Przepyszny biszkopt stanowi podstawę idealnego tortu. Choć jego przyrządzenie jest dziecinnie proste, wiele osób wciąż ma z nim problem. Bowiem po włożeniu do piekarnika często okazuje się, że ciasto nie wyrasta lub, wręcz przeciwnie, pięknie wyrasta, ale po wyjęciu z pieca natychmiast opada. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić.
Jak sprawić, żeby biszkopt wyrósł?
Po pierwsze, białka muszą być ubite na sztywno – to one sprawiają, że ciasto unosi się do góry. Dopilnujcie więc, by ich konsystencja była prawidłowa. Najlepiej odwróćcie miskę i sprawdźcie, czy zawartość nie spływa.
Po drugie, nigdy nie smarujcie brzegów tortownicy tłuszczem. Najlepiej użyjcie papieru do pieczenia, problem będzie z głowy.
Po trzecie, biszkopt nie wyrośnie jeśli trafi do zbyt nagrzanego lub zimnego piekarnika. Koniecznie przypilnujcie więc temperatury. Włóżcie go do pieca dopiero, gdy ten osiągnie 160 st. C – nie wcześniej ani nie później.
Zobacz także:
Co zrobić żeby biszkopt nie opadł?
Po upieczeniu wyjmijcie biszkopt z piekarnika i dajcie mu chwilę odpocząć. Po kilku minutach zrzućcie go na podłogę (w foremce) z wysokości ok. 50 cm (z wysokości kolan). Dzięki temu prostemu trikowi wasze ciasto już nigdy nie opadnie.
Pamiętajcie jednak, by po tej czynności umieścić go z powrotem w piekarniku i studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Przepis na idealny biszkopt
Będziecie potrzebować:
- 200 gramów drobnego cukru do wypieków
- 120 gramów mąki ziemniaczanej
- 250 gramów mąki pszennej
- 5 jajek
Przygotowanie:
- Przygotujcie sobie dwie miski – w jednej umieśćcie żółtka, a w drugiej białka.
- Do białek dodajcie cukier i ubijcie je na sztywną, lśniącą pianę.
- Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawajcie żółtka, cały czas mieszając.
- Do kolejnej miski przesiejcie mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Składniki stopniowo dodawajcie do masy jajecznej pamiętając, by za każdym razem dokładnie wymieszać całość.
- Okrągłą foremkę (tortownicę) wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie umieśćcie w niej wasze ciasto.
- Całość pieczcie przez 50 minut w nagrzanym do 160 st. C piekarniku.
- Gotowy biszkopt zostawcie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystudzenia.
- Po kilkunastu minutach wyjmijcie ciasto z formy, oderwijcie od niego papier i podzielcie na dwa blaty. Nasączcie ulubionym sokiem, herbatą, kawą lub alkoholem, a następnie przełóżcie ulubionymi kremami.
Smacznego!