zamienniki śmietany
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, gdy zabraknie wam śmietany? Z powodzeniem zastąpicie ją…

Zdarza się, że idąc na zakupy zapomnicie o niektórych kluczowych produktach. Zamiast marnować czas na kolejną wizytę w sklepie, pogłówkujcie chwilę. W końcu w kuchni wiele składników da się zastąpić. Nie inaczej jest chociażby w przypadku śmietany.
Weronika Kępa
styczeń 11, 2021

Robienie listy zakupów to już przeżytek. Większość osób idąc do sklepu jest pewna swojej pamięci. Ta jednak bywa zawodna. Bowiem po powrocie z marketu często okazuje się, że do przyrządzenia obiadu wciąż brakuje kilku składników. Na szczęście w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych. Większość produktów spożywczych da się łatwo zastąpić.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Śmietana

Jeśli w domu zabrakło wam śmietany, zastąpcie ją jogurtem greckim lub naturalnym – świetnie sprawdzą się w zupach i sałatkach. Słodką śmietankę możecie z kolei zamienić na szklankę mleka z dodatkiem łyżeczki masła. Do sosów również użyjcie mleka, ale z odrobiną octu i mąki. Dzięki tym trikom zaoszczędzicie czas i pieniądze.

Masło

Choć wydawać by się mogło, że bez masła żadne ciasto nie ma prawa bytu, w rzeczywistości istnieje wiele jego zamienników. Do wypieków możecie użyć, na przykład oleju roślinnego, oleju kokosowego lub białego sera. Zapewniamy, że nie poczujecie różnicy!

Jajko

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że w świecie kulinarnym nie brakuje również zamienników jajek. Zamiast nich możecie użyć, na przykład 2 łyżek mąki kukurydzianej lub 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Idealnie sprawdzi się również połączenie ¼ szklanki puree ziemniaczanego z ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Równie skuteczną mieszanką zastępującą jajko, okazuje się także połączenie 2 łyżek wody z 1 łyżką oleju i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.

Keczup

Jeśli wasze dzieci uwielbiają keczup, a w waszej lodówce właśnie go zabrakło, spróbujcie szybko przyrządzić jego odpowiednik. Wystarczy, że do koncentratu pomidorowego dodacie odrobinę wody, octu winnego, soli, cukru, bazylii oraz oregano i gotowe! Wasze pociechy będą oblizywać po nim palce.

Komentarze
kostka rosołowa przepis
Gotujmy.pl/oziri
Newsy Domowy zamiennik kostki rosołowej jest banalnie prosty do zrobienia. A do tego dużo zdrowszy i smaczniejszy
Nie wyobrażasz sobie gotowania bez kostki rosołowej? Gdy dowiesz się, ile jest w niej chemii i konserwantów, to szybko zmienisz sposób gotowania. Lub... zrobisz domową kostkę rosołową!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Bądźmy szczerzy – jeśli używamy kostki rosołowej, to nie możemy tego nazywać wykwintnym gotowaniem. Kostka to tak naprawdę sprasowane przyprawy, olej i glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku. Kto stara się gotować bez dodatku konserwantów i niezdrowych dodatków ten kostki rosołowej nawet nie dotyka. Jednak zdecydowanie skraca ona czas gotowania wielu potraw – co więc należy zrobić? Na przykład przygotować własne, domowej roboty kostki rosołowe! Domowe zawsze najlepsze Lubimy się chwalić, że wszystko przygotowujemy same i nasze jedzenie jest zdrowe. Ale czy rzeczywiście takie jest, jeśli używamy kostki rosołowej? Tej przyprawie daleko jest do naturalności, a wiele osób nawet nie wie jak zrobić bez niej rosół! Ktoś jeszcze pamięta jak dawniej robiono zupy na kościach? Były znacznie zdrowsze i smaczniejsze, ale niestety ich przygotowywanie zabierało znacznie więcej czasu, stąd popularność kostki rosołowej. Przepis na kostkę rosołową Jeżeli nie możecie żyć bez tej przyprawy, to zróbcie jej domową wersję! Jest znacznie zdrowsza i nie zawiera konserwantów. Przygotujcie: 2 korzenie pietruszki 3 marchwie Pół selera 2 łodygi selera naciowego 2 cebule Zieloną część z 1 pora 8 ząbków czosnku 3 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki lubczyku 70g soli 3 łyżki mielonej słodkiej papryki Łyżka pieprzu Łyżeczka bazylii suszonej Łyżka pietruszki suszonej Foremki do babeczek Przygotowanie Warzywa (oprócz pora i cebuli) obrać, posiekać drobno i zblendować. Cebulę i por posiekać i zeszklić na patelni. Następnie dodać zblendowane warzywa, wlać ¼ szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać. Całość przełożyć do...

Przeczytaj