barszcz czerwony kolor
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby barszcz nie stracił koloru? Zdradzamy genialny sekret babci  

Intensywny kolor barszczu czerwonego to podstawa udanego obiadu. Istnieje jednak ryzyko, że buraki w trakcie gotowania nieco wypłowieją. Na szczęście wiemy, jak temu zapobiec. Jeśli masz w domu cytrynę, jesteś uratowana.

Obok intensywnego wywaru grzybowego, barszcz czerwony z kołdunami to jedna z zup, które najczęściej goszczą na Wigilijnych stołach Polaków. W końcu ile domów, tyle tradycji. Jeśli więc nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez przygotowanej na bazie buraczków, aromatycznej zupy, koniecznie dowiedz się, jak sprawić, by warzywa nie straciły swojego koloru podczas obróbki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie gotuj zbyt długo

Za intensywny, czerwony kolor buraków odpowiedzialna jest betanina. Pod wpływem nieodpowiedniej temperatury lub czasu gotowania, związek ten może ulec rozpadowi, co sprawi, że zupa stanie się blada i mało apetyczna. 

Jeśli nie chcesz doprowadzić do takiej sytuacji, przede wszystkim musisz pamiętać, by nie trzymać wywaru zbyt długo na ogniu. Na tym jednak nie koniec. Zwróć uwagę na temperaturę. Zupa powinna bowiem tylko lekko „mrugać” czy, jak kto woli, „pyrkać”, a nie intensywnie się gotować (podobnie jak rosół).

Zobacz także
Dodajcie do rosołu ten... sos, zamiast Maggi. Genialnie podkręci jego smak

Dodajcie do rosołu ten... sos, zamiast Maggi. Genialnie podkręci jego smak

Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad

Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad

Ocet w domu to skarb

Jednak wiadomo, że w gotowaniu nigdy nie można być niczego pewnym na 100 proc. Dlatego też, jeśli chcesz dodatkowo zabezpieczyć swój barszcz czerwony przed utratą koloru, możesz dodać do niego ok. 1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego.

Przetestuj sposób z cytryną

Twoją zupę może również uratować cytryna. Wystarczy, że dodasz do wywaru dwie łyżki wyciśniętego z niej soku, a kolor buraczków pozostanie intensywnie czerwony. Twoi goście będą zachwyceni zarówno jej wyglądem, smakiem, jak i zapachem.

Dodaj świeżego buraka

Ostatnim, ale nie mniej pomocnym trikiem, jest dodanie świeżego, pokrojonego w kawałki buraka, pod sam koniec gotowania. To odświeży twoją zupę i sprawi, że kolor będzie wprost idealny.

Czosnek jest dobry na wszystko

Barszcz czerwony to wbrew pozorom niełatwa do przyrządzenia zupa. Oprócz utraty koloru, podczas jej gotowania może ci się przytrafić wiele innych rzeczy. Jedną z nich jest brak smaku. Na szczęście na to też jest sposób. Wystarczy, że przed samym podaniem wciśniesz do wywaru dwa ząbki czosnku i zamieszasz. Wtedy zupa będzie idealna!

Kiedy dodać ocet do barszczu czerwonego?
Adobe Stock
Newsy
Kiedy powinno się dodać ocet do barszczu? Zróbcie to w tym momencie. Inaczej zupa bardzo na tym straci
Prawidłowe przyrządzenie barszczu czerwonego to sztuka. Magda Gessler nie raz udowodniła Polakom, że wielu z nich nie umie tego robić. Sekret tkwi w occie.

Z uszkami, kołdunami, pasztecikami lub krokietami – barszcz czerwony w każdej wersji smakuje po prostu wybornie. Jego przygotowanie, choć nie jest skomplikowane, może sprawić wam problem. Bowiem zdarza się, że barszcz traci swój piękny kolor w wyniku obróbki termicznej. Dlaczego? Barszczu czerwonego nie można za długo gotować Za intensywny, czerwony kolor buraków, odpowiedzialna jest betanina. Pod wpływem nieodpowiedniej temperatury lub czasu gotowania, związek ten może ulec rozpadowi, co sprawi, że zupa stanie się blada i mało apetyczna.  Jeśli nie chcecie doprowadzić do takiej sytuacji, przede wszystkim musicie pamiętać, by nie trzymać wywaru zbyt długo na ogniu. Na tym jednak nie koniec. Zwróćcie uwagę na temperaturę. Zupa powinna bowiem tylko lekko „mrugać” czy, jak kto woli, „pyrkać”, a nie intensywnie się gotować. Dodajcie do barszczu ocet W gotowaniu nigdy nie można być niczego pewnym na 100 proc. Dlatego też, jeśli chcecie dodatkowo zabezpieczyć wasz barszcz czerwony przed utratą koloru, możecie dodać do niego trochę octu winnego lub jabłkowego. Kiedy dodać ocet do barszczu? Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że ocet powinno się dodać do barszczu na samym początku, jeszcze zanim zagotujecie wywar. Dzięki temu, podczas obróbki termicznej, nie straci swojego wyrazistego, czerwonego koloru. Przepis na barszcz czerwony Będziecie potrzebować: 2 litrów zimnej wody 2 świeżych i dużych buraków 1 łyżeczki cukru białego 1 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego 2 liści laurowych 2 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenek pieprzu 2 łyżeczek majeranku Pieprzu mielonego Szczypty soli Przygotowanie: Buraki umyjcie, obierzcie ze skórki, pokrójcie w niewielką kosteczkę i umieśćcie w dużym garnku....

barszcz czerwony przepis
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby barszcz miał wyjątkowo głęboki czerwony kolor? Oto, co należy do niego dodać
Święta już za pasem! Niedługo będziemy lepić uszka i gotować barszcz na wigilijny wieczór. Co zrobić, by ta świąteczna zupa miała zawsze bogaty i intensywny kolor?

Barszcz z uszkami to nieodłączny element każdej Wigilii! W niektórych regionach Polski w Boże Narodzenie przyrządza się zupę z suszonych grzybów z dodatkiem fasoli, jednak większość rodaków w Wigilię je właśnie czysty, czerwony, jarski barszcz z uszkami. Podpowiadamy, jak go przygotować, by nie tracił koloru! Wigilijny barszcz Tradycyjny barszcz przygotowywany w Wigilię jest inny od tego, który gotujemy przez cały rok. Różnica polega na tym, że bożonarodzeniowy barszcz przyrządza się bez dodatku mięsa! Gotowany jest tylko na jarzynach i nie dodaje się do niego śmietany. Wigilijny barszcz powinien być przejrzysty i krwistoczerwony, z dodatkiem uszek wypełnionych grzybowym farszem. Dlaczego barszcz blednie? Buraki mają bardzo intensywny kolor, który z łatwością barwi nasze ubrania i obrusy i jak na złość trudno go sprać. Dlaczego więc tak trudno jest utrzymać jego mocną barwę w zupie? Wszystkiemu winna jest betanina, której buraki zawdzięczają swój kolor. Pod wpływem gotowania ten związek chemiczny zaczyna się rozpadać i właśnie przez to barszcz łatwo traci swoją barwę. Sposób na czerwony barszcz Kto próbował gotować same buraki ten się pewnie zdziwił, że woda z gotowania nie jest szkarłatnoczerwona. Ma ona niezbyt ładny, bury kolor. Co więc zrobić, by barszcz był czerwony? Jest na to kilka sposobów! Podczas gotowania buraków na barszcz, dodaj do wywaru około 100-150 ml octu winnego lub jabłkowego. Gdy zupa będzie już prawie gotowa, wrzuć do niej świeżo pokrojonego, ugotowanego buraka. Nada jej to lepszego koloru! Wyciśnij sok z dwóch cytryn i dodaj go do zupy. Staraj się nie przegotować warzyw! Gotujemy je tak długo, aż zmiękną i wyłączamy Zbyt długo gotowany barszcz będzie bledł i nie wyglądał zbyt smacznie. Nie doprowadzaj barszczu do...

Przez ten 1 błąd możecie w kilka sekund zepsuć barszcz czerwony. Nigdy tak nie róbcie
Flickr
Newsy
Przez ten 1 błąd możecie w kilka sekund zepsuć barszcz czerwony. Nigdy tak nie róbcie
Goście już siedzą przy stole, a wasz barszcz w garnku zmienił kolor z czerwonego na brązowy? Znamy przyczynę - problem jest bardziej błahy, niż wam się wydaje.

Jaki jest najsmaczniejszy barszcz czerwony? Oczywiście ten robiony na zakwasie. Zajmuje to co prawda nieco czasu, ale naprawdę warto. Dzięki temu barszcz jest esencjonalny, ma głęboki smak i intensywny kolor. Jest obowiązkową pozycją w wigilijnym menu, ale nie tylko. Czysty barszcz, który nawet łatwiej jest wypić, niż zjeść łyżką, doskonale pasuje choćby do krokietów czy pasztecików. Można go praktycznie jeść przez cały rok. Każdemu, kto samodzielnie gotuje barszcz, zależy na tym, by miał on piękny kolor - niestety, przez jeden błąd można go szybko zepsuć. Sprawdźcie, na co trzeba uważać.  Dlaczego barszcz robi się brązowy? Zdarzyło się wam, że barszcz z czerwonego zrobił się… brązowy? Ta tragiczna pomyłka może skutkować niezłą katastrofą, zwłaszcza w Wigilię. Co prawda, taki barszcz nadal można jeść, ale nie prezentuje się on zbyt dobrze na talerzu. Dlaczego zrobił się brązowy? Odpowiedź brzmi krótko - betaina. To związek chemiczny, który znajduje się w burakach, stanowiących podstawę barszczu. Betaina odpowiada za rubinowy, głęboki kolor buraków oraz barszczu. Niestety, związek ten jest niezwykle podatny na działanie temperatury i łatwo ulega rozkładowi. Dlatego, jeżeli będziecie gotować barszcz zbyt długo lub go odgrzejecie i doprowadzicie do wrzenia, wówczas prawie zawsze jego kolor zmieni się z czerwonego na brązowy. By tego uniknąć, podgrzewajcie barszcz na małym ogniu i zawsze go pilnujcie. Powinien się tylko podgrzać, a nie zagotować.  Co zrobić, by barszcz czerwony miał ładny kolor? By zapewnić intensywnie czerwony kolor barszczu, warto zastosować kilka trików już na etapie przygotowania - dzięki temu możecie mieć pewność, że będzie wyglądał tak, jak trzeba: ocet lub sok z cytryny - wystarczy kilka łyżek, by uzyskać pożądaną barwę barszczu sok jabłkowy -...

Co zrobić, żeby barszcz miał głęboki i esencjonalny smak? Tej sztuczki na bank nie znaliście
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał głęboki i esencjonalny smak? Tej sztuczki na bank nie znaliście
Nie przejmujcie się, jeśli barszcz wyszedł wam zbyt kwaśny czy też mało esencjonalny. Możecie bardzo łatwo i szybko naprawić ten błąd.

Tradycyjnie na świątecznym stole powinien się pojawić barszcz lub zupa grzybowa – zależnie od tego, jaki zwyczaj praktykuje się w waszym domu. Jeśli wolicie zupę na wywarze z ususzonych grzybów, to koniecznie wypróbujcie ten przepis . Jednak w większości polskich domów to czysty barszcz z uszkami jest tradycyjną wigilijną potrawą. Co zrobić, jeżeli barszcz czerwony jest bez smaku? Barszcz potrafi sprawić wiele problemów! Wbrew pozorom nie jest to taka prosta zupa do wykonania. Wielu adeptom gotowania spędza sen z powiek – zwłaszcza przed świętami, gdy wszystko musi wyjść idealnie. Zebraliśmy dla was kilka najczęstszych problemów, jakie można napotkać podczas gotowania barszczu oraz rozwiązania, które pozwolą sobie z nimi poradzić! Barszcz jest zbyt mdły – dodajcie do niego chilli albo sok z czarnej porzeczki. Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie używanie zakwasu z buraków zamiast buraków świeżych. Brzydki kolor barszczu – wlejcie odrobinę octu lub soku z cytryny. Zupa ma nijaki, pusty smak? Dodajcie odrobinę cukru lub pokrojone w ósemki jabłka, które oddadzą swoją słodycz do zupy. Inną opcją jest także dodanie już pod koniec gotowania zupy z zakwasu dodatku w postaci kilku surowych ziemniaków i startych na tarce kilku ząbków czosnku. Jeżeli jednak stwierdzicie, że zrobienie idealnego, wigilijnego barszczu was przerasta, warto zdecydować się na gotową zupę. Można kupić barszcz w kartonie, butelce lub proszku, ale czy jest on zdrowy? Sprawdziliśmy to w tym artykule . Podpowiemy wam, że szczególnie ostrożne powinny być osoby cierpiące na choroby serca! Co zrobić, gdy barszcz jest zbyt kwaśny w smaku? Częstym problemem jest barszcz o mało wyrazistym smaku. Wówczas wystarczy dodać do niego kilka składników, które sprawią, że będzie smaczniejszy. Można jednak przesadzić w drugą stronę i sprawić, że...