Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe
Pixabay
Newsy

Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe 

Nie przepadacie za smakiem mięsa gotowanego w rosole? Możecie z niego zrobić pyszne i oryginalne danie, które posmakuje wszystkim domownikom - nawet tym najmłodszym!

Rosół gości na wielu polskich stołach przynajmniej raz w tygodniu, dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy na pyszne, kreatywne dania, które zrobicie z mięsa po rosole. 

Klasyczny bulion z kury to wyjątkowo uniwersalne danie, które może posłużyć za bazę do wielu kolejnych potraw. Świetnie sprawdzi się przygotowanie tej zupy na początku tygodnia, aby przez następne kilka dni mieć gotowe alternatywy na inne dania: z mięsa przygotujecie np. pyszne pulpeciki, a z bulionu zupę pomidorową czy ogórkową.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pulpeciki z mięsa z rosołu

Składniki:

  • mięso z rosołu (np. podudzie+ skrzydełko)
  • ½ bułki
  • 1 jajko
  • mleko
  • sól, pieprz
  • łyżeczka koperku
  • 0,5 łyżeczki kaszy manny
  • łyżeczka bułki tartej
  • masło klarowane
  • mąka do obtoczenia
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 0,5 szklanki rosołu
Zobacz także
Dodajcie do rosołu ten... sos, zamiast Maggi. Genialnie podkręci jego smak

Dodajcie do rosołu ten... sos, zamiast Maggi. Genialnie podkręci jego smak

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Przygotowanie: 

  1. Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić od kości i zmielić. 
  2. Bułkę namoczyć w mleku, dodać odciśniętą do mięsa.
  3. Dodać pozostałe składniki tj. jajko, pokrojony koperek, kaszę i bułkę oraz przyprawy. 
  4. Wymieszać dokładnie i formować kuleczki mięsne (gdyby masa była zbyt rzadka to dodać jeszcze odrobinę bułki tartej). Obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym. 
  5. Zalać rosołem, dodać passatę pomidorową (z kartoniku). Gotować około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to dodać jeszcze odrobinę mąki.

Czytaj też:

kapuśniak
Babciagramolka /gotujmy.pl
Newsy
Został wam rosół? W takim razie dodajcie do niego ten składnik i całkowicie odmieńcie jego smak
Z czym kojarzy się wam niedzielny rosół w poniedziałkowe popołudnie? Z pewnością większość odpowie, że z pomidorówką. A co powiecie na kapuśniak z odzysku?

Zupa pomidorowa przygotowana na bazie pozostałego rosołu to historia stara jak świat. Nie ma nic prostszego od dodania koncentratu pomidorowego do bulionu. Wystarczy wrzucić do zupy także makaron z zeszłego dnia i smaczna zupa gotowa. Czasem jednak mamy ochotę zaskoczyć czymś domowników. Kapuśniak z niedzielnego rosołu? Na pewno nikt nie spodziewałby się takiego patentu. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Domownicy będą w jeszcze większym szoku, jak wyłowią z kapuśniaku smaczne i pożywne pulpety! Technicznie wasza zupa z kapusty niczym nie będzie różniła się od zwykłego kapuśniaku z białej kapusty. Jego podstawą także jest przecież wywar z mięsa. Kapuśniak na rosole z pulpetami – przepis Składniki Ok. 2 litry rosołu 1 ćwiartka małej białej kapusty 3-4 średnie ziemniaki 1 marchewka 15 dag mięsa mielonego z drobiu Łyżka bułki tartej Jajko Sól i pieprz Kminek Majeranek Natka pietruszki Ocet Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki. Kapustę kroimy dość grubo i gotujemy wszystko w rosole. Mielone mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę bułki tartej i wyrabiamy małe pulpeciki, które będziemy gotowali w zupie. Doprawiamy zupę do smaku majerankiem i kminkiem, solą i pieprzem i w razie potrzeby małą ilością octu dla osiągnięcia odpowiedniej kwasowości. Gotujemy całość razem ok. 1 godzinę, podajemy zupę posypaną natką pietruszki. Źródło: gotujmy.pl

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy
Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Kotlety mielone to tradycyjne, bardzo popularne w wielu polskich domach danie. Wzbogaćcie je, dodając do środka ugotowane na twardo jajko. W takim wydaniu smakują naprawdę pysznie!

Szukacie pomysłu na prosty i zarazem niebanalny obiad, ale nie chcecie po raz kolejny przygotowywać kotletów schabowych czy mielonych ? Zróbcie coś innego, co zaskoczy waszych bliskich. Co powiecie na pyszne drugie danie w postaci klopsów mielonych z ugotowanym na twardo jajkiem? Klopsy mielone z jajkiem na twardo Klopsy mielone z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na tani, smaczny i bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, ugotowane na twardo jajka, cebula, czosnek oraz przyprawy. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno poproszą o dokładkę. Danie jest niebanalne, sycące i naprawdę pyszne! Składniki: mięso mielone około 600 g, bułka namoczona w mleku, 1 jajko cebula 1 szt., 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, przyprawa do mielonego do smaku, Dodatkowo; jajka ugotowane na twardo u mnie 3 szt., (w zależności ile potrzebujemy klopsów), bułka tarta do panierowania, olej lub masło klarowne do smażenia, Przygotowanie: Do miski włożyć mięso mielone, parę razy przemieszać, aby mięso się związało i zrobiło się kleiste. Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna, można dodać odrobinę bułki tartej). Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek. Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko. Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony. Smacznego! Źródło:...

Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba a nie będziecie już potrzebować 2 dania
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba, a nie będziecie już potrzebować 2 dania
Zupa z wkładką to idealne rozwiązanie na obiad dla osób zabieganych. Świetnie zastępuje dwa dania. Ogórkowa z pulpecikami to pyszne i sycące danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie!

Wiele osób, gdy nie ma zbyt dużo czasu, decyduje się na przygotowanie obiadu jednogarnkowego. Takie rozwiązanie jest szybkie, a co najważniejsze - nierzadko potrzebuje większej ilości uwagi. Przyrządzenie takiego dania to świetna alternatywa, która ratuje w wielu sytuacjach. Zupa z mięsną wkładką  Dla części osób zupa jest jedynie pierwszym daniem i wstępem, gdyż nie każdy najada się taką potrawą. Aby rozwiązać problem sytości, warto do środka dodać mięsną wkładkę. Takie danie jest szybkie, a co najważniejsze, może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Zupa ogórkowa z pulpecikami to świetne rozwiązanie, gdyż jest szybka i smaczna. Przygotujcie ją, a nie obejrzycie się nim zniknie z talerzy.  Przepis na zupę ogórkową z pulpecikami Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz czarny mielony pieprz ziołowy 1 kostka rosołowa 5 dużych ogórków kiszonych 2 łyżki masła śmietana 30% 300 g mięsa mielonego sól 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia 2 łyżeczki majonezu majeranek mąka pszenna Przygotowanie: Dwie marchewki, pietruszkę i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Pora obierzcie z wierzchnich liści, pokrójcie go drobno w talarki. W większym garnku roztopcie jedną łyżkę masła, a później dodajcie starte warzywa oraz pokrojonego pora. Całość podsmażcie. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w niedużą kostkę. Dodajcie je do garnka z podsmażonymi warzywami. Wszystko zalejcie około 1 ½ litra wody.  Do garnka dodajcie sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziarenka ziela...

zupa pieczarkowa z pulpecikami
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Sycąca zupa pieczarkowa z pulpecikami na chłodne dni. Rozgrzewa jak żadna inna
Dodatek mięsnych pulpecików ugotowanych w bulionie nadaje zupie wyjątkowego smaku.

W zimowe dni często wracamy do domu bardzo zmarznięci i ciężko nam się rozgrzać. Gorąca herbata z cytryną, ciepła kąpiel, a może duży talerz rozgrzewającej zupy? Jeśli wybierzecie to ostatnie to mamy dla was przepis na przepyszne danie, które dzięki zawartości mięsnych pulpecików doskonale syci. Gdy temperatura za oknem nie rozpieszcza warto do codziennego jadłospisu dodać pokarmy, które są bardziej treściwe i pożywne. Dodatek przypraw, zwłaszcza tych ostrzejszych, sprawia, że rozgrzewają one nasz organizm od wewnątrz. W Polsce zupy cieszą się ogromnym powodzeniem i większość  z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego dania. Zimą szczególnie często gotujemy klasyczny, esencjonalny rosół, sycący kapuśniak, grochówkę, pomidorówkę z dodatkiem ostrzejszych przypraw oraz zupę gołąbkową (ta ostatnia smakuje jak gołąbki, ale jest o wiele szybsza do przygotowania).  Dobrym dodatkiem do warzywnych zup są kawałki mięsa albo drobne mięsne pulpeciki, które ugotowane razem z warzywami nabierają wyjątkowego smaku i stają się bardzo delikatne. Przepis na zupę pieczarkową z pulpecikami Składniki na zupę 400 g pieczarek 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki Kawałek pora 2 listki laurowe ziele angielskie majerankiem sól i pieprz do smaku mąka Składniki na pulpeciki Pół kg mielonego mięsa 1 jajko Pół szklanki bułki tartej Odrobina mleka sól i pieprz do smaku Przygotowanie Oczyść dokładnie pieczarki i pokrój w plastry średniej grubości. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaj do niej pieczarki. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w półplasterki lub plasterki. Wstaw garnek z...