olej się pali co robić
AdobeStock
Newsy

Co zrobić, gdy tłuszcz na patelni zacznie płonąć? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej rzeczy, bo tylko pogorszycie sprawę

Z ogniem nie ma żartów! Płonący tłuszcz łatwo może przerodzić się w pożar, dlatego koniecznie dowiedzcie się, co zrobić w sytuacji, gdy olej zacznie się palić.

Gotowanie jest miłe i przyjemne. Wiele osób relaksuje i odpręża, pozwala wyrazić siebie i daje radość z eksperymentów w kuchni. Nie należy jednak zapominać o zachowywaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa! Coraz popularniejsze są kuchnie indukcyjne, jednak większość osób wciąż używa kuchenek gazowych. A to oznacza gotowanie z użyciem prawdziwego płomienia.

Pamiętajcie, że z ogniem nie ma żartów! Powodem wielu pożarów w mieszkaniach nie są przecież podpalenia, tylko chwila nieuwagi – najczęściej w kuchni. Wystarczy, że zostawi się na gazie garnek czy patelnię i zapomni o przygotowywanym obiedzie. A o to bardzo łatwo! W końcu zawsze ktoś zadzwoni albo zagada was sąsiad w drzwiach. Koniecznie dowiedzcie się co robić, by uniknąć katastrofy. Może wam to uratować kiedyś życie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niebezpieczny olej

Jedną z częstych przyczyn pożarów jest palący się olej. Zastanówcie się, jak często używacie oleju w kuchni. Na pewno bardzo często! Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć co zrobić, gdy tłuszcz zacznie się palić. Wiecie, że zapłon oleju jest bardzo łatwo spowodować i dzieje się to w ułamkach sekund? Idealna temperatura tłuszczu do smażenia wynosi od 165 do 180 stopni. Jeżeli wzrośnie powyżej, to olej zacznie się kopcić i wydzielać bardzo nieprzyjemny zapach. To dla was sygnał ostrzegawczy! Gdy zobaczycie dym, natychmiast zdejmijcie patelnię z palnika. Jeśli tego nie zrobicie, to po chwili w naczyniu buchnie płomień, który nie jest wcale taki łatwy do ugaszenia.

Zobacz także
Tomasz Sekielski dieta

Tomasz Sekielski jest lżejszy o 90 kg. Zdradził co jadł na śniadanie i obiad. Dania są tanie i łatwe do zrobienia

Jak zgasić palący się tłuszcz?

Jeżeli olej na patelni się zapalił, przede wszystkim postarajcie się zachować spokój. Wiemy, że w sytuacji gdy na kuchence płonie ogień trudno jest nie panikować, ale właśnie panika prowadzi w takich sytuacjach do pożarów. Gdy zdarzy się, że tłuszcz zacznie się palić, postępujcie według tych kroków:

  • Natychmiast wyłączcie gaz pod naczyniem z palącym się tłuszczem – trzeba odciąć dopływ ciepła.
  • Zanurzcie w wodzie gruby ręcznik i bardzo dokładnie go odciśnijcie tak, by nie kapała z niego woda.
  • Pewnym, spokojnym ruchem od siebie do ściany przykryjcie patelnię z płonącym olejem.
  • Zaczekajcie, aż naczynie wystygnie i dopiero wtedy ściągnijcie je z kuchenki. Jeśli zrobicie to wcześniej, to olej może znów zacząć się palić.
Zobacz także
co jeść by schudnąć

Zjedzcie to przed snem, a wasz tłuszcz będzie topił się jak szalony. Działanie potwierdzone naukowo

Popularny sposób z pokrywką może nie zadziałać – nie jest ona na tyle szczelna, by całkowicie odciąć dostęp tlenu.

Uwaga – nigdy nie gaście oleju wodą! W momencie, gdy tłuszcz się pali, polanie go wodą może spowodować wybuch!

Zróbcie 1 rzecz w trakcie smażenia, by tłuszcz przestał pryskać. Koniec z poparzeniami
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 rzecz w trakcie smażenia, by tłuszcz przestał pryskać. Koniec z poparzeniami i zabrudzeniami
Jeśli po każdym smażeniu kotletów, placków czy ryby biegniecie zapierać pobrudzone tłuszczem ubrania i czyścić kuchenkę, mamy dla was genialny trik. Pomoże od razu uporać się z pryskającym olejem.

Wypadki w kuchni się zdarzają - im więcej smażycie, tym bardziej wzrasta ich prawdopodobieństwo. W końcu nietrudno o oparzenia, gdy skwierczy tłuszcz na patelni. Jeśli macie dość uciekania przed strzelającym olejem, czyszczenia palników i prania ubrań brudnych od tłuszczu, mamy dla was świetny patent, który pozwoli uporać się z tym problemem.  Jak sprawić, by olej nie pryskał na patelni? Zacznijmy od przyczyn tego kłopotu. Dlaczego w ogóle rozgrzany tłuszcz na patelni pryska na wszystkie strony? Dzieje się tak, gdy ma on kontakt z wodą. Przy wysokiej temperaturze woda zaczyna parować - nawet wtedy, gdy jest ona „uwięziona” w tłuszczu. Próbując się wydostać, woda rozsadza tłuszcz, co sprawia, że ten zaczyna „strzelać” na patelni. Czy da się tego w jakiś sposób uniknąć? Okazuje się, że tak - wystarczy wykorzystać w tym celu zwykłą sól. Należy posypać nią suchą patelnię, a następnie wlać olej i podgrzać. Sól będzie wchłaniać wodę, dzięki czemu tłuszcz nie będzie pryskał. W razie potrzeby możecie dosypywać sól podczas smażenia.  Jak smażyć na patelni - wskazówki  Oparzenia od gorącego tłuszczu to nic przyjemnego. By zminimalizować ryzyko wypadku w kuchni i mieć pewność, że przygotowywane dania wyjdą smaczne, stosujcie się do tych wskazówek: Wlewajcie olej tylko na suchą patelnię - przed smażeniem przetrzyjcie ją dokładnie ręcznikiem papierowym, który wchłonie ewentualną wilgoć, która mogłaby być przyczyną nadmiernego pryskania. Wybierzcie odpowiedni rodzaj tłuszczu do dania - jedne potrawy smakują genialnie smażone na oleju, a inne na smalcu lub maśle. W przypadku tego ostatniego produktu pamiętajcie, że nie można smażyć na nim zbyt długo, ponieważ szybko zaczyna się palić. Smażcie tylko na gorącym oleju - dzięki temu mięso czy warzywa...

Jak sprawdzić czy olej na patelni jest już rozgrzany? Przyda wam się… drewniana łyżka
AdobeStock
Newsy
Jak sprawdzić czy olej na patelni jest już rozgrzany? Przyda wam się… drewniana łyżka
Chcecie sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę do smażenia? Wykorzystajcie ten popularny kuchenny gadżet.

Odpowiednio rozgrzany olej to podstawa udanego smażenia. Jak sprawdzić czy olej na naszej patelni jest już dobrze rozgrzany? Wykorzystajcie w tym celu drewnianą łyżkę. Jak sprawdzić czy olej na patelni jest rozgrzany? Podczas smażenia potraw, niezwykle ważne jest odpowiednie rozgrzanie oleju. Zbyt niska temperatura może zrujnować nasze danie i sprawić, że nasiąknie ono tłuszczem, z kolei zbyt wysoka może sprawić, że potrawa za szybko dojdzie a nawet się spali i będzie w środku sucha jak wiór. Jak sprawdzić czy olej na patelni jest już dobrze rozgrzany? Oto garść przydatnych porad. Nie macie termometru kuchennego? Wykorzystajcie drewnianą łyżkę. Wystarczy, że przyłożycie ją do patelni. Jeżeli pojawią się wokół niej bąbelki, będzie to oznaczało, że tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę i możecie zacząć smażyć. Innym ze sposobów jest wrzucenie ziaren popcornu do oleju. Jeśli popcorn pęknie, oznacza to, że olej ma odpowiednią temperaturę do smażenia. Możecie też wrzucić na patelnię niewielki kawałek jedzenia (np. kawałek czosnku lub cebuli) - jeśli zacznie on skwierczeć oznacza to, że możecie już zacząć smażyć.  Inne oznaki, które wskazują, że olej jest gorący: Kiedy płynie gładko „jak woda” i szybko pokrywa dno patelni. Jego powierzchnia błyszczy i mieni się. Wskazówka Jeśli nie smażycie swojego dania w głębokim tłuszczu, natychmiast zdejmijcie patelnię z ognia, jeśli zobaczycie smugi dymu wydobywające się z krawędzi patelni. Oznacza to, że olej jest zbyt gorący i znajduje się dokładnie w punkcie dymienia. Przed wrzuceniem jedzenia na patelnię upewnijcie się, że wszystkie składniki są suche. Jeśli będą one wilgotne, woda natychmiast schłodzi patelnię i olej. Poza tym, dojdzie do rozpryskiwania się oleju, co może...

czy można smażyć na oliwie z oliwek
AdobeStock
Newsy
Smażenie na tej oliwie wytwarza rakotwórcze związki. Popełniacie ten tragiczny błąd?
Używacie tego oleju do smażenia? Jego stosowanie może mieć fatalne skutki dla waszego zdrowia.

Czy potraficie wyobrazić sobie gotowanie bez smażenia? My też nie! W końcu najsmaczniejsze potrawy to te smażone w tłuszczu. Kotlety schabowe, placki ziemniaczane czy jajko sadzone – pyszności! A czy zwracacie uwagę na to, jakiego tłuszczu używacie do smażenia? To bardzo ważne, ponieważ konsekwencje smażenia na nieodpowiednim oleju są bardzo poważne! Olej olejowi nierówny W Polsce najczęściej stosowanym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy. Dość tani, zdrowy, a przede wszystkim o neutralnym smaku i zapachu, który nie wpływa dzięki temu na smak potraw. Dziś na rynku obecnych jest dużo więcej olejów, z których Polacy chętnie korzystają. Z tych najpopularniejszych możemy wymienić: olej słonecznikowy olej z pestek winogron olej lniany olej kokosowy oliwę z oliwek Każdy z nich wyróżnia się innymi właściwościami. Olej z pestek winogron jest wyjątkowo neutralny, ponieważ praktycznie nie ma smaku i zapachu i jest bezbarwny. Olej lniany polecany jest w praktyce przeciwnowotworowej, ponieważ badania dowiodły, że znajduje się w nim najwięcej tłuszczów nienasyconych, które przeciwdziałają rozwojowi raka. Z kolei oliwa ze względu na charakterystyczny zapach, używana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do sałatek. Jednak czy wszyscy w ten sposób jej używają? Czy wy też popełniacie ten błąd? Oliwa coraz częściej gości w polskich domach, ponieważ reklamuje się ją jako zdrowszą alternatywę dla oleju rzepakowego. Jednak to nie do końca prawda. Rzeczywiście, oliwa zawiera więcej tłuszczów nasyconych, ale z tego powodu używana do przyrządzania tradycyjnych polskich dań staje się o wiele bardziej niebezpieczna dla naszego zdrowia niż olej rzepakowy. Dlaczego? Oliwa z oliwek zawiera dużo nienasyconych...

olej do frytek
Justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Ile razy można smażyć frytki na tym samym oleju? Niemal wszyscy robią to źle
Czy po smażeniu frytek wyrzucacie od razu olej, czy używacie go jeszcze kilka razy? Dowiedzcie się, czy to zdrowe!

Frytki, panierowane skrzydełka kurczaka i pączki. Co te wszystkie potrawy mają ze sobą wspólnego? Oczywiście sposób przygotowania! Ich wspólnym mianownikiem jest smażenie w głębokim oleju. Tłuszcz niestety nie jest bardzo tani, dlatego jeśli często przyrządzacie coś, co wymaga takiego sposobu smażenia, pewnie zastanawiacie się, ile razy można użyć tego samego oleju. Zewsząd dochodzą sprzeczne opinie na temat wielokrotnego użycia tłuszczu. Jedni grzmią, że taki „recykling” zabija i można użyć jednego oleju do smażenia tylko raz, a inni przekonują, że takie postępowanie jest bezpieczne, ale pod kilkoma warunkami. Kto ma rację? Czy smażenie jest bezpieczne? Smażenie we fryturze lub garnku wypełnionym olejem jest dość popularną formą przyrządzania jedzenia. Wszystko dlatego, że żywność przygotowana w ten sposób jest bardzo smaczna – w końcu to tłuszcz niesie smak! A do tego smażenie w głębokim tłuszczu sprawia, że jedzenie jest niezwykle chrupiące. Można się jednak zastanawiać, czy na pewno jedzenie tak przyrządzonych potraw jest zdrowe. Okazało się, że nie są one aż tak szkodliwe dla zdrowia, jak wcześniej przypuszczano, ale tylko pod warunkiem, że stosuje się do poniższych zasad! #1 Odpowiednia temperatura Bardzo ważne jest, by zwracać uwagę na temperaturę w trakcie smażenia. Powinna ona wynosić około 170-185 stopni Celsjusza w przypadku frytek, 185-190 dla pączków i nieco mniej, bo 165-175, jeśli przyrządzacie kurczaka. Trzeba też koniecznie zwracać uwagę na temperaturę w trakcie smażenia! Jeśli będzie zbyt wysoka, tłuszcz zacznie się dymić. Nie dość, że wydziela wówczas trudny do usunięcia zapach, to jeszcze staje się wówczas bardzo kancerogenny. #2 Dobry tłuszcz Podstawą bezpiecznego smażenia w głębokim tłuszczu jest jego jakość. Koniecznie używajcie oleju...