zamienniki śmietany
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, gdy zabraknie wam śmietany? Z powodzeniem zastąpicie ją…

Zdarza się, że idąc na zakupy zapomnicie o niektórych kluczowych produktach. Zamiast marnować czas na kolejną wizytę w sklepie, pogłówkujcie chwilę. W końcu w kuchni wiele składników da się zastąpić. Nie inaczej jest chociażby w przypadku śmietany.

Robienie listy zakupów to już przeżytek. Większość osób idąc do sklepu jest pewna swojej pamięci. Ta jednak bywa zawodna. Bowiem po powrocie z marketu często okazuje się, że do przyrządzenia obiadu wciąż brakuje kilku składników. Na szczęście w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych. Większość produktów spożywczych da się łatwo zastąpić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Śmietana

Jeśli w domu zabrakło wam śmietany, zastąpcie ją jogurtem greckim lub naturalnym – świetnie sprawdzą się w zupach i sałatkach. Słodką śmietankę możecie z kolei zamienić na szklankę mleka z dodatkiem łyżeczki masła. Do sosów również użyjcie mleka, ale z odrobiną octu i mąki. Dzięki tym trikom zaoszczędzicie czas i pieniądze.

Masło

Choć wydawać by się mogło, że bez masła żadne ciasto nie ma prawa bytu, w rzeczywistości istnieje wiele jego zamienników. Do wypieków możecie użyć, na przykład oleju roślinnego, oleju kokosowego lub białego sera. Zapewniamy, że nie poczujecie różnicy!

Jajko

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że w świecie kulinarnym nie brakuje również zamienników jajek. Zamiast nich możecie użyć, na przykład 2 łyżek mąki kukurydzianej lub 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Idealnie sprawdzi się również połączenie ¼ szklanki puree ziemniaczanego z ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Równie skuteczną mieszanką zastępującą jajko, okazuje się także połączenie 2 łyżek wody z 1 łyżką oleju i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.

Keczup

Jeśli wasze dzieci uwielbiają keczup, a w waszej lodówce właśnie go zabrakło, spróbujcie szybko przyrządzić jego odpowiednik. Wystarczy, że do koncentratu pomidorowego dodacie odrobinę wody, octu winnego, soli, cukru, bazylii oraz oregano i gotowe! Wasze pociechy będą oblizywać po nim palce.

proszek do pieczenia a soda oczyszczona
Adobe Stock
Newsy
Czy proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną? Tak, ale tylko pod 1 warunkiem
Jeśli znacie świat kulinarny od podszewki zapewne wiecie, że kiedy zabraknie wam proszku do pieczenia możecie go zastąpić sodą oczyszczoną. Okazuje się jednak, że nie w każdym przypadku.

Choć proszek do pieczenia to substancja zawierająca w sobie między innymi sodę oczyszczoną, w rzeczywistości stosowanie tych produktów zamiennie nie zawsze jest możliwe. Bowiem proszek do pieczenia ma w swoim składzie także regulatory kwasowości i substancje zapobiegające zbrylaniu (często jest to mąka) – po połączeniu z wodą soda ładnie z nimi reaguje i spulchnia ciasto. Proszek do pieczenia a soda oczyszczona Okazuje się, że soda sama w sobie nie jest w stanie godnie zastąpić proszku do pieczenia. Chyba że znajdzie się wśród składników o odczynie kwasowym, takich jak maślanka lub sok z cytryny. W innym przypadku stosowanie tych produktów zamiennie jest niemożliwe, nawet jeśli przepis w Internecie mówi inaczej. Pamiętajcie jednak, że jeśli nie macie w domu proszku do pieczenia, a macie sodę możecie z łatwością przyrządzić domową mieszankę, która będzie wspaniale imitować tę sklepową. Wystarczy, że użyjecie do tego 2 łyżeczek sody, 1 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny i 2 łyżeczek mąki pszennej. Gotowe! Czym zastąpić proszek do pieczenia? Pamiętajcie, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych, a większość produktów spożywczych da się zastąpić. Jeśli brakuje wam jakiegoś składnika najpierw sprawdźcie, czy kolejna wycieczka do sklepu jest konieczna. Być może  istnieje możliwość poradzenia sobie w inny sposób.  Śmietana Jeśli w domu zabrakło wam śmietany, zastąpcie ją jogurtem greckim lub naturalnym – świetnie sprawdzą się w zupach i sałatkach. Słodką śmietankę możecie z kolei zamienić na szklankę mleka z dodatkiem łyżeczki masła. Do sosów również użyjcie mleka, ale z odrobiną octu i mąki.  Jajko Zamiast jajek możecie użyć, na przykład 2 łyżek mąki kukurydzianej lub 2 łyżek mąki ziemniaczanej....

Przepis na budyniowe naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Budyniowe naleśniki to hit. Takie pyszne, że zajadają się nimi wszyscy
Fani budyniowych wypieków z pewnością będą zachwyceni tymi naleśnikami. Kto by pomyślał, że ich przyrządzenie jest tak łatwe.

Naleśniki to istne niebo w gębie. Ich niekwestionowaną zaletą jest fakt, że można je jeść dosłownie o każdej porze dnia. Przygotowane na śniadanie, obiad czy kolację z pewnością zapełnią wasze brzuchy do syta. Jak zrobić przepyszne naleśniki budyniowe? Do ich przyrządzenia potrzebne są jajka, mąka, mleko, woda, sól oraz olej. Okazuje się jednak, że z masy wzbogaconej o budyń w proszku można zrobić przepyszne naleśniki budyniowe. To nie lada gratka dla wszystkich wielbicieli tego typu wypieków.  Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia naleśników? Prawdopodobnie większość z was smaży swoje naleśniki na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Niektórzy używają do tego również masła. Okazuje się jednak, że żadne z tych rozwiązań w rzeczywistości nie jest poprawne. Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że najlepsze naleśniki – lekkie i aksamitne, powstają na oleju kokosowym. Produkt nie tylko odpowiada za walory estetyczne i smakowe dania, ale również ma niesamowicie pozytywny wpływ na wasze zdrowie. Będzie idealnie pasował do naleśników budyniowych. Przepis na naleśniki budyniowe Będziecie potrzebować: 2 szklanek mąki pszennej 1 szklanki mleka 1 szklanki wody gazowanej 1 budyniu waniliowego w proszku 1 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajek Szczypty soli Oleju do smażenia (najlepiej kokosowego) Przygotowanie: Do dużej miski przesiejcie mąkę i budyń w proszku.  Do sypkich składników dodajcie jajka, mleko, wodę, cukier oraz sól. Całość zmiksujcie na jednolitą masę (sami musicie stwierdzić czy jest ona gotowa, najlepiej metodą prób i błędów – jeśli naleśniki wychodzą zbyt grube, dodajcie do nich wody, jeśli się rwą, dodajcie mąki). Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju, a następnie...

Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym
Adobe Stock
Newsy
Pyszne i proste w wykonaniu kotlety mielone w sosie musztardowym. Dokładka murowana
Kotlety mielone to klasyk, który z pewnością przygotowujecie dla swojej rodziny co najmniej raz w tygodniu. Ale czy kiedykolwiek zaserwowaliście je w towarzystwie sosu musztardowego? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie zaległości.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie musztardy powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 300 ml bulionu 200 ml mleka 2 łyżek śmietany 30 proc. 3 łyżek musztardy 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 czerstwej kajzerki 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie: Czerstwą bułkę podzielcie na mniejsze części, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie). Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i czosnek, a także sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. W średniej...

Na jakim oleju smażyć naleśniki?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby naleśniki były lekkie i aksamitne? Użyjcie tego oleju a będą naprawdę wyjątkowe
Z pewnością większość z was smaży naleśniki na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. To błąd. Jeśli chcecie, by wasze danie było naprawdę lekkie i aksamitne, użyjcie innego tłuszczu.

Naleśników po prostu nie da się nie kochać – są smaczne, pożywne i dziecinnie proste w przyrządzeniu. Ich niekwestionowaną zaletą jest również fakt, że potrzebne składniki zawsze macie pod ręką. W końcu należą do nich mąka, jajka oraz mleko czyli produkty uznawane za absolutną podstawę w kulinarnym świecie. Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia naleśników? Prawdopodobnie większość z was smaży swoje naleśniki na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Zdarzają się również tacy, którzy używają do tego masła. Okazuje się jednak, że żadne z tych rozwiązań w rzeczywistości nie jest poprawne. Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że najlepsze naleśniki – lekkie i aksamitne, powstają na oleju kokosowym. Produkt nie tylko odpowiada za walory estetyczne i smakowe dania, ale również ma niesamowicie pozytywny wpływ na wasze zdrowie. Cenne wartości odżywcze oleju kokosowego Olej kokosowy ma postać białej, twardej masy. Rozpuszcza się dopiero pod wpływem wysokiej temperatury, czyli na przykład umieszczony na patelni.  Jego regularne spożywanie nie tylko wspomaga walkę z nadwagą i korzystnie wpływa na skórę, ale również dodaje energii, reguluje poziom cholesterolu, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo oraz łagodzi objawy wielu chorób, w tym choroby Alzheimera. Przepis na naleśniki na oleju kokosowym Będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 100 ml wody gazowanej  250 ml mleka 2 jajek Szczypty soli i kurkumy Oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie wszystkie składniki – mąkę, mleko, wodę, jajka, kurkumę oraz sól, pamiętając, by te które są sypkie przesiać wcześniej przez sitko (dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste). Całość połączcie przy...