Przepyszny biszkopt stanowi podstawę idealnego tortu. Choć jego przyrządzenie jest dziecinnie proste, wiele osób wciąż ma z nim problem. Bowiem po włożeniu do piekarnika często okazuje się, że ciasto nie wyrasta lub, wręcz przeciwnie, pięknie wyrasta, ale po wyjęciu z pieca natychmiast opada. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić.

Jak sprawić, żeby biszkopt wyrósł?

Po pierwsze, białka muszą być ubite na sztywno – to one sprawiają, że ciasto unosi się do góry. Dopilnujcie więc, by ich konsystencja była prawidłowa. Najlepiej odwróćcie miskę i sprawdźcie, czy zawartość nie spływa.

Po drugie, nigdy nie smarujcie brzegów tortownicy tłuszczem. Najlepiej użyjcie papieru do pieczenia, problem będzie z głowy.

Po trzecie, biszkopt nie wyrośnie jeśli trafi do zbyt nagrzanego lub zimnego piekarnika. Koniecznie przypilnujcie więc temperatury. Włóżcie go do pieca dopiero, gdy ten osiągnie 160 st. C – nie wcześniej ani nie później.

Zobacz także:

Co zrobić żeby biszkopt nie opadł?

Po upieczeniu wyjmijcie biszkopt z piekarnika i dajcie mu chwilę odpocząć. Po kilku minutach zrzućcie go na podłogę (w foremce) z wysokości ok. 50 cm (z wysokości kolan). Dzięki temu prostemu trikowi wasze ciasto już nigdy nie opadnie.

Pamiętajcie jednak, by po tej czynności umieścić go z powrotem w piekarniku i studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Przepis na idealny biszkopt

Będziecie potrzebować:

  • 200 gramów drobnego cukru do wypieków
  • 120 gramów mąki ziemniaczanej
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 5 jajek

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie sobie dwie miski – w jednej umieśćcie żółtka, a w drugiej białka.
  2. Do białek dodajcie cukier i ubijcie je na sztywną, lśniącą pianę.
  3. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawajcie żółtka, cały czas mieszając.
  4. Do kolejnej miski przesiejcie mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Składniki stopniowo dodawajcie do masy jajecznej pamiętając, by za każdym razem dokładnie wymieszać całość.
  5. Okrągłą foremkę (tortownicę) wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie umieśćcie w niej wasze ciasto.
  6. Całość pieczcie przez 50 minut w nagrzanym do 160 st. C piekarniku. 
  7. Gotowy biszkopt zostawcie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystudzenia.
  8. Po kilkunastu minutach wyjmijcie ciasto z formy, oderwijcie od niego papier i podzielcie na dwa blaty. Nasączcie ulubionym sokiem, herbatą, kawą lub alkoholem, a następnie przełóżcie ulubionymi kremami.

Smacznego!