Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Gotujmy.pl/Netka
Newsy

Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado

Ta zielona pasta smakuje prawie każdemu. Jest do tego bardzo zdrowa i uniwersalna. Można wykorzystać ją jako dodatek do śniadania, obiadu, lub kolacji, ale świetnie pasuje też na przekąskę.

Pasty kanapkowe są bardzo zdrową alternatywą dla masła i margaryny. Jeśli chcecie zadbać o zdrowie, smarujcie pieczywo właśnie pastami kanapkowymi, na przykład pastą z awokado, pastą z ciecierzycy (humusem), lub pastą z białej fasoli. Pasta z awokado, czyli popularne guacamole, jest wyjątkowa. To bardzo rozpowszechnione danie, które jadają ludzie na całym świecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Guacamole – pasta z awokado

Awokado to bardzo zdrowy owoc bogaty w zdrowe tłuszcze. W ostatnim czasie rośnie jego popularność, co przyczynia się do poprawy zdrowia osób, które po nie sięgają. Taka popularność awokado ma też niekorzystne skutki dla środowiska i osób żyjących w pobliżu upraw.

Guacamole wywodzi się z Meksyku i to tam powstała oryginalna receptura na tę pyszną pastę. Oryginalnie guacamole jest dość pikantne, ale przepis można modyfikować pod własne preferencje.

Oryginalny przepis na guacamole składa się z awokado, limonki i soli. Niektórzy dodają do niego też:

  • Pomidory
  • Czosnek
  • Chili
  • Cebulę
  • Kolendrę

Rosnąca popularność tego sosu z awokado spowodowała powstanie niekończących się wersji słynnej pasty z awokado. Polscy chętnie dodają do niego twaróg, zastępują limonkę cytryną oraz kolendrę natką pietruszki.

Zobacz także
Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia

Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia

Pamiętacie awanturkę? Tę pyszną pastę kanapkową z PRL-u zrobicie w 5 minut

Pamiętacie awanturkę? Tę pyszną pastę kanapkową z PRL-u zrobicie w 5 minut

Przepis na guacamole

Zaprezentowany przepis nie jest oryginalną recepturą, ale gwarantujemy, że wam posmakuje.

Składniki na guacamole

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej limonki
  • sól
  • 1 mała, czerwona papryczka chili
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 2 garści świeżych listków kolendry lub pietruszki

Przygotowanie guacamole

  1. Obierzcie awokado. Z awokado wyciągnijcie pestki i wydrążcie miąższ. Przełóżcie go do miski.
  2. Dodajcie sok z limonki, sól i posiekany czosnek. Rozgniećcie składniki razem blenderem lub widelcem.
  3. Chili posiekajcie i dodajcie do sosu. Pomidorki pokrójcie w ćwiartki, a kolendrę posikajcie.
  4. Wymieszajcie. W razie potrzeby dodajcie jeszcze soli i soku z limonki.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Z czym najlepiej jeść awokado? Dzięki 1 dodatkowi nabierze smaku i charakteru 
Flickr
Newsy
Z czym najlepiej jeść awokado? Dzięki 1 dodatkowi nabierze smaku i charakteru 
Awokado ma tyle samo zwolenników, co i przeciwników. A to ze względu na swój delikatny, bliżej nieokreślony smak. Jedni go uwielbiają, inni wprost przeciwnie. Tym, którzy nie mogą się zdecydować, podsuwamy tip na to, z czym połączyć awokado i jak uczynić jego smak wyrazistym. 

Awokado to owoc o wartościowym składzie, który można kupić w każdym większym sklepie spożywczym. Jego smakosze wykorzystują go do sałatek, koktajli albo po prostu jako smarowidło do kanapek. Bogactwo wartościowych tłuszczów i witaminy D sprawia, że warto awokado jeść ze względów zdrowotnych. Jeżeli dodatkowo nauczycie się je odpowiednio przyprawiać i komponować z innymi składnikami, wówczas pokochacie je również za smak. Jakie przyprawy pasują do awokado?  Nikt nie każe wam jeść awokado bez dodatków. Aby nadać mu smaku i charakteru, skropcie je sokiem z cytryny . Taki zabieg pozwoli nie tylko wzbogacić smak awokado, lecz również sprawi, że nie ściemnieje. Kwaśny sok z cytryny znakomicie przełamuje delikatność mdłego owocu, czyniąc go zdecydowanie bardziej wyrazistym. Z tego połączenia korzystają najwięksi szefowie kuchni szykując potrawy na bazie awokado.  Do awokado świetnie pasuje również sól gruboziarnista i świeżo mielony pieprz, a także odrobina oliwy z pierwszego tłoczenia. Jeżeli macie ochotę na wyjątkowo intensywną odsłonę tego owocu, dodajcie do niego również przeciśnięty przez praskę czosnek i chili.  Z czym podawać awokado?  Awokado znakomicie sprawdza się w połączeniu z wędzonym łososiem, tuńczykiem, jajkiem, szynką czy fetą. Lubi również towarzystwo warzyw. Jeśli podacie je z pomidorami, cebulą, papryką i kolendrą, to zrobicie jedną z bardziej znanych na świecie past – guacamole .  Może was to zdziwić, ale awokado sprawdza się świetnie również z innymi owocami. Jest to szczególnie przydatne przy tworzeniu zdrowych koktajli i sałatek. Mango, maliny, jagody, borówki, banany, truskawki, to tylko niektóre z owoców, które do niego pasują.  Z awokado można również przygotować wspaniały deser. Zblendujcie je z czekoladą i zróbcie puszysty mus ....

Tłuste i zdrowsze od margaryny. Zastąpicie nim masło
Flickr/Adobe Stock
Newsy
Tym pożywnym smarowidłem zastąpicie masło. Wcale nie chodzi o margarynę
Czy istnieje zdrowsza alternatywa dla margaryny, która rozsmarowuje się lepiej niż masło i jest równie tłusta? Istnieje, a co więcej - możecie ją zrobić w domu.

Niemal każdy lubi posmarować świeży chleb masłem, zanim położy na niego wędlinę czy ser. Nie zawsze jednak zdrowie pozwala na to, by to ulubione smarowidło kłaść obficie na kanapki. Warto wtedy sięgnąć po jego wyjątkowo zdrowy zamiennik, który dodatkowo zaskoczy was wspaniałym smakiem.  Awokado i jego właściwości prozdrowotne  Awokado to całe multum właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Bogate w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Prawdziwa skarbnica dobrodziejstw dla waszego organizmu.  Awokado stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi.  Wpływa na prawidłowe widzenie.  Wzmacnia układ odpornościowy.  Obniża poziom cholesterolu we krwi.  Zapobiega powstaniu blaszki miażdżycowej.  Poprawia kondycję skóry.  Pomaga w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu II.  Spowalnia procesy starzenia.  Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.  Kilka wskazówek dotyczących masła z awokado  Masło z awokado przyrządza się bardzo szybko, jest to kwestia zmiksowania owocu z odpowiednimi przyprawami i sokiem z cytryny.   Awokado ma bardzo delikatny smak, warto więc nadać masłu trochę wyrazistości. Sok z cytryny, czosnek, ostre chili lub też pieprz i kolendra. Wszystko zależy od waszych upodobań.  Istotny jest wybór bardzo dojrzałego awokado. Ma być miękkie, kremowe, bez ciemnych plam. Jeżeli takie właśnie kupicie, pozostaje dokładnie je zmiksować na gładką masę. Pamiętajcie, ma to być masło, a nie pasta do kanapek.  Przepis na zdrowe i pożywne masło z awokado  Składniki:  1 dobrze dojrzałe awokado  2 łyżki soku z cytryny  ½ łyżeczki kurkumy  ¼ łyżeczki...

Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Pixabay
Newsy
Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Lubicie sos czosnkowy? Podkręćcie jego smak za pomocą pewnego popularnego składnika.

Smaczny dip czosnkowy to idealny dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i warzyw. Sos czosnkowy jest banalny w przygotowaniu, a zastosowanie jednego składnika, który każdy z was ma w kuchni, zdecydowanie nada mu charakteru! Sprawdźcie sami. Jak zrobić dobry sos czosnkowy? Wykonanie sosu czosnkowego wcale nie jest trudne. Podstawą zawsze jest kefir, jogurt naturalny lub śmietana. Do tego możecie dodać majonez albo oliwę z oliwek, żeby sos był bardziej treściwy. Koniecznie trzeba dodać do niego także świeże zioła, które bardzo wzbogacą smak sosu. Ciekawym składnikiem do sosu czosnkowego jest sok z cytryny albo z limonki. Nadają mu lekko kwaśnego posmaku, dzięki czemu smakuje on jeszcze lepiej! Do czego pasuje sos czosnkowy? Domowy sos czosnkowy stanowi genialny dodatek do różnych potraw, szczególnie tych z grilla. Będzie doskonale pasował do karkówki marynowanej w piwie oraz chrupiących spiralek z boczku . Z dodatkiem sosu czosnkowego świetnie pasują też grillowane warzywa, na przykład bakłażan z serem pleśniowym albo pieczarki faszerowane kaszą kuskus . Dla każdego coś dobrego! Z sosem czosnkowym praktycznie wszystko będzie smakowało lepiej. Przepis na sos czosnkowy Najlepszy sos czosnkowy to oczywiście ten przyrządzany samodzielnie. Do przygotowania domowego sosu czosnkowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 150 ml śmietany 12% lub 18% 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny lub limonki Świeży szczypiorek lub koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie czosnek do miski i wymieszajcie ze 150 ml śmietany, 4 łyżkami majonezu oraz dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny albo limonki. Wymieszajcie. Umyjcie szczypiorek (lub koperek, w zależności od tego, co...

Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!
Kapusta pieczona z tego przepisu to prawdziwy hit. Jedzcie ja samą lub z dodatkami. Jest przepyszna!

Sezon na młodą kapustę w pełni. Oczywiście możecie dusić ją z koperkiem , robić młodą kapustę w słodko-kwaśnej wersji, lub kisić kapustę podobnie jak ogórki małosolne . Mamy dal was jednak prawdziwy hit. Przepis na pieczoną kapustę. Jeśli uważacie, ze najsmaczniejszym elementem gołąbków jest właśnie spieczona kapusta, na pewno pokochacie też ten przepis. Kapusta jest to w lekko ostrej wersji, ale dodane przyprawy można modyfikować pod własny gust. Możecie dodać do marynaty trochę miodu lub tymianku, jeśli lubicie dania ostro-słodkie. Przepis na pieczoną młodą kapustę Taka kapusta jest świetnym dodatkiem do dan z grilla, ale dobrze zastępuje też kolacje lub inne posiłki. Składniki na pieczoną kapustę Główka młodej kapusty 3 ząbki czosnku Papryczka chili Garść kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek Łyżeczka soli Pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie kapusty Pokrójcie kapustę w plastry lub ćwiartki. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Posiekajcie drobno papryczkę chili wcześniej wyciągając z niej ziarna. Posiekajcie kolendrę lub potnijcie ją nożyczkami. Wymieszajcie rozgniecione ząbki czosnku z papryczką chili, kolendrą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Stwórzcie jednolitą pastę. Przygotowaną pastą posmarujcie plastry kapusty z dwóch stron. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Wyłóżcie na blaszce plastry kapusty. Włóżcie blaszkę do rozgrzanego piekarnika, pieczcie ją przez ok. 30 minut. Wyciągnijcie z piekarnika i posypcie świeżą kolendrą lub szczypiorkiem albo natką pietruszki. Możecie też zmodyfikować przepis na kapustę i dodać do niej takie dodatki: Odrobinę miodu Sos sojowy Siekane orzeszki arachidowe Drobno posiekaną szalotkę Na blachę do...