Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z Tik Toka
AdobeStock
Newsy

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z TikToka

Suchy chleb w chlebaku? Nie wyrzucajcie go – czerstwy chleb można wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej i prostej przekąski.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 13, 2021

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują ciekawe triki kulinarne z TikToka – modnego serwisu społecznościowego. Niedawno przedstawialiśmy pomysły użytkowników tego serwisu na to, jak przedłużyć świeżość sałaty albo „odmłodzić” stare marchewki. Dziś pokażemy wam pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Marnowanie żywności

Współcześnie ludzkość marnuje ogromne ilości żywności. Góry zepsutego jedzenia generują supermarkety, restauracje oraz gospodarstwa domowe. Promocje w sklepach zachęcają do tego, by kupować jak najwięcej jedzenia, którego wiele osób nie jest w stanie przejeść i w końcu żywność ląduje na śmietniku. Warto więc nauczyć się robić zakupy z głową i przyrządzać potrawy wykorzystujące jedzenie, które może jeszcze się nie zepsuło, ale nie jest już pierwszej świeżości. Na przykład chleb!

Zobacz także

Co zrobić z czerstwego chleba?

Choć wiele osób wyrzuca jedzenie bez mrugnięcia okiem, to w przypadku pieczywa większość się waha. W końcu zwłaszcza dla starszego pokolenia chleb jest swego rodzaju świętością i wyrzucanie go traktują jak zbrodnię. A przecież z czerstwego pieczywa można przygotować wiele smacznych przekąsek! Zróbcie z niego na przykład:

  • Zapiekankę z chleba
  • Grzanki czosnkowe
  • Zupę chlebową
  • Tosty
  • Knedle z bułek

Przepis na kotleciki chlebowe z czerstwego chleba

Użytkowniczka TikToka Anna de Nicola udostępniła na swoim profilu filmik, na którym pokazuje jak z czerstwego chleba i bułek można zrobić smaczne kotleciki chlebowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • Około pół kilograma pieczywa
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • Słodka papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Włóżcie czerstwe pieczywo do miski, zalejcie wodą i odstawcie na co najmniej 15 minut.
  2. Po tym czasie odcedźcie, przeciśnijcie przez sitko i włóżcie pieczywo do garnka.
  3. Dodajcie dwa jajka, dwie łyżki parmezanu, płaską łyżeczkę słodkiej papryki oraz sól i pieprz. Wymieszajcie.
  4. Uformujcie z masy kotleciki.
  5. Na patelni rozgrzejcie porządnie olej i smażcie kotlety na złoto z każdej strony. Smacznego!
@annadenicola8

You’ll never look at old bread the same! 🤗🇮🇹🥰 #fyp #recipe #oldbread #hack #foodtiktok #italianrecipe #nowaste #foodporn #easyrecipe #foryourpage

♬ Thats Amore - Dean Martin

Czytaj także:

Komentarze