Co zrobić z gorzką cebulą? Banalny trik, dzięki któremu straci goryczkę
Flickr
Newsy

Co zrobić z gorzką cebulą? Banalny trik, dzięki któremu straci goryczkę

Pokroiliście cebulę, wrzuciliście do sałatki i okazała się być gorzka? Sprawdźcie, skąd bierze się goryczka w cebuli i jak ją usunąć.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 21, 2021

Niektórzy nie przepadają za cebulą ze względu na jej czasami gorzki smak. Na szczęście można łatwo go zlikwidować! Poznajcie prosty sposób na usunięcie goryczy z cebuli oraz ciekawy przepis na sałatkę cebulową.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego cebula jest gorzka?

Pewnie nie raz zdarzyło się wam przygotować cebulę, która wyszła gorzka. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że pokrojona lub zblendowana cebula po około 30 minutach zaczyna mieć bardzo gorzki smak. Wszystko przez znajdujące się w niej aż 9 związków siarki, które cebula wydziela kilkadziesiąt minut po przekrojeniu.

Zobacz także

Jak usunąć gorycz z cebuli?

Gorzki smak cebuli można łatwo zneutralizować jednym, prostym sposobem. Wystarczy, że pokrojoną lub posiekaną cebulę zalejecie wrzątkiem i odstawcie na 1-2 minuty. Wylejcie wodę i gotowe – cebula nie będzie już gorzka!

Przepis na podkarpacką sałatkę cebulową

Cebula przyda się wam do zrobienia smacznej sałatki cebulowej prosto z Podkarpacia. Do jej przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma cebuli
  • Pół kilograma marchewki
  • 6 jaj
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 szklanki wody
  • Pół szklanki octu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Włóżcie jajka do zimnej wody, zagotujcie i ugotujcie na twardo. Ostudźcie.
  2. Do garnka wlejcie dwie szklanki wody, pół szklanki octu, dodajcie ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz liść laurowy i dużą szczyptę cukru oraz soli. Wymieszajcie i zagotujcie.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka. Sparzcie ją gorącą wodą i włóżcie od gotującej się zalewy. Gotujcie tak długo, aż cebula nieco zmięknie (nie może się też rozgotować). Odcedźcie i odstawcie do ostudzenia.
  4. Marchewki wyszorujcie i ugotujcie na pół twardo. Po ostudzeniu zetrzyjcie je na tarce na średnich oczkach. Podobnie zetrzyjcie jajka.
  5. W misce wymieszajcie marchewkę z jajkami i ugotowaną cebulą. Dodajcie 3 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę podawajcie schłodzoną. Smacznego!

 

Czytaj także:

Komentarze