Piękna beza Pavlova udekorowana świeżymi owocami zachwyci wszystkich, dlatego taki wypiek świetnie się sprawdza przy okazji różnych uroczystości w większym gronie. Czasami jednak beza nie wychodzi i robi się brązowa w trakcie pieczenia, a jej konsystencja nie jest odpowiednia. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić i poznajcie wspaniały przepis na bezę Pavlova, prosto z portalu Gotujmy.pl.

Jak upiec białą i chrupiącą bezę?

W czym tkwi sekret idealnej bezy? Po pierwsze, bardzo ważna jest temperatura składników. Wszystkie powinny by mniej więcej w tej samej temperaturze, dlatego około godzinę przed przygotowaniem bezy wyjmijcie jajka z lodówki, by nieco się ogrzały.

Nie bez znaczenia jest również cukier! Powinien być jak najdrobniejszy – najlepiej, gdyby to był cukier puder. Powinno się go dodawać do masy po jednej łyżce w trakcie mieszania, a na każdą wsypaną łyżkę należy dodać 1 minutę do czasu miksowania białek.

Przepis na bezę Pavlova

Do przygotowania klasycznej bezy Pavlova potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także:

Składniki:

  • 300 g drobnoziarnistego cukru lub cukru pudru
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Na krem:

  • Pół litra śmietanki 30%
  • Krem waniliowy do tortów

Do dekoracji:

  • Truskawki, maliny, borówki i inne ulubione owoce

Przygotowanie:

  1. Białka w temperaturze pokojowej ubijcie za pomocą miksera na sztywno.
  2. Następnie powoli wsypujcie cukier po jednej łyżce pamiętając, że 1 łyżka cukru to 1 minuta miksowania.
  3. Gdy do białek dodacie już cały cukier, wlejcie łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki. Wymieszajcie na najniższych obrotach miksera.
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie pianę za pomocą szpatułki w kształt koła.
  5. Wstawcie blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy minie 5 minut, zmniejszcie temperaturę do 150 stopni i pieczcie przez 1,5 godziny.
  6. W tym czasie ubijcie na sztywno śmietankę i na koniec ubijania wsypcie do niej krem do tortów. Zmiksujcie.
  7. Gotowym kremem wyłóżcie upieczoną bezę, a z wierzchu ułóżcie owoce. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: