Co zrobić z przekrojoną cebulą, by wydłużyć jej świeżość? Pomoże produkt z lodówki
Flickr
Newsy

Co zrobić z przekrojoną cebulą, by wydłużyć jej świeżość? Pomoże produkt z lodówki

Przekrojona na pół cebula w lodówce wam wysycha albo się szybko psuje? Zastosujcie ten trik, by więcej jej nie wyrzucać!

W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na dania z cebulą. Pojawia się ona dosłownie wszędzie - cebulę dodaje się do mięsa, sałatek, pierogów, a nawet do jajecznicy! Nie brakuje też amatorów jedzenia kanapek z cebulą i np. pomidorami.

To tak powszechne warzywo znajduje się w każdej kuchni, często w dużych ilościach. Jednak nie zawsze potrzebna jest cała cebula do przygotowania danego przepisu - co zrobić z takim napoczętym warzywem, które w lodówce szybko wysycha i traci swoją świeżość? Pomoże prosty trik.

Jak wydłużyć świeżość przekrojonej cebuli?

By cebula była długo świeża, aromatyczna i nie wysychała w lodówce, zastosujcie mało znany, ale skuteczny sposób. Należy wziąć miękkie masło i posmarować nim przekrojoną część warzywa. Dzięki temu cebula nie wyschnie tak szybko i będzie świeża. Prawda, że proste?

Innym sposobem jest zawinięcie połówki cebuli w folię aluminiową. Dzięki temu warzywo nie wyschnie, a do tego nie będzie wydzielać charakterystycznego zapachu, którym mogłyby przejść inne produkty znajdujące się w lodówce, np. owoce. 

Zobacz także
Bazylia ze sklepu szybko wam więdnie? Wykorzystajcie ten trik z internetu

Bazylia ze sklepu szybko wam więdnie? Wykorzystajcie ten trik z internetu

Jak szybko pokroić pieczarki? Użyjcie triku z 1 kuchennym przedmiotem do jajek

Jak szybko i równo pokroić pieczarki? Wykorzystajcie trik z tym 1 kuchennym przedmiotem

Przepis na karmelizowaną cebulę

Jeśli w lodówce zalega wam więcej cebuli, warto ją wykorzystać do przygotowania smacznej przekąski - karmelizowanej cebuli. Robi się ją szybko i nadaje się do dłuższego przechowywania w lodówce. Nawet do dwóch tygodni! By przygotować tę smaczną przekąskę, przygotujcie sobie poniższe składniki:

Składniki:

  • około pół kilograma cebuli

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka octu winnego

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 1 łyżka cukru

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka.

  2. Przygotujcie sobie dużą patelnię. Masło rozpuśćcie na średnim ogniu i wrzućcie cebulę. Mieszając, smażcie przez około pół godziny. Po tym czasie cebula się zeszkli.

  3. Dodajcie sól i pieprz. Wymieszajcie.

  4. Smażcie jeszcze przez kwadrans, aż cebula zacznie zmieniać kolor.

  5. Dodajcie po łyżce octu winnego i balsamicznego. Zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze 10 minut.

  6. Kiedy płyn odparuje, wsypcie łyżkę cukru, wymieszajcie i smażcie jeszcze kilka minut. Gotowe!

Po przygotowaniu, cebulę należy ostudzić i przełożyć do słoika. Po ostygnięciu można ją włożyć do lodówki i przechowywać przez dwa tygodnie. 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl, magazynkuchenny.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci smak
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci jej smak
Tak przygotowana cebula ma wyjątkowy smak, aromat i doskonale pasuje do mięs. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu!

Cebula to jeden z podstawowych składników w polskiej kuchni. Dodaje się ją prawie do wszystkiego - cebula musi znaleźć się w zupie, duszonym mięsie czy w sałatce. Smażymy jajecznicę z cebulą, pieczemy pizzę z tym dodatkiem albo po prostu posypujemy kanapki świeżo skrojoną ceulą. Mogłoby się więc wydawać, że cebula nie ma przed nami żadnych tajemnic. A czy wiedzieliście, że jeśli usmażycie ją w nieco inny sposób, z dodatkiem pewnych składników, to wyjdzie wam przepyszna, karmelizowana i aromatyczna cebulka, czyli dodatek do wielu dań? Sprawdźcie, jak ją zrobić. Jak zrobić karmelizowaną cebulę? Smażona, karmelizowana cebula fantastycznie pasuje do wszelkich potraw mięsnych. Można ją podawać razem z duszonym lub smażonym mięsem albo dodać do domowych burgerów. Ma słodko-wytrawny smak i niezwykle intensywny aromat, od którego natychmiast cieknie ślinka! Sekretem karmelizowanej cebuli jest cukier, dzięki któremu dochodzi do zjawiska karmelizacji. Poznajcie prosty przepis na cebulę w pysznym wydaniu: Przepis na karmelizowaną cebulę Składniki: 6 cebul 2 łyżki oleju 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka masła 1 łyżka cukru sól pieprz Przygotowanie: Cebule obierzcie i pokrójcie w krążki albo piórka.  Wlejcie na patelnię olej, dodajcie masło i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie cebulę. Smażcie na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 30 minut, by cebula się zeszkliła. Następnie doprawcie solą i pieprzem wedle uznania i smażcie jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie, gdy cebula będzie już zarumieniona, wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, wymieszajcie i smażcie, aż cały płyn odparuje.  Pod sam koniec smażenia wsypcie do cebuli łyżkę...

Zawsze marynujcie w tym mięso. Dzięki tej mieszance rozpływa się w ustach a smak jest nie do opisania
Flickr
Newsy
Zawsze marynujcie w tym mięso. Dzięki tej mieszance rozpływa się w ustach, a smak jest nie do opisania
Sposobem na idealnie soczyste i miękkie mięso, jest dobra marynata. A my mamy przepis! Wypróbujcie go, a domownicy padną z zachwytu.

Każdy ma swój sposób na przyrządzanie mięsa. Coraz popularniejsze jest wykorzystywanie różnych przypraw – także tych egzotycznych! Wiele jest jednak osób, które wciąż uważają, że mięso smakuje najlepiej doprawione jedynie solą i pieprzem i nic więcej mu nie potrzeba. Trzeba przyznać, że w niektórych przypadkach ta zasada się sprawdza. Warto jednak od czasu do czasu zrobić dobrą marynatę do mięsa, która składa się z jeszcze kilku innych dodatków. Możemy was zapewnić, że tak zrobiona pieczeń albo karkówka, będzie smakować po prostu obłędnie! Nie ma chyba nic lepszego, niż zamarynowane wcześniej mięsko. Poznajcie świetny przepis na marynatę do mięs! Przepis na marynatę do mięsa Specjalnie nie podaliśmy nazwy tej marynaty, ponieważ jest ona na tyle uniwersalna, że sprawdzi się do wielu mięs i nawet warzyw! Do marynowania chyba nikogo nie trzeba szczególnie przekonywać – tak zrobione mięso, jest o wiele bardziej soczyste i aromatyczne! Składniki: 6 łyżek oliwy 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Świeży tymianek Świeży rozmaryn 3 łyżki sosu sojowego jasnego Świeżo mielony pieprz Sól Taka ilość składników wystarczy na zamarynowanie kawałka mięsa o wadze od 1 do 1,5 kg. Przygotowanie: Do miski wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki winnego i 1 łyżkę miodu. Dodajcie 2 łyżki ostrej musztardy (dobrze sprawdza się musztarda typu Dijon), 3 łyżki jasnego sosu sojowego, sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec wklejcie 6 łyżek oliwy i wymieszajcie dokładnie za pomocą trzepaczki. Kiedy składniki już się połączą, wrzućcie do marynaty zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszajcie. Przygotowaną marynatą natrzyjcie dokładnie mięso....

Mamy sposób na wątróbkę dla tych, którzy nie cierpią cebuli. Zastąpicie ją innym warzywem
AdobeStock
Newsy
Mamy sposób na wątróbkę dla tych, którzy nie cierpią cebuli. Zastąpicie ją innym warzywem
Jak podać wątróbkę komuś, kto nie cierpi cebuli? Bardzo prosto - wystarczy zamienić ją na inne warzywo. Gwarantujemy, że też będzie doskonale smakować.

Kto nie przepada za cebulą, ten ma w naszym kraju spory problem. W końcu w polskiej kuchni cebula pojawia się praktycznie w każdym daniu - dodajemy ją do rosołu, placków ziemniaczanych, pierogów, a nawet do jajecznicy. Niektóre potrawy, takie jak wątróbka, jednoznacznie kojarzą się z cebulą, bo właśnie to warzywo zawsze się do nich dodaje. Da się jednak przełamać tradycję i zrobić wątróbkę w inny sposób, który podpasuje nawet największym przeciwnikom cebuli. Sprawdźcie! Co dodać do wątróbki zamiast cebuli? Warzywem, które świetnie zastąpi cebulę w smażonej wątróbce jest czosnek z pewnym dodatkiem. Koniecznie dodajcie do niego trochę soku z cytryny, by nadać daniu lekko kwaśnego posmaku. Warto też w trakcie duszenia dodać sporą łyżkę masła oraz majeranek. Przyprawa ta doskonale pasuje do mięs, dlatego wątróbka z jej dodatkiem będzie świetnie smakować. Zamiast majeranku możecie też użyć szałwii albo pietruszki. Zobaczcie, jak można zrobić smaczną wątróbkę bez grama cebuli z poniższego przepisu.  Przepis na wątróbkę z czosnkiem Do przygotowania wątróbki bez cebuli będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: pół kilograma wątróbki drobiowej 8 ząbków czosnku pól szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki oleju 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła 1 płaska łyżka majeranku sól pieprz  Przygotowanie: Czosnek obierzcie i pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie czosnek i podsmażajcie przez kilka minut. Umytą i oczyszczoną wątróbkę dodajcie na patelnię i smażcie przez około 5 minut, aż się ozłoci z każdej strony. Teraz wlejcie do wątróbki bulion, posólcie i zmniejszcie ogień. Dodajcie sok z cytryny,...

Taki barszcz ukraiński serwuje się w domu Zenka Martyniuka. Jego sekret tkwi w smażeniu
Ons/Pixabay
Newsy
Taki barszcz ukraiński serwuje się w domu Zenka Martyniuka. Jego sekret tkwi w podsmażeniu składników
Ten barszcz gości na stole samego króla disco polo Zenka Martyniuka. Jest pyszny, esencjonalny i ma bardzo wyrazisty smak. Danuta Martyniuk przygotowuje go zapewne nieco inaczej niż większość z was. Zobaczcie, jak to robi. 

Danuta Martyniuk zdradziła ten przepis w programie „Pytanie na śniadanie”, gdzie wystąpiła niedawno wraz z mężem, liderem zespołu Akcent. Smakowita receptura pochodzi od obywatela Ukrainy, więc nie jest to jedynie jakaś wariacja na temat barszczu, lecz oryginalny przepis z tamtych stron.  Na czym polega wyjątkowość tego barszczu ukraińskiego?  Zazwyczaj Polacy przygotowując tę potrawę, po prostu wrzucają warzywa do bulionu i je gotują. W tej recepturze gotowanie poprzedza smażenie warzyw. Danuta Martyniuk przesmaża je wraz z odrobiną octu, a następnie dusi z koncentratem pomidorowym. Taki zabieg pozwala jej wydobyć maksimum smaku i aromatu z buraków, cebuli i marchewki, a także pomidorów. Wpadlibyście na to?  Przepis na barszcz ukraiński z przepisu Danuty Martyniuk Składniki:  Wywar mięsny: korpus kury   100 g chudego szpondra wołowego włoszczyzna  czarny pieprz  liść laurowy   ziele angielskie  Składniki na zupę  4 duże buraki   1 biała cebula   2 marchewki  400 g ugotowanej fasoli   ½ główki białej kapusty  pietruszka   200 g koncentratu pomidorowego   400 ml kwaśnej śmietany   3 łyżki octu winnego  szklanka wody   3 łyżeczki cukru   pieprz czarny   sól  olej do smażenia  Sposób przygotowania  Aby przygotować wywar, zalejcie mięso zimna wodą, dodajcie warzywa i przyprawy. Gotujcie, aż wszystko będzie miękkie.  Obierzcie marchew, cebulę i buraki. Buraki pokrójcie w słupki, marchew w talarki, a cebulę w pióra. ...