Co zrobić ze skórą, która została z karpia? Chyba nie planowaliście jej wyrzucać, może być przysmakiem
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić ze skórą, która została z karpia? Chyba nie planowaliście jej wyrzucać, może być przysmakiem

Gdy obieracie warzywa wyrzucacie obierki, a gdy przyrządzacie rybę, usuwacie i wyrzucacie skórę? To błąd. Wykorzystajcie żywność do końca. Zdziwicie się, co można zrobić z resztek.

Są takie dwa momenty w roku, gdy wyrzucamy szczególnie dużo żywności. Pierwszy to lato, gdy kupujemy bardzo dużo warzyw z dorodnymi naciami. Nacie z jednej włoszczyzny potrafią wtedy zapełnić cały kosz na śmieci. Drugi, to okres świąteczny, kiedy gotujemy więcej niż zwykle, a to, co przyrządzamy, pozostawia wiele odpadków nadających się wyłącznie do wyrzucenia. Podpowiadamy, jak nie wyrzucać skóry od karpia, tylko zrobić z niej coś pysznego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na chipsy ze skóry karpia

Lubicie chrupiącą i dobrze wysmażona rybę? Taką, która ma miękkie, delikatne mięso i chrupiąca skórkę.  Tak samo możecie przygotować rybie skórki, gdy mięso użyjecie do potraw, a reszta stanie się odpadem. Chipsy ze skóry karpia są smaczne i mocno chrupiące. Przyrządza się je bardzo prosto.

Składniki:

  • Skóra karpia
  • Olej
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Skórę pokrójcie na pasy o szerokości 3 cm. Rozgrzejcie na patelni olej i na gorącym tłuszczu układajcie rybią skórę.
  2. Smażcie z każdej strony aż skórka się zrumieni.
  3. Usmażone chipsy wyjmijcie z tłuszczu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziecie się nadmiaru tłuszczu.
  4. Na koniec gotową przekąskę oprószcie solą.

Chrupiąca rybia skórka nadaje się jako dodatek do sałatek. Można ją też jeść jako samodzielną przekąskę.

Zobacz także
Nie wyrzucajcie obierków warzyw! Wrzućcie je do zamrażalki i zróbcie z nich coś pysznego

Bulion z obierek warzyw: idealny przepis zero waste. Jest pyszny!

Jak łatwo wyfiletować karpia? Zastosujcie trik z cytryną a pozbędziecie się najmniejszych ości

Jak pozbyć się ości z karpia? Zastosujcie trik z cytryną, a pozbędziecie się nawet najmniejszych

Zagospodarowanie innych kuchennych „odpadków"

Nie tylko skórek od karpia nie trzeba wyrzucać, tylko po przetworzeniu można je zjeść jako smaczną przekąskę. Także inne kuchenne odpadki można wykorzystać od końca. Podajemy kilka pomysłów na dania, które zrobicie ze….śmieci. Wiele z nich warto zwierać, żeby zgromadzić większą ilość. Najłatwiej robić to wkładając posegregowane resztki do osobnych plastikowych pudełek i odkładać do zamrażalnika. Dzięki temu świeże resztki nie zmarnują się, a gdy zbierze się odpowiednia ilość, możecie przyrządzić z nich całkiem nowe dania:

  • Obierki od jabłek szykowanych na szarlotkę. Zróbcie z nich kompot.
  • Obierki mandarynek zjadanych przez całe święta. Zasypcie je cukrem i zróbcie nalewkę.
  • Obierki z włoszczyzny obranej na sałatkę jarzynową. Ugotujcie na nich pełen smaku i witamin bulion.

Źródło: Onet.pl

Z buraków po ugotowaniu barszczu zróbcie tę sałatkę. Dodajcie 2 składniki, które macie w domu.
Adobe Stock
Newsy
Z buraków po ugotowaniu barszczu zróbcie tę sałatkę. Dodajcie 2 składniki, które macie w domu
Zrobienie tej sałatki zajmie wam chwilę. Powstanie z niej pyszne i wartościowe danie. Jest niskokaloryczne, pełne witamin i składników odżywczych

Z ugotowanych buraków nie tylko możecie zrobić sałatkę. Mało kto wyrzuciłby całą masę ugotowanych warzyw. Waszym pierwszym wyborem z pewnością będą buraczki zasmażane, podane jako jarzynka do obiadu. Innym pomysłem jest prosta sałatka z kilku składników.  Przepis na sałatkę z buraków odzyskanych z barszczu Składniki 4 ugotowane buraki 1 cebula Garść poszatkowanej natki pietruszki Garść obranych orzechów włoskich 3 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Buraki pokrójcie w kostkę Orzechy pokrójcie na drobne kawałki lub utłuczcie w moździerzu Cebulę pokrójcie w drobną kostkę Połączcie składniki, dodajcie sól i pieprz do smaku oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszajcie Jak dawać drugie życie żywności i wyrzucać mniej? Przygotowując buraczki zasmażane czy sałatkę z gotowanych buraków, w łatwy sposób możecie wykorzystywać resztki, które zostały wam w kuchni. Dotyczy to zarówno pełnowartościowych, aromatycznych, mięsistych buraków, które szkoda wyrzucić, ale także takich odpadków jak obierki z owoców i warzyw, które z reguły lądują w koszu. Inne zastosowanie resztek: Jarzyny z rosołu wielu z was z pewnością wyrzuca. No może z wyjątkiem marchewki, którą wkroicie do talerzy. A te pachnące pietruszki, seler i resztki marchewki to nie tylko żywność pełna smaku, ale też pełnowartościowe jedzenie. Zmielcie je z podsmażoną cebulą i mięsem. Zrobicie z tego wyśmienity pasztet. Obierki po warzywach zbierajcie z kilku włoszczyzn wrzucając do pudełka w zamrażalniku. Gdy uzbiera się odpowiednia ilość zróbcie z nich... zupę. Obierki po owocach zbierajcie w podobny sposób i mając odpowiednią ilość owocowych...

Nie wyrzucajcie obierek po włoszczyźnie. Ugotujcie na nich bulion
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie obierek po włoszczyźnie. Ugotujecie na nich smaczny bulion
Jak zrobić bulion z wartościowych odpadków, który wykorzystacie jako baza do zup i sosów? To bardzo proste.

Zamiast wyrzucać, przetwarzajcie, wykorzystujcie ponownie i dawajcie drugie życie resztkom. Pamiętajcie też o tym, że odpadki kuchenne, w tym obierki po owocach i warzywach to cenne źródło wartości odżywczych.  Aż szkoda po prostu wyrzucić je do śmieci. Podpowiadamy jak dobrze je wykorzystać. O czym pamiętać, gdy chcecie dawać drugie życie odpadkom? Są dwie podstawowe zasady kuchni zero waste. Pierwsza wiążę się z czystością i wynika z tego, że skoro i tak obieracie warzywa, to nie przywiązujecie wielkiej wagi do dokładnego oczyszczenia ich przed obraniem. Myjecie dla porządku, ale nie szorujecie dokładnie.  Jeśli chcecie zacząć wykorzystywać obierki, warzywa przed obraniem zawsze musicie dokładnie wyszorować. Druga zasada wiąże się z faktem, że obierki to tylko odpadki. Nie ma ich wystarczająco dużo po przygotowaniu zwykłego dania, żeby coś rozsądnego z nich zrobić. Możecie to natomiast zrobić, gdy uzbieracie większą ilość jednorodnych resztek. Odcinając zgrubiałe ogonki szparagów z 2 czy 3 pęczków, nie jest ich wystarczająco dużo na krem szparagowy. To samo dotyczy końcówek pomidora czy ilości obierek, pozostałych po obraniu jednej włoszczyzny. Dlatego odpadki należy zbierać, gromadząc je w zamrażalniku, a gdy uzbiera się odpowiednia ilość – przyrządzić nowe danie. Skórki owoców i warzyw są najbogatsze w wartości odżywcze Błonnik Tuż pod skórką i w samej skórce znajduje się największa ilość błonnika. Obieranie powoduje, stratę tego włókna pokarmowego. Dlatego jeśli tylko możemy zjadać owoce i warzywa ze skórką np. jabłka czy gruszki, zawsze warto to robić. Chrupiąc wiosną młode marchewki, także dobrze jest zachować na nich skórkę, którą tylko dokładnie oczyścicie. Oto, jak duże straty błonnika pojawiają się gdy obieramy...

obierki z marchewki i pietruszki
Adobe Stock
Newsy
Jak wykorzystać obierki z marchwi i pietruszki? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich...
Wraca moda na kuchenny recykling. Dzisiaj wracamy do korzeni i tak jak nasze babcie staramy się wykorzystać wszystkie składniki w maksymalny sposób. Nie wyrzucamy nawet obierek!

Kiedyś problem odpadów kuchennych niemalże nie istniał. Było tak zwłaszcza na wsiach, gdzie gospodynie oszczędnie gospodarowały składnikami, a resztki zjadały kury, świnie czy psy. W obecnych czasach względnego dobrobytu, długo nie przejmowaliśmy się wyrzucaniem organicznych odpadków do śmietnika. Od niedawna modna stała się jednak kulinarna filozofia "zero waste". Ta anglojęzyczna nazwa określa ruch niemarnowania jedzenia i wykorzystywanie składników w maksymalny sposób. Pomysły na resztki Chipsy z ziemniaczanych łupin to już chyba żadne novum. Pisaliśmy o nich już w jednym z naszych artykułów. Znajdziecie go pod tym linkiem: KLIK! Ciekawym pomysłem wydaje się za to wyczarowanie czegoś z obierek po marchewkach i pietruszkach. Codziennie zużywamy do sałatek i innych dań sporo tych warzyw. Wystarczy kilka pomysłów i problem wyrzucania sterty łupin zniknie. W pierwszej kolejności warto rozważyć zamrażanie łupin. Po co zajmować miejsce w zamrażarce? Tego typu odpadki posłużą jako cenny surowiec do ugotowania bulionu czy nawet pełnowartościowej zupy. Jak z ziemniakami To właśnie pod skórką marchewki i pietruszki kryje się przecież najwięcej smaku, najwięcej wartości odżywczych i najwięcej cennych minerałów. Oprócz mrożenia, możemy także wykorzystać łupiny po marchewce i pietruszce w podobny sposób, w jaki niektórzy wykorzystują obierki po kartoflach. Chodzi nam oczywiście o chipsy. Te przygotowane z włoszczyzny będą miały niezwykle ciekawy smak. Wystarczy jedynie solidnie wyszorować brudne korzenie marchwi i pietruszki, obrać je, a łupiny oblać łyżką lub dwiema łyżkami i oliwy. Nieco soli, pieprzu i czym prędzej do piekarnika! Kilkanaście minut w piecu rozgrzanym do 180 st. C. i voila!

czy można wlewać olej do zlewu?
Adobe Stock
Newsy
Większość Polaków wylewa ten produkt spożywczy do zlewu. To duży błąd. Skutki mogą być katastrofalne
Problemy z zapchanym zlewem to chleb powszedni dla dużej części Polaków. Wystarczy jednak zachować większą rozwagę przy wylewaniu niektórych rzeczy, a problem rozwiąże się sam.

Ze świecą trzeba szukać osób, które lubią zmywanie naczyń. Nie dość, że to dość niewdzięczna, żmudna praca, to na dodatek nie do końca doceniana przez domowników. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Na szczęście z odsieczą przychodzi nam rozwój technologiczny. Dlaczego nie można wylewać oleju do zlewu? W coraz większej ilości polskich domów montowane są zmywarki. Wygoda, szybkość, higiena, a nawet oszczędność – to wszystko zalety zmywarek. Zmywarki nie w pełni jednak rozwiązują problem resztek jedzenia, z którymi nie do końca wiadomo co robić. Pozornie nie ma kłopotów z olejem czy innym tłuszczem po smażeniu. Wystarczy przechylić patelnię i zaraz cała jej zawartość popłynie do rur. Takie zachowanie woła jednak o pomstę do nieba. Nic nie robi rurom i waszemu zlewowi tak źle, jak regularny dopływ gęstego, lepkiego oleju. Poza tym, takie działanie przyczynia się do zanieczyszczenia wód.  Jak pozbyć się zużytego oleju i tłuszczu? Kiedy zdarzy wam się nieprzyjemna niespodzianka i okaże się, że wasz zlew jest zatkany, możecie nawet nie mieć świadomości, że to w dużej mierze sprawka oleju i tłuszczów. W takich okolicznościach zdarza się, że popularny „kret” może nie wystarczyć. Po zaaplikowaniu środków udrożniających, czasem trzeba poprosić o pomoc fachowca, czyli hydraulika. By temu zapobiec warto zacząć od podstaw. Czyli przestać wlewać do zlewu tłuste, zużyte, gęste oleje, które czynią w rurach zatory. Lepiej więc po prostu wyrzucać zużyty olej np. w plastikowych pojemnikach do śmieci albo wycierać resztki tłuszczu z patelni papierowym ręcznikiem i wyrzucać je go do kosza, niż wylewać olej do zlewu. Czego jeszcze nie można wrzucać do zlewu? Olej i tłuszcz to nie jedyny wróg rur i...