Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący!

Przepis na domowy chleb 

Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Zaczyn:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 50 ml letniej wody

Ciasto:

  • Zaczyn
  • Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka sezamu

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika.
  3. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny.

Jak upiec chleb?

Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten sposób:

  1. Wyrośnięte ciasto natnijcie delikatnie nożem i posypcie makiem. Odstawcie jeszcze na 10 minut.
  2. Przed wstawieniem ciasta umieśćcie w piekarniku piętro niżej naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki temu podczas pieczenia wytworzy się para i chleb wyjdzie bardzo chrupiący!
  3. Później wstawcie formę do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Następnie zmniejszcie temperaturę pieczenia do 190 stopni na kolejne 20 minut.
  4. Po upieczeniu od razu wyciągnijcie chleb z keksówki i ostudźcie na kratce. Smacznego!