W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na dania z cebulą. Pojawia się ona dosłownie wszędzie - cebulę dodaje się do mięsa, sałatek, pierogów, a nawet do jajecznicy! Nie brakuje też amatorów jedzenia kanapek z cebulą i np. pomidorami.

To tak powszechne warzywo znajduje się w każdej kuchni, często w dużych ilościach. Jednak nie zawsze potrzebna jest cała cebula do przygotowania danego przepisu - co zrobić z takim napoczętym warzywem, które w lodówce szybko wysycha i traci swoją świeżość? Pomoże prosty trik.

Jak wydłużyć świeżość przekrojonej cebuli?

By cebula była długo świeża, aromatyczna i nie wysychała w lodówce, zastosujcie mało znany, ale skuteczny sposób. Należy wziąć miękkie masło i posmarować nim przekrojoną część warzywa. Dzięki temu cebula nie wyschnie tak szybko i będzie świeża. Prawda, że proste?

Innym sposobem jest zawinięcie połówki cebuli w folię aluminiową. Dzięki temu warzywo nie wyschnie, a do tego nie będzie wydzielać charakterystycznego zapachu, którym mogłyby przejść inne produkty znajdujące się w lodówce, np. owoce. 

Zobacz także:

Przepis na karmelizowaną cebulę

Jeśli w lodówce zalega wam więcej cebuli, warto ją wykorzystać do przygotowania smacznej przekąski - karmelizowanej cebuli. Robi się ją szybko i nadaje się do dłuższego przechowywania w lodówce. Nawet do dwóch tygodni! By przygotować tę smaczną przekąskę, przygotujcie sobie poniższe składniki:

Składniki:

  • około pół kilograma cebuli

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka octu winnego

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 1 łyżka cukru

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka.

  2. Przygotujcie sobie dużą patelnię. Masło rozpuśćcie na średnim ogniu i wrzućcie cebulę. Mieszając, smażcie przez około pół godziny. Po tym czasie cebula się zeszkli.

  3. Dodajcie sól i pieprz. Wymieszajcie.

  4. Smażcie jeszcze przez kwadrans, aż cebula zacznie zmieniać kolor.

  5. Dodajcie po łyżce octu winnego i balsamicznego. Zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze 10 minut.

  6. Kiedy płyn odparuje, wsypcie łyżkę cukru, wymieszajcie i smażcie jeszcze kilka minut. Gotowe!

Po przygotowaniu, cebulę należy ostudzić i przełożyć do słoika. Po ostygnięciu można ją włożyć do lodówki i przechowywać przez dwa tygodnie. 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl, magazynkuchenny.com