Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Gotujmy.pl/Netka
Newsy

Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado

Ta zielona pasta smakuje prawie każdemu. Jest do tego bardzo zdrowa i uniwersalna. Można wykorzystać ją jako dodatek do śniadania, obiadu, lub kolacji, ale świetnie pasuje też na przekąskę.

Pasty kanapkowe są bardzo zdrową alternatywą dla masła i margaryny. Jeśli chcecie zadbać o zdrowie, smarujcie pieczywo właśnie pastami kanapkowymi, na przykład pastą z awokado, pastą z ciecierzycy (humusem), lub pastą z białej fasoli. Pasta z awokado, czyli popularne guacamole, jest wyjątkowa. To bardzo rozpowszechnione danie, które jadają ludzie na całym świecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Guacamole – pasta z awokado

Awokado to bardzo zdrowy owoc bogaty w zdrowe tłuszcze. W ostatnim czasie rośnie jego popularność, co przyczynia się do poprawy zdrowia osób, które po nie sięgają. Taka popularność awokado ma też niekorzystne skutki dla środowiska i osób żyjących w pobliżu upraw.

Guacamole wywodzi się z Meksyku i to tam powstała oryginalna receptura na tę pyszną pastę. Oryginalnie guacamole jest dość pikantne, ale przepis można modyfikować pod własne preferencje.

Oryginalny przepis na guacamole składa się z awokado, limonki i soli. Niektórzy dodają do niego też:

  • Pomidory
  • Czosnek
  • Chili
  • Cebulę
  • Kolendrę

Rosnąca popularność tego sosu z awokado spowodowała powstanie niekończących się wersji słynnej pasty z awokado. Polscy chętnie dodają do niego twaróg, zastępują limonkę cytryną oraz kolendrę natką pietruszki.

Zobacz także
Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia

Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia

Pamiętacie awanturkę? Tę pyszną pastę kanapkową z PRL-u zrobicie w 5 minut

Pamiętacie awanturkę? Tę pyszną pastę kanapkową z PRL-u zrobicie w 5 minut

Przepis na guacamole

Zaprezentowany przepis nie jest oryginalną recepturą, ale gwarantujemy, że wam posmakuje.

Składniki na guacamole

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej limonki
  • sól
  • 1 mała, czerwona papryczka chili
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 2 garści świeżych listków kolendry lub pietruszki

Przygotowanie guacamole

  1. Obierzcie awokado. Z awokado wyciągnijcie pestki i wydrążcie miąższ. Przełóżcie go do miski.
  2. Dodajcie sok z limonki, sól i posiekany czosnek. Rozgniećcie składniki razem blenderem lub widelcem.
  3. Chili posiekajcie i dodajcie do sosu. Pomidorki pokrójcie w ćwiartki, a kolendrę posikajcie.
  4. Wymieszajcie. W razie potrzeby dodajcie jeszcze soli i soku z limonki.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Pixabay
Newsy
Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Lubicie sos czosnkowy? Podkręćcie jego smak za pomocą pewnego popularnego składnika.

Smaczny dip czosnkowy to idealny dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i warzyw. Sos czosnkowy jest banalny w przygotowaniu, a zastosowanie jednego składnika, który każdy z was ma w kuchni, zdecydowanie nada mu charakteru! Sprawdźcie sami. Jak zrobić dobry sos czosnkowy? Wykonanie sosu czosnkowego wcale nie jest trudne. Podstawą zawsze jest kefir, jogurt naturalny lub śmietana. Do tego możecie dodać majonez albo oliwę z oliwek, żeby sos był bardziej treściwy. Koniecznie trzeba dodać do niego także świeże zioła, które bardzo wzbogacą smak sosu. Ciekawym składnikiem do sosu czosnkowego jest sok z cytryny albo z limonki. Nadają mu lekko kwaśnego posmaku, dzięki czemu smakuje on jeszcze lepiej! Do czego pasuje sos czosnkowy? Domowy sos czosnkowy stanowi genialny dodatek do różnych potraw, szczególnie tych z grilla. Będzie doskonale pasował do karkówki marynowanej w piwie oraz chrupiących spiralek z boczku . Z dodatkiem sosu czosnkowego świetnie pasują też grillowane warzywa, na przykład bakłażan z serem pleśniowym albo pieczarki faszerowane kaszą kuskus . Dla każdego coś dobrego! Z sosem czosnkowym praktycznie wszystko będzie smakowało lepiej. Przepis na sos czosnkowy Najlepszy sos czosnkowy to oczywiście ten przyrządzany samodzielnie. Do przygotowania domowego sosu czosnkowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 150 ml śmietany 12% lub 18% 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny lub limonki Świeży szczypiorek lub koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie czosnek do miski i wymieszajcie ze 150 ml śmietany, 4 łyżkami majonezu oraz dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny albo limonki. Wymieszajcie. Umyjcie szczypiorek (lub koperek, w zależności od tego, co...

Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!
Kapusta pieczona z tego przepisu to prawdziwy hit. Jedzcie ja samą lub z dodatkami. Jest przepyszna!

Sezon na młodą kapustę w pełni. Oczywiście możecie dusić ją z koperkiem , robić młodą kapustę w słodko-kwaśnej wersji, lub kisić kapustę podobnie jak ogórki małosolne . Mamy dal was jednak prawdziwy hit. Przepis na pieczoną kapustę. Jeśli uważacie, ze najsmaczniejszym elementem gołąbków jest właśnie spieczona kapusta, na pewno pokochacie też ten przepis. Kapusta jest to w lekko ostrej wersji, ale dodane przyprawy można modyfikować pod własny gust. Możecie dodać do marynaty trochę miodu lub tymianku, jeśli lubicie dania ostro-słodkie. Przepis na pieczoną młodą kapustę Taka kapusta jest świetnym dodatkiem do dan z grilla, ale dobrze zastępuje też kolacje lub inne posiłki. Składniki na pieczoną kapustę Główka młodej kapusty 3 ząbki czosnku Papryczka chili Garść kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek Łyżeczka soli Pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie kapusty Pokrójcie kapustę w plastry lub ćwiartki. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Posiekajcie drobno papryczkę chili wcześniej wyciągając z niej ziarna. Posiekajcie kolendrę lub potnijcie ją nożyczkami. Wymieszajcie rozgniecione ząbki czosnku z papryczką chili, kolendrą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Stwórzcie jednolitą pastę. Przygotowaną pastą posmarujcie plastry kapusty z dwóch stron. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Wyłóżcie na blaszce plastry kapusty. Włóżcie blaszkę do rozgrzanego piekarnika, pieczcie ją przez ok. 30 minut. Wyciągnijcie z piekarnika i posypcie świeżą kolendrą lub szczypiorkiem albo natką pietruszki. Możecie też zmodyfikować przepis na kapustę i dodać do niej takie dodatki: Odrobinę miodu Sos sojowy Siekane orzeszki arachidowe Drobno posiekaną szalotkę Na blachę do...

Natalia Siwiec
ONS.pl
Newsy
To ulubione śniadanie 38-letniej Natalii Siwiec. Ono pomaga zachować jej spektakularną sylwetkę
Niesamowita figura Natalii Siwiec to efekt systematycznej pracy nad ciałem. Celebrytka dba o nie od zewnątrz i od wewnątrz. Wiele zawdzięcza swojej zbilansowanej i zdrowej diecie.

Jeszcze kilka lat temu nie potrafiła odmówić sobie wysokokalorycznych posiłków ociekających tłuszczem. Uwielbiała hamburgery z frytkami, nie stroniła od słodyczy. Od kiedy stała się rozpoznawalna zaczęła przywiązywać większą wagę do swoich posiłków. Teraz stara się jeść zdrowo i smacznie. Wartościowe nawyki żywieniowe przekazuje też swojej małej córeczce Mii.  Ulubione danie Natalii Siwiec Jednym z ulubionych przysmaków Natalii Siwiec jest… fit  kanapka z pastą z awokado i jajkiem sadzonym ! Ten niewinnie wyglądający zielony owoc to źródło wielu cennych wartości odżywczych. Zawarte w nim tłuszcze pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, obniżając poziom cholesterolu, a także regulując ciśnienie krwi. Awokado to jednocześnie najbardziej kaloryczny owoc jaki istnieje na rynku. Jednak jego regularne spożywanie o dziwo nie sprawia, że znacznie przybieramy na wadze. Owoc ten idealnie wspomaga kontrolowanie apetytu . Zjedzenie zaledwie połowy awokado powoduje uczucie sytości, które utrzymuje się zdecydowanie dłużej niż po innych produktach. Dzięki niemu spada również chęć na podjadanie między posiłkami. Jak zrobić pastę z awokado? Pasta z awokado i jajek jest banalnie prosta do przyrządzenia i może stanowić świetny dodatek do kanapek.  Dojrzałe awokado wystarczy doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i dodać ulubione zioła (na przykład świeżą kolendrę). Całość wystarczy rozgnieść widelcem i wymieszać do całkowitego połączenia. Tak przygotowaną pastą można posmarować kanapkę, a na wierzch położyć jajko sadzone. To proste! Spróbuj i zachwycaj figurą! Źródło: tvnstyle.pl, poradnikzdrowie.pl

pasta
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Do jajecznej pasty dodajcie sekretny składnik, a zyska zupełnie nowy smak. Paluszki lizać
Szybki pomysł na śniadanie bądź kolację? Pasta jajeczna z dodatkiem żółtego sera. Jest pyszna i delikatnie pikantna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Różnego rodzaju pasty są idealną opcją na szybki posiłek. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu, a jest dosyć sycące, a przede wszystkim bardzo smakowite. Można ją przygotować nawet dzień wcześniej. Właściwości jajek Głównym składnikiem pasty są oczywiście jajka. To produkt, który ma wiele zalet. Są przede wszystkim doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, przy czym są również niskokaloryczne. Idealnie sprawdzają się w jadłospisie u osób dbających o sylwetkę. Poza tym zawierają wiele witamin, takich jak A, E, D, B12, potasu, wapnia i żelaza, które korzystnie wpływają na organizm. Warto dodać, iż żółtko jaja zawierające luteinę poprawia widzenie oraz chroni gałkę oczną przez nieodpowiednim promieniowaniem. Pasta jajeczna z żółtym serem - przepis Pasty kanapkowe są uniwersalne w wykorzystaniu. Jak sama nazwa wskazuje, idealnie sprawdzą  się jako dodatek do pieczywa, ale nie tylko. Mogą być również zaserwowane  jako dip do nachosów czy innych przekąsek. Taka pasta jajeczna nada się także jako farsz do jajek wielkanocnych bądź do roladek z tortilli. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 200 g żółtego sera 4 jajka 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu koperek, natka pietruszki lub szczypiorek sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe i ostudzone, obierzcie je ze skorupek. Żółty ser oraz obrane jaja zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Dodajcie do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz majonez. Całość dokładnie wymieszajcie. Posiekajcie wybraną zieleninę, część odłóżcie na bok do posypania z wierzchu, natomiast większą część dodajcie do środka pasty. Całość...