Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym
Gotujmy.pl/jojo
Newsy

Co zrobić z mięsa z rosołu? Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Nie wiecie co zrobić na obiad, a zostało wam mięso z rosołu? Znamy świetny pomysł!
Anna Urbańska
kwiecień 19, 2021

Znalezienie pomysłu na obiad to czasem nie lada wyzwanie. Na pewno każdy z was staje czasem przed wyborem i zadaje sobie to pytanie: Co dziś na obiad? Mamy dla was naprawdę smaczną propozycję. Ten przepis pozwoli wam wykorzystać mięso z gotowania rosołu, a jednocześnie zadowoli wszystkich waszych domowników. Przygotujcie mięso w sosie chrzanowym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wołową sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Ten przepis jest całkiem szybki i dość nieszablonowy. Polubicie się z nim!

Składniki na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

  • ok. 1,5 kg wołowiny
  • pół małego selera
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • por
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka ostrego chrzanu ze słoiczka
  • 1/3 szklanki śmietany
  • łyżka maki
  • tłuszcz do zasmażki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku

Zobacz także

Przygotowanie sztuki mięsa w sosie chrzanowym

  1. W dużym garnku zagotujcie wodę. Posólcie wodę do smaku.
  2. Umyjcie wołowinę i wrzućcie do gotującej się wody dodajcie mięso.
  3. Gdy woda się ponownie zagotuje, dodajcie listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotujcie ok. godzinę pod przykryciem na wolnym ogniu.
  4. Zbierajcie szumowiny wytrącające się z mięsa przynajmniej kilka razy.
  5. Umyjcie wszystkie warzywa i obierzcie je.
  6. Po ok. godzinie gotowania mięsa, dodajcie do niego warzywa.
  7. Gotujcie ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  8. Ugotowane mięso wyjmijcie i przykryjcie.
  9. W małym garnku rozgrzejcie tłuszcz. Podsmażcie w nim mąkę, dodajcie ok. 2 szklanki wywaru z gotowania mięsa. Dodajcie śmietanę i dobrze wymieszajcie.
  10. Zagotujcie zawartość małego garnka.
  11. Dodajcie do garnka z sosem chrzan, natkę pietruszki i koperek. Doprawcie do smaku pieprzem, odrobina cukru.
  12. Pokrójcie mięso.
  13. Podawajcie mięso polane sosem. Dobrze smakuje z ziemniakami i surówką.

Idealnie do tego dania będzie nadawało się mięso rosołowe. Wtedy możecie ugotować za jednym razem zupę i drugie danie.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze