Jogurty naturalne, truskawkowe, waniliowe, do tego cała masa serków homogenizowanych i innych mlecznych deserów.

Te produkty zyskały w Polsce olbrzymią popularność. To smaczna, szybka, pożywna, ale nie zawsze zdrowa przekąska.

Wybierajcie naturalne

Dlaczego? Chodzi oczywiście o cukier. Mało jest w naszym kraju zwolenników podatku cukrowego, ale aż dziw bierze, że nie został rozciągnięty właśnie na jogurty.

W szeroko pojętym nabiale dostępnym w sklepach znajdziecie całą masę dodawanego cukru, który sprawia, że jogurty rzeczywiście są słodsze, ale za to o wiele mniej zdrowe.

Zobacz także:

Dlatego też mamy dla was radę. Jeżeli chcecie zjeść jogurt na słodko, wybierzcie ten naturalny i dodajcie do niego domowych powideł lub dżemu. Pycha!

Zastosowanie zużytych opakowań

Niezależnie od tego jaki jogurt wybierzecie, po jego zjedzeniu na pewno zostanie wam plastikowy kubeczek.

Oto kilka ciekawych zastosowań tych opakowań:

  • Zachowajcie opakowania po jogurtach na wiosnę. Wtedy przydadzą wam się jako mini-doniczki na warzywne sadzonki.
  • Bardziej płaskie opakowania po serkach homogenizowanych świetnie nadadzą się do uporządkowania szuflady.
  • Zszywacze, baterie, pinezki, igły – nie ma lepszego pojemnika na te przedmioty niż umyte i wyczyszczone opakowanie po maleńkim jogurcie.
  • Macie domowe zwierzaki? Jogurtowe opakowania posłużą wam jako miarki do nakładania karmy swoim pupilom.
  • Wykorzystajcie zużyte opakowania do zabierania w podróż orzechów, płatków, suszonych owoców. Wystarczy zawinąć je spożywczą folią.
  • Pojemniki po jogurtach świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju piknikach. Włóżcie do nich cięższe kamyczki, a przydadzą wam się do obciążenia koca.

Ostrożnie z kubeczkami!

Na koniec dwa niezwykle ważne zastrzeżenia. Opakowania po jogurtach przed powtórnym użyciem koniecznie trzeba dobrze wyczyścić.

Ponadto, nie nadają się one do powtórnego użycia w charakterze naczynia – zwłaszcza, gdy mówimy o potrawach ciepłych!