ciasto drożdżowe bardziej żółte
Flickr
Newsy

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było bardziej żółte? Utrzyjcie jajka z odrobiną 1 produktu. Kolor będzie idealny

Kolor wypieku sprawia, że apetyt domowników od razu rośnie. Razem z nami przekonacie się, że wcale nie tak trudno go uzyskać.

Piękne żółte drożdżowe ciasto to połowa sukcesu podczas pieczenia wielkanocnych bab czy efektownych chałek.

Tylko jak osiągnąć oczekiwane efekty bez rujnowania domowego budżetu ilością dodanych jajek do ciasta?

I jak sprawić, by większa ilość jajek nie obciążyła za bardzo waszego drożdżowego wypieku? Są na to sposoby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kolor ciasta drożdżowego a jego przeznaczenie

Często to właśnie kolor ciasta drożdżowego zdradza, jakie jest jego przeznaczenie. Bladożółte lub wręcz szare wypieki kojarzą się po prostu z bułkami czy ze zwykłym chlebem.

To właśnie wszelkiego rodzaju babki ,chałki, rogaliki i inne słodkie ciasta na bazie ciasta drożdżowego, powinny mieć elegancką żółtą barwę.

Żółty, jajeczny kolor świetnie współgra w cieście drożdżowym z rodzynkami – na pewno znacie to choćby z efektownych babek wielkanocnych.

Jak pieką drożdżowe ciasta we Włoszech?

W wypieku wspaniałych drożdżowych bab specjalizują się nie tylko w Polsce. Babka o nazwie panettone to regionalny, tradycyjny wyrób z włoskiej Lombardii.

Co ciekawe, Włosi przygotowują swoje panettone i chętnie kupują je w cukierniach nie na Wielkanoc, a na Boże Narodzenie.

Włosi do swojego ciasta dodają same żółtka, zamiast całych jaj. I wydaje się, że właśnie tutaj należy szukać sekretu pięknej barwy ich wypieku.

Unikajcie wypieków ze sztucznymi barwnikami

Wróćmy do polskich wypieków. Niestety duża część dostępnych do zakupu produktów jest barwiona innymi barwnikami.

Zwykle są to naturalne dodatki, typu – kurkuma. Gorzej, gdy jednak traficie na drożdżowe wypieki barwione sztucznymi dodatkami.

By uniknąć tego za wszelką cenę, możecie zadbać o odpowiedni kolor własnych ciast drożdżowych. Nie będzie to trudne.

Jak sprawić, by ciasto drożdżowe było żółte?

Nie będzie obowiązkowa także rezygnacja z białek. Ponadto, piękna żółta barwa wcale nie będzie zależała od ogromnej ilości jaj dodanych do wyrabianego ciasta.

Taki ruch na pewno zmieniłby kolor wypieku, ale znacznie obciążyłby wasze ciasto. To z kolei wymusiłoby większą ilość drożdży potrzebnych do wyrośnięcia.

Rozwiązanie problemu będzie inne. Po oddzieleniu białek od żółtek, te drugie przelejcie do metalowej miski.

Dodajcie do nich odrobinę soli i utrzyjcie za pomocą miksera. Po zmiksowaniu dodajcie żółtka do waszych składników na ciasto.

Ważne, by dodać utarte żółtka jeszcze przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta. Jaja muszą bowiem zostać dobrze rozprowadzone po całym cieście.

Dalej powinniście postępować tak, jak nakazują kanony wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto powinno bez większych problemów wyrosnąć do sporych rozmiarów

 

Ciasto drożdżowe
Newsy
Ile jajek dodać do ciasta drożdżowego, żeby było pyszne i idealnie żółciutkie? Tę wiedzę posiadają tylko wasze babcie 
Pamiętacie, że ciasto drożdżowe z waszego dzieciństwa było smaczniejsze, bardziej pulchne i żółte? Sprawdźcie jak wasze babcie osiągały ten efekt.

Sekretów by wypiec idealnego ciasta drożdżowego jest wiele. Potrzeba do tego idealnego przepisu, wprawnych i silnych dłoni do wyrabiania ciasta, a także znajomości kilku sekretów dotyczących wyrabiania i rośnięcia ciasta drożdżowego. Sprawdźcie, jak sprawić, by było ono pyszne i żółte w środku.  Ciasto drożdżowe Mieszanina drożdży, mąki, cukru, tłuszczu, mleka, wody i jajek. To właśnie ciasto drożdżowe. Dobrze wiecie jednak, że nie wystarczy zmieszanie wszystkich składników i ich wypieczenie, alby ciasto drożdżowe wyszło smaczne.  by było lekkie jak chmurka, musi dobrze wyrosnąć żeby miało chrupiącą skórkę, trzeba piec je w idealnej temperaturze  żeby zbyt szybko nie zrobiło się suche, należy dodać odpowiedniej ilości tłuszczu na wierzch ciasta drożdżowego najlepiej dodać kruszonkę z utartego masła z cukrem i mąką Na pewno wasze babcie znały te wszystkie sekrety i wy też o nich wiecie. Co zrobić jednak, by ciasto drożdżowe było żółciutkie w środku? Żółciutkie ciasto drożdżowe Za przepiękny kolor ciasta drożdżowego odpowiedzialne są dobrej jakości żółtka użyte w dużej ilości do ciasta drożdżowego. Im więcej dodacie do niego jajek (w tym żółtek), tym bardziej żółty kolor będzie miało wasze ciasto. Żółtko to najszlachetniejszy dodatek tłuszczu do ciasta drożdżowego. Jeśli chcecie zrobić naprawdę bogate i zachwycające ciasto drożdżowe, dodajcie do niego dużo jajek! Babcine receptury mówią o tym, by dodawać nawet 8 do 10 jajek do ciasta drożdżowego! Oczywiście, są też inne sposoby na uzyskanie żółtego koloru w cieście drożdżowym. Jeśli nie chcecie dodawać do niego aż tylu żółtek, możecie dodać do ciasta drożdżowego na przykład: Łyżkę puree z dyni Szczyptę kurkumy...

czy można mrozić ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Czy można zamrozić surowe ciasto drożdżowe? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Pandemia sprawiła, że Polacy chętniej zaczęli mrozić pieczywo. A słyszeliście może już o mrożeniu drożdżowego ciasta?

Rogaliki, bułki, pączki, bochenki chleba… Tę listę można wymieniać niemal w nieskończoność. Czymże byłoby nasze życie bez drożdżowych wypieków? Takich scenariuszy nawet nie powinno się kreślić. Pieczywo i słodkości wypiekane na drożdżach są naszym narodowym dobrem! W czasie pandemii Polacy wrócili do pieczenia Ze względu na pandemię koronawirusa, wielu Polaków wróciło do pieczenia chleba we własnym zakresie, w domu. Świadczą o tym twarde dane. Raporty Głównego Urzędu Statystycznego i innych ośrodków badawczych mówią choćby o tym, że wzrosła sprzedaż mąki, olejów, mleka – wszystkiego, czego potrzeba do wypieku chleba. W czasie największych obostrzeń i zamknięcia gospodarki, z półek sklepowych w ekspresowym tempie znikał nie tylko papier toaletowy, ale także drożdże. Na pewno przypominacie sobie te obrazki. Polacy na nowo pokochali wypieki z ciasta drożdżowego i w najlepsze oddają się nadal sztuce jego wyrabiania. Jak właściwie przyrządzić ciasto drożdżowe? Ciasto drożdżowe uchodzi za niezbyt łatwe w przygotowaniu, ale wystarczy krótka praktyka, by przekonać się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Kluczem do powodzenia przy wyrobie ciasta drożdżowego, jest zastosowanie odpowiedniej ilości składników w odpowiedniej temperaturze. Ważne jest także to, by wyrabiać ciasto dostatecznie długo, by do jego wnętrza dostały się pęcherzyki powietrza, odpowiedzialne za pulchność wypieku. By ciasto nie było za ciężkie, należy ostrożnie postępować z dosypywaniem do niego mąki. Zagniatanie ciasta może być z tego powodu na początku prawdziwym testem na cierpliwość. Więcej o tym jak właściwie przyrządzić ciasto drożdżowe przeczytacie w jednym z naszych innych tekstów. Wystarczy kliknąć tutaj:  Jak prawidłowo...

Jak odświeżyć ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Zostały wam resztki ciasta drożdżowego? Mamy sposób na jego odświeżenie. Będzie jak świeżo upieczone
Placki drożdżowe, rogaliki, pączki czy drożdżówki – jeśli leżą w waszej kuchni już zdecydowanie za długo i stały się suche wcale nie musicie ich wyrzucać. Istnieje prosty sposób na ich odświeżenie.

Na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości lub rodziny zawsze warto mieć pod ręką domowe ciasto drożdżowe. Ten przepyszny wypiek nie jest jednak idealny. Po wielu dniach leżakowania, podobnie jak każdy inny, staje się suchy i niesmaczny. Na szczęście to nie powód, by od razu wyrzucać go do kosza.  Sposób na odświeżenie ciasta drożdżowego Ciasto drożdżowe można naprawdę bardzo łatwo odświeżyć. Dzięki jednemu dziecinnie prostemu trikowi będzie smakowało jak dopiero co upieczone. Zapamiętajcie go sobie, być może niedługo wam się przyda, ponieważ ze świąt zawsze zostaje dużo resztek jedzenia. Wystarczy, że polejecie zeschłe ciasto drożdżowe mlekiem, a następnie umieścicie je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ok. 5 minutach możecie śmiało serwować je waszym gościom i rodzinie. Gwarantujemy, że nie poczują żadnej różnicy, wręcz przeciwnie, będą zachwyceni jego smakiem i puszystością. Na tym jednak nie koniec naszych rad. Jeśli chcecie ulepszyć wasze ciasto drożdżowe do granic możliwości, koniecznie przetestujcie kolejne triki. Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe? Przygotowanie ciasta drożdżowego nie należy do skomplikowanych. Musicie jednak pamiętać, by przestrzegać kilku ważnych zasad. Inaczej nie będzie tak smaczne, jak oczekiwaliście.  Do przygotowania idealnego ciasta drożdżowego potrzebujecie świeżych drożdży, mleka, wody, jajek, mąki pszennej, oleju, cukru oraz soli. Wszystkie składniki, oprócz mleka i wody, powinny mieć temperaturę pokojową. Możecie nam wierzyć lub nie, ale żaden robot kuchenny nie jest w stanie zastąpić ruchu i ciepła waszych dłoni. Dlatego też nie idźcie na łatwiznę i wyróbcie ciasto drożdżowe samodzielnie. To niesamowicie wpłynie na jego smak.  Pod koniec wyrabiania dodajcie do ciasta rozpuszczone i wystudzone masło. Masę musicie...

ciasto drożdżowe wyrabianie
Flickr
Newsy
Jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe? Wyjaśniamy krok po kroku. Znaliście tę metodę?
Wyrabianie ciasta drożdżowego wymagają wiedzy, doświadczenia i przede wszystkim cierpliwości. Oto nasze wskazówki.

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie drożdżowe wypieki waszych babć są najbardziej pulchne, najdelikatniejsze? Wydaje się, że odpowiedź jest prosta. Panie domu z długim stażem, po prostu spełniają siłą rzeczy trzy podstawowe warunki powodzenia drożdżowego wypieku. O cieście drożdżowym nasze babunie wiedzą wszystko. To oczywiście bierze się z tego, ile już razy przyszło im je wyrabiać. Ciasto drożdżowe bez obaw To z kolei przekłada się na stoicki spokój i olbrzymie pokłady cierpliwości. Babcie wiedzą, że ciasto potrzebuje czasu i ten czasu mu zapewniają. Nie oznacza to jednak, że młodzi adepci sztuki piekarskiej, są z góry skazani na niepowodzenie, jeśli chodzi o pieczenie ciast drożdżowych. Jeśli będziecie wypełniali wszystkie wskazówki, które poniżej przedstawimy, ciasto powinno udać się bez problemu. Pieczenie „drożdżówek” to nie fizyka kwantowa czy jądrowa. Wszystkie tajniki pieczenia ciast na drożdżach prędzej czy później będą do przyswojenia. Kilka zastrzeżeń Przed tym jak opowiemy wam co nieco o tym, jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe, potrzebnych będzie parę zastrzeżeń. Po pierwsze. Ciasto drożdżowe nierówne drugiemu ciastu drożdżowemu. Wiele zmienia się w zakresie przygotowania w zależności od tego, czy pieczemy np. wypieki słodkie czy wytrawne. Po drugie. Nie ma z góry określonych proporcji na ciasto drożdżowe. Składniki będą się od siebie różniły w zależności od przeznaczania ciasta. To z kolei oznacza, że różniła się będzie także ilość drożdży. Ciasto bardziej „naładowane” składnikami będzie wymagało dodania większej ilości drożdży. Po trzecie. Ilość drożdży, a także ilość mąki i innych składników będzie zależała od tego, ile ciasta chcecie przyrządzić,...