Co zrobić żeby biszkopt nie opadł?
Pixabay
Newsy

Co zrobić, żeby biszkopt nigdy nie opadł? Znamy świetny trik. Wpadlibyście na to?

Jeśli wasz biszkopt nie wyrasta lub, wręcz przeciwnie, wyrasta, ale po chwili opada, prawdopodobnie popełniacie kilka błędów w jego przygotowaniu. Dzięki temu trikowi wasze problemy znikną.

Przepyszny biszkopt stanowi podstawę idealnego tortu. Choć jego przyrządzenie jest dziecinnie proste, wiele osób wciąż ma z nim problem. Bowiem po włożeniu do piekarnika często okazuje się, że ciasto nie wyrasta lub, wręcz przeciwnie, pięknie wyrasta, ale po wyjęciu z pieca natychmiast opada. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sprawić, żeby biszkopt wyrósł?

Po pierwsze, białka muszą być ubite na sztywno – to one sprawiają, że ciasto unosi się do góry. Dopilnujcie więc, by ich konsystencja była prawidłowa. Najlepiej odwróćcie miskę i sprawdźcie, czy zawartość nie spływa.

Po drugie, nigdy nie smarujcie brzegów tortownicy tłuszczem. Najlepiej użyjcie papieru do pieczenia, problem będzie z głowy.

Po trzecie, biszkopt nie wyrośnie jeśli trafi do zbyt nagrzanego lub zimnego piekarnika. Koniecznie przypilnujcie więc temperatury. Włóżcie go do pieca dopiero, gdy ten osiągnie 160 st. C – nie wcześniej ani nie później.

Zobacz także
Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Co zrobić żeby biszkopt nie opadł?

Po upieczeniu wyjmijcie biszkopt z piekarnika i dajcie mu chwilę odpocząć. Po kilku minutach zrzućcie go na podłogę (w foremce) z wysokości ok. 50 cm (z wysokości kolan). Dzięki temu prostemu trikowi wasze ciasto już nigdy nie opadnie.

Pamiętajcie jednak, by po tej czynności umieścić go z powrotem w piekarniku i studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Przepis na idealny biszkopt

Będziecie potrzebować:

  • 200 gramów drobnego cukru do wypieków
  • 120 gramów mąki ziemniaczanej
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 5 jajek

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie sobie dwie miski – w jednej umieśćcie żółtka, a w drugiej białka.
  2. Do białek dodajcie cukier i ubijcie je na sztywną, lśniącą pianę.
  3. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawajcie żółtka, cały czas mieszając.
  4. Do kolejnej miski przesiejcie mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Składniki stopniowo dodawajcie do masy jajecznej pamiętając, by za każdym razem dokładnie wymieszać całość.
  5. Okrągłą foremkę (tortownicę) wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie umieśćcie w niej wasze ciasto.
  6. Całość pieczcie przez 50 minut w nagrzanym do 160 st. C piekarniku. 
  7. Gotowy biszkopt zostawcie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystudzenia.
  8. Po kilkunastu minutach wyjmijcie ciasto z formy, oderwijcie od niego papier i podzielcie na dwa blaty. Nasączcie ulubionym sokiem, herbatą, kawą lub alkoholem, a następnie przełóżcie ulubionymi kremami.

Smacznego!

tort z solonym karmelem przepis
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Żaden łasuch nie oprze się temu tortowi. Cudowny przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście
Tort przełożony kremem o smaku solonego karmelu, z pewnością choć raz przyśnił się niejednemu łasuchowi. Na szczęście marzenie o takim deserze można łatwo spełnić. Wystarczy piekarnik, mikser i kilka składników w odpowiednich proporcjach. Zapewniamy - efekt będzie oszałamiający.

Mimo iż tort najczęściej przyrządza się z okazji urodzin, imienin czy innych świąt, równie dobrze można go upiec bez okazji. Z takiego deseru z pewnością ucieszy się każdy łasuch. Śmiało, osłodźcie sobie codzienność. Przepis na tort z solonym karmelem Będziecie potrzebować 400 gramów mąki pszennej 6 jajek 30 gramów prawdziwego, gorzkiego kakao 150 gramów cukru drobnego do wypieków 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 15 gramów proszku do pieczenia 300 ml mleka 100 gramów masła (najlepiej „Kasi”) 300 gramów masy śmietanowej o smaku słonego karmelu (produkuje ją na przykład Dr.Oetker) Przygotowanie Przygotujcie sobie dwie miski – dużą i małą. W pierwszej umieśćcie białka jaj, w drugiej żółtka. Białka ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie do nich cukier i całość zmiksujcie. W misce umieśćcie również żółtka, całość ponownie zmiksujcie. Do powstałej masy jajecznej dodajcie olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i… zmiksujcie. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarujcie miękkim masłem. W tak przygotowanej foremce umieśćcie ciasto. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Kakaowy biszkopt pieczcie przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie go z piekarnika i wystudźcie. W dużej misce umieśćcie karmelową masę śmietanową w proszku oraz mleko. Całość dokładnie zmiksujcie, a następnie połączcie z miękkim masłem.  Wystudzony biszkopt podzielcie na dwa blaty i przełóżcie je powstałym kremem karmelowym. Masą wysmarujcie również wierzch oraz boki tortu.  Ciasto wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny. Gotowe! Źródło: gotujmy

Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje
Doskonały biszkopt, który nigdy nie opada. Idealny jako baza do tortów np. na urodziny albo komunię.

Biszkopt jest dość kapryśnym ciastem, które nie zawsze wychodzi mniej doświadczonym paniom domu. Często opada, kruszy się albo nie chce wyrosnąć. Z poniższego przepisu biszkopt rzucany zawsze się udaje. Podzieliła się nim z nami Konczi, użytkowniczka portalu gotujmy.pl. Według niej jest banalnie prosty w przygotowaniu, z pewnością poradzi sobie z nim każdy. Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj Składniki 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 niepełna szklanka mąki poznańskiej 2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Przygotowanie Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stale miksując, dodawajcie do białek małymi partiami cukier, aż piana stanie się błyszcząca. Dodawajcie stopniowo po jednym żółtku. Do masy przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. To sprawi, że ciasto będzie puszyste i napowietrzone. Zmiksujcie dokładnie, aż do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Formę wstawcie do zimnego piekarnika i ustawcie go na 180 stopni (grzanie góra dół). Pieczcie do suchego patyczka przez około 30-40 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika). Jeśli ciasto brązowieje za szybko, możecie przykryć wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyjmijcie z piekarnika i z wysokości około 30 centymetrów rzućcie blachę na blat lub podłogę. Zróbcie to dwukrotnie. Otwórzcie obręcz formy, wyjmijcie ciasto i odstawcie je na kratkę do góry nogami. Pokrójcie biszkopt dopiero po kilku godzinach – nie będzie się kruszył. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...

Przepis na ciasteczka z makiem i marmoladą
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Babcina receptura na przepyszne ciastka baletki. Słodkości jak za dawnych lat
Takie ciasteczka zawsze dobrze jest mieć pod ręką. W końcu nigdy nie wiadomo, kiedy odwiedzą was goście. Przepis jest dziecinnie prosty.

W czasach, w których sklepowe słodycze mają więcej cukru i ulepszaczy niż jakichkolwiek innych składników, warto jest mieć pod ręką coś pewniejszego. W końcu jak grzeszyć to z głową. Dlatego też proponujemy wam przepis na przepyszne ciasteczka baletki. Wasza rodzina będzie nimi zachwycona. Przygotowanie tych ciasteczek z makiem i marmoladą jest naprawdę dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko pięciu składników, miksera, rękawa cukierniczego, papieru do pieczenia i sprawnego piekarnika. Resztą nie musicie się przejmować. Z pewnością podołacie odwzorowaniu tej receptury.  Przepis na baletki z makiem i marmoladą Będziecie potrzebować: 80 gramów mąki pszennej 100 gramów cukru pudru 3 jajek w temperaturze pokojowej Kilku łyżek ulubionej marmolady owocowej 2 łyżek suchego maku Szczypty soli Przygotowanie: Przygotujcie sobie dwie miski – w jednej umieśćcie białka, w drugiej żółtka. Do tych pierwszych dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywną pianę. Cały czas miksując białka zacznijcie stopniowo dosypywać do nich cukier (tak samo jak robicie w przypadku przyrządzania bezy). Do białej, lśniącej masy dodajcie żółtka i zmiksujcie tylko do połączenia się składników. Wprost do jajecznej mikstury przesiejcie mąkę pszenną. Całość wymieszajcie bardzo powoli silikonową łopatką (jeśli zrobicie to zbyt gwałtownie i szybko masa opadnie). Tak przygotowane ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego (końcówka dowolna), a następnie zacznijcie je wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc niewielkie ciasteczka (zachowajcie równe, dwucentymetrowe odstępy). Z wierzchu oprószcie je makiem. Ciasteczka wstawcie na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upływie tego czasu wyjmijcie je z pieca i odstawcie do...

biszkopt
Adobe Stock
Newsy
Biszkopt znowu opadł po wyciąnięciu z piekarnika? Wystarczy jedna rzecz i zapobieniecie wpadce
Torty czy ciasta z kremem to wyjątkowe słodkości, którym nikt nie jest w stanie się oprzeć. Kluczową kwestią jest idealny biszkopt. Poznajcie patent na zawsze udane ciasto!

Biszkopt to baza do wielu słodkości. Jest punktem obowiązkowym udanego tortu bądź innego ciasta z kremem. Dzięki odpowiedniemu wypiekowi będzie idealnie delikatny, puszysty, a przede wszystkim nie powinien opadać. Niestety ta ostatnia kwestia jest zmorą większości gospodyń domowych.  Przyrządzenie biszkoptu Do przygotowania idealnego ciasta potrzeba zaledwie kilku składników, czyli mąki, jajek, cukru, proszku do pieczenia i czasem także mąki ziemniaczanej. Taki zestaw idealnie sprawdzi się jako podstawa do każdego rodzaju wypieku. Odpowiednie przyrządzenie masy to połowa sukcesu, druga to dobre wypieczenie, aby biszkopt wraz z wyjęciem z piekarnika nie opadł. Trik na idealny biszkopt Aby biszkopt pozostał idealny po upieczeniu i nie opadał wystarczy zastosować jeden trik. Kiedy się upiecze, nie wyciągajcie go od razu z piekarnika. Wyłączcie temperaturę, uchylcie delikatnie drzwiczki, a samemu ciastu dajcie chwilę odpocząć. Dzięki temu biszkopt po wyjęciu z piekarnika nigdy więcej nie opadnie. Od teraz każdy wypiek będzie cieszyć się powodzeniem, a wy nie zaliczycie wpadki.  Przepis na idealny biszkopt Składniki: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą. Jajka rozdzielcie. Do większej miski przełóżcie białka, które ubijcie na sztywną pianę. Następnie dodawajcie do nich po jednej łyżce cukru, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru i otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Stale miksując dodawajcie do niej po kolei po jednym żółtku. Całość ubijajcie przez 5 minut. Do oddzielnej miski...