Zdarzyło się wam zjeść śledzie (nawet domowej roboty), które, choć świeże, mają w sobie nieprzyjemną gorycz? Najczęściej jest to wina cebuli. To składnik niezbędny w śledziach w oleju, dlatego zamiast go unikać, trzeba się nauczyć pozbyć goryczki - sprawdźcie, jak to zrobić. 

Dlaczego cebula jest gorzka po upływie kilku minut?

Zauważyliście, że świeżo posiekana cebula ma ostry, ale przyjemny posmak, ale już po kilkudziesięciu minutach zaczyna być gorzka?

Wszystko przez związki siarki znajdujące się w tym warzywie. To one odpowiadają za gorzki smak, a także charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach cebuli. Przez to mało doświadczeni kucharze mogą się niemiło zdziwić podczas przygotowywania farszu na pierogi ruskie czy śledzi z cebulką - jeżeli nie przygotujecie cebuli w odpowiedni sposób, całe danie przejdzie jej goryczką i będzie do niczego. 

Zobacz także:

Jak usunąć goryczkę z cebuli do śledzi?

Jednym ze sprawdzonych sposobów na pozbycie się gorzkiego smaku pokrojonej cebuli jest trik z solą. Całą cebulę należy posolić, a następnie zawinąć ją w lniany woreczek. Po chwili, gdy warzywo zacznie puszczać sok, odciśnijcie je z wody i gotowe - po goryczce nie będzie już śladu.

Tak przygotowaną cebulę możecie jeszcze opłukać w zimnej wodzie z nadmiaru soli, ale zanim to zrobicie, najpierw jej spróbujcie. Jeżeli będziecie używać jej do zrobienia śledzi w oleju, słony smak cebuli będzie bardzo dobrze pasował do tej przekąski. 

Sposoby na gorzką cebulę

Poza trikiem z lnianym woreczkiem, możecie wypróbować jeszcze kilka patentów na gorzką cebulę - przydadzą się wam do zrobienia wielu potraw, do których dodaje się to warzywo:

  • Blanszowanie - wystarczy przelać pokrojoną cebulę wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Możecie też wrzucić cebulę do garnka z gorącą wodą na dosłownie minutę - następnie należy przerzucić warzywo na durszlak i przelać zimną wodą z lodem.

  • Ocet - należy w garnku zagotować wodę z dodatkiem kilku łyżeczek cukru i odrobiny soli. Gdy będzie już wrzeć, wlejcie kilka łyżek octu, wyłączcie ogień pod garnkiem i wrzućcie cebulę na 5 minut. Po tym czasie wypłuczcie ją w zimnej wodzie.

  • Zeszklenie - sprawdzony sposób na cebulę dodawaną do dań na ciepło. Wystarczy zeszklić ją na oleju, ale nie smażyć - jeśli pozwolicie jej się przypalić, będzie gorzka.