Trudno sobie nawet wyobrazić święta bez karpia. Smażony karp, karp w galarecie oraz karp w śmietanie, to propozycje, które po prostu muszą się znaleźć na naszym wigilijnym stole.

Podczas patroszenia karpia zostały wam płetwy, kręgosłup, ogon i głowa? Nie wyrzucajcie ich do kosza. Możecie z nich przygotować przepyszną i bardzo zdrowa zupę rybną, która doskonale wspiera trawienie. Co powiecie na tego rodzaju danie z resztek karpia?

Przepis na zupę rybną z resztek karpia

Składniki:

  • głowa, kręgosłup i ogon dużego karpia
  • bulion warzywny - 2 litry
  • marchew
  • seler
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • żółtko
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Usuńcie z głowy karpia oczy i skrzela.
  2. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami bulionu.
  3. Gotujcie przez ok. 50 minut na małym ogniu.
  4. Po tym czasie wyjmijcie głowę i obierzcie z niej kawałki mięsa.
  5. Mięso oddzielcie od zupy.
  6. Marchew i seler zetrzyjcie na tarce, podsmażcie na maśle, dodajcie mąkę i wymieszajcie.
  7. Do warzyw dodajcie śmietankę i żółtko oraz kilka łyżek bulionu rybnego, po czym wymieszajcie.
  8. Warzywa i mięso z ryby dodajcie do wywaru.

Dlaczego warto włączyć do diety karpia?

Karpia warto jeść przez cały rok, nie tylko od święta. Ryba ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych.

Korzyści zdrowotne karpia

Karp to tłusta ryba słodkowodna, która stanowi jedno z najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, minerałów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, E i D.

Zobacz także:

  • 100 g karpia zawiera 127 kalorii i 17,8 g/100 g (32% dziennego zapotrzebowania) białka.
  • Białe, kruche mięso karpia zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
  • Badania sugerują, że dieta bogata w ryby, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, może ograniczać lub zapobiegać spadkowi funkcji poznawczych, demencji, depresji, zaburzeniom neuropsychiatrycznym, astmie i zaburzeniom zapalnym.
  • Karp jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3: eikozapentaenowego (EPA), dokozapantaenowego (DPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Te kwasy tłuszczowe, zwłaszcza DHA, odgrywają ważną rolę w rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza u niemowląt i dzieci.
  • Kwasy tłuszczowe odgrywają kluczową rolę w obniżaniu ciśnienia krwi i częstości akcji serca oraz pomagają poprawić funkcjonowanie układu krążenia.
  • Witamina D odgrywa ważną rolę w metabolizmie wapnia i zapewnia ochronę przed nowotworami.
  • W swoim miąższu karp zawiera również niewielkie ilości witaminy A, która nie tylko buduje odporność organizmu, ale też bierze udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost i reguluje wzrost komórek organizmu. 
  • Ryba ta jest również dobrym źródłem witaminy E, witaminy B12, tiaminy i ryboflawiny.
  • Ponadto jest naturalnym źródłem bogatych minerałów, w tym jodu, selenu, fosforu, wapnia, cynku, potasu i magnezu.

Źródło: nutrition-and-you.com, o2.pl