Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z Tik Toka
AdobeStock
Newsy

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z TikToka

Suchy chleb w chlebaku? Nie wyrzucajcie go – czerstwy chleb można wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej i prostej przekąski.

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują ciekawe triki kulinarne z TikToka – modnego serwisu społecznościowego. Niedawno przedstawialiśmy pomysły użytkowników tego serwisu na to, jak przedłużyć świeżość sałaty albo „odmłodzić” stare marchewki. Dziś pokażemy wam pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Marnowanie żywności

Współcześnie ludzkość marnuje ogromne ilości żywności. Góry zepsutego jedzenia generują supermarkety, restauracje oraz gospodarstwa domowe. Promocje w sklepach zachęcają do tego, by kupować jak najwięcej jedzenia, którego wiele osób nie jest w stanie przejeść i w końcu żywność ląduje na śmietniku. Warto więc nauczyć się robić zakupy z głową i przyrządzać potrawy wykorzystujące jedzenie, które może jeszcze się nie zepsuło, ale nie jest już pierwszej świeżości. Na przykład chleb!

Zobacz także
Przekąska ze smażonej wody, która… może was zabić. Nie próbujcie tego w domu

Przekąska ze smażonej wody, która… może was zabić. Nie próbujcie tego w domu

Ta przekąska aż o 60% zwiększa ryzyko raka wątroby. Polacy wprost ją uwielbiają

Ta przekąska aż o 60% zwiększa ryzyko raka wątroby. Polacy wprost ją uwielbiają

Co zrobić z czerstwego chleba?

Choć wiele osób wyrzuca jedzenie bez mrugnięcia okiem, to w przypadku pieczywa większość się waha. W końcu zwłaszcza dla starszego pokolenia chleb jest swego rodzaju świętością i wyrzucanie go traktują jak zbrodnię. A przecież z czerstwego pieczywa można przygotować wiele smacznych przekąsek! Zróbcie z niego na przykład:

  • Zapiekankę z chleba
  • Grzanki czosnkowe
  • Zupę chlebową
  • Tosty
  • Knedle z bułek

Przepis na kotleciki chlebowe z czerstwego chleba

Użytkowniczka TikToka Anna de Nicola udostępniła na swoim profilu filmik, na którym pokazuje jak z czerstwego chleba i bułek można zrobić smaczne kotleciki chlebowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • Około pół kilograma pieczywa
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • Słodka papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Włóżcie czerstwe pieczywo do miski, zalejcie wodą i odstawcie na co najmniej 15 minut.
  2. Po tym czasie odcedźcie, przeciśnijcie przez sitko i włóżcie pieczywo do garnka.
  3. Dodajcie dwa jajka, dwie łyżki parmezanu, płaską łyżeczkę słodkiej papryki oraz sól i pieprz. Wymieszajcie.
  4. Uformujcie z masy kotleciki.
  5. Na patelni rozgrzejcie porządnie olej i smażcie kotlety na złoto z każdej strony. Smacznego!
@annadenicola8

You’ll never look at old bread the same! 🤗🇮🇹🥰 #fyp #recipe #oldbread #hack #foodtiktok #italianrecipe #nowaste #foodporn #easyrecipe #foryourpage

♬ Thats Amore - Dean Martin

Czytaj także:

robert makłowicz czerstwy chleb knedle
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Makłowicz zamiast bułki tartej, robi z czerstwego pieczywa to danie. O mamo, jakie to pyszne
Nieświeży, czerstwy chleb to zmora wielu ludzi. Przetwarzanie go na bułkę tartą nie zawsze się sprawdza. Rober Makłowicz wychodzi na przeciw takim osobom i proponuje pyszne danie, że aż ślinka cieknie. Szybki i pyszny pomysł na obiad. Koniecznie go wypróbujcie!

Robert Makłowicz to jedna z barwniejszych postaci na polskiej scenie kulinarnej. Z powodzeniem łączy pasję do gotowania, podróży i kultury. Poza tym lubi eksperymentować w kuchni, co wychodzi mu całkiem nieźle. Nie marnuje żywności, dzięki czemu stwarza coraz to nowsze oraz ciekawsze przepisy. Ostatnio podzielił się ze swoimi odbiorcami za pomocą mediów społecznościowych, pomysłem na wykorzystanie czerstwego chleba i wcale nie jest to bułka tarta.  Sposoby na wykorzystanie czerstwego chleba Niekiedy zdarza się kupić więcej pieczywa, które niestety zostaje i z czasem się zsycha. Nie jest wówczas zbyt smaczne, aby wykorzystać je do kanapek. Najczęściej wtedy jest przetwarzane na domową bułkę tartą. Niektórzy przyrządzają z jego udziałem różne dania jak tosty francuskie, zupę wodziankę czy grzanki do zupy krem bądź sałatki.  Szybkie danie z czerstwego chleba Robert Makłowicz lubi zaskakiwać, jak i tym razem nie mogło być inaczej. Czerstwy, stary chleb wykorzystał w zupełnie nowy, ciekawy sposób, a mianowicie przygotował z niego knedle. To szybki pomysł na obiad. Wystarczy dodatkowo przyrządzić sos i danie gotowe. Doskonały sposób na ekspresowy posiłek bez marnowania żywności.   Przepis na knedle z czerstwego chleba Makłowicza Składniki: 200 g czerstwego pieczywa pszennego 2 łyżki masła 1 cebula 3 jajka 200 ml mleka 4-5 łyżek mąki sól pieprz Przygotowanie: Czerstwe pieczywo pszennej pokrójcie w niewielką kostkę i przełóżcie wraz z mąką do większej miski. Cebulę obierzcie oraz pokrójcie. Patelnię dobrze rozgrzejcie, dodajcie na nią masło. Kiedy tłuszcz się roztopi, to na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Gdy cebula będzie gotowa, przełóżcie ją do miski z...

Zupa z czerstwego chleba wodzionka
Gotujmy.pl/Justyna92
Newsy
Nie wyrzucajcie do kosza czerstwego chleba. Zróbcie z niego obłędnie pyszną zupę w 10 minut
W kuchni nic nie może się zmarnować. Macie na zbyciu czerstwy chleb? Pora na skromną, tanią, ale szalenie smaczną wodziankę!

Zmienił się stosunek Polaków do chleba. Kiedyś na wsiach odnoszono się do bochenków niemalże ze świętością. Kiedy okruszek pieczywa spadał na ziemię, ludzie podejmowali go z podłogi z pełną nabożnością, czasem całowali i natychmiast zjadali. Często towarzyszył temu nawet wykonany znak krzyża. Tradycja szacunku do chleba ma wielowiekową tradycję. Rozumiemy rozżalenie wielu osób, które nie mogą przeboleć tego, że marnuje się tak dużo pieczywa. Mamy na to pewne rozwiązanie. Kiedy w chlebaku zalega niezjedzony bochenek sprzed paru dni, a w brzuchach domowników burczy, zróbcie wodziankę! Tak właśnie na Śląsku i w okolicach mówi się na zupę z czerstwego chleba. Wystarczy dodać podsmażoną cebulę, czosnek, doprawić tymiankiem i pożywne pierwsze danie gotowe. Przepis na zupę z czerstwego chleba Składniki: 20-25 dag dowolnego czerstwego pieczywa  (około pół tradycyjnego bochenka) 3-4 ząbki czosnku 2 cebule Marchewka Korzeń pietruszki Natka pietruszki Sól i pieprz Tymianek suszony Olej Przygotowanie: Do garnka wrzućcie obraną i pokrojoną (albo startą) marchewkę i pietruszkę. Zalejcie warzywa wodą. Zagotujcie. Im mniej wody nalejecie, tym gęstsza będzie wasza wodzianka. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w kostkę. Podsmażcie cebulkę na oleju, na koniec dodajcie na patelnię czosnek. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajcie do garnka podsmażoną cebulę z czosnkiem, a także pokruszony na mniejsze kawałki chleb. Zupę doprawcie pieprzem i solą, a także tymiankiem. Wodziankę można także zmielić blenderem, by miała bardziej aksamitną strukturę. Podawajcie zupę z odrobiną świeżej zielonej pietruszki.  

pizza z czerstwego pieczywa przepis
Adobe Stock
Newsy
Zostały wam resztki chleba? Zamiast bułki tartej zróbcie z nich pyszne danie na kolację
Większość osób uważa, że wyrzucanie pieczywa nawet tego skrajnie czerstwego, to grzech. Niektórzy więc karmią nim ptaki, inni zamieniają go na bułkę tartą, jeszcze inni przyrządzają z niego grzanki lub tosty. Okazuje się jednak, że z czerstwego pieczywa można również zrobić przepyszne danie, które do złudzenia przypomina pizzę.

Do odwzorowania tego przepisu, oprócz twardych bułek lub chleba, potrzebujecie jeszcze 8 innych składników i przypraw. Bez obaw, na pewno wszystkie macie w swojej kuchni. No to do dzieła! Przepis na „pizzę” z czerstwego pieczywa Będziecie potrzebować Kilku kromek czerstwego chleba lub bułek 2 jajek 2 łyżek mleka 70 gramów sypanej mozzarelli lub sera w plastrach 3 plastrów wędliny 4 pieczarek ½ papryki czerwonej 3 łyżek keczupu Oleju do smażenia Przypraw i ziół: 1 łyżeczki oregano, bazylii i granulowanego czosnku, pieprzu oraz soli Przygotowanie W średniej wielkości misce umieśćcie jajka, mleko, oregano, czosnek oraz bazylię. Całość dokładnie wymieszajcie. Czerstwe pieczywo pokrójcie na mniejsze kawałki, umieśćcie w przygotowanej przed chwilą mieszance i odstawcie do namoczenia na ok. 10 minut. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej oraz namoczone pieczywo wraz z całą pozostałą zawartością miski. Przy pomocy drewnianej łyżki rozprowadźcie masę po dnie naczynia, tak aby uzyskała okrągły kształt spodu do pizzy.  Po ok. 3 minutach smażenia masa powinna stać się nieco bardziej zwarta, wtedy musicie ją przewrócić na drugą stronę. Najlepiej będzie, jeśli zawołacie na pomoc jakiegoś członka rodziny. Na „cztery ręce” wszystko powinno pójść sprawnie. Podczas gdy druga strona „pizzy” dochodzi, na tej już podpieczonej możecie zacząć układać składniki. Nie zapomnijcie jednak, by uprzednio posmarować ją keczupem, a dopiero później wzbogacić przysmak o pokrojoną paprykę, pieczarki oraz szynkę.  Na koniec wierzch „pizzy” posypcie tartą mozzarellą, przykryjcie patelnię pokrywką i smażcie jeszcze przez kilka minut, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Gotowe!

Pieczywo
Pexels/Hans Braxmeier
Newsy
Genialny trik na odświeżenie pieczywa. Będzie smakował jak prosto z piekarni
Pieczywo to nie tylko świetny komponent śniadania. To także dodatek do świątecznego bigosu, sałatki jarzynowej czy śledzi z cebulką.

Jeśli zrobiliście zapasy pieczywa, które mogą zostać niezjedzone w święta, podpowiadamy jak zaoszczędzić pieniądze i zjeść ten sam chleb chwilę później. Będzie się nadawał do jedzenia jak ten, dopiero co kupiony! Jak odzyskać czerstwe pieczywo? Kolejki w piekarniach to popularny, przedświąteczny widok. Polacy mają bowiem skłonność do zakupów na zapas. Pewnie też należycie do licznej grupy, która woli zamrozić niż wyrzucić. To bardzo dobre podejście, jednak nie wszystkie produkty nadają się do jedzenia po dłuższym czasie. Do odzyskania nadaje się m.in. chleb , którego z pewnością zostanie wam trochę po świętach. Czerstwy chleb, o ile nie macie na niego pomysłu, nie jest zbyt zachęcający do jedzenia. Najpopularniejszym sposobem na jego wykorzystanie jest dosuszenie go i przerobienie na bułkę tartą.  Innym, równie częstym pomysłem jest wykorzystanie go na grzanki, które mogą urozmaicić sałatkę lub zupę krem. Wystarczy uprażyć uprzednio pokrojony chleb na patelni z tłuszczem. Rumiany kolor wskaże wam czas, kiedy grzanki należy zdjąć z patelni.  Niezjedzony chleb można ponownie wykorzystać Nawet jeśli doszło do sytuacji, w której wilgoć zdążyła z niego wyparować i w ciągu dnia stał się twardy jak skała. Nic straconego! Taki chleb można jeszcze odświeżyć.  Warunkiem, który umożliwi wam decyzję będzie pleśń lub jej brak. Jeśli zauważacie choćby najmniejsze jej przejawy, chleb trzeba wyrzucić albo rozsypać w parku ptakom. Jak odświeżyć kilkudniowy  chleb? Potrzebujecie dwóch rzeczy, które macie z pewnością w domu. Przyda się bowiem woda i piekarnik rozgrzany do 150 stopni. Namoczony wodą chleb, np. przy pomocy spryskiwacza, należy umieścić na papierze do pieczenia i zostawić w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut. ...