pomidory
AdobeStock
Newsy

Co zrobić z przejrzałymi pomidorami? Ta metoda sprawi, że wytrzeszczysz oczy. Proste i pyszne danie

Nie musisz już wyrzucać zleżałych pomidorów! Możesz z nich zrobić pyszną przekąskę - będziesz do tego potrzebować suszarki do grzybów i trochę cierpliwości.
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

Masz w lodówce pomidory, które nie są już pierwszej świeżości? Nie wyrzucaj ich! Można z nich zrobić pyszne i aromatyczne danie! Nie tylko doskonale smakuje, ale też bardzo prosto się je przyrządza. Wystarczy tylko trochę pomidorów i przypraw. Wypróbuj koniecznie ten przepis – zobaczysz, że tak przygotowywane pomidory staną się hitem w twoim domu!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Włoski przysmak

Coraz popularniejsze w Polsce suszone pomidory, przybyły do nas z Włoch. To tam panuje zwyczaj suszenia małych pomidorków (odmiana rzymska) na słońcu, dzięki czemu zyskują one znacznie intensywniejszy smak. Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są wspaniałym dodatkiem do sałatek i dań mięsnych! Nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat. Pyszna jest także zalewa po takich pomidorkach, która świetnie się nadaje jako sos do sałatki.

Przepis na domowe suszone pomidory

Zaproście słoneczne Włochy do swojego domu i przygotujcie własne, suszone pomidory! Potrzebujecie suszarki do grzybów oraz tych składników:

  • 3,5 kg pomidorów
  • 15 g bazylii suszonej
  • 10 liści świeżej bazylii
  • 15 g suszonego oregano
  • 15 g czosnku granulowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 5 g pieprzu kolorowego
  • 5 g kolendry w ziarnach
  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • Sól

Przygotowanie

  1. Pomidory umyj i pokrój na równe, podłużne połówki.
  2. Przyprawy zmiel za pomocą moździerza i wymieszaj.
  3. Pomidory ułóż na kratce suszarki, posyp solą i przyprawami z moździerza.
  4. Następnie suszymy pomidory przez kilka godzin pamiętając o tym, by co jakiś czas zmieniać wysokość kratek.
  5. Gdy pomidory będą już wysuszone, pora zabrać się za zalewę! Oliwę z oliwek podgrzewamy w garnku do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.
  6. Teraz przekładamy pomidory do słoików na ogórki i do każdego dodajemy po 2 ząbki czosnku i kilka liści bazylii. Zalewamy gorącą oliwą, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i po ostudzeniu wstawiamy do lodówki. Gotowe!
Komentarze
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Przepisy Przepyszne pulpety z sosem pomidorowym. Pokocha je cała rodzina. Lepszych nie jedliście
Rozpływające się w ustach pulpety w sosie pomidorowym to niezawodny sposób na niejadka. Na wszelki wypadek zrób ich więcej, bo twoje dziecko na pewno poprosi o dokładkę!
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

Delikatne w smaku, a do tego pożywne i zdrowe. Jak tu ich nie kochać! Mowa oczywiście o pulpetach z indyka w sosie pomidorowym. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Zrobisz je w zaledwie 30 minut, a twoje dziecko będzie się nimi zajadać aż miło! Będziesz potrzebować 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml rosołu Passata pomidorowa 1 jajko Bułka tarta Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia Przygotowanie Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie przełóż na rozgrzaną patelnie, dodaj soli oraz pieprzu i zeszklij. Tak przygotowaną cebulę i czosnek wymieszaj z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Całość dopraw słodką papryką, solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie pulpeciki. Na rozgrzaną patelnie przełóż przygotowane mięso. Smaż z obu stron aż do zarumienienia. Do pulpecików dolej gorący bulion. Całość gotuj pod przykrywką przez ok. 10 minut. Po tym czasie do mięsa dolej passatę pomidorową i gotuj przez kolejne ok. 10 minut bez przykrywki. W międzyczasie sprawdź czy dania nie trzeba jeszcze przyprawić. Użyj soli, pieprzu, słodkiej papryki i bazylii. Gotowe! Tak przyrządzone pulpeciki możesz podawać z ziemniakami, ryżem, a nawet makaronem. W kuchni ogranicza cię tylko własna wyobraźnia! Źródło: przepisy.pl

Przeczytaj