Rosół gości na wielu polskich stołach przynajmniej raz w tygodniu, dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy na pyszne, kreatywne dania, które zrobicie z mięsa po rosole. 

Klasyczny bulion z kury to wyjątkowo uniwersalne danie, które może posłużyć za bazę do wielu kolejnych potraw. Świetnie sprawdzi się przygotowanie tej zupy na początku tygodnia, aby przez następne kilka dni mieć gotowe alternatywy na inne dania: z mięsa przygotujecie np. pyszne pulpeciki, a z bulionu zupę pomidorową czy ogórkową.

Przepis na pulpeciki z mięsa z rosołu

Składniki:

  • mięso z rosołu (np. podudzie+ skrzydełko)
  • ½ bułki
  • 1 jajko
  • mleko
  • sól, pieprz
  • łyżeczka koperku
  • 0,5 łyżeczki kaszy manny
  • łyżeczka bułki tartej
  • masło klarowane
  • mąka do obtoczenia
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 0,5 szklanki rosołu

Przygotowanie: 

  1. Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić od kości i zmielić. 
  2. Bułkę namoczyć w mleku, dodać odciśniętą do mięsa.
  3. Dodać pozostałe składniki tj. jajko, pokrojony koperek, kaszę i bułkę oraz przyprawy. 
  4. Wymieszać dokładnie i formować kuleczki mięsne (gdyby masa była zbyt rzadka to dodać jeszcze odrobinę bułki tartej). Obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym. 
  5. Zalać rosołem, dodać passatę pomidorową (z kartoniku). Gotować około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to dodać jeszcze odrobinę mąki.

Czytaj też: