Macie w domu pomidory, które nie są już pierwszej świeżości? Nie wyrzucajcie ich! Można z nich zrobić pyszne i aromatyczne danie! Nie tylko doskonale smakuje, ale też bardzo prosto się je przyrządza. Wystarczy tylko trochę pomidorów i przypraw. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – zobaczycie, że tak przygotowywane pomidory staną się hitem w waszym domu!

Suszone pomidory, czyli włoski przysmak

Coraz popularniejsze w Polsce suszone pomidory, przybyły do nas z Włoch. To tam panuje zwyczaj suszenia małych pomidorków (odmiana rzymska) na słońcu, dzięki czemu zyskują one znacznie intensywniejszy smak. Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są wspaniałym dodatkiem do sałatek i dań mięsnych! Nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat. Pyszna jest także zalewa po takich pomidorkach, która świetnie się nadaje jako sos do sałatki.

Przepis na domowe suszone pomidory:

Zaproście słoneczne Włochy do swojego domu i przygotujcie własne, suszone pomidory! Potrzebujecie suszarki do grzybów oraz tych składników:

  • 3,5 kg pomidorów
  • 15 g bazylii suszonej
  • 10 liści świeżej bazylii
  • 15 g suszonego oregano
  • 15 g czosnku granulowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 5 g pieprzu kolorowego
  • 5 g kolendry w ziarnach
  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyjcie i pokrójcie na równe, podłużne połówki.
  2. Przyprawy zmielcie za pomocą moździerza i wymieszajcie.
  3. Pomidory ułóżcie na kratce suszarki, posypcie solą i przyprawami z moździerza.
  4. Następnie suszcie pomidory przez kilka godzin pamiętając o tym, by co jakiś czas zmieniać wysokość kratek.
  5. Gdy pomidory będą już wysuszone, pora zabrać się za zalewę! Oliwę z oliwek podgrzejcie w garnku do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.
  6. Teraz przełóżcie pomidory do słoików na ogórki i do każdego dodajcie po 2 ząbki czosnku i kilka liści bazylii. Zalejcie gorącą oliwą, zakręćcie, odwróćcie do góry dnem i po ostudzeniu wstawcie do lodówki. Gotowe!