Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym
Gotujmy.pl/jojo
Newsy

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Nie wiecie co zrobić na obiad, a zostało wam mięso z rosołu? Znamy świetny pomysł!

Znalezienie pomysłu na obiad to czasem nie lada wyzwanie. Na pewno każdy z was staje czasem przed wyborem i zadaje sobie to pytanie: Co dziś na obiad? Mamy dla was naprawdę smaczną propozycję. Ten przepis pozwoli wam wykorzystać mięso z gotowania rosołu, a jednocześnie zadowoli wszystkich waszych domowników. Przygotujcie mięso w sosie chrzanowym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wołową sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Ten przepis jest całkiem szybki i dość nieszablonowy. Polubicie się z nim!

Składniki na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

  • ok. 1,5 kg wołowiny
  • pół małego selera
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • por
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka ostrego chrzanu ze słoiczka
  • 1/3 szklanki śmietany
  • łyżka maki
  • tłuszcz do zasmażki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku
Zobacz także
Jak zrobić kotlet cordon bleu? Sprawdzony przepis na szybki domowy obiad

Jak zrobić kotlet cordon bleu? Sprawdzony przepis na szybki domowy obiad

Smażony makaron w warzywami. Prosty obiad w kilka minut

Smażony makaron z warzywami. Prosty obiad w kilka minut

Przygotowanie sztuki mięsa w sosie chrzanowym

  1. W dużym garnku zagotujcie wodę. Posólcie wodę do smaku.
  2. Umyjcie wołowinę i wrzućcie do gotującej się wody dodajcie mięso.
  3. Gdy woda się ponownie zagotuje, dodajcie listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotujcie ok. godzinę pod przykryciem na wolnym ogniu.
  4. Zbierajcie szumowiny wytrącające się z mięsa przynajmniej kilka razy.
  5. Umyjcie wszystkie warzywa i obierzcie je.
  6. Po ok. godzinie gotowania mięsa, dodajcie do niego warzywa.
  7. Gotujcie ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  8. Ugotowane mięso wyjmijcie i przykryjcie.
  9. W małym garnku rozgrzejcie tłuszcz. Podsmażcie w nim mąkę, dodajcie ok. 2 szklanki wywaru z gotowania mięsa. Dodajcie śmietanę i dobrze wymieszajcie.
  10. Zagotujcie zawartość małego garnka.
  11. Dodajcie do garnka z sosem chrzan, natkę pietruszki i koperek. Doprawcie do smaku pieprzem, odrobina cukru.
  12. Pokrójcie mięso.
  13. Podawajcie mięso polane sosem. Dobrze smakuje z ziemniakami i surówką.

Idealnie do tego dania będzie nadawało się mięso rosołowe. Wtedy możecie ugotować za jednym razem zupę i drugie danie.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/Ziutula
Newsy
Pomysł na szybki obiad. Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Finezja smaku to mało powiedziane
Pomysłów na szybki obiad możemy znaleźć wiele. Ale jeśli wszystko się wam już znudziło i szukacie czegoś naprawdę wyjątkowego, zróbcie rozpływającą się w ustach sztukę mięsa w sosie chrzanowym.

Sztuka mięsa w chrzanowym sosie to tradycyjny pomysł na obiad, który jadaliśmy u babci. Przepis na to danie zdradzili już nasi najsłynniejsi kucharze m.in. najpiękniejsza Polka - Ewa Wachowicz . To właśnie z jej przepisu proponujemy wam tę finezyjną w smaku potrawę. Dajemy gwarancję, że nie będziecie żałować.  Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym Wolno gotowane mięsa są bardzo soczyste i smaczne a do tego rozpływają się w ustach. Dodatek aksamitnego sosu chrzanowego pięknie podbije ten smak. Czy cieknie wam już ślinka na samą myśl? Do przygotowania tego dania nie będziecie potrzebowali wyszukanych produktów. Musicie zakupić dobrą wołowinę np. krzyżową albo szponder, włoszczyznę, śmietanę i chrzan. Resztę składników na pewno macie już w domu!  Składniki 1½ kg wołowiny (może być wołowina krzyżowa, szponder) 4 szklanki wrzątku 2 marchewki pietruszka seler por 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól Składniki na sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 łyżki  mąki 1 szklanka wywaru wołowego 1 szklanka śmietanki 30% 3,4 łyżki chrzanu  sok z cytryny trochę cukru szczypta soli Przygotowanie mięsa Umytą wołowinę osuszcie ręcznikiem papierowym. W rozgrzanym garnku bez tłuszczu obsmażcie dokładnie mięso.  Zalejcie go gorącą wodą, wrzućcie warzywa, oraz podpieczoną nad gazem, przekrojoną na pół cebulę. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz sól. Gotujcie do miękkości mięsa około 2 godzin. Przygotowanie sosu chrzanowego  Na maśle zróbcie zasmażkę z mąki. Dodajcie wywaru i śmietankę. Gotujcie całość tylko chwilkę. Gdy sos zgęstnieje, dodajcie 3 lub 4...

sztuka miesa w sosie pieczarkowym
Gotujmy.pl/bajtek
Newsy
Sztuka mięsa w pysznym grzybowym sosie. Tak dobrze gotują tylko doświadczone panie domu
Polski klasyk obiadowy, często spotykany również w barach mlecznych. Przepis jest tak dobry i jednocześnie tak łatwy do zrobienia, że z pewnością powtórzycie go nieraz.

Przyrządzacie zupy na mięsie, ale zazwyczaj nie macie pomysłu, co można z nim zrobić? Możecie je później wykorzystać do zrobienia drugiego dania – nic się nie zmarnuje, a ułatwicie sobie pracę i zaoszczędzicie mnóstwo czasu. Takie rozwiązanie z pewnością doceni każda gospodyni. Sztuka mięsa to nieco zapomniany obiadowy klasyk podawany najczęściej w sosie chrzanowym. Doskonale smakuje również z sosem pieczarkowym z dodatkiem cebuli. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis – jest naprawdę bardzo szybki i bardzo łatwy. Gotowane mięso np. z rosołu jest świetne jako baza do pasztetu mięsnego, farszu do pierogów albo krokietów. Możliwości jest naprawdę całe mnóstwo! Z jakimi dodatkami podawać sztukę mięsa? Na przykład z ziemniaczanym puree, które świetnie komponuje się z gęstym sosem. Dobrze sprawdza się również tłuczone ziemniaki oraz wszelkiego rodzaju kasze np. gryczana, jęczmienna, a także ryż czy makaron. Wybierzcie to, co najbardziej lubicie. Surówka nie jest już potrzebna, ponieważ w sosie znajdują się warzywa, ale jeśli lubicie, wybierzcie surówkę z marchewki, białej kapusty lub tarte buraczki. Sztuka mięsa w sosie pieczarkowym - przepis Składniki 500g gotowanego mięsa np. schabu, pręgi lub łopatki 1 duża cebula 300g pieczarek 1 marchewka średniej wielkości 500ml wody Sól i pieprz do smaku Posiekana natka pietruszki Przygotowanie Cebulę obierzcie z łupiny i pokrójcie w drobną kostkę. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w półplasterki. Rozgrzejcie na dużej patelni olej i podsmażcie cebulę z pieczarkami. Gdy się delikatnie zarumienią, przejdźcie do kolejnego kroku. Na patelnię wlejcie wodę i całość doprawcie do smaku solą i pieprzem. Marchewkę obierzcie i umyjcie. Następnie...

Rewelacyjna w smaku łopatka w sosie chrzanowym. Podajcie ją z kluskami śląskimi a goście oszaleją
Gotujmy.pl
Newsy
Rewelacyjna w smaku łopatka w sosie chrzanowym. Podajcie ją z kaszą lub z kluskami, a goście oszaleją
Idealnie miękka łopatka wieprzowa w duecie z sosem chrzanowym, podana w towarzystwie klusek śląskich. Brzmi pysznie! Żaden z gości nie będzie w stanie odmówić dokładki!

Dania z łopatką wieprzową to jedne z popularniejszych potraw. Wynika to z tego, że jest jednym z tańszych gatunków mięsa wieprzowego. Ten kawałek najlepiej smakuje wraz z sosem, gdyż musi wolno się gotować, aby oddać mu cały swój aromat. Idealnie miękkie mięso w połączeniu z sosem chrzanowym i kluskami śląskimi to połączenie, któremu nie będą w stanie oprzeć się ani dorośli ani dzieci. Przepis na łopatką w sosie chrzanowym Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula sól pieprz 3,5 szklanki wody 2 łyżki mąki 125 g śmietany 3 łyżki chrzanu ze słoiczka 1 łyżka masła 1 szklanka wywaru z mięsa Wykonanie: Łopatkę wieprzową umyjcie, osuszcie a następnie obsmażcie z obu stron na patelni. Przełóżcie mięso do większego rondla. Podlejcie je wodą i całość zagotujcie. Marchewkę, pietruszkę, seler obierzcie i włóżcie do mięsa. Tak samo por. Obraną cebulę przypieczcie na ogniu i dodajcie do garnka wraz z przyprawami. Gotujcie całość do miękkości mięsa. Gdy łopatka będzie ugotowana, należy ją wyjąć i ostudzić, po czym pokroić na grubsze plastry. Przygotowanie sosu zacznijcie od zasmażki. Na patelni rozpuście masło, a następnie dodajcie do niego mąkę. Mieszajcie dokładnie drewnianą łyżką bądź silikonową szpatułką, aby nie powstały grudki. Gdy składniki zasmażki się połączą, podlejcie ją wywarem z gotowania łopatki. Następnie dodajcie zahartowaną śmietanę, całość gotujcie przez około cztery minuty. Do sosu dodajcie chrzan i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszajcie razem. Pokrojoną w plastry łopatkę rozłóżcie na talerzach, polejcie sosem. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie klusek śląskich bądź...

Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad
Di bloguje/Gotujmy.pl
Newsy
Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad
Pomysł na szybki obiad dla całej rodziny? Pieczone udka z kurczaka! Dodajcie do nich masło czosnkowe, a ich smak powali was na łopatki.

Pieczony kurczak z dodatkiem masła czosnkowego to świetna propozycja na rodzinny obiad. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste – wystarczy natrzeć kurczaka przyprawami i wstawić do piekarnika. Obiad praktycznie sam się robi! Idealnie przypieczony kurczak powinien odchodzić od kości i mieć przypieczoną skórkę. Dodatek masła czosnkowego domowej roboty sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne i smakuje doskonale. Wypróbujcie prosty przepis, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kurczaka pieczonego z masłem czosnkowym Do przygotowania aromatycznego kurczaka z piekarnika będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Kilogram udek z kurczaka (ćwiartek) 50 g masła 1 mały ząbek czosnku Przyprawa do kurczaka z czosnkiem (lub zwykła przyprawa do mięs albo kurczaka) 1 łyżka suszonej natki pietruszki Olej Przygotowanie: Najpierw przygotujcie masło czosnkowe. Wyciągnijcie wcześniej masło z lodówki i odstawcie na blat, by nieco zmiękło. W przepisie podana jest ilość masła potrzebna tylko do upieczenia kurczaka, ale możecie oczywiście odpowiednio zwiększyć proporcje, jeśli chcecie zrobić więcej masła czosnkowego. Obierzcie ząbek czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do masła, posypcie szczyptą soli i wymieszajcie łyżką. Połóżcie masło na papierze do pieczenia lub folii, zwińcie w kształt walca i odstawcie do lodówki, by stwardniało. Udka z kurczaka umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Natrzyjcie mięso przyprawą do kurczaka z obu stron. Przełóżcie udka do żaroodpornego naczynia i polejcie je oliwą. Masło wyjmijcie z lodówki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Powstałymi wiórkami posypcie mięso. Dodajcie też posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanego kurczaka wstawcie do...