Macie w domu pomidory, które nie są już pierwszej świeżości? Nie wyrzucajcie ich! Można z nich zrobić pyszne i aromatyczne danie! Nie tylko doskonale smakuje, ale też bardzo prosto się je przyrządza. Wystarczy tylko trochę pomidorów i przypraw. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – zobaczycie, że tak przygotowywane pomidory staną się hitem w waszym domu!
Suszone pomidory, czyli włoski przysmak
Coraz popularniejsze w Polsce suszone pomidory, przybyły do nas z Włoch. To tam panuje zwyczaj suszenia małych pomidorków (odmiana rzymska) na słońcu, dzięki czemu zyskują one znacznie intensywniejszy smak. Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są wspaniałym dodatkiem do sałatek i dań mięsnych! Nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat. Pyszna jest także zalewa po takich pomidorkach, która świetnie się nadaje jako sos do sałatki.
Przepis na domowe suszone pomidory:
Zaproście słoneczne Włochy do swojego domu i przygotujcie własne, suszone pomidory! Potrzebujecie suszarki do grzybów oraz tych składników:
- 3,5 kg pomidorów
- 15 g bazylii suszonej
- 10 liści świeżej bazylii
- 15 g suszonego oregano
- 15 g czosnku granulowanego
- 4 ząbki czosnku
- 4 kulki ziela angielskiego
- 5 g pieprzu kolorowego
- 5 g kolendry w ziarnach
- 0,5 l oliwy z oliwek
- Sól
Przygotowanie:
- Pomidory umyjcie i pokrójcie na równe, podłużne połówki.
- Przyprawy zmielcie za pomocą moździerza i wymieszajcie.
- Pomidory ułóżcie na kratce suszarki, posypcie solą i przyprawami z moździerza.
- Następnie suszcie pomidory przez kilka godzin pamiętając o tym, by co jakiś czas zmieniać wysokość kratek.
- Gdy pomidory będą już wysuszone, pora zabrać się za zalewę! Oliwę z oliwek podgrzejcie w garnku do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.
- Teraz przełóżcie pomidory do słoików na ogórki i do każdego dodajcie po 2 ząbki czosnku i kilka liści bazylii. Zalejcie gorącą oliwą, zakręćcie, odwróćcie do góry dnem i po ostudzeniu wstawcie do lodówki. Gotowe!