Co zrobić, żeby beza była chrupka z zewnątrz i ciągnąca w środku? Wielu Polaków popełnia 1 błąd
Flickr
Newsy

Co zrobić, żeby beza była chrupka z zewnątrz i ciągnąca w środku? Wielu Polaków popełnia 1 błąd

Piana z jajecznych białek to wyjątkowo kapryśny i niewdzięczny składnik podczas przygotowywania wielu ciast i deserów.

Jeszcze pół biedy, jeśli białka nie ubiły się najlepiej przed dodaniem ich do biszkoptu. Gorzej, gdy macie z nimi kłopoty podczas pracy nad bezą. Wydawałoby się, że tak krótka lista składników potrzebnych do wypieku tego niezrównanego w swoim smaku deseru, ułatwi zadanie. Nic z tych rzeczy.

Nie ma innego wyjścia. Przed przystąpieniem do pieczenia małych bezików czy też także wtedy, gdy zabierzecie się za przygotowanie efektownej bezy Pawłowej, musicie wziąć sobie do serca kilka ważnych spraw.

Oto kilka prostych rad, które pomogą wam w pieczeniu bez każdego rodzaju bez, bezików i produktów bezopodobnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powinno się piec bezę?

Przed przystąpieniem do pieczenia bezy, warto przypomnieć sobie o kilku podstawowych zasadach. Dzięki nim zapomnicie o przesuszonych bezach w środku, podpalonych z zewnątrz, czy też takich, które są z kolei zbyt płynne w środku...

  • Białka na bezę warto przed ubijaniem zamrozić. Tak, to nie żart. Nie chodzi tutaj o zwykłe schłodzenie jajek. Rozbijcie skorupkę i oddzielcie białka od żółtek. Potem włóżcie białka do zamrażarki. Przed ubiciem pozwólcie białkom na rozmrożenie. Dzięki temu beza będzie miała lepsza konsystencję.
  • Niezwykle istotną częścią bezy jest cukier. Powinno używać się drobnego cukru, ale nie powinien być to cukier puder. Unikajcie także grubego cukru typu kryształ.
  • Cukier dosypywany do masy białkowej podczas ubijania nie powinien być wrzucony do naczynia od razu. Należy pozwolić rozpuścić się jednej partii, a dopiero potem sypać kolejną dawkę cukru.
  • Kolejnym ważnym aspektem przygotowanie bezy, jest ubijanie białek w odpowiednim naczyniu.
    Powinna być to metalowa miska lub inny garnek metalowy.
  • Bezy nie powinno się piec bezpośrednio na blasze. Lepiej ułożyć ją na nieprzywierającej powłoce, np. na papierze do pieczenia.
  • Nieodpowiednim słowem jest także „pieczenie”, jeśli mówimy o bezach. Te delikatne pianki z białek powinno się niemalże suszyć. Dlaczego? Temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać nawet 80 st. C!
  • Tak niska temperatura „suszenia” niestety skutkuje długim czasem przygotowania bez. Powinno się trzymać je w piekarniku nawet do 3 godzin. Oczywiście w zależności od grubości pianek.
    Pieczenie bez w odrobinę wyższej temperaturze będzie skutkowało nadaniem im nieapetycznej żółtawej barwy.
Zobacz także
Przepis na ciasto z białek i maku

Zrobiliście placek drożdżowy i zostały wam białka? Zróbcie z nich ciasto białkowiec. Rewelacja

oddzielanie żółtka od białka przy pomocy chleba

Macie problem z oddzielaniem żółtka od białka? Wszystko czego potrzebujecie to… kromka chleba

Różnica między bezą chrupiącą a ciągnącą się

Na koniec jeszcze jedna kwestia. W zależności od rodzaju deseru, ciasta, czy innego zastosowania wypiekanej przez was bezy, różni się sposób jej wykonania. Jedne bezy powinny być bardziej wysuszone, kruche i chrupiące, a inne z kolei przewidziane są do bycia bardziej ciągnącymi.

Jaka jest różnica w ich przygotowaniu? Różnica będzie wyraźna w przypadku bezy-„ciągutki”. O co chodzi? Po ubiciu piany, należy umieścić ją w kąpieli wodnej pod koniec ubijania. Wystarczy 2-3 minuty, by po upieczeniu wasza miała inną, bardziej ciągnącą się konsystencję.

Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą
Jak zrobić bezę idealną? Poznajcie te wskazówki.

Piękna beza Pavlova udekorowana świeżymi owocami zachwyci wszystkich, dlatego taki wypiek świetnie się sprawdza przy okazji różnych uroczystości w większym gronie. Czasami jednak beza nie wychodzi i robi się brązowa w trakcie pieczenia, a jej konsystencja nie jest odpowiednia. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić i poznajcie wspaniały przepis na bezę Pavlova, prosto z portalu Gotujmy.pl. Jak upiec białą i chrupiącą bezę? W czym tkwi sekret idealnej bezy? Po pierwsze, bardzo ważna jest temperatura składników. Wszystkie powinny by mniej więcej w tej samej temperaturze, dlatego około godzinę przed przygotowaniem bezy wyjmijcie jajka z lodówki, by nieco się ogrzały. Nie bez znaczenia jest również cukier! Powinien być jak najdrobniejszy – najlepiej, gdyby to był  cukier puder . Powinno się go dodawać do masy po jednej łyżce w trakcie mieszania, a na każdą wsypaną łyżkę należy dodać 1 minutę do czasu miksowania białek. Przepis na bezę Pavlova Do przygotowania klasycznej bezy Pavlova potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g drobnoziarnistego cukru lub cukru pudru 6 białek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Na krem: Pół litra śmietanki 30% Krem waniliowy do tortów Do dekoracji: Truskawki, maliny, borówki i inne ulubione owoce Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej ubijcie za pomocą miksera na sztywno. Następnie powoli wsypujcie cukier po jednej łyżce pamiętając, że 1 łyżka cukru to 1 minuta miksowania. Gdy do białek dodacie już cały cukier, wlejcie łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki. Wymieszajcie na najniższych obrotach miksera. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie pianę za pomocą szpatułki w kształt koła. Wstawcie blachę do...

Beza
Kniejson/gotujmy.pl
Przepisy
Jak przygotować idealną, puszystą bezę? Jeden kęs i będziesz w niebie!
Przed laty pierwsza dama Rzeczpospolitej – Jolanta Kwaśniewska – uczyła Polaków jak jeść bezę. Miejmy nadzieję, że ta nauka nie poszła w las, bo za chwilę zdradzimy wam idealny przepis właśnie na nieziemsko puszystą bezę!

Tak smaczną, kruchą z zewnątrz, a puszystą w środku bezą z pewnością nie pogardziłaby nawet wybredna pani prezydentowa. Co zrobić, by ten wykwintny wypiek na bazie kurzych białek i cukru wyszedł nam perfekcyjnie? Sprawdźcie poniżej. Na początek praktyczna uwaga dla wszystkich łasuchów, którzy jednocześnie lubią mieć pod kontrolą stan swojego konta – bezę warto przygotowywać w duecie z faworkami. Zapytanie – a to niby dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Kojarzone z tłustym czwartkiem frykasy wymagają dużej ilości kurzych żółtek. Z kolei do bezy potrzebujemy wyłącznie białek. Jak widzicie, w ten sposób możemy upiec dwie pieczenie na jednym ogniu! Ewentualnie polecamy wam poszukanie innej potrawy na bazie żółtek – pamiętajcie – w kuchni nic nie może się zmarnować. A teraz do dzieła. Czas na bezę. Oto przepis na bezowe spody do tortów bezowych. Składniki: Białka z 8-9 jaj średniego rozmiaru (jaja powinny mieć temperaturę pokojową) Ok. 300 g zwykłego cukru kryształu (ok. 1 i 1/5 szklanki) Sok z niecałej połowy świeżej cytryny Ok. 300 g cukru pudru Przygotowanie: Białka wrzucamy do wygodnego naczynia i ubijamy je na średnich obrotach przez ok. 3 min, do momentu uzyskania sztywnej piany. Kontynuujemy ubijanie, dodając do masy stopniowo cały cukier kryształ, a na sam koniec ubijania sok z cytryny. Ten etap powinien potrwać ok. 10 min. Następnie ręcznie dodajemy cukier puder, delikatnie mieszając masę łyżką. Pianę wykładamy na blachy, tworząc dwie formy o boku ok. 30 cm (ewentualnie masa może posłużyć do produkcji małych bezików). Pieczemy (suszymy) bezy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100 st. C. z włączoną opcją termoobiegu przez około 2,5 godziny. Po upieczeniu, nie wyciągamy bezy z piekarnika natychmiast, studzimy ją natomiast w wyłączonym...

jak zrobić mazurek z bezą?
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszny mazurek z bakaliami i kruchą bezą. 1 składnik rewelacyjnie podkreśla jego smak. Będziecie się nim zajadać bez końca
Lubicie mazurkowe eksperymenty? Ten przepis jest stworzony specjalnie dla was. Zamiast gęstej, maślanej masy, górę będzie stanowiła w nim beza z bakaliami. Mniam!

Mazurki to ciasta, które aż proszą się o inwencję twórczą. Czymś stałym, niezmiennym w mazurkach, jest tylko i wyłącznie kruchy spód. Nie będziemy mówili o tym, jak wielka jest dostępność i możliwość przygotowania awangardowych i wymyślnych wielkanocnych ozdób, wzorów i szlaczków na mazurkach. Skupmy się na masach. Kajmakowa, orzechowa, budyniowa i wiele, wiele innych. Są też panie domu, które eksperymentują z różnymi rodzajami marmolady czy dżemu. Czy można piec bezę na mazurku? My z kolei proponujemy wam inne rozwiązanie. Jest nim masa bezowa. A właściwie to po prostu cienka beza, na której będziecie mogli ułożyć bakaliowe ozdoby, w tym przepyszną żurawinę, idealnie podkreślającą delikatność mazurka. Delikatna warstewka bezy nie będzie wymagała wielogodzinnego suszenia w piekarniku, tak jak w przypadku wypieku tradycyjnych bez. Wystarczy ok. jedna godzina w niskiej temperaturze, by móc cieszyć się białą jak śnieg, przepyszną bezą. W razie obaw o zbyt dużą moc waszego piekarnika, możecie suszyć bezę nawet przy otwartych drzwiczkach wyłączonego, ale nagrzanego pieca. Przepis na mazurek z bezą Składniki na kruche ciasto: 80 g zimnego masła 2 żółtka 1 szklanka mąki pszennej Szczypta soli Ok. 1/3 szklanki cukru 2-3 łyżki zimnej wody Tłuszcz do smarowania blachy  Składnik na bezę: 2 białka 3/4 szklanki cukru pudru Dodatki: Suszone śliwki Suszona żurawina Płatki migdałów Orzechy włoskie Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania kruchego ciasta. Posiekajcie zimne masło na stolnicy, a potem zagniećcie ciasto po dodaniu mąki, cukru, wody i soli. Gotowe, uformowane w kształt kuli, ciasto zawińcie w folię spożywczą i odstawcie na 1-2 godziny do...

beza kawowa przepis
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy
Oczarujcie swoich gości w tegoroczne święta. Oto przepis na najpyszniejszą na świecie rustykalną bezę kawową
Beza to jeden z najbardziej smakowitych i wykwintnych deserów, który możecie zaserwować swoim gościom. Nie wiedzieć czemu, wiele gospodyń stroni od ich samodzielnego przyrządzania. Jednak jak to mówią „strach ma wielkie oczy” i tak jest również w tym przypadku. Sami się przekonajcie!

Tegoroczne święta mogą pozostać w pamięci waszych gości naprawdę na długo. Wszystko za sprawą tego fenomenalnego deseru. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a efekt naprawdę powalający. W końcu, kto nie kocha bezy i kawy! Przepis na bezę kawową Do zrobienia kremu będziecie potrzebować  5 białek 250 gramów cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczkę cukru waniliowego 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej Szczyptę soli Do zrobienia kremu kawowego będziecie potrzebować 1 czubatą łyżkę mielonej kawy 250 gramów serka mascarpone 250 ml śmietanki 36 proc. 2 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki cappuccino Przygotowanie W wysokiej misce umieśćcie schłodzone białka i szczyptę soli. Przy pomocy miksera całość ubijcie na sztywną masę. Dobrze wiecie, jak sprawdzić czy jest gotowa. Uwaga na głowy! Do tak przygotowanych białek zacznijcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Pamiętajcie, by robić to bardzo ostrożnie, małymi porcjami, cały czas miksując. Kiedy masa zacznie już ładnie błyszczeć dodajcie do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksujcie. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i narysujcie na nim ładny, kształtny okrąg o średnicy ok. 23 cm.  W wyznaczone przez was ołówkiem lub długopisem miejsce zacznijcie nakładać masę bezową. Całość ładnie wyrównajcie przy pomocy szpatułki. Bezę zamknijcie na 25 minut w nagrzanym do 150 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu uchylcie drzwiczki i suszcie przysmak przez ok. 3 godziny, lub nawet całą noc. W dużej plastikowej misce umieśćcie śmietankę i cukier puder. Całość ubijcie na sztywną masę przy pomocy miksera. Następnie do kremu dodajcie serek mascarpone, cappuccino oraz mieloną kawę. Ponownie zmiksujcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany krem...