pomidory
AdobeStock
Newsy

Co zrobić z przejrzałymi pomidorami? Ta metoda sprawi, że wytrzeszczycie oczy. Prosta i pyszna przekąska

Nie musisz już wyrzucać zleżałych pomidorów! Możesz z nich zrobić pyszną przekąskę - będziesz do tego potrzebować suszarki do grzybów i trochę cierpliwości.

Macie w domu pomidory, które nie są już pierwszej świeżości? Nie wyrzucajcie ich! Można z nich zrobić pyszne i aromatyczne danie! Nie tylko doskonale smakuje, ale też bardzo prosto się je przyrządza. Wystarczy tylko trochę pomidorów i przypraw. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – zobaczycie, że tak przygotowywane pomidory staną się hitem w waszym domu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Suszone pomidory, czyli włoski przysmak

Coraz popularniejsze w Polsce suszone pomidory, przybyły do nas z Włoch. To tam panuje zwyczaj suszenia małych pomidorków (odmiana rzymska) na słońcu, dzięki czemu zyskują one znacznie intensywniejszy smak. Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są wspaniałym dodatkiem do sałatek i dań mięsnych! Nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat. Pyszna jest także zalewa po takich pomidorkach, która świetnie się nadaje jako sos do sałatki.

Przepis na domowe suszone pomidory:

Zaproście słoneczne Włochy do swojego domu i przygotujcie własne, suszone pomidory! Potrzebujecie suszarki do grzybów oraz tych składników:

  • 3,5 kg pomidorów
  • 15 g bazylii suszonej
  • 10 liści świeżej bazylii
  • 15 g suszonego oregano
  • 15 g czosnku granulowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 5 g pieprzu kolorowego
  • 5 g kolendry w ziarnach
  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • Sól
Zobacz także
Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?

Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?

Łosoś pieczony z suszonymi pomidorami. Zróbcie go tak, a będzie soczysty

Łosoś pieczony z suszonymi pomidorami. Zróbcie go tak, a będzie soczysty

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyjcie i pokrójcie na równe, podłużne połówki.
  2. Przyprawy zmielcie za pomocą moździerza i wymieszajcie.
  3. Pomidory ułóżcie na kratce suszarki, posypcie solą i przyprawami z moździerza.
  4. Następnie suszcie pomidory przez kilka godzin pamiętając o tym, by co jakiś czas zmieniać wysokość kratek.
  5. Gdy pomidory będą już wysuszone, pora zabrać się za zalewę! Oliwę z oliwek podgrzejcie w garnku do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.
  6. Teraz przełóżcie pomidory do słoików na ogórki i do każdego dodajcie po 2 ząbki czosnku i kilka liści bazylii. Zalejcie gorącą oliwą, zakręćcie, odwróćcie do góry dnem i po ostudzeniu wstawcie do lodówki. Gotowe!
Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?
Pixabay
Newsy
Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?
Czy robiliście kiedyś sami suszone pomidory? Jeśli nie to najwyższa pora spróbować. Zróbcie je, a nigdy więcej nie kupicie gotowych w sklepie.

Suszone pomidory to jeden z ulubionych przysmaków we Włoszech. Tradycja ich przygotowywania ma swój początek w północnej części Włoch. Suszone pomidory to świetny dodatek do wielu dań, m.in. sałatek . Możemy dodać je do śledzi , kapusty kiszonej , tortilli lub położyć na kanapkę. Suszone pomidory doskonale też nadają się na pesto i wspaniale komponują się z kurczakiem . Czy wiecie, jak się je robi? Jak zrobić suszone pomidory? To bardzo proste, ale wymaga nieco czasu. Do przygotowania takich pomidorów będziecie potrzebować kilku kilogramów dobrych gatunkowo pomidorów, kilka ząbków czosnku, liście świeżej bazylii, sól oraz pół litra oliwy z oliwek. Najdłuższym etapem przygotowywania suszonych pomidorów jest oczywiście ich suszenie. Czy wiecie, że kiedyś takie pomidory krojono w plasterki i suszono na dachach domów? Jak się to robi dzisiaj? Składniki: 10 kg pomidorów (np. lima) 6 ząbków czosnku 10 listków bazylii lub oregano 500 ml oliwy z oliwek sól Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plastry i usuwamy z nich gniazda nasienne. Pomidory układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i wystawiamy na słońce. Przekręcamy na drugą stronę co 24 godziny (pomidory będą się suszyć na słońcu ok. 4 dni - możecie też suszyć pomidory w piekarniku nagrzanym do 80 stopni przez 4-6 godzin). Ususzone pomidory przekładamy do miski. Przyprawiamy je do smaku solą i ziołami, a następnie dokładnie mieszamy. Przekładamy do wypasteryzowanych słoików. Wkładajmy między warstwy pokrojone na ćwiartki ząbki czosnku. Słoiki napełniamy pomidorami do 2/3 wysokości. W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, nie doprowadzając jej do...

makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł
Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie! Zalety włoskiej kuchni Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych. Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie: 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g) Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 15-20 oliwek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego Krojone pomidory z puszki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku Parmezan Rozmaryn Sól Pieprz Przygotowanie Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.

zupa pomidorowa
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie tak z pomidorami, a zupa pomidorowa będzie nieziemska w smaku. O tym triku mało kto słyszał
Chyba nie ma osoby, która by nie lubiła zupy pomidorowej. Delikatna i aromatyczna to świetny pomysł na obiad. Będzie jeszcze lepsza, jeśli zastosujecie ten trik!

Zupa pomidorowa to zaraz po rosole najpopularniejsza zupa w Polsce. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów z zagranicy. Podawana z makaronem lub ryżem to świetny pomysł na obiad. Sama w sobie jest pyszna, jednak dzięki jednemu trikowi będzie jeszcze lepsza. Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Zupa jest zazwyczaj przygotowywana na bazie bulionu z dodatkiem passaty bądź przecieru pomidorowego. Pomidorówka będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli do gotującego się wywaru dodacie wcześniej przesmażone na patelni wraz z masłem pomidory. Tłuszcz wydobywa smak składników, a w tym przypadku wydobywa niepowtarzalny aromat. Z takim dodatkiem zupa pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej esencjonalna. Dzięki temu trikowi nikt nie oprze się kolejnej dokładce pomidorówki. Przepis na zupę pomidorową ze smażonymi pomidorami Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 większe pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany kremówki ½ łyżeczki vegety kilka liści lubczyku natka pietruszki szczypta mielonej ostrej papryki sól pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler obierzcie, pokrójcie w małą kostkę i przełóżcie do większego garnka. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyjcie, osuszcie, a później dodajcie do warzyw wraz z vegetą. Całość zalejcie czterema litrami zimnej wody. Zacznijcie gotować wywar na niewielkim ogniu. Liście lubczyku wraz z natką pietruszki posiekajcie drobno. Dodajcie je do garnka wraz z 3 łyżkami przecieru pomidorowego. Pomidory umyjcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Gdy się rozpuści to przeciśnijcie,...

Bruschetta z grilla z pomidorami. Przepis na grilla we włoskim stylu
Agiatis/Gotujmy.pl
Newsy
Bruschetta z grilla z pomidorami. Przepis na grilla we włoskim stylu
Ten absolutny włoski klasyk świetnie sprawdzi się także do polskich potraw z grilla. Jest tani, szybki i prosty w przygotowaniu!

Bruschetta to najpopularniejsza włoska przystawka, którą dostaniemy w praktycznie każdej restauracji serwującej kuchnię z Półwyspu Apenińskiego. To banalna w wykonaniu potrawa, która zachwyca pełnią smaku zwłaszcza latem, dlatego świetnie sprawdzi się jako przystawka do dań z grilla.  Bruschetta – jak ją przyrządzić? Sekretem smaku bruschetty są słodkie, dojrzałe pomidory. Nie oszczędzajcie na nich i wybierzcie te z lokalnego bazarku lub prosto od rolnika. Świetnie sprawdzą się dojrzałe pomidory malinowe.  W zależności od tego jakiego pieczywa użyjecie, danie to może być naprawdę zdrowe. Opiera się w dużej mierze na niskokalorycznych pomidorach, czosnku, bazylii oraz odrobinie zdrowej i bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oliwie z oliwek. Jeśli zdecydujecie się przygotować grzanki np. na pieczywie pełnoziarnistym, będą nadawać się także do spożycia u osób na diecie! Przepis na bruschettę z grilla z pomidorami Składniki: bułka paluch wieloziarnista - 2 sztuki (każde pieczywo będzie odpowiednie) pomidory - 2 sztuki czosnek - 2 ząbki oliwa - 1 łyżka bazylia świeża - garść liści sól - szczypta pieprz – szczypta Przygotowanie: Kroimy pomidora w kostkę. Siekamy bazylię. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i łyżkę oliwy. Mieszamy, aby połączyły się składniki. Podpowiedź: można także dodać posiekany świeży czosnek, który doda potrawie wyjątkowego aromatu! Czosnkiem możemy jednak także posmarować rozgrzaną na grillu bułkę. Paluchy przecinamy wzdłuż na 2 równe części, a w miejscu przecięcia kładziemy na rozgrzany grill. Pieczemy aż do momentu, kiedy pieczywo będzie rumiane. Zdejmujemy paluchy z grilla i wykładamy na nie pomidory. Szybko i smacznie! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj...