barszcz czerwony kolor
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby barszcz nie stracił koloru? Zdradzamy genialny sekret babci  

Intensywny kolor barszczu czerwonego to podstawa udanego obiadu. Istnieje jednak ryzyko, że buraki w trakcie gotowania nieco wypłowieją. Na szczęście wiemy, jak temu zapobiec. Jeśli masz w domu cytrynę, jesteś uratowana.
Weronika Kępa
grudzień 07, 2020

Obok intensywnego wywaru grzybowego, barszcz czerwony z kołdunami to jedna z zup, które najczęściej goszczą na Wigilijnych stołach Polaków. W końcu ile domów, tyle tradycji. Jeśli więc nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez przygotowanej na bazie buraczków, aromatycznej zupy, koniecznie dowiedz się, jak sprawić, by warzywa nie straciły swojego koloru podczas obróbki.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Nie gotuj zbyt długo

Za intensywny, czerwony kolor buraków odpowiedzialna jest betanina. Pod wpływem nieodpowiedniej temperatury lub czasu gotowania, związek ten może ulec rozpadowi, co sprawi, że zupa stanie się blada i mało apetyczna. 

Jeśli nie chcesz doprowadzić do takiej sytuacji, przede wszystkim musisz pamiętać, by nie trzymać wywaru zbyt długo na ogniu. Na tym jednak nie koniec. Zwróć uwagę na temperaturę. Zupa powinna bowiem tylko lekko „mrugać” czy, jak kto woli, „pyrkać”, a nie intensywnie się gotować (podobnie jak rosół).

Ocet w domu to skarb

Jednak wiadomo, że w gotowaniu nigdy nie można być niczego pewnym na 100 proc. Dlatego też, jeśli chcesz dodatkowo zabezpieczyć swój barszcz czerwony przed utratą koloru, możesz dodać do niego ok. 1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego.

Przetestuj sposób z cytryną

Twoją zupę może również uratować cytryna. Wystarczy, że dodasz do wywaru dwie łyżki wyciśniętego z niej soku, a kolor buraczków pozostanie intensywnie czerwony. Twoi goście będą zachwyceni zarówno jej wyglądem, smakiem, jak i zapachem.

Dodaj świeżego buraka

Ostatnim, ale nie mniej pomocnym trikiem, jest dodanie świeżego, pokrojonego w kawałki buraka, pod sam koniec gotowania. To odświeży twoją zupę i sprawi, że kolor będzie wprost idealny.

Czosnek jest dobry na wszystko

Barszcz czerwony to wbrew pozorom niełatwa do przyrządzenia zupa. Oprócz utraty koloru, podczas jej gotowania może ci się przytrafić wiele innych rzeczy. Jedną z nich jest brak smaku. Na szczęście na to też jest sposób. Wystarczy, że przed samym podaniem wciśniesz do wywaru dwa ząbki czosnku i zamieszasz. Wtedy zupa będzie idealna!

Komentarze
Zupa pomidorowa
Gotujmy.pl/Gracer
Newsy Prosty sposób, aby klasyczna zupa pomidorowa nabrała wyjątkowego smaku
Pomidorowa to zdecydowana królowa polskich zup. Sięgamy po nią często i chętnie. Lubią ją nawet najmniejsi smakosze. Nie ma się co dziwić, jest po prostu przepyszna!
Aleksandra Jaworska
grudzień 08, 2020

Królowa polskich stołów jest serwowana przy każdej możliwej okazji. To jedna z ulubionych zup Polaków. Powodzenie zyskała głównie dzięki swojemu imponującemu, słodko-kwaśnemu posmakowi. Pomidor znaczy zdrowie Bazą pomidorówki są pomidory, które uchodzą za bardzo zdrowe warzywa. Swoje właściwości zawdzięczają naturalnemu czerwonemu barwnikowi. Odpowiada za nie likopen. Jest on najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Jest także konieczny dla sprawnego funkcjonowania organizmu. Nie szkodzi mu obróbka cieplna. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz, likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Pomaga spowolnić wysuszanie skóry i odpowiada za utrzymanie jej zdrowego wyglądu na długie lata. Ponadto, pomidory mają silne właściwości antymiażdżycowe. Zawdzięczają je zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych. Dzięki pomidorom obniżymy też poziom cholesterolu i pomożemy sercu działać bez zarzutu. Jeden składnik, inny smak Co zrobić żeby pomidorowa smakowała jeszcze lepiej? Zwykle podawana jest z ryżem lub makaronem. To danie od zawsze króluje na naszych stołach. Tania i prosta, zupa idealna! Okazuje się, że istnieje pewien składnik, który potrafi zupełnie zmienić jej smak. Będziecie zaskoczeni. Zazwyczaj używamy do jej wykonania klasycznego koncentratu z pomidorów. Nadaje on lekko kwaśnawy posmak i mocne, czerwone zabarwienie. Wystarczy zmienić go na pulpę pomidorową. Taka podmiana powoduje, że popularna pomidorówka będzie smakowała jak zrobiona ze świeżych pomidorów. Pulpa pomidorowa czy pomidory w puszce to równie tani składnik co koncentrat. Gwarantuje jednak...

Przeczytaj