olej się pali co robić
AdobeStock
Newsy

Co zrobić, gdy tłuszcz na patelni zacznie płonąć? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej rzeczy, bo tylko pogorszycie sprawę

Z ogniem nie ma żartów! Płonący tłuszcz łatwo może przerodzić się w pożar, dlatego koniecznie dowiedzcie się, co zrobić w sytuacji, gdy olej zacznie się palić.

Gotowanie jest miłe i przyjemne. Wiele osób relaksuje i odpręża, pozwala wyrazić siebie i daje radość z eksperymentów w kuchni. Nie należy jednak zapominać o zachowywaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa! Coraz popularniejsze są kuchnie indukcyjne, jednak większość osób wciąż używa kuchenek gazowych. A to oznacza gotowanie z użyciem prawdziwego płomienia.

Pamiętajcie, że z ogniem nie ma żartów! Powodem wielu pożarów w mieszkaniach nie są przecież podpalenia, tylko chwila nieuwagi – najczęściej w kuchni. Wystarczy, że zostawi się na gazie garnek czy patelnię i zapomni o przygotowywanym obiedzie. A o to bardzo łatwo! W końcu zawsze ktoś zadzwoni albo zagada was sąsiad w drzwiach. Koniecznie dowiedzcie się co robić, by uniknąć katastrofy. Może wam to uratować kiedyś życie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niebezpieczny olej

Jedną z częstych przyczyn pożarów jest palący się olej. Zastanówcie się, jak często używacie oleju w kuchni. Na pewno bardzo często! Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć co zrobić, gdy tłuszcz zacznie się palić. Wiecie, że zapłon oleju jest bardzo łatwo spowodować i dzieje się to w ułamkach sekund? Idealna temperatura tłuszczu do smażenia wynosi od 165 do 180 stopni. Jeżeli wzrośnie powyżej, to olej zacznie się kopcić i wydzielać bardzo nieprzyjemny zapach. To dla was sygnał ostrzegawczy! Gdy zobaczycie dym, natychmiast zdejmijcie patelnię z palnika. Jeśli tego nie zrobicie, to po chwili w naczyniu buchnie płomień, który nie jest wcale taki łatwy do ugaszenia.

Zobacz także
Tomasz Sekielski dieta

Tomasz Sekielski jest lżejszy o 90 kg. Zdradził co jadł na śniadanie i obiad. Dania są tanie i łatwe do zrobienia

Jak zgasić palący się tłuszcz?

Jeżeli olej na patelni się zapalił, przede wszystkim postarajcie się zachować spokój. Wiemy, że w sytuacji gdy na kuchence płonie ogień trudno jest nie panikować, ale właśnie panika prowadzi w takich sytuacjach do pożarów. Gdy zdarzy się, że tłuszcz zacznie się palić, postępujcie według tych kroków:

  • Natychmiast wyłączcie gaz pod naczyniem z palącym się tłuszczem – trzeba odciąć dopływ ciepła.
  • Zanurzcie w wodzie gruby ręcznik i bardzo dokładnie go odciśnijcie tak, by nie kapała z niego woda.
  • Pewnym, spokojnym ruchem od siebie do ściany przykryjcie patelnię z płonącym olejem.
  • Zaczekajcie, aż naczynie wystygnie i dopiero wtedy ściągnijcie je z kuchenki. Jeśli zrobicie to wcześniej, to olej może znów zacząć się palić.
Zobacz także
co jeść by schudnąć

Zjedzcie to przed snem a wasz tłuszcz będzie topił się, jak szalony. To naprawdę działa. Potwierdzone naukowo

Popularny sposób z pokrywką może nie zadziałać – nie jest ona na tyle szczelna, by całkowicie odciąć dostęp tlenu.

Uwaga – nigdy nie gaście oleju wodą! W momencie, gdy tłuszcz się pali, polanie go wodą może spowodować wybuch!

twarda ryba po usmażeniu
AdobeStock
Newsy
Popełnisz ten jeden błąd i zepsujesz wszystkim Wigilię, bo karp będzie... twardy jak zelówka
Przygotowujesz w tym roku karpia na Wigilię? Jeżeli to twój pierwszy raz, wystrzegaj się jednego błędu - w przeciwnym razie karp wyjdzie niesmaczny!

Osoby doświadczone w gotowaniu mają swoje sposoby na to, by ryba na święta była aksamitna i rozpływająca się w ustach. Jednak początkujący kucharze, którzy nie posiadają takiej wiedzy są przerażeni, gdy pierwszy raz sami przygotowują karpia na wigilijną wieczerzę. Nic dziwnego, ponieważ łatwo można go zepsuć! A przecież nikt nie chce zaliczyć takiej wpadki przed całą rodziną. Dziś mamy dla was zestaw porad dotyczących tego, jak przygotować rybę na święta, by była smaczna i soczysta! Najczęstsze błędy w przygotowywaniu karpia Jeżeli rzadko gotujecie, a do tego ryby nie są dla was szczególnym przysmakiem i nie wiecie, jak je przyrządzać, to bez uzbrojenia się w wiedzę na ten temat, wigilijny karp może okazać się katastrofą. Uważajcie na te najczęstsze błędy: Przykrywanie patelni – smażenie ryby pod pokrywką sprawi, że konsystencja mięsa będzie gumowata i niezbyt zachęcająca. Przesuwanie ryb podczas smażenia – część osób odczuwa niepohamowaną potrzebę ciągłego poprawiania pozycji smażących się ryb. Takie działanie sprawia, że mięso się nie zarumieni, za to zacznie się rozpadać i zamiast smacznych filetów ściągniemy z patelni rybę w kawałkach. Smażenie mokrej ryby – jeżeli wrzucimy wilgotną rybę na rozgrzany tłuszcz, to w efekcie będziemy mieć olej w całej kuchni i na swoim ubraniu. Przed położeniem mięsa na patelni należy je wcześniej osuszyć – na przykład papierowym ręcznikiem. Uważaj na ten błąd! Najbardziej musicie uważać na to, by przygotowywany karp nie wyszedł suchy i twardy jak podeszwa, bo wtedy nawet największy miłośnik tej ryby nie będzie chciał jej zjeść. Dlaczego karp się nie udaje? Winne temu jest… zbyt wczesne solenie mięsa! Nie można solić ryby długo przed smażeniem, ponieważ sól wyciągnie z niej całą wodę. W...

Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy
Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....

ciapkapusta przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Smakowity obiad z 3 składników. Zaskocz wszystkich aromatyczną ciapkapustą!
Słyszałyście o ciapkapuście? To tradycyjne śląskie danie, które każdy koniecznie musi poznać! Jest smaczne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.

Ciapkapusta? Co to takiego? Nie przywidziało ci się! Tak właśnie brzmi nazwa tradycyjnego, śląskiego dania zawierającego jedynie trzy składniki. Mamy dla was przepis, z którego zrobicie własną ciapkapustę w domu! Skarby Śląska Spośród wszystkich kuchni regionalnych, śląska jest chyba najlepiej rozpoznawalna i rozpowszechniona w naszym kraju. Każdy Polak choć raz w życiu jadł kluski śląskie z modrą kapustą! Kuchnia śląska jest naprawdę fascynująca. Region śląski jest bardzo rozległy, dlatego w całym tym obszarze sposoby przygotowywania dań różnią się od siebie. Powstawały przez wpływ kuchni polskiej, austriackiej, czeskiej i niemieckiej – w przeszłości ludzie tych narodowości stale mieszali się między sobą, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się potrawami wyraźnie inspirowanymi kuchnią tych wszystkich krajów. Dzięki niemiecko-polsko-czeskiej historii Śląska wiele dań do dziś ma charakterystycznych nazw, typowych dla śląskiej gwary. Przepis na ciapkapustę Jednym ze śląskich dań o ciekawej nazwie jest ciapkapusta, zwana też ciaperkrautem czy panczkrałtem. Przygotowuje się ją z jedynie kilku składników: Boczku Kiełbasy Cebuli Ziemniaków Kapusty kiszonej Stanowi częsty dodatek do mięs lub podaje się ją samodzielnie – na przykład w formie przystawki. Aby przygotować ciapkapustę, potrzebujesz: Kilogram ziemniaków 30 dag boczku wędzonego Pół kg kiszonej kapusty 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 1 marchew Liść laurowy Łyżkę majeranku Sól Pieprz Przygotowanie Do garnka włóż kapustę, dodaj marchewkę (jeżeli nie było jej w kapuście), liść laurowy i zalej wodą. Gotuj do momentu, aż kapusta lekko zmięknie. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na dużej patelni, a gdy puści tłuszcz...

gotowanie porady
AdobeStock
Newsy
Nie czytasz do końca przepisów? Skutki mogą być katastrofalne
Początkujący kucharze często niedokładnie czytają przepisy, co zwykle bardzo źle się kończy. Sprawdź, czy też popełniasz ten i wiele innych błędów!

Przyznaj się, ile razy zdarzyło ci się przeczytać ostatni punkt przepisu już w trakcie gotowania? Wszyscy wiemy jak to się kończy! Dowiedz się co zrobić, by uniknąć tego i innych popularnych błędów popełnianych w kuchni! #1: Nie czytasz całego przepisu Zamarzyła ci się pieczeń, więc zabierasz się do roboty: masz potrzebne składniki i sprzęt, więc do dzieła! Dopiero w trakcie gotowania mina ci rzednie, gdy między siekaniem cebuli a obieraniem marchewki czytasz, że mięso musi się marynować przez dobę w lodówce lub, że wymaga pieczenia przez cztery godziny, a ty liczyłaś na szybki obiad po pracy. Tak się kończy nieuwaga! A już w szkole nas uczono, że trzeba czytać instrukcje do końca. #2: Przegotowujesz jedzenie Może wynikać z nieuwagi lub strachu przed niedogotowanym mięsem. Niezależnie od intencji, rozgotowane jedzenie jest po prostu niedobre. Makaron będzie się kleił, ryż osiągnie konsystencję kluchy, a warzywa się rozpadną i staną się niezbyt apetycznie wyglądającą papką. Dlatego zawsze dokładnie czytaj instrukcję gotowania żywności, którą przygotowujesz i koniecznie pilnuj czasu! Jeśli jesteś zabiegana, może warto zainwestować w minutnik? #3: Smażysz na zimnym oleju Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego twoje kotlety zawsze wychodzą bardzo tłuste? Powód jest bardzo prosty – smażysz na zimnym oleju! Zanim mięso zacznie się smażyć, to nasiąknie tłuszczem i będzie ciężkie i tłuste. Nasza rada? Zawsze wrzucaj mięso na rozgrzany tłuszcz. Nie letni, nie ciepły, tylko gorący! Kotlety mają skwierczeć, gdy tylko trafią na patelnię. To zjawisko nazywa się „zamykaniem mięsa”. Dzięki temu będą wysmażone, ale nie nadmiernie tłuste. #4: Dodajesz zioła w trakcie gotowania Lubisz włoską kuchnię? Zastanawiałaś się pewnie jak oni to robią, że ich dania są tak aromatyczne. Przecież...