Piękna beza Pavlova udekorowana świeżymi owocami zachwyci wszystkich, dlatego taki wypiek świetnie się sprawdza przy okazji różnych uroczystości w większym gronie. Czasami jednak beza nie wychodzi i robi się brązowa w trakcie pieczenia, a jej konsystencja nie jest odpowiednia. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić i poznajcie wspaniały przepis na bezę Pavlova, prosto z portalu Gotujmy.pl.
Jak upiec białą i chrupiącą bezę?
W czym tkwi sekret idealnej bezy? Po pierwsze, bardzo ważna jest temperatura składników. Wszystkie powinny by mniej więcej w tej samej temperaturze, dlatego około godzinę przed przygotowaniem bezy wyjmijcie jajka z lodówki, by nieco się ogrzały.
Nie bez znaczenia jest również cukier! Powinien być jak najdrobniejszy – najlepiej, gdyby to był cukier puder. Powinno się go dodawać do masy po jednej łyżce w trakcie mieszania, a na każdą wsypaną łyżkę należy dodać 1 minutę do czasu miksowania białek.
Przepis na bezę Pavlova
Do przygotowania klasycznej bezy Pavlova potrzebne wam będą poniższe składniki:
Zobacz także:
Składniki:
- 300 g drobnoziarnistego cukru lub cukru pudru
- 6 białek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Na krem:
- Pół litra śmietanki 30%
- Krem waniliowy do tortów
Do dekoracji:
- Truskawki, maliny, borówki i inne ulubione owoce
Przygotowanie:
- Białka w temperaturze pokojowej ubijcie za pomocą miksera na sztywno.
- Następnie powoli wsypujcie cukier po jednej łyżce pamiętając, że 1 łyżka cukru to 1 minuta miksowania.
- Gdy do białek dodacie już cały cukier, wlejcie łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki. Wymieszajcie na najniższych obrotach miksera.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie pianę za pomocą szpatułki w kształt koła.
- Wstawcie blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy minie 5 minut, zmniejszcie temperaturę do 150 stopni i pieczcie przez 1,5 godziny.
- W tym czasie ubijcie na sztywno śmietankę i na koniec ubijania wsypcie do niej krem do tortów. Zmiksujcie.
- Gotowym kremem wyłóżcie upieczoną bezę, a z wierzchu ułóżcie owoce. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: