AdobeStock
Newsy

Co zrobić z resztek karpia? To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawia trawienie

Kupiliście całego karpia i planujecie go na święta usmażyć? Nie wyrzucajcie jego resztek – głowy, kręgosłupa, płetw i ogona. Mogą wam się bardzo przydać.

Trudno sobie nawet wyobrazić święta bez karpia. Smażony karp, karp w galarecie oraz karp w śmietanie, to propozycje, które po prostu muszą się znaleźć na naszym wigilijnym stole.

Podczas patroszenia karpia zostały wam płetwy, kręgosłup, ogon i głowa? Nie wyrzucajcie ich do kosza. Możecie z nich przygotować przepyszną i bardzo zdrowa zupę rybną, która doskonale wspiera trawienie. Co powiecie na tego rodzaju danie z resztek karpia?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę rybną z resztek karpia

Składniki:

  • głowa, kręgosłup i ogon dużego karpia
  • bulion warzywny - 2 litry
  • marchew
  • seler
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • żółtko
  • 4 łyżki masła
Zobacz także
Co zrobić ze skórą, która została z karpia? Chyba nie planowaliście jej wyrzucać, może być przysmakiem

Co zrobić ze skórą, która została z karpia? Chyba nie planowaliście jej wyrzucać, może być przysmakiem

Jak łatwo wyfiletować karpia? Zastosujcie trik z cytryną a pozbędziecie się najmniejszych ości

Jak pozbyć się ości z karpia? Zastosujcie trik z cytryną, a pozbędziecie się nawet najmniejszych

Przygotowanie:

  1. Usuńcie z głowy karpia oczy i skrzela.
  2. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami bulionu.
  3. Gotujcie przez ok. 50 minut na małym ogniu.
  4. Po tym czasie wyjmijcie głowę i obierzcie z niej kawałki mięsa.
  5. Mięso oddzielcie od zupy.
  6. Marchew i seler zetrzyjcie na tarce, podsmażcie na maśle, dodajcie mąkę i wymieszajcie.
  7. Do warzyw dodajcie śmietankę i żółtko oraz kilka łyżek bulionu rybnego, po czym wymieszajcie.
  8. Warzywa i mięso z ryby dodajcie do wywaru.

Dlaczego warto włączyć do diety karpia?

Karpia warto jeść przez cały rok, nie tylko od święta. Ryba ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych.

Korzyści zdrowotne karpia

Karp to tłusta ryba słodkowodna, która stanowi jedno z najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, minerałów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, E i D.

  • 100 g karpia zawiera 127 kalorii i 17,8 g/100 g (32% dziennego zapotrzebowania) białka.
  • Białe, kruche mięso karpia zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
  • Badania sugerują, że dieta bogata w ryby, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, może ograniczać lub zapobiegać spadkowi funkcji poznawczych, demencji, depresji, zaburzeniom neuropsychiatrycznym, astmie i zaburzeniom zapalnym.
  • Karp jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3: eikozapentaenowego (EPA), dokozapantaenowego (DPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Te kwasy tłuszczowe, zwłaszcza DHA, odgrywają ważną rolę w rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza u niemowląt i dzieci.
  • Kwasy tłuszczowe odgrywają kluczową rolę w obniżaniu ciśnienia krwi i częstości akcji serca oraz pomagają poprawić funkcjonowanie układu krążenia.
  • Witamina D odgrywa ważną rolę w metabolizmie wapnia i zapewnia ochronę przed nowotworami.
  • W swoim miąższu karp zawiera również niewielkie ilości witaminy A, która nie tylko buduje odporność organizmu, ale też bierze udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost i reguluje wzrost komórek organizmu. 
  • Ryba ta jest również dobrym źródłem witaminy E, witaminy B12, tiaminy i ryboflawiny.
  • Ponadto jest naturalnym źródłem bogatych minerałów, w tym jodu, selenu, fosforu, wapnia, cynku, potasu i magnezu.

Źródło: nutrition-and-you.com, o2.pl

Karp smażony
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Zostały wam po świętach dzwonki karpia? Podpowiadamy, jak je najlepiej odgrzać
 
Karpia jemy zazwyczaj na święta. Możemy strzelić w ciemno, że kilka rzeczy do zjedzenia wam zostało. Znamy jeden sprytny sposób, dzięki któremu nie zmarnujecie ani kawałka!

Karp to tradycyjna ryba na święta. Polacy sięgają po nią głównie w grudniu. Najczęściej spożywamy karpia w galarecie, smażonego lub pieczonego z chrupiącą skórką.  Karp to tradycyjna ryba bożonarodzeniowa Dziś trudno wyobrazić sobie święta bez karpia. To jedna z 12 potraw, którą zaczynamy świąteczne biesiadowanie. Historia karpia sięga lat 50., właśnie wtedy zyskał on na popularności, jako tania ryba hodowlana, która potrafił wyżywić wielu ludzi. Dziś hoduje się karpia z równym powodzeniem, jednak jego sprzedaż dotyczy głównie okresu świąt Bożego Narodzenia. Właściwości karpia  Karp to ryba średniotłusta. Możemy w niej znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe: kwasy omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu oraz zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Ryby te to także źródło witamin z grupy B, m.in. B1, B6, B12 oraz PP. Mięso karpia składa się również z łatwo przyswajalnego białka i minerałów: wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu. Jak odgrzać smażonego karpia? Jeśli nie wiecie, jak odgrzać karpia, wystarczy kilka prostych wskazówek. Odgrzewany karp wcale nie musi stracić smaku i aromatu. Najlepiej przygotować go w piekarniku lub na patelni przy wykorzystaniu dwóch popularnych tłuszczów, które na pewno macie w kuchni. Mowa o oleju rzepakowym i oliwie z oliwek. Karp na maśle klarowanym Od lat prym wiedzie karp smażony. Najlepiej smażyć karpia na maśle klarowanym, oleju rzepakowym czy oliwie z oliwek. Wiele osób zachęca do mieszania ze sobą dwóch rodzajów. Najlepiej sporządzić mieszankę z masła klarowanego i oleju. Innym sposobem na prawidłowe odgrzanie karpia, który pozwoli nam cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem, jest odgrzanie go...

Carrefour nie będzie w tym roku sprzedawał żywych karpi. Słuszna decyzja?
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego warto go jeść karpia przez cały rok? To nie tylko smak, ale i duża dawka zdrowia
Koniecznie włączcie do swojej diety karpia. Ta ryba nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych.

Trudno sobie nawet wyobrazić święta bez karpia. Ryba ta jest tak smaczna i zdrowa, że warto ją spożywać przez cały rok. Dlaczego warto włączyć do diety karpia? Jak pokazują statystyki, aż 95% sprzedaży karpia przypada na okres Świąt Bożego Narodzenia. Być może warto to zmienić i kupować go nie tylko z okazji świąt? Poza wspaniałym smakiem, karp posiada również szereg właściwości odżywczych. Oto tylko niektóre z nich. Karp jest doskonałym źródłem wielu ważnych substancji, zwłaszcza chudego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Te nienasycone kwasy mają bardzo korzystny wpływ na funkcje serca i są świetną profilaktyką zawału serca. Kolejnym atutem karpia jest jego łatwostrawność, spowodowana korzystną strukturą włókien mięśniowych oraz znikomą ilością niestrawnej tkanki włóknistej. W konsekwencji mięso karpia opuszcza nasz żołądek już po 2-3 godzinach od spożycia. By jednak tak się stało, ważne jest wybranie mniej tłustego karpia w sklepie lub na targu. Potem koniecznie wybierzcie gotowanie lub pieczenie mięsa ryby, zamiast smażenia. Jedzenie karpia może poprawić naszą odporność. Cynk odgrywa kluczową rolę w stymulowaniu naszego układu odpornościowego, a karp jest bogaty w ten minerał - stanowi ponad 10% dziennego spożycia w jednej porcji. Może łagodzić zaburzenia oddechowe. Badania wykazały, że potencjalnie bogata koncentracja minerałów i składników odżywczych w karpiach, może bardzo korzystnie wpływać na nasz układ oddechowy. Ryba ta będzie doskonałym wyborem w przypadku osób, które cierpią na zapalenie oskrzeli, przewlekłą niewydolność oddechową lub inną chorobę związaną z płucami i drogami oddechowymi. Karp zawiera wiele substancji przeciwutleniających, które mogą spowolnić proces starzenia. Może wzmacniać...

Jak łatwo wyfiletować karpia? Zastosujcie trik z cytryną a pozbędziecie się najmniejszych ości
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się ości z karpia? Zastosujcie trik z cytryną, a pozbędziecie się nawet najmniejszych
Nie chcecie, aby wasi goście samodzielnie wydłubywali z karpia ości, których nie udało wam się usunąć? Znamy na to pewien genialny sposób!

Czy planujecie podać w tym roku na Wigilię karpia? Jeśli tak, to koniecznie sprawdźcie nasz trik na pozbycie się z niego ości. Dzięki tej prostej metodzie, pozbędziecie się nawet najmniejszych kawałków. Jak pozbyć się ości z karpia? Karp to ryba, bez której trudno sobie nawet wyobrazić Wigilię. Zwykle gości na naszych stołach w formie smażonej, ale podajemy go też w galarecie a nawet w zupie. Jak pozbyć się ości z karpia, żeby nasi goście nie musieli robić tego samodzielnie na talerzu? Znamy pewien sprytny i łatwy sposób. Instrukcja usuwania ości z karpia krok po kroku: Przygotujcie stalowy, dobrze naostrzony nóż. Połóżcie karpia na suchej desce przykrytej ścierką (powinien leżeć grzbietem do was). Powoli natnijcie karpia w miejscu łuku skrzelowego na głębokości kręgosłupa. Przesuwajcie powoli nóż w stronę ogona, ciągle na tej samej głębokości (właśnie tak oddziela się mięso karpia od kręgosłupa). Przełóżcie karpia na drugą stronę, aby jego głowa była zwrócona odwrotnie (ale nadal grzbietem do was). Powtórzcie cięcie na pozostałej części karpia. Otrzymane filety oddzielcie od resztek krwi i ewentualnych grubych ości. Filety z karpia połóżcie na desce mięsem do góry (skóra powinna przylegać do deski). Szerokim nożem natnijcie karpia w pionowe paski o milimetrowej głębokości, nie dotykając skóry ryby. Natrzyjcie karpia sokiem ze świeżej cytryny i włóżcie go do lodówki na noc (cytryna doskonale zmiękczy maleńkie ości, których nie da się ręcznie usunąć). Pamiętajcie, że ości i kręgosłup karpia są bardzo twarde, więc ruchy nożem powinny być zdecydowane, ale wolne. Jak podać karpia na Wigilię? Jeżeli zastanawiacie się, jak podać w tym roku karpia,...

Surowy karp
Pixabay/41330
Newsy
Świeżutki polski karp za mniej niż 1 zł? Znana sieć rozdaje ryby za bezcen
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Ta świąteczna ryba ma długą historię i niebagatelne, symboliczne znaczenie.

Karp jest jedną z najstarszych ryb hodowlanych. Jadano go już na dworze cesarza Rzymu. Karp synonimem ryby świątecznej dla Polaków Karp to prawdziwie naturalny mutant. Ryba szybko zadomowiła się w Rzymie, gdzie hodowano ją z dużym sukcesem. Stamtąd karp emigrował z zakonnikami do Europy Zachodniej. Do Polski trafił z Cystersami w XIII wieku. Od około 70 lat trudno wyobrazić sobie święta bez karpia.  Karp z łuską, czy karp królewski?  Ryby stanowiły ważny element diety, gdy okresy obowiązkowego postu wynosiły do 180 dni w roku. Karpia najczęściej pieczono lub gotowano w rosole. Polscy magnaci mieli największe stawy z karpiami, a domach magnackich Wigilia była prawdziwą ucztą. Składała się z licznych dań rybnych z karpiami na czele. Mięso karpia jest cenionym źródłem białka W karpiu znajdziemy mnóstwo dietetycznego białka, które swoją drogą w całkiem zasadny sposób konkuruje z innymi rodzajami białego mięsa. Karp to ryba średnio tłusta. Mięso karpia zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz łatwo przyswajalne białko.  Mięso karpia to doskonałe źródło cennych witamin: B1, B6, B12, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez. Jeśli jesteście na diecie, możecie z pełnym przekonaniem sięgać po tę słodkowodną rybę. Odpowiedni sposób przygotowania zrobi z niej pyszne i sycące danie. Kaloryczność karpia W zależności od tego, jaki rodzaj obróbki ryby wybierzecie, tyle kalorii będzie w finalnej, rybnej potrawie. To pewne, że karp smażony w panierce, która nasiąka tłuszczem, będzie bardziej kaloryczny od karpia gotowanego na parze. Porcja 100 g karpia pieczonego ma 113 kalorii, a smażonego na oleju dwa razy tyle! Popularna sieć rozdaje...