Co zrobić z resztkami mięsa z rosołu? Ewa Wachowicz ma na to sposób i robi z niego coś pysznego
AdobeStock, ONS.pl
Newsy

Co zrobić z resztkami mięsa z rosołu? Ewa Wachowicz ma na to sposób. Robi z niego coś pysznego

Tym razem nie chodzi o farsz na pierogi, a coś jeszcze lepszego. Zobaczcie, jak wykorzystać mięso z rosołu.

W kuchni nic nie powinno się marnować. Najlepiej wiedzą o tym przedstawiciele starszego pokolenia, którzy doskonale pamiętają trudy gotowania dla całej rodziny w sytuacji, gdy zdobycie niektórych produktów spożywczych graniczyło z cudem.

Dziś często dość lekkomyślnie podchodzimy do kwestii wyrzucania żywności i pozbywamy się ogromnych ilości jedzenia. A przecież z „resztek” (pod warunkiem, że są jeszcze świeże) można wyczarować bardzo smaczne dania.

Co takiego? Na przykład pasztet wykonany z mięsa z kurczaka, na którym gotował się rosół. Poza kurczakiem możecie dodać tak naprawdę całe mięso, jakie zostało wam po gotowaniu tej tradycyjnej zupy. Właśnie taki pasztet robi Ewa Wachowicz - poznajcie jej przepis na to pyszne danie. 

Przepis Ewy Wachowicz na pasztet z kurczaka

Składniki:

  • 1 kurczak

  • 300 g smażonej wątróbki drobiowej

  • 600 g wędzonego boczku

  • 2 jajka

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 natka pietruszki

  • 1 seler

  • 1 bułka 

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka imbiru

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • pół szklanki rosołu

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
rosół

Ewa Wachowicz zawsze dodaje do rosołu takie mięso. To jemu zawdzięcza cały smak

To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to udo

To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to cudo

Przygotowanie:

  1. Weźcie mięso z kurczaka z rosołu. Dokładnie oddzielcie je od kości, a następnie zmielcie w maszynce wraz z ugotowanymi warzywami. Możecie też dodać inne rodzaje mięs, na których gotowaliście swój wywar. 

  2. Zmielcie też podsmażoną wcześniej wątróbkę drobiową, ok. 400 g boczku, natkę pietruszki oraz namoczoną w mleku bułkę. 

  3.  Do masy dodajcie 2 całe jajka, przyprawy, sól i pieprz do smaku i wymieszajcie.

  4. Dolejcie nieco rosołu. Może być to ok. mniej niż pół szklanki - chodzi o to, żeby masa na pasztet nie wyszła zbyt sucha. Wówczas po upieczeniu mógłby się rozpadać.

  5. Pokrójcie resztę boczku na dość cienkie plastry i wyłóżcie nimi dno foremki do pieczenia. Włóżcie do niej masę mięsną. Wyrównajcie i połóżcie jeszcze z wierzchu boczek.

  6. Wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez 40 minut. 

I gotowe! Tak przygotowany pasztet najlepiej smakuje podany z chrzanem. 

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

pasztet z kaczki
Gotujmy.pl
Newsy
Takim pasztetem nie pogardzą nawet niejadki. Dodajcie to, a będzie wyjątkowo aromatyczny i kremowy
Czy jest coś lepszego na kanapki niż samodzielnie zrobiona wędlina? Co powiecie na aromatyczny i niezwykle kremowy pasztet z kaczki? Jego przygotowanie jest bardzo łatwe a czas pieczenia to zaledwie 35 minut. Zainteresowani?

Pasztet z kaczki z dodatkiem wątróbki, surowego boczku i suszonych śliwek, to idealna propozycja na zdrowe, domowe kanapki. Przygotowanie tego pasztetu jest bardzo proste i zajmuje mniej niż godzinę, a sam proces pieczenia zaledwie 35 minut. Jeżeli nie lubicie sklepowych wędlin i pasztetów i marzy wam się smakowity domowy pasztet, koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu. Gwarantujemy, że wasi domownicy poproszą o dokładkę. Nie wierzycie? To go przygotujcie. Przepis jest banalny. Przepis na pasztet z kaczki Składniki: 1 pierś z kaczki (lub z kury) 2 udka z kaczki (lub z kury) Pół kilograma surowego boczku Pół kilograma wątróbki drobiowej 1 zwykła bułka 20 g śliwek suszonych 2 całe jajka 1 łyżeczka gałka muszkatołowej Pieprz sól do smaku 1 łyżka majeranku Przygotowanie: Wszystkie mięsa - z kaczki, wątróbkę oraz boczek - gotujemy aż do uzyskania miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmujemy je z rosołu, zalewamy szklanką rosołu bułkę i moczymy ją do rozmiękczenia. Mięso i bułkę dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do uzyskanej masy wbijamy jajka, doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Całość dokładanie mieszamy i przekładamy do foremek. Pasztet pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na kawałki. Podajemy na kanapce z dodatkiem ulubionych sosów lub warzyw.  

Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Dzięki tak zrobionemu wywarowi nic się nie zmarnuje
Ons/Adobe Stock
Newsy
Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Zamiast makaronu wybierzcie ten dodatek
Talerz pożywnego, rozgrzewającego rosołu to prawdziwa rozkosz w chłodny dzień. Zazwyczaj przyrządza się go na włoszczyźnie i dwóch rodzajach mięs, a podaje razem z makaronem. Ewa Wachowicz robi go jednak inaczej. Jej wersja jest nie tylko pyszna, ale również bardzo tania.

Prowadząca program „Ewa gotuje” nieraz już zaskakiwała swoimi pomysłami na rosół. Ta wersja jest jednak rewolucyjna. Nie chodzi w niej o dodatkowe przyprawy, czy inny gatunek mięsa. Zmiany następują już na poziomie wywaru warzywnego, a kończą się na dodatkach - albowiem w tym rosole nie uświadczycie tradycyjnych klusek.  Co dodaje do rosołu Ewa Wachowicz?  Do przyrządzenia tej smakowitej zupy wykorzystuje się pieczone w piekarniku obierki z ziemniaków. Razem z porcją włoszczyzny stworzą one niezwykle aromatyczny wywar warzywny o głębokiej barwie. Tradycyjną wkładkę mięsną w tym daniu Ewa Wachowicz zamieniła na błyskawiczne w przygotowaniu knedelki z wątróbki. Takie podroby to niezwykle wartościowe, smaczne i niedrogie mięso, a knedelki z niego przygotowane godnie zastąpią kurczaka czy szponder, jak również porcję makaronu.  Przepis na rosół na obierkach Ewy Wachowicz  Składniki:   2 marchewki  1 duża cebula  natka pietruszki  kawałek selera  obierki z 6 dużych ziemniaków  1 ząbek czosnku  gałązka lubczyku   1 łyżka domowej mieszanki przypraw do rosołu  sól i pieprz  oliwa   1 ½ l wody  Składniki na knedelki wątróbkowe: 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej   2 ząbki czosnku   1 cebula   1 bułka namoczona w mleku  1 jajko   garść posiekanej natki pietruszki   ½ łyżeczki majeranku   ½ szklanki bułki tartej   1 łyżka masła  Sposób przygotowania:  Obierki z ziemniaków rozłóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Skropcie oliwą i posypcie solą i pieprzem. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny.  Włoszczyznę umyjcie, obierzcie i...

Z tym mięsem krokiety wychodzą najlepsze. Tak dobrych jeszcze nie jedliście
AdobeStock
Newsy
Z tym mięsem wychodzą najlepsze krokiety. Tak dobrych jeszcze nie jedliście
Zróbcie farsz do krokietów w taki sposób, a już nie spróbujecie inaczej. Wystarczy zrobić go na mięsie, które mało kto przyrządza z myślą o krokietach.

Sekret najlepszych krokietów tkwi oczywiście w farszu. Jeśli jest do niczego, to nawet najlepiej wysmażone naleśniki nie uratują całego dania. Mogą być z serem i pieczarkami, choć jednym z bardziej popularnych rodzajów krokietów są oczywiście te z mięsem. Zobaczcie, jaki rodzaj najlepiej do nich pasuje.  Jak zrobić smaczne krokiety? Większość osób farsz do krokietów przygotowuje albo w wersji jarskiej z kapustą i grzybami, albo na bazie mięsa wieprzowego (czasami można się spotkać z krokietami drobiowymi, choć nie jest to takie częste). Ale czy próbowaliście zrobić je na mięsie wołowym? Farsz z tym składnikiem smakuje po prostu doskonale, a na bazie wywaru z gotującego się mięsa możecie zrobić smaczną zupę pieczarkową albo pomidorową. Wybierając wołowinę do krokietów, wybierzcie mięso z łopatki, z karku albo goleń.  Przepis na  krokiety z farszem wołowym Składniki: niecały kilogram mięsa wołowego (może być z łopatki, karku albo goleń) 1,5 szklanki wody 1 jajko 1 bułka kajzerka  1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) pół selera 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli Na ciasto: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki masła pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli  Przygotowanie: Mięso włóżcie do garnka mięso i obrane warzywa pokrojone na kawałki. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, a całość zalejcie wodą. Powinno wystarczyć 1,5 szklanki - jeśli to będzie za mało, wlejcie więcej. Chodzi o to, żeby woda przykryła całe mięso. Zagotujcie, a następnie gotujcie pod...

Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Zróbcie do nich to pyszne wytrawne nadzienie
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Nadziejcie je tym nietypowym farszem, a nie pożałujecie
Pierogi kojarzą się większości osób z gotowaniem i ewentualnym późniejszym podsmażaniem. Jednak w niektórych rejonach Polski pierogi się piecze. Przyrządzone w ten sposób są bardziej chrupiące i aromatyczne. Zobaczcie, jak robi je Ewa Wachowicz. 

Pieczone pierogi to cudowna i smakowita alternatywa dla tradycyjnych ruskich czy tych z grzybami i kapustą.  Pieczone pierogi, znane również gdzieniegdzie pod nazwą po prostu drożdżówek, można podawać z rozmaitymi farszami. Ewa Wachowicz wybrała do swoich dość nietypowe nadzienie. Zobaczcie sami jakie. Jak przygotować ciasto na pieczone pierogi?  Gwiazda programu „Ewa gotuje” zdecydowała się na ciasto z dodatkiem drożdży. Jest to bardziej znana opcja ciasta do pieczonych pierogów. Dzięki drożdżom ciasto pierogowe jest bardziej puchate i mięsiste, a każdy jego kęs to ogromna przyjemność. Ewa Wachowicz doprawia je solą, a także oregano, tym samym określając charakter potrawy jako wytrawny.  Drożdżowe ciasto to nie jedyny sposób na pieczone pierogi. To danie równie wybornie będzie smakować, gdy przyrządzicie je np. z ciasta kruchego lub francuskiego. Wypróbujcie różne wersje i wybierzcie tę, która najbardziej rezonuje z waszymi upodobaniami smakowymi.  Jednak takie wariacje na temat pieczonych pierogów to jedno. Drugie to tradycja wielu regionów wschodniej Polski, gdzie takie pieczone drożdżówki nadziewa się wszelakimi nadzieniami, włącznie z tymi słodkimi, jak i wytrawnymi (ser z kaszą gryczaną, kapusta z grzybami itd.). Słowem klucz są jednak drożdże - to na nich wyrasta ciasto na pierogi pieczone. I tego właśnie trzymała się Ewa Wachowicz w swoim przepisie. Zobaczcie sami. Przepis na pieczone pierogi z kurczakiem wg Ewy Wachowicz  Składniki:  Na ciasto:  1 kg mąki pszennej  2 szklanki ciepłego mleka   100 g drożdży  2 jajka   1 łyżka cukru  1 łyżeczka soli   1 łyżeczka oregano  Na farsz: ½ kg piersi z kurczaka  1 papryka czerwona   250 g pieczarek  1 por  100 g sera...