Niezależnie od tego jakiego rodzaju desek do krojenia używacie, podczas ich używania niezbędne jest bezpieczeństwo.

Zacząć należy od kwestii czystości desek. Absolutną normą powinno być posiadanie w kuchni przynajmniej dwóch podstawek do krojenia.

Jak czyścić deskę do krojenia?

Jednej z nich powinno używać się do krojenia mięsa, a drugą do pozostałych produktów. Takie podejście do tematu pozwala na zachowanie higieny.

Zobacz także:

To właśnie pozostałe na desce (zwłaszcza drewnianej) mikrocząsteczki mięsa mogą skutkować namnażaniem na niej niebezpiecznych bakterii.

Dlatego też oprócz stosowania dwóch różnych desek, należy pamiętać o regularnym odparzaniu desek gorącą, najlepiej wrzącą wodą.

Być może nasze babcie nie stosowały tak restrykcyjnych metod działania w kwestii BHP, ale zauważmy, że realia przyrządzania posiłków także się zmieniły. Począwszy od jakości mięsa, które kupujemy w sklepach…

Dawny babciny trik - żeby deska do krojenia się nie przesuwała

Gospodynie z dawnych lat stosowały za to inny trik związany z deskami do krojenia. Była to ich recepta na „tańczącą” deskę nie tylko podczas krajania i ciachania, ale także podczas ubijania mięsa na kotlety schabowe czy bitki.

Sztuczka jest niezwykle prosta. Pod deskę należy ułożyć równo wilgotną, a nawet mokrą ściereczkę do naczyń. Wasze krojenie stanie się wtedy dużo bardziej stabilne.

Pozwoli to uniknąć przykrych i bolesnych skaleczeń, a w czasie ubijania kotletów również zniweluje głuche dźwięki uderzania w stół czy kuchenne półki.