Co zrobić, żeby cebula do śledzi nie była gorzka? Ten prosty patent wyciągnie całą gorycz
Flickr
Newsy

Co zrobić, żeby cebula do śledzi nie była gorzka? Ten prosty patent wyciągnie całą gorycz

Domowe śledzie w słoiku już nigdy nie wyjdą gorzkie, jeśli zastosujecie ten banalny trik z cebulą. Przyda się również do przyrządzania innych dań.

Zdarzyło się wam zjeść śledzie (nawet domowej roboty), które, choć świeże, mają w sobie nieprzyjemną gorycz? Najczęściej jest to wina cebuli. To składnik niezbędny w śledziach w oleju, dlatego zamiast go unikać, trzeba się nauczyć pozbyć goryczki - sprawdźcie, jak to zrobić. 

Dlaczego cebula jest gorzka po upływie kilku minut?

Zauważyliście, że świeżo posiekana cebula ma ostry, ale przyjemny posmak, ale już po kilkudziesięciu minutach zaczyna być gorzka?

Wszystko przez związki siarki znajdujące się w tym warzywie. To one odpowiadają za gorzki smak, a także charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach cebuli. Przez to mało doświadczeni kucharze mogą się niemiło zdziwić podczas przygotowywania farszu na pierogi ruskie czy śledzi z cebulką - jeżeli nie przygotujecie cebuli w odpowiedni sposób, całe danie przejdzie jej goryczką i będzie do niczego. 

Zobacz także
Gdy dziadek robił śledzie w oleju, zawsze dodawał do nich ten składnik. To gwarancja dobrego smaku

Gdy dziadek robił śledzie w oleju, zawsze dodawał do nich ten składnik. To gwarancja dobrego smaku

Połóżcie tu cebulę, a będzie świeża przez całą zimę. I wcale nie chodzi o lodówkę

Połóżcie tam cebulę, a będzie świeża przez całą zimę. Wcale nie chodzi o lodówkę

Jak usunąć goryczkę z cebuli do śledzi?

Jednym ze sprawdzonych sposobów na pozbycie się gorzkiego smaku pokrojonej cebuli jest trik z solą. Całą cebulę należy posolić, a następnie zawinąć ją w lniany woreczek. Po chwili, gdy warzywo zacznie puszczać sok, odciśnijcie je z wody i gotowe - po goryczce nie będzie już śladu.

Tak przygotowaną cebulę możecie jeszcze opłukać w zimnej wodzie z nadmiaru soli, ale zanim to zrobicie, najpierw jej spróbujcie. Jeżeli będziecie używać jej do zrobienia śledzi w oleju, słony smak cebuli będzie bardzo dobrze pasował do tej przekąski. 

Sposoby na gorzką cebulę

Poza trikiem z lnianym woreczkiem, możecie wypróbować jeszcze kilka patentów na gorzką cebulę - przydadzą się wam do zrobienia wielu potraw, do których dodaje się to warzywo:

  • Blanszowanie - wystarczy przelać pokrojoną cebulę wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Możecie też wrzucić cebulę do garnka z gorącą wodą na dosłownie minutę - następnie należy przerzucić warzywo na durszlak i przelać zimną wodą z lodem.

  • Ocet - należy w garnku zagotować wodę z dodatkiem kilku łyżeczek cukru i odrobiny soli. Gdy będzie już wrzeć, wlejcie kilka łyżek octu, wyłączcie ogień pod garnkiem i wrzućcie cebulę na 5 minut. Po tym czasie wypłuczcie ją w zimnej wodzie.

  • Zeszklenie - sprawdzony sposób na cebulę dodawaną do dań na ciepło. Wystarczy zeszklić ją na oleju, ale nie smażyć - jeśli pozwolicie jej się przypalić, będzie gorzka. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałata ma gorzki smak? Wystarczy, że zrobicie z nią 1 banalną rzecz
Adobe Stock
Newsy
Sałata ma gorzki smak? Wystarczy, że zrobicie z nią 1 banalną rzecz
Wasza sałata ma nieprzyjemny, gorzki smak? Wiemy dlaczego. I wiemy też, jak temu zaradzić.

Świetnie komponuje się z oliwą, dressingiem czy zwykłą śmietaną lub jogurtem. Sałata to zdrowy dodatek do obiadu, ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie. Co zrobić, żeby pozbyć się z niej gorzkiego smaku? Dlaczego warto jeść sałatę? Istnieje wiele gatunków sałaty. Najpopularniejsza z nich to sałata masłowa o delikatnych, słodkich liściach i łagodnym smaku. Wszystkie odmiany sałaty masłowej mają gładkie, luźno zwinięte liście, które często są sprzedawane z korzeniami, aby zapobiec szybkiemu więdnięciu. Sałata masłowa jest pełna witamin i składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy K, wapnia i żelaza, które pomagają wzmocnić kości i zwalczać choroby zapalne.  Ponadto: sałata masłowa zawiera folian, który wspiera zdrowie reprodukcyjne  jest niskokaloryczna, ale za to bogata w niezbędne składniki odżywcze (porcja 100 g zawiera tylko 13 kalorii) jest praktycznie beztłuszczowa zawiera około 95% wody, więc może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia, a także może pomóc w utracie wagi sałata masłowa dostarcza również trochę potasu, manganu i witaminy C jest bogata w żelazo, które odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych krwinek Skąd się bierze gorzki smak w sałacie? Zdaniem wielu ogrodników, gorzki smak sałaty jest skutkiem letnich upałów. Co to dokładnie oznacza? Otóż, sałata jest znana jako warzywo lubiące chłód. Gdy temperatura wzrasta, roślina przechodzi w tryb dojrzewania i kwitnie — wypuszcza łodygę i kwiaty. To właśnie podczas tego procesu powstaje w niej gorycz. Zbyt mała ilość wody również może sprawiać, że sałata staje się gorzka. Brązowe brzegi liści to znak, że sałata nie była regularnie podlewana. Niewłaściwe odżywianie rośliny. Bez odpowiednich składników...

Co zrobić z gorzką cebulą? Banalny trik, dzięki któremu straci goryczkę
Flickr
Newsy
Co zrobić z gorzką cebulą? Banalny trik, dzięki któremu straci goryczkę
Pokroiliście cebulę, wrzuciliście do sałatki i okazała się być gorzka? Sprawdźcie, skąd bierze się goryczka w cebuli i jak ją usunąć.

Niektórzy nie przepadają za cebulą ze względu na jej czasami gorzki smak. Na szczęście można łatwo go zlikwidować! Poznajcie prosty sposób na usunięcie goryczy z cebuli oraz ciekawy przepis na sałatkę cebulową. Dlaczego cebula jest gorzka? Pewnie nie raz zdarzyło się wam przygotować cebulę, która wyszła gorzka. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że pokrojona lub zblendowana cebula po około 30 minutach zaczyna mieć bardzo gorzki smak. Wszystko przez znajdujące się w niej aż 9 związków siarki, które cebula wydziela kilkadziesiąt minut po przekrojeniu. Jak usunąć gorycz z cebuli? Gorzki smak cebuli można łatwo zneutralizować jednym, prostym sposobem. Wystarczy, że pokrojoną lub posiekaną cebulę zalejecie wrzątkiem i odstawcie na 1-2 minuty. Wylejcie wodę i gotowe – cebula nie będzie już gorzka! Przepis na podkarpacką sałatkę cebulową Cebula przyda się wam do zrobienia smacznej sałatki cebulowej prosto z Podkarpacia. Do jej przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma cebuli Pół kilograma marchewki 6 jaj 3 łyżki majonezu 2 szklanki wody Pół szklanki octu 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu 1 liść laurowy Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie jajka do zimnej wody, zagotujcie i ugotujcie na twardo. Ostudźcie. Do garnka wlejcie dwie szklanki wody, pół szklanki octu, dodajcie ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz liść laurowy i dużą szczyptę cukru oraz soli. Wymieszajcie i zagotujcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka. Sparzcie ją gorącą wodą i włóżcie od gotującej się zalewy. Gotujcie tak długo, aż cebula nieco zmięknie (nie może się też rozgotować). Odcedźcie i odstawcie do ostudzenia. Marchewki...

brukselka na zimno przepis
Adobe Stock
Newsy
Brukselka na zimno jako sałatka do obiadu. Przepis, dzięki któremu pokochacie brukselkę
Ugotowana al dente brukselka, schłodzona i podana z dodatkiem prostego sosu winegret to najsmaczniejszy sposób na to warzywo. Jeśli brukselka kojarzy się wam z koszmarem z dzieciństwa, ten przepis to zmieni. Nawrócił już niejednego sceptyka.

Jeśli brukselka kojarzy się wam głównie z rozgotowaną gorzką ciapą w zupie, pora zmienić nawyki. Polskie gospodynie przez lata źle przygotowywały to urocze warzywo kapustne. Długie gotowanie brukselki w wodzie wydobywa z niej gorycz, a najgorsze ze wszystkiego jest jej rozgotowanie. Wystarczy jednak odpowiednio przygotować brukselkę, żeby stała się ulubionym warzywem wszystkich domowników! Jak gotować brukselkę? Brukselkę można: gotować w wodzie gotować na parze blanszować we wrzątku piec smażyć. Po ugotowaniu warto przelać brukselkę zimną wodą. W ten sposób się zahartuje, będzie jędrna i zachowa  zielony kolor. Do gotowania w wodzie oprócz soli można dodać też odrobinę cukru. Jak długo gotować brukselkę? Brukselkę w wodzie lub na parze wystarczy gotować przez ok. pięć-osiem minut. Chodzi o to, by się nie rozgotowała, była intensywnie zielona i al dente. Dobrym pomysłem jest też blanszowanie brukselki przez pięć minut we wrzątku - warto to zrobić np. przed pieczeniem warzywa w piekarniku lub smażeniem na patelni. Przepis na brukselkę na zimno Ten przepis na brukselkę na zimno przekonał już wielu. Nie sposób nie polubić brukselki, kiedy podacie ją jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Składniki: 500 g brukselki sól pieprz oliwa ocet jabłkowy, ocet winny, cytryna (do wyboru) Sposób przygotowania Brukselkę ugotujcie al dente na parze lub w wodzie Odcedźcie i przelejcie bardzo zimną wodą Przełóżcie do miski i posólcie Pozostawcie do całkowitego ostygnięcia Dodajcie łyżkę oliwy i pół łyżki octu lub łyżkę soku z cytryny Dokładnie wymieszajcie i dodajcie świeżo zmielonego pieprzu Spróbujcie i ewentualnie dodajcie więcej soli lub octu/cytryny Rada:...

co zrobić by, śledzie nie były gorzkie
Flickr
Newsy
Śledź ma gorzki posmak? Popełniliście 1 banalny błąd. Wiemy jak go naprawić
Przyrządziliście właśnie śledzia z cebulą, a domownicy ani myślą go jeść? Coś poszło nie tak. I mamy wrażenie, że wiemy co to jest. Chodzi o cebulę.

Niektórzy lubią wyrazistą cebulę jako kontrapunkt, pewnego rodzaju przeciwwaga wobec charakterystycznego smaku śledzi. Inni wolą jednak bardziej łagodny smak. Często właśnie smak świeżej, ostrej cebuli, może być odbierany przez osoby z delikatniejszymi podniebieniami jako gorzki. Jak więc poradzić sobie z gorzkim posmakiem cebulki w śledziowej przystawce? Mamy na to rozwiązanie. Jak usunąć gorzki smak cebuli w śledziach? Pierwszym z nich będzie zblanszowanie cebuli. Co to w zasadzie oznacza? Blanszowanie to super szybka obróbka termiczna we wrzątku. Zanurzcie cebulę we wrzątku na kilkanaście sekund i wyciągnijcie ją z gorącej wody. Po tym natychmiast włóżcie ją do lodowatej wody. Taki proces pozwoli nieco zmiękczyć cebulkę, nadać jej słodkości i wyzuć z niej typowy, ostry i gorzkawy smak, który może niektórym nie pasować wraz ze śledziami. Inny trik łagodzący smak cebuli w śledziach Innym sposobem na twardawą i gorzkawą cebulę, jest sól. Wystarczy obrać cebulkę z łupiny, posiekać i solidnie oprószyć solą. Po kilku chwilach, cebula powinna zmięknąć i stracić nieco na swojej „mocy”. Uważajcie jednak z solą – śledzie zwykle są słone same w sobie. Dlatego też niezwykle istotne jest dobre wymoczenie śledzi  w wodzie, przed pokrojeniem ich do sałatki. W zależności od poziomu zasolenia śledzi, powinno moczyć się rybę od 2 do nawet kilku godzin. Nie zapominajcie o kilkukrotnym zmienianiu wody. Przepis na śledzie z cebulą i olejem Składniki: Ok. 50 dag filetów śledziowych 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Olej – najlepiej rzepakowy olej nierafinowany. Nadadzą się także inne rodzaje oleju i oliwy – użyjcie takich, jakie lubicie Przygotowanie: Śledzie wymoczcie dobrze w wodzie,...