Pasty kanapkowe są bardzo zdrową alternatywą dla masła i margaryny. Jeśli chcecie zadbać o zdrowie, smarujcie pieczywo właśnie pastami kanapkowymi, na przykład pastą z awokado, pastą z ciecierzycy (humusem), lub pastą z białej fasoli. Pasta z awokado, czyli popularne guacamole, jest wyjątkowa. To bardzo rozpowszechnione danie, które jadają ludzie na całym świecie.

Guacamole – pasta z awokado

Awokado to bardzo zdrowy owoc bogaty w zdrowe tłuszcze. W ostatnim czasie rośnie jego popularność, co przyczynia się do poprawy zdrowia osób, które po nie sięgają. Taka popularność awokado ma też niekorzystne skutki dla środowiska i osób żyjących w pobliżu upraw.

Guacamole wywodzi się z Meksyku i to tam powstała oryginalna receptura na tę pyszną pastę. Oryginalnie guacamole jest dość pikantne, ale przepis można modyfikować pod własne preferencje.

Oryginalny przepis na guacamole składa się z awokado, limonki i soli. Niektórzy dodają do niego też:

Zobacz także:

  • Pomidory
  • Czosnek
  • Chili
  • Cebulę
  • Kolendrę

Rosnąca popularność tego sosu z awokado spowodowała powstanie niekończących się wersji słynnej pasty z awokado. Polscy chętnie dodają do niego twaróg, zastępują limonkę cytryną oraz kolendrę natką pietruszki.

Przepis na guacamole

Zaprezentowany przepis nie jest oryginalną recepturą, ale gwarantujemy, że wam posmakuje.

Składniki na guacamole

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej limonki
  • sól
  • 1 mała, czerwona papryczka chili
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 2 garści świeżych listków kolendry lub pietruszki

Przygotowanie guacamole

  1. Obierzcie awokado. Z awokado wyciągnijcie pestki i wydrążcie miąższ. Przełóżcie go do miski.
  2. Dodajcie sok z limonki, sól i posiekany czosnek. Rozgniećcie składniki razem blenderem lub widelcem.
  3. Chili posiekajcie i dodajcie do sosu. Pomidorki pokrójcie w ćwiartki, a kolendrę posikajcie.
  4. Wymieszajcie. W razie potrzeby dodajcie jeszcze soli i soku z limonki.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: