Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z Tik Toka
AdobeStock
Newsy

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z TikToka

Suchy chleb w chlebaku? Nie wyrzucajcie go – czerstwy chleb można wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej i prostej przekąski.

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują ciekawe triki kulinarne z TikToka – modnego serwisu społecznościowego. Niedawno przedstawialiśmy pomysły użytkowników tego serwisu na to, jak przedłużyć świeżość sałaty albo „odmłodzić” stare marchewki. Dziś pokażemy wam pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Marnowanie żywności

Współcześnie ludzkość marnuje ogromne ilości żywności. Góry zepsutego jedzenia generują supermarkety, restauracje oraz gospodarstwa domowe. Promocje w sklepach zachęcają do tego, by kupować jak najwięcej jedzenia, którego wiele osób nie jest w stanie przejeść i w końcu żywność ląduje na śmietniku. Warto więc nauczyć się robić zakupy z głową i przyrządzać potrawy wykorzystujące jedzenie, które może jeszcze się nie zepsuło, ale nie jest już pierwszej świeżości. Na przykład chleb!

Zobacz także
Przekąska ze smażonej wody, która… może was zabić. Nie próbujcie tego w domu

Przekąska ze smażonej wody, która… może was zabić. Nie próbujcie tego w domu

Ta przekąska aż o 60% zwiększa ryzyko raka wątroby. Polacy wprost ją uwielbiają

Ta przekąska aż o 60% zwiększa ryzyko raka wątroby. Polacy wprost ją uwielbiają

Co zrobić z czerstwego chleba?

Choć wiele osób wyrzuca jedzenie bez mrugnięcia okiem, to w przypadku pieczywa większość się waha. W końcu zwłaszcza dla starszego pokolenia chleb jest swego rodzaju świętością i wyrzucanie go traktują jak zbrodnię. A przecież z czerstwego pieczywa można przygotować wiele smacznych przekąsek! Zróbcie z niego na przykład:

  • Zapiekankę z chleba
  • Grzanki czosnkowe
  • Zupę chlebową
  • Tosty
  • Knedle z bułek

Przepis na kotleciki chlebowe z czerstwego chleba

Użytkowniczka TikToka Anna de Nicola udostępniła na swoim profilu filmik, na którym pokazuje jak z czerstwego chleba i bułek można zrobić smaczne kotleciki chlebowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • Około pół kilograma pieczywa
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • Słodka papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Włóżcie czerstwe pieczywo do miski, zalejcie wodą i odstawcie na co najmniej 15 minut.
  2. Po tym czasie odcedźcie, przeciśnijcie przez sitko i włóżcie pieczywo do garnka.
  3. Dodajcie dwa jajka, dwie łyżki parmezanu, płaską łyżeczkę słodkiej papryki oraz sól i pieprz. Wymieszajcie.
  4. Uformujcie z masy kotleciki.
  5. Na patelni rozgrzejcie porządnie olej i smażcie kotlety na złoto z każdej strony. Smacznego!
@annadenicola8

You’ll never look at old bread the same! 🤗🇮🇹🥰 #fyp #recipe #oldbread #hack #foodtiktok #italianrecipe #nowaste #foodporn #easyrecipe #foryourpage

♬ Thats Amore - Dean Martin

Czytaj także:

Włóżcie to warzywo do chlebaka. Pieczywo zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie do torebki z pieczywem to warzywo. Chleb zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie
Przyniesiony do domu chleb dość szybko przestaje być świeży, a co gorsza już nawet po kilku dniach potrafi ulec zepsuciu. W ten sposób marnuje się dużo pieczywa. Jak do tego nie dopuścić? Jak przedłużyć jego trwałość i uniknąć pleśnienia? Przyda się wam to warzywo.

Któż z nas nie lubi cieszyć się smakiem świeżego pieczywa z nutą masła? By móc czerpać pełnię przyjemności z jedzenia chleba czy bułek, warto kupować niewielkie ich ilości móc je spożyć do końca w jak najlepszym stanie. Co jednak, gdy kupicie go więcej?  Jak przedłużyć ich przydatność do spożycia i zachować ich właściwości?  Czy można zamrażać pieczywo? Gdy po przybyciu do domu zorientujecie się, że przesadziliście z piekarnianymi zakupami, warto zadziałać od razu. Nadmiar bułek i chlebów po prostu zamroźcie. Nie czekajcie kilku dni, zróbcie to, póki pieczywo jest świeże:  W tym celu pokrójcie pieczywo na kromki.  Podzielcie je na małe porcje, do pojedynczego rozmrożenia (na 1-2 dni).  Zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do zamrażalnika.  Dlaczego chleb pleśnieje?  Pieczywo pleśnieje z kilku powodów. Jednym z nich jest wilgoć, kolejnym brak dostępu powietrza, a także dość wysoka temperatura. Pobyt pieczywa w worku foliowym to wymarzone warunki do rozwoju pleśni. Najlepiej przechowywać je w chlebaku w woreczku materiałowym, zwłaszcza z lnu.  W jaki sposób przedłużyć trwałość pieczywa selerem naciowym?  Użytkowniczka TikToka katya.macle podzieliła się ze swoimi fanami metodami przechowywania żywności. Zaprezentowała również sposób, w jaki zabezpiecza chleb przed psuciem. Jak twierdzi, ta metoda pozwala utrzymać go w dobrym stanie nawet przez 3 tygodnie.   Jeżeli więc również chcecie jeszcze bardziej przedłużyć trwałość i świeżość chleba, włóżcie do woreczka z nim kawałek selera naciowego, a następnie przechowujcie w lodówce lub w chłodnym miejscu. @katya.mackle Reply to @bethann_louise here are some food preservation tips 🫶🏼 #zerowaste #reducewaste #foodstorage...

robert makłowicz czerstwy chleb knedle
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Makłowicz zamiast bułki tartej, robi z czerstwego pieczywa to danie. O mamo, jakie to pyszne
Nieświeży, czerstwy chleb to zmora wielu ludzi. Przetwarzanie go na bułkę tartą nie zawsze się sprawdza. Rober Makłowicz wychodzi na przeciw takim osobom i proponuje pyszne danie, że aż ślinka cieknie. Szybki i pyszny pomysł na obiad. Koniecznie go wypróbujcie!

Robert Makłowicz to jedna z barwniejszych postaci na polskiej scenie kulinarnej. Z powodzeniem łączy pasję do gotowania, podróży i kultury. Poza tym lubi eksperymentować w kuchni, co wychodzi mu całkiem nieźle. Nie marnuje żywności, dzięki czemu stwarza coraz to nowsze oraz ciekawsze przepisy. Ostatnio podzielił się ze swoimi odbiorcami za pomocą mediów społecznościowych, pomysłem na wykorzystanie czerstwego chleba i wcale nie jest to bułka tarta.  Sposoby na wykorzystanie czerstwego chleba Niekiedy zdarza się kupić więcej pieczywa, które niestety zostaje i z czasem się zsycha. Nie jest wówczas zbyt smaczne, aby wykorzystać je do kanapek. Najczęściej wtedy jest przetwarzane na domową bułkę tartą. Niektórzy przyrządzają z jego udziałem różne dania jak tosty francuskie, zupę wodziankę czy grzanki do zupy krem bądź sałatki.  Szybkie danie z czerstwego chleba Robert Makłowicz lubi zaskakiwać, jak i tym razem nie mogło być inaczej. Czerstwy, stary chleb wykorzystał w zupełnie nowy, ciekawy sposób, a mianowicie przygotował z niego knedle. To szybki pomysł na obiad. Wystarczy dodatkowo przyrządzić sos i danie gotowe. Doskonały sposób na ekspresowy posiłek bez marnowania żywności.   Przepis na knedle z czerstwego chleba Makłowicza Składniki: 200 g czerstwego pieczywa pszennego 2 łyżki masła 1 cebula 3 jajka 200 ml mleka 4-5 łyżek mąki sól pieprz Przygotowanie: Czerstwe pieczywo pszennej pokrójcie w niewielką kostkę i przełóżcie wraz z mąką do większej miski. Cebulę obierzcie oraz pokrójcie. Patelnię dobrze rozgrzejcie, dodajcie na nią masło. Kiedy tłuszcz się roztopi, to na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Gdy cebula będzie gotowa, przełóżcie ją do miski z...

Niesamowity trik na odświeżenie czerstwego pieczywa. Wystarczy garnek z wodą i szmatka
AdobeStock
Newsy
Niesamowity trik na odświeżenie czerstwego pieczywa. Wystarczy garnek z wodą i szmatka
Nie wyrzucajcie starego chleba czy bułek. Możecie je z łatwością odświeżyć i ponownie zjeść. Znaliście wcześniej ten sposób?

W obliczu szalejącej inflacji i rosnących cen chleba, wyrzucanie „starego" chleba byłoby prawdziwym grzechem. Jak odświeżyć czerstwy chleb? To proste. Wystarczy wam garnek z wodą i bawełniana szmatka. Trik na odświeżenie czerstwego chleba Ceny chleba rosną. Zamiast codziennie kupować nowy chleb, przyjrzyjcie się dobrze temu z wczoraj. To nic, że stał się już nieco suchy i twardy. Możecie go z łatwością odświeżyć. Wystarczy pewien bardzo prosty trik. Dzięki tej metodzie będzie prawie, jak nowy! Zanim przystąpicie do odświeżania wczorajszego chleba, powinniście sprawdzić, czy nie ma on pleśni. Jeśli jest tylko suchy i nieświeży, wciąż możecie go zjeść. Jak więc odświeżyć czerstwy chleb? Metoda z garnkiem i szmatką. Jeżeli chcecie szybko odświeżyć pieczywo, nalejcie do garnka trochę wody, a na wierzchu przyczepcie przy użyciu klamerek, czystą, bawełnianą szmatkę (róbcie to delikatnie, żeby się nie przypaliła). Gdy woda zacznie wrzeć, połóżcie na szmatkę pokrojone pieczywo i przykryjcie je głębokim talerzem. Para wodna odświeży wasze pieczywo. Po minucie będzie jak nowe. Metoda z odrobiną wody. Namoczcie chleb lub spryskajcie go wodą. Użyjcie więcej wody, jeśli bochenek jest bardzo suchy i/lub ma grubą skórkę (mniej, jeśli bochenek ma cienką skórkę lub po prostu potrzebuje trochę odświeżenia). Metoda z folią aluminiową i piekarnikiem. Zwilżcie chleb wodą, zawińcie go w folię aluminiową i włóżcie do rozgrzanego piekarnika. (140-150° C) na około 15 minut. Czas trzymania pieczywa w piekarniku, zależy od jego wielkości. Duży chleb będzie potrzebował 15-20 minut, a mała bułka będzie gotowa już w 5 minut. Metoda z mikrofalówką. Ta metoda jest zdecydowanie najszybszym sposobem na zmiękczenie czerstwego chleba. Zwilżcie kawałek ręcznika papierowego i...

Zupa z czerstwego chleba wodzionka
Gotujmy.pl/Justyna92
Newsy
Nie wyrzucajcie do kosza czerstwego chleba. Zróbcie z niego obłędnie pyszną zupę w 10 minut
W kuchni nic nie może się zmarnować. Macie na zbyciu czerstwy chleb? Pora na skromną, tanią, ale szalenie smaczną wodziankę!

Zmienił się stosunek Polaków do chleba. Kiedyś na wsiach odnoszono się do bochenków niemalże ze świętością. Kiedy okruszek pieczywa spadał na ziemię, ludzie podejmowali go z podłogi z pełną nabożnością, czasem całowali i natychmiast zjadali. Często towarzyszył temu nawet wykonany znak krzyża. Tradycja szacunku do chleba ma wielowiekową tradycję. Rozumiemy rozżalenie wielu osób, które nie mogą przeboleć tego, że marnuje się tak dużo pieczywa. Mamy na to pewne rozwiązanie. Kiedy w chlebaku zalega niezjedzony bochenek sprzed paru dni, a w brzuchach domowników burczy, zróbcie wodziankę! Tak właśnie na Śląsku i w okolicach mówi się na zupę z czerstwego chleba. Wystarczy dodać podsmażoną cebulę, czosnek, doprawić tymiankiem i pożywne pierwsze danie gotowe. Przepis na zupę z czerstwego chleba Składniki: 20-25 dag dowolnego czerstwego pieczywa  (około pół tradycyjnego bochenka) 3-4 ząbki czosnku 2 cebule Marchewka Korzeń pietruszki Natka pietruszki Sól i pieprz Tymianek suszony Olej Przygotowanie: Do garnka wrzućcie obraną i pokrojoną (albo startą) marchewkę i pietruszkę. Zalejcie warzywa wodą. Zagotujcie. Im mniej wody nalejecie, tym gęstsza będzie wasza wodzianka. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w kostkę. Podsmażcie cebulkę na oleju, na koniec dodajcie na patelnię czosnek. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajcie do garnka podsmażoną cebulę z czosnkiem, a także pokruszony na mniejsze kawałki chleb. Zupę doprawcie pieprzem i solą, a także tymiankiem. Wodziankę można także zmielić blenderem, by miała bardziej aksamitną strukturę. Podawajcie zupę z odrobiną świeżej zielonej pietruszki.