W kuchni nic nie powinno się marnować. Najlepiej wiedzą o tym przedstawiciele starszego pokolenia, którzy doskonale pamiętają trudy gotowania dla całej rodziny w sytuacji, gdy zdobycie niektórych produktów spożywczych graniczyło z cudem.

Dziś często dość lekkomyślnie podchodzimy do kwestii wyrzucania żywności i pozbywamy się ogromnych ilości jedzenia. A przecież z „resztek” (pod warunkiem, że są jeszcze świeże) można wyczarować bardzo smaczne dania.

Co takiego? Na przykład pasztet wykonany z mięsa z kurczaka, na którym gotował się rosół. Poza kurczakiem możecie dodać tak naprawdę całe mięso, jakie zostało wam po gotowaniu tej tradycyjnej zupy. Właśnie taki pasztet robi Ewa Wachowicz - poznajcie jej przepis na to pyszne danie. 

Zobacz także:

Przepis Ewy Wachowicz na pasztet z kurczaka

Składniki:

  • 1 kurczak

  • 300 g smażonej wątróbki drobiowej

  • 600 g wędzonego boczku

  • 2 jajka

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 natka pietruszki

  • 1 seler

  • 1 bułka 

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka imbiru

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • pół szklanki rosołu

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Weźcie mięso z kurczaka z rosołu. Dokładnie oddzielcie je od kości, a następnie zmielcie w maszynce wraz z ugotowanymi warzywami. Możecie też dodać inne rodzaje mięs, na których gotowaliście swój wywar. 

  2. Zmielcie też podsmażoną wcześniej wątróbkę drobiową, ok. 400 g boczku, natkę pietruszki oraz namoczoną w mleku bułkę. 

  3.  Do masy dodajcie 2 całe jajka, przyprawy, sól i pieprz do smaku i wymieszajcie.

  4. Dolejcie nieco rosołu. Może być to ok. mniej niż pół szklanki - chodzi o to, żeby masa na pasztet nie wyszła zbyt sucha. Wówczas po upieczeniu mógłby się rozpadać.

  5. Pokrójcie resztę boczku na dość cienkie plastry i wyłóżcie nimi dno foremki do pieczenia. Włóżcie do niej masę mięsną. Wyrównajcie i połóżcie jeszcze z wierzchu boczek.

  6. Wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez 40 minut. 

I gotowe! Tak przygotowany pasztet najlepiej smakuje podany z chrzanem. 

Źródło: ewawachowicz.pl