbije serce każdego smakosza i kto wie, być może na stałe zagości w twoim świątecznym menu.

Choć na pierwszy rzut oka pomysł może wydawać się lekko dziwny to w rzeczywistości śledzie gajowego smakują naprawdę wybornie! Połączenie darów morza i lasu z pewnością pozytywnie zaskoczy twoich najbliższych. Niejeden poprosi o dokładkę! Przepis na śledzie gajowego Będziesz potrzebować 4 filety śledziowe 10 gramów suszonych grzybów 30 ml oleju 30 ml octu 1 cebulę 1 łyżkę koncentratu pomidorowego Szczyptę cukru Przypraw i ziół: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka jałowca Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Do średniej wielkości miski wlej wodę, a następnie wymocz w niej śledzie. Proces powtórz 3 razy (3 razy wlej świeżą wodę i wymocz śledzie). Tak przygotowane pokrój pod skosem na paski i odstaw. Cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na rozgrzanym oleju. Namoczone przez noc grzyby odsącz z wody (ale jej nie wylewaj), pokrój w paski, a następnie dodaj do smażącej się cebuli. Na patelni umieść także przyprawy i zioła: liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka jałowca. Całość smaż jeszcze przez ok. 3 minuty, pamiętając o mieszaniu. Po upływie tego czasu na patelni umieść ocet, koncentrat pomidorowy, wodę pozostałą z moczenia grzybów, cukier oraz pieprz. Całość zamieszaj i smaż jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia. Pokrojone wcześniej śledzie połącz z pozostałymi składnikami. Tak przygotowane umieść w wyparzonym słoiku i schowaj w chłodne miejsce, na przykład do piwnicy, bądź spiżarni. Po 3 dniach śledzie są gotowe do spożycia. Smacznego!

grzyby suszone w panierce przepis
Adobe Stock
Newsy
Mięciutkie i równocześnie chrupiące. Świąteczny przepis na grzyby w panierce od Roberta Makłowicza
Na świątecznym stole nie może zabraknąć grzybów – to wie nawet dziecko. Te w panierce, z przepisu Roberta Makłowicza, zachwycą każdego smakosza!

Znany polski krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, postanowił zdradzić przepis na przepyszne grzyby suszone w panierce. Ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut!  Przepis na suszone grzyby w panierce Będziesz potrzebować Ok. 100 gramów suszonych kapeluszy grzybów (najlepiej prawdziwków) 250 ml mleka 1 średniej wielkości jajko Woda Mąka pszenna Bułka tarta Masło Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie W niewielkiej miseczce umieść suszone grzyby, a następnie zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia na całą noc. Tak przygotowane grzyby umieść w rondelku wraz z mlekiem, a następnie dodaj do nich troszkę wody. Całość zagotuj aż do miękkości. Po kilku minutach zdejmij rondelek z ognia, odsącz grzyby z mleka i wody, a następnie umieść w miseczce i przypraw solą oraz pieprzem. W niewielkim naczyniu rozkłóć jajko.  Na jednym talerzu umieść trochę mąki pszennej, a na drugim trochę bułki tartej. Oba produkty podłużą do panierowania. Grzyby mocz kolejno – najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła, a następnie umieść na niej panierowane grzyby. Całość smaż przez kilka minut, z każdej strony, aż do ładnego zarumienienia. Gotowe! Tak przygotowany przysmak serwuj od razu. Powinno się go jeść na świeżo.

Bigos
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Chcecie zrobić wrażenie na rodzinie? Ten przepis na bigos zapewni wam uznanie nawet w oczach babci
Święta do piękny czas rodzinny. Potrawy, które podamy na stół muszą być przygotowane prosto z serca. Co powiecie na wyśmienity bigos z suszonymi grzybami i śliwkami?

Mamy połowę grudnia. To sygnał, by pomyśleć już o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia oraz świątecznych potrawach. Naszą głowę na pewno zaraz zacznie zaprzątać nam duża lista zakupów czy pomysłów na prezenty. Święta to jeden z najbardziej magicznych dni w roku. Dlatego każdy z nas chce przygotować je idealnie. Świąteczne potrawy będzie jeść przecież cała rodzina, więc chcemy, by były jak najpyszniejsze.  Wyśmienity bigos świąteczny  Najlepiej smakują potrawy przygotowane według tradycyjnych receptur, w których królują składniki i przyprawy o zapachu świąt. Kapusta, grzyby, suszone śliwki, buraki, karp – to właśnie one kojarzą nam się ze świątecznymi potrawami.  Bigos to danie bez którego świąteczna kolacja nie wyglądałaby tak samo. Jej wykonanie może jest czasochłonne, ale gdy przygotujemy wszystkie składniki bigos tak naprawdę zrobi się sam. Lubi być gotowany długo, najlepiej w odstępach czasu, wtedy nabiera najlepszego smaku.  Babcia na pewno pochwali jego smak Aby bigos wyszedł idealny pamiętajmy o kupieniu dobrej kapusty. Musimy sprawdzić, czy nie jest kwaszona octem. Jeśli bigos ma za mało wyrazisty smak i nie jest zbyt kwaśny możemy do niego wlać wodę z ogórków kiszonych. Ona zawsze podbije jego smak. Ważne są też dodatki. W Wigilię nie jemy mięsa, więc żeby smak bigosu nie był mdły nie żałujmy przypraw, grzybów i śliwek.  Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 100 g grzybów suszonych Woda z moczenia grzybów suszonych 80 g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 10 pokrojonych suszonych śliwek 1 łyżka jagód jałowca 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 5 listków laurowych 3 łyżki miodu 3 łyżki...