W kuchni nic nie powinno się marnować. Najlepiej wiedzą o tym przedstawiciele starszego pokolenia, którzy doskonale pamiętają trudy gotowania dla całej rodziny w sytuacji, gdy zdobycie niektórych produktów spożywczych graniczyło z cudem.
Dziś często dość lekkomyślnie podchodzimy do kwestii wyrzucania żywności i pozbywamy się ogromnych ilości jedzenia. A przecież z „resztek” (pod warunkiem, że są jeszcze świeże) można wyczarować bardzo smaczne dania.
Co takiego? Na przykład pasztet wykonany z mięsa z kurczaka, na którym gotował się rosół. Poza kurczakiem możecie dodać tak naprawdę całe mięso, jakie zostało wam po gotowaniu tej tradycyjnej zupy. Właśnie taki pasztet robi Ewa Wachowicz - poznajcie jej przepis na to pyszne danie.
Zobacz także:
Przepis Ewy Wachowicz na pasztet z kurczaka
Składniki:
-
1 kurczak
-
300 g smażonej wątróbki drobiowej
-
600 g wędzonego boczku
-
2 jajka
-
2 marchewki
-
2 pietruszki
-
1 natka pietruszki
-
1 seler
-
1 bułka
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka imbiru
-
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-
pół szklanki rosołu
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Weźcie mięso z kurczaka z rosołu. Dokładnie oddzielcie je od kości, a następnie zmielcie w maszynce wraz z ugotowanymi warzywami. Możecie też dodać inne rodzaje mięs, na których gotowaliście swój wywar.
-
Zmielcie też podsmażoną wcześniej wątróbkę drobiową, ok. 400 g boczku, natkę pietruszki oraz namoczoną w mleku bułkę.
-
Do masy dodajcie 2 całe jajka, przyprawy, sól i pieprz do smaku i wymieszajcie.
-
Dolejcie nieco rosołu. Może być to ok. mniej niż pół szklanki - chodzi o to, żeby masa na pasztet nie wyszła zbyt sucha. Wówczas po upieczeniu mógłby się rozpadać.
-
Pokrójcie resztę boczku na dość cienkie plastry i wyłóżcie nimi dno foremki do pieczenia. Włóżcie do niej masę mięsną. Wyrównajcie i połóżcie jeszcze z wierzchu boczek.
-
Wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez 40 minut.
I gotowe! Tak przygotowany pasztet najlepiej smakuje podany z chrzanem.
Źródło: ewawachowicz.pl