ciasto drożdżowe bardziej żółte
Flickr
Newsy

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było bardziej żółte? Utrzyjcie jajka z odrobiną 1 produktu. Kolor będzie idealny

Kolor wypieku sprawia, że apetyt domowników od razu rośnie. Razem z nami przekonacie się, że wcale nie tak trudno go uzyskać.

Piękne żółte drożdżowe ciasto to połowa sukcesu podczas pieczenia wielkanocnych bab czy efektownych chałek.

Tylko jak osiągnąć oczekiwane efekty bez rujnowania domowego budżetu ilością dodanych jajek do ciasta?

I jak sprawić, by większa ilość jajek nie obciążyła za bardzo waszego drożdżowego wypieku? Są na to sposoby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kolor ciasta drożdżowego a jego przeznaczenie

Często to właśnie kolor ciasta drożdżowego zdradza, jakie jest jego przeznaczenie. Bladożółte lub wręcz szare wypieki kojarzą się po prostu z bułkami czy ze zwykłym chlebem.

To właśnie wszelkiego rodzaju babki ,chałki, rogaliki i inne słodkie ciasta na bazie ciasta drożdżowego, powinny mieć elegancką żółtą barwę.

Żółty, jajeczny kolor świetnie współgra w cieście drożdżowym z rodzynkami – na pewno znacie to choćby z efektownych babek wielkanocnych.

Jak pieką drożdżowe ciasta we Włoszech?

W wypieku wspaniałych drożdżowych bab specjalizują się nie tylko w Polsce. Babka o nazwie panettone to regionalny, tradycyjny wyrób z włoskiej Lombardii.

Co ciekawe, Włosi przygotowują swoje panettone i chętnie kupują je w cukierniach nie na Wielkanoc, a na Boże Narodzenie.

Włosi do swojego ciasta dodają same żółtka, zamiast całych jaj. I wydaje się, że właśnie tutaj należy szukać sekretu pięknej barwy ich wypieku.

Unikajcie wypieków ze sztucznymi barwnikami

Wróćmy do polskich wypieków. Niestety duża część dostępnych do zakupu produktów jest barwiona innymi barwnikami.

Zwykle są to naturalne dodatki, typu – kurkuma. Gorzej, gdy jednak traficie na drożdżowe wypieki barwione sztucznymi dodatkami.

By uniknąć tego za wszelką cenę, możecie zadbać o odpowiedni kolor własnych ciast drożdżowych. Nie będzie to trudne.

Jak sprawić, by ciasto drożdżowe było żółte?

Nie będzie obowiązkowa także rezygnacja z białek. Ponadto, piękna żółta barwa wcale nie będzie zależała od ogromnej ilości jaj dodanych do wyrabianego ciasta.

Taki ruch na pewno zmieniłby kolor wypieku, ale znacznie obciążyłby wasze ciasto. To z kolei wymusiłoby większą ilość drożdży potrzebnych do wyrośnięcia.

Rozwiązanie problemu będzie inne. Po oddzieleniu białek od żółtek, te drugie przelejcie do metalowej miski.

Dodajcie do nich odrobinę soli i utrzyjcie za pomocą miksera. Po zmiksowaniu dodajcie żółtka do waszych składników na ciasto.

Ważne, by dodać utarte żółtka jeszcze przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta. Jaja muszą bowiem zostać dobrze rozprowadzone po całym cieście.

Dalej powinniście postępować tak, jak nakazują kanony wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto powinno bez większych problemów wyrosnąć do sporych rozmiarów

 

kruche ciasto przepis
Pixabay
Triki kulinarne
Przepis na doskonałe kruche ciasto. Jest prosty i idealnie się sprawdzi pod świąteczne serniki i makowce
Myślisz już o tym, jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie? Koniecznie spróbuj w tym roku makowca i innych wypieków robionych na kruchym cieście!

Święta to czas, gdy gotujemy dania charakterystyczne dla tego okresu i pieczemy mnóstwo ciast. Mamy do tego świetny pretekst – w końcu przez co najmniej dwa dni będziemy mieć gości, których można częstować różnymi wypiekami! Świąteczne ciasta Na polskich świątecznych stołach większość ciast stanowią te na kruchym cieście oraz ciasta drożdżowe. Odpowiednia baza to podstawa każdego pysznego ciasta! Dlatego warto nauczyć się jak ją zrobić, by wypieki zawsze wychodziły idealne. Zwłaszcza te na kruchym cieście smakują wyśmienicie dzięki dużej zawartości tłuszczu. W wielu domach je się makowce robione na drożdżowym cieście, ale uwierzcie nam – gdy raz spróbujecie makowca na kruchym spodzie z czekoladową polewą, to już nie będziecie chciały jeść nic innego! Kruche ciasto świetnie sprawdzi się w pieczeniu: Sernika Makowca Szarlotki Jak przygotować doskonałe kruche ciasto? Wyrobienie idealnego kruchego ciasta wcale nie jest trudne! Wystarczą te składniki: Mąka pszenna Jajka Cukier Masło Idealne kruche ciasto – wskazówki Zebraliśmy dla was garść porad, dzięki którym wasze kruche ciasto zawsze wyjdzie! Kruchego ciasta nie trzeba długo wyrabiać. Sekret tkwi w tym, by szybko je zagnieść tak, by składniki się połączyły. Podczas wyrabiania dodaj do ciasta zimne masło. Gdy zagnieciesz ciasto, przed upieczeniem zawiń je w folię i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Kruchego ciasta nie trzeba wałkować! Wystarczy palcami wylepić nim spód blachy do pieczenia. Aby mieć pewność, że ciasto równo się upiecze, zrób w nim dziurki widelcem gdy będzie już wyłożone na blasze. Przed wyłożeniem na spód maku lub masy serowej, zawsze podpiecz go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez maksymalnie 15...

typy mąki
Pixabay
Newsy
Mąka pszenna typ 500 czy 650? Co tak naprawdę oznaczają te numery?
Zastanawiałaś się kiedyś, co oznaczają numery podane na opakowaniu mąki? Sprawdź koniecznie!

Mąka należy do tak podstawowych produktów znajdujących się w każdej kuchni, że pewnie nigdy nie zastanawiałaś się nad tym, co oznaczają numery podane na opakowaniu. Używamy jej do wypieków, pierogów , makaronów, zagęszczania sosów i zup i wielu innych potraw. A czy wiesz, co tak naprawdę jesz? Typ mąki? Większość z nas używa zwykłej, białej mąki tortowej. Jednak jej rodzajów jest o wiele, wiele więcej! Określa się je na podstawie tego, jak drobno zmielone i na ile dokładnie oczyszczone zostały ziarna zbóż, z których powstaje mąka. Najmocniej oczyszczona jest właśnie mąka tortowa, choć przez to jest najmniej wartościowa pod kątem składników odżywczych. Poniżej możecie zapoznać się z przykładami zastosowania wszystkich sprzedawanych w Polsce typów mąki: 400 i 450 – to mąka tortowa, która doskonale nadaje się do wypieków, biszkoptów czy naleśników. Bardzo łatwo wyrabia się z niej ciasto, które później dobrze rośnie. 500 – idealna do pieczenia kruchych i półkruchych ciast, ciasta francuskiego, a także makaronów, pierogów i klusek . Mąki z tym oznaczeniem to m.in. wrocławska i poznańska. 550 i 650 – tzw. mąki „luksusowe”. Używa się ich głównie do wypieków z ciasta drożdżowego , a także pierników. 750 i 850 – to mąka chlebowa, która zgodnie z nazwą najlepiej nadaje się do wyrabiania ciasta na chleb, choć dobrze się sprawdza także w przypadku ciasta na pizzę . 1400, 1850 i 2000 – są to mąki przeznaczone tylko do pieczenia chleba, zwłaszcza pełnoziarnistego pieczywa . Ciemna czy jasna? Przy wyborze mąki możemy się wahać czy lepiej jest kupić mąkę białą, czy ciemną. Zwłaszcza teraz, gdy świadomość konsumentów w...

ciasto, oliwa
Dusan Zidar, jultud/Adobe Stock
Triki kulinarne
Dlaczego warto upiec ciasto na bazie oliwy z oliwek? Będziecie zaskoczeni!
Zazwyczaj margaryna, czasem masło albo olej. Nasze mamy i babcie piekły czasem swoje wypieki również na smalcu. Tym razem spróbujemy upiec coś z użyciem oliwy z oliwek. Efekty będą piorunujące!

Tłuszcz, mąka i cukier to 3 główne składniki naszych słodkich wypieków. W kwestii cukru nie mamy zbyt wielkiego pola manewru do zmian. Podobnie z mąką – musimy wybierać głównie z różnych rodzajów mąk pszennych. Pozostaje tłuszcz. Czas przekonać się, czy wypieki na oliwie z oliwek są warte zachodu. Na początek warto skierować słowo do osób z góry odrzucających tego typu próby ze względów ekonomicznych. Spokojnie, wasza kieszeń zbytnio na tym nie ucierpi. Już teraz możemy dostać niezłej jakości oliwę z oliwek w każdym markecie. Co więcej – jej cena w przeliczeniu wcale nie odbiega znacznie od ceny masła. Zdumiewające efekty Co się stanie, gdy zamiast tradycyjnego tłuszczu, dodamy do naszego ciasta oliwy? Efekty będą niezwykle ciekawe. Pierwszą rzeczą, na którą na pewno zwrócicie uwagę będzie nieco inny smak naszego wypieku. Wcale nie gorszy, a za to może odrobinę ciekawszy, niż ten uzyskany dzięki tradycyjnym tłuszczom piekarniczym. Jednak oliwa ma jeszcze jedną specjalną właściwość, gdy użyjemy jej do pieczenia. Tłuszcz otrzymany z oliwek sprawi, że nasze wypieki będą nieco bardziej wilgotne, kiedy wyjmiemy je z piekarnika. Jeżeli użyjemy do pieczenia oliwy z oliwek, ciasta dłużej zachowają swoją świeżość. To może być prawdziwy hit w waszej kuchni! Kombinujmy ze smakiem Jeszcze jedna uwaga – nie obawiajcie się używać oliwy do słodkich wypieków. Wbrew pozorom oliwa, kojarzona ze słonymi oliwkami, nie wpłynie negatywnie na smak waszych ciast. Oprócz tego gorąco polecamy dodawanie oliwy z oliwek do wypieków drożdżowych, a zwłaszcza wszelkiego rodzaju bułek i pit w stylu śródziemnomorskim. Źródło: mashed.com

Paszteciki z mięsem
femme0fatale/gotujmy.pl
Newsy
Paszteciki z mięsem z rosołu. Są nie tylko pyszne, ale też niedrogie
Nie macie pomysłu na to, co zrobić z mięsem z rosołu? Jeżeli dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i odrobiną wolnego czasu – problem z głowy.

Wigilijny barszcz często zostaje jeszcze na pierwszy i drugi dzień świąt. To już świąteczna norma. Z przepisem na paszteciki z mięsem z rosołu mile zaskoczycie biesiadników, które doskonale pasują do świątecznego barszczu. Paszteciki z mięsem z rosołu to jednak propozycja nie tylko na święta. Jak sama ich nazwa wskazuje, to doskonała opcja dla wszystkich tych, którzy po zjedzeniu złocistej zupy z makaronem nie wiedzą co zrobić z wygotowanym mięsem. Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu! W kuchni nic nie powinno się marnować – weźmy sobie do serca tę dawną zasadę naszych mam i babć. Mięso dowolnego gatunku z rosołu na początku trzeba będzie oddzielić od kości – nie powinno być to szczególnie trudne zadanie ze względu na to, że gotowało się dość długo w naszym bulionie. Następnie kawałki mięsa należy przekręcić w maszynce do mięsa z dodatkiem marchewki i cebuli i farsz gotowy! Jeżeli będzie jednak zbyt gęsty i twardy, warto dodać do niego nieco rosołu lub nawet wody. Co z ciastem na paszteciki? Tutaj warto polecić recepturę Roberta Makłowicza . Znany i lubiany kulinarny ekspert i podróżnik zaleca użycie ciasta krucho-drożdżowego. Jeżeli chcemy, by było jeszcze bardziej szlachetne, użyjmy do jego wypieku prawdziwego masła. Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu Składniki: 70 dag mięsa z rosołu dowolnego gatunku oddzielonego od kości. Cebula Marchewka Sól i pieprz do doprawienia Olej do smażenia 50 dag mąki pszennej 2-3 jaja (lub 4 same żółtka) 4 łyżki śmietany 10 dag masła lub innego tłuszczu 25 g świeżych drożdży (ok. ¼ paczki) Łyżka cukru Łyżeczka soli Przygotowanie: Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę startą na tarce smażcie delikatnie na oleju. Mielcie warzywa i mięso...