Piękne żółte drożdżowe ciasto to połowa sukcesu podczas pieczenia wielkanocnych bab czy efektownych chałek.

Tylko jak osiągnąć oczekiwane efekty bez rujnowania domowego budżetu ilością dodanych jajek do ciasta?

I jak sprawić, by większa ilość jajek nie obciążyła za bardzo waszego drożdżowego wypieku? Są na to sposoby.

Kolor ciasta drożdżowego a jego przeznaczenie

Często to właśnie kolor ciasta drożdżowego zdradza, jakie jest jego przeznaczenie. Bladożółte lub wręcz szare wypieki kojarzą się po prostu z bułkami czy ze zwykłym chlebem.

Zobacz także:

To właśnie wszelkiego rodzaju babki ,chałki, rogaliki i inne słodkie ciasta na bazie ciasta drożdżowego, powinny mieć elegancką żółtą barwę.

Żółty, jajeczny kolor świetnie współgra w cieście drożdżowym z rodzynkami – na pewno znacie to choćby z efektownych babek wielkanocnych.

Jak pieką drożdżowe ciasta we Włoszech?

W wypieku wspaniałych drożdżowych bab specjalizują się nie tylko w Polsce. Babka o nazwie panettone to regionalny, tradycyjny wyrób z włoskiej Lombardii.

Co ciekawe, Włosi przygotowują swoje panettone i chętnie kupują je w cukierniach nie na Wielkanoc, a na Boże Narodzenie.

Włosi do swojego ciasta dodają same żółtka, zamiast całych jaj. I wydaje się, że właśnie tutaj należy szukać sekretu pięknej barwy ich wypieku.

Unikajcie wypieków ze sztucznymi barwnikami

Wróćmy do polskich wypieków. Niestety duża część dostępnych do zakupu produktów jest barwiona innymi barwnikami.

Zwykle są to naturalne dodatki, typu – kurkuma. Gorzej, gdy jednak traficie na drożdżowe wypieki barwione sztucznymi dodatkami.

By uniknąć tego za wszelką cenę, możecie zadbać o odpowiedni kolor własnych ciast drożdżowych. Nie będzie to trudne.

Jak sprawić, by ciasto drożdżowe było żółte?

Nie będzie obowiązkowa także rezygnacja z białek. Ponadto, piękna żółta barwa wcale nie będzie zależała od ogromnej ilości jaj dodanych do wyrabianego ciasta.

Taki ruch na pewno zmieniłby kolor wypieku, ale znacznie obciążyłby wasze ciasto. To z kolei wymusiłoby większą ilość drożdży potrzebnych do wyrośnięcia.

Rozwiązanie problemu będzie inne. Po oddzieleniu białek od żółtek, te drugie przelejcie do metalowej miski.

Dodajcie do nich odrobinę soli i utrzyjcie za pomocą miksera. Po zmiksowaniu dodajcie żółtka do waszych składników na ciasto.

Ważne, by dodać utarte żółtka jeszcze przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta. Jaja muszą bowiem zostać dobrze rozprowadzone po całym cieście.

Dalej powinniście postępować tak, jak nakazują kanony wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto powinno bez większych problemów wyrosnąć do sporych rozmiarów