W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na dania z cebulą. Pojawia się ona dosłownie wszędzie - cebulę dodaje się do mięsa, sałatek, pierogów, a nawet do jajecznicy! Nie brakuje też amatorów jedzenia kanapek z cebulą i np. pomidorami.
To tak powszechne warzywo znajduje się w każdej kuchni, często w dużych ilościach. Jednak nie zawsze potrzebna jest cała cebula do przygotowania danego przepisu - co zrobić z takim napoczętym warzywem, które w lodówce szybko wysycha i traci swoją świeżość? Pomoże prosty trik.
Jak wydłużyć świeżość przekrojonej cebuli?
By cebula była długo świeża, aromatyczna i nie wysychała w lodówce, zastosujcie mało znany, ale skuteczny sposób. Należy wziąć miękkie masło i posmarować nim przekrojoną część warzywa. Dzięki temu cebula nie wyschnie tak szybko i będzie świeża. Prawda, że proste?
Innym sposobem jest zawinięcie połówki cebuli w folię aluminiową. Dzięki temu warzywo nie wyschnie, a do tego nie będzie wydzielać charakterystycznego zapachu, którym mogłyby przejść inne produkty znajdujące się w lodówce, np. owoce.
Zobacz także:
Przepis na karmelizowaną cebulę
Jeśli w lodówce zalega wam więcej cebuli, warto ją wykorzystać do przygotowania smacznej przekąski - karmelizowanej cebuli. Robi się ją szybko i nadaje się do dłuższego przechowywania w lodówce. Nawet do dwóch tygodni! By przygotować tę smaczną przekąskę, przygotujcie sobie poniższe składniki:
Składniki:
-
około pół kilograma cebuli
-
2 łyżki masła
-
1 łyżka octu winnego
-
1 łyżka octu balsamicznego
-
1 łyżka cukru
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka.
-
Przygotujcie sobie dużą patelnię. Masło rozpuśćcie na średnim ogniu i wrzućcie cebulę. Mieszając, smażcie przez około pół godziny. Po tym czasie cebula się zeszkli.
-
Dodajcie sól i pieprz. Wymieszajcie.
-
Smażcie jeszcze przez kwadrans, aż cebula zacznie zmieniać kolor.
-
Dodajcie po łyżce octu winnego i balsamicznego. Zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze 10 minut.
-
Kiedy płyn odparuje, wsypcie łyżkę cukru, wymieszajcie i smażcie jeszcze kilka minut. Gotowe!
Po przygotowaniu, cebulę należy ostudzić i przełożyć do słoika. Po ostygnięciu można ją włożyć do lodówki i przechowywać przez dwa tygodnie.
Źródło: stylzycia.radiozet.pl, magazynkuchenny.com