Gotowanie jest miłe i przyjemne. Wiele osób relaksuje i odpręża, pozwala wyrazić siebie i daje radość z eksperymentów w kuchni. Nie należy jednak zapominać o zachowywaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa! Coraz popularniejsze są kuchnie indukcyjne, jednak większość osób wciąż używa kuchenek gazowych. A to oznacza gotowanie z użyciem prawdziwego płomienia.
Pamiętajcie, że z ogniem nie ma żartów! Powodem wielu pożarów w mieszkaniach nie są przecież podpalenia, tylko chwila nieuwagi – najczęściej w kuchni. Wystarczy, że zostawi się na gazie garnek czy patelnię i zapomni o przygotowywanym obiedzie. A o to bardzo łatwo! W końcu zawsze ktoś zadzwoni albo zagada was sąsiad w drzwiach. Koniecznie dowiedzcie się co robić, by uniknąć katastrofy. Może wam to uratować kiedyś życie!
Niebezpieczny olej
Jedną z częstych przyczyn pożarów jest palący się olej. Zastanówcie się, jak często używacie oleju w kuchni. Na pewno bardzo często! Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć co zrobić, gdy tłuszcz zacznie się palić. Wiecie, że zapłon oleju jest bardzo łatwo spowodować i dzieje się to w ułamkach sekund? Idealna temperatura tłuszczu do smażenia wynosi od 165 do 180 stopni. Jeżeli wzrośnie powyżej, to olej zacznie się kopcić i wydzielać bardzo nieprzyjemny zapach. To dla was sygnał ostrzegawczy! Gdy zobaczycie dym, natychmiast zdejmijcie patelnię z palnika. Jeśli tego nie zrobicie, to po chwili w naczyniu buchnie płomień, który nie jest wcale taki łatwy do ugaszenia.
Jak zgasić palący się tłuszcz?
Jeżeli olej na patelni się zapalił, przede wszystkim postarajcie się zachować spokój. Wiemy, że w sytuacji gdy na kuchence płonie ogień trudno jest nie panikować, ale właśnie panika prowadzi w takich sytuacjach do pożarów. Gdy zdarzy się, że tłuszcz zacznie się palić, postępujcie według tych kroków:
Zobacz także:
- Natychmiast wyłączcie gaz pod naczyniem z palącym się tłuszczem – trzeba odciąć dopływ ciepła.
- Zanurzcie w wodzie gruby ręcznik i bardzo dokładnie go odciśnijcie tak, by nie kapała z niego woda.
- Pewnym, spokojnym ruchem od siebie do ściany przykryjcie patelnię z płonącym olejem.
- Zaczekajcie, aż naczynie wystygnie i dopiero wtedy ściągnijcie je z kuchenki. Jeśli zrobicie to wcześniej, to olej może znów zacząć się palić.
Popularny sposób z pokrywką może nie zadziałać – nie jest ona na tyle szczelna, by całkowicie odciąć dostęp tlenu.
Uwaga – nigdy nie gaście oleju wodą! W momencie, gdy tłuszcz się pali, polanie go wodą może spowodować wybuch!