Na święta przygotowuje się dosłownie górę jedzenia. Zwyczaj nakazuje przygotować wiele potraw, żeby nikt w Boże Narodzenie nie był głodny! Efekt jest taki, że mimo iż wszyscy goście wrócili do domów o kilka kilogramów ciężsi, to i tak jedzenie zostało. Co z nim zrobić? Istnieje kilka prostych i ciekawych sposobów, by wykorzystać je do innych dań! Sprawdźcie jakie, a nie będziecie musieli w tym roku z wyrzutami sumienia pozbywać się resztek wigilijnych potraw.

Mięso i wędliny

Z pozostałego po Bożym Narodzeniu mięsa można wyczarować wiele smacznych dań i przekąsek! Warto wypróbować chociażby poniższe pomysły:

  • Omlet, pizza i tarta – świąteczna szynka i kiełbasa sprawdzi się doskonale jako dodatek do tych potraw! Tak naprawdę wszystkie te trzy dania smakują świetnie z jakimkolwiek dodatkiem o wyrazistym smaku, a takie są właśnie wędliny przygotowywane na święta.
  • Leczo – tutaj sprawdzi się kiełbaska.
  • Farsz – choć po świętach wszyscy mają dosyć pierogów, to warto resztki mięs zmielić w maszynce i wykorzystać je do farszu – np. do pierogów, pyz i innych mącznych dań.
  • Smażone mięso z warzywami – w woku lub głębokiej patelni wystarczy zesmażyć wędliny, dodać warzywa, makaron i w pół godziny będziecie mieli smaczny obiad!
  • Jajecznica – chyba nic nie smakuje lepiej, niż jajecznica z cebulką i podsmażonymi wędlinami.

Warzywa

  • Zupy – jeśli zostały wam świeże warzywa, których nie udało się wam wykorzystać do świątecznych dań, to warto zrobić z nich smaczną zupę jarzynową albo rosół.
  • Zapiekanki – z warzyw z dodatkiem jajek i wędlin można stworzyć przepyszną i zdrową zapiekankę z piekarnika! Do tego smaczny, domowy sos czosnkowy. Palce lizać!
  • Sałatki – podobnie jak w przypadku zup, świeże warzywa doskonale nadadzą się do sałatek i surówek.

Owoce

  • Koktajle – zblendowane owoce z dodatkiem wody lub mleka to prawdziwa bomba witaminowa! Wrzućcie tam ulubione owoce, które zostały wam po świętach: pomarańcze, mandarynki, kiwi, jabłka czy banany – wszystko się nada! Koktajl będzie jeszcze smaczniejszy, gdy dodacie do niego odrobinę miodu albo masła orzechowego.
  • Sałatki owocowe – to pyszny pomysł na zdrowy deser, szczególnie po kilku dniach świąt, gdy z pewnością po każdym posiłku pochłanialiście kilka kawałków ciasta.