Robienie listy zakupów to już przeżytek. Większość osób idąc do sklepu jest pewna swojej pamięci. Ta jednak bywa zawodna. Bowiem po powrocie z marketu często okazuje się, że do przyrządzenia obiadu wciąż brakuje kilku składników. Na szczęście w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych. Większość produktów spożywczych da się łatwo zastąpić.

Śmietana

Jeśli w domu zabrakło wam śmietany, zastąpcie ją jogurtem greckim lub naturalnym – świetnie sprawdzą się w zupach i sałatkach. Słodką śmietankę możecie z kolei zamienić na szklankę mleka z dodatkiem łyżeczki masła. Do sosów również użyjcie mleka, ale z odrobiną octu i mąki. Dzięki tym trikom zaoszczędzicie czas i pieniądze.

Masło

Choć wydawać by się mogło, że bez masła żadne ciasto nie ma prawa bytu, w rzeczywistości istnieje wiele jego zamienników. Do wypieków możecie użyć, na przykład oleju roślinnego, oleju kokosowego lub białego sera. Zapewniamy, że nie poczujecie różnicy!

Jajko

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że w świecie kulinarnym nie brakuje również zamienników jajek. Zamiast nich możecie użyć, na przykład 2 łyżek mąki kukurydzianej lub 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Idealnie sprawdzi się również połączenie ¼ szklanki puree ziemniaczanego z ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Równie skuteczną mieszanką zastępującą jajko, okazuje się także połączenie 2 łyżek wody z 1 łyżką oleju i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.

Zobacz także:

Keczup

Jeśli wasze dzieci uwielbiają keczup, a w waszej lodówce właśnie go zabrakło, spróbujcie szybko przyrządzić jego odpowiednik. Wystarczy, że do koncentratu pomidorowego dodacie odrobinę wody, octu winnego, soli, cukru, bazylii oraz oregano i gotowe! Wasze pociechy będą oblizywać po nim palce.