olej się pali co robić
AdobeStock
Newsy

Co zrobić, gdy tłuszcz na patelni zacznie płonąć? Pod żadnym pozorem nie róbcie tej rzeczy, bo tylko pogorszycie sprawę

Z ogniem nie ma żartów! Płonący tłuszcz łatwo może przerodzić się w pożar, dlatego koniecznie dowiedzcie się, co zrobić w sytuacji, gdy olej zacznie się palić.

Gotowanie jest miłe i przyjemne. Wiele osób relaksuje i odpręża, pozwala wyrazić siebie i daje radość z eksperymentów w kuchni. Nie należy jednak zapominać o zachowywaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa! Coraz popularniejsze są kuchnie indukcyjne, jednak większość osób wciąż używa kuchenek gazowych. A to oznacza gotowanie z użyciem prawdziwego płomienia.

Pamiętajcie, że z ogniem nie ma żartów! Powodem wielu pożarów w mieszkaniach nie są przecież podpalenia, tylko chwila nieuwagi – najczęściej w kuchni. Wystarczy, że zostawi się na gazie garnek czy patelnię i zapomni o przygotowywanym obiedzie. A o to bardzo łatwo! W końcu zawsze ktoś zadzwoni albo zagada was sąsiad w drzwiach. Koniecznie dowiedzcie się co robić, by uniknąć katastrofy. Może wam to uratować kiedyś życie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niebezpieczny olej

Jedną z częstych przyczyn pożarów jest palący się olej. Zastanówcie się, jak często używacie oleju w kuchni. Na pewno bardzo często! Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć co zrobić, gdy tłuszcz zacznie się palić. Wiecie, że zapłon oleju jest bardzo łatwo spowodować i dzieje się to w ułamkach sekund? Idealna temperatura tłuszczu do smażenia wynosi od 165 do 180 stopni. Jeżeli wzrośnie powyżej, to olej zacznie się kopcić i wydzielać bardzo nieprzyjemny zapach. To dla was sygnał ostrzegawczy! Gdy zobaczycie dym, natychmiast zdejmijcie patelnię z palnika. Jeśli tego nie zrobicie, to po chwili w naczyniu buchnie płomień, który nie jest wcale taki łatwy do ugaszenia.

Zobacz także
Tomasz Sekielski dieta

Tomasz Sekielski jest lżejszy o 90 kg. Zdradził co jadł na śniadanie i obiad. Dania są tanie i łatwe do zrobienia

Jak zgasić palący się tłuszcz?

Jeżeli olej na patelni się zapalił, przede wszystkim postarajcie się zachować spokój. Wiemy, że w sytuacji gdy na kuchence płonie ogień trudno jest nie panikować, ale właśnie panika prowadzi w takich sytuacjach do pożarów. Gdy zdarzy się, że tłuszcz zacznie się palić, postępujcie według tych kroków:

  • Natychmiast wyłączcie gaz pod naczyniem z palącym się tłuszczem – trzeba odciąć dopływ ciepła.
  • Zanurzcie w wodzie gruby ręcznik i bardzo dokładnie go odciśnijcie tak, by nie kapała z niego woda.
  • Pewnym, spokojnym ruchem od siebie do ściany przykryjcie patelnię z płonącym olejem.
  • Zaczekajcie, aż naczynie wystygnie i dopiero wtedy ściągnijcie je z kuchenki. Jeśli zrobicie to wcześniej, to olej może znów zacząć się palić.
Zobacz także
co jeść by schudnąć

Zjedzcie to przed snem, a wasz tłuszcz będzie topił się jak szalony. Działanie potwierdzone naukowo

Popularny sposób z pokrywką może nie zadziałać – nie jest ona na tyle szczelna, by całkowicie odciąć dostęp tlenu.

Uwaga – nigdy nie gaście oleju wodą! W momencie, gdy tłuszcz się pali, polanie go wodą może spowodować wybuch!

czy można smażyć na oliwie z oliwek
AdobeStock
Newsy
Smażenie na tej oliwie wytwarza rakotwórcze związki. Popełniacie ten tragiczny błąd?
Używacie tego oleju do smażenia? Jego stosowanie może mieć fatalne skutki dla waszego zdrowia.

Czy potraficie wyobrazić sobie gotowanie bez smażenia? My też nie! W końcu najsmaczniejsze potrawy to te smażone w tłuszczu. Kotlety schabowe, placki ziemniaczane czy jajko sadzone – pyszności! A czy zwracacie uwagę na to, jakiego tłuszczu używacie do smażenia? To bardzo ważne, ponieważ konsekwencje smażenia na nieodpowiednim oleju są bardzo poważne! Olej olejowi nierówny W Polsce najczęściej stosowanym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy. Dość tani, zdrowy, a przede wszystkim o neutralnym smaku i zapachu, który nie wpływa dzięki temu na smak potraw. Dziś na rynku obecnych jest dużo więcej olejów, z których Polacy chętnie korzystają. Z tych najpopularniejszych możemy wymienić: olej słonecznikowy olej z pestek winogron olej lniany olej kokosowy oliwę z oliwek Każdy z nich wyróżnia się innymi właściwościami. Olej z pestek winogron jest wyjątkowo neutralny, ponieważ praktycznie nie ma smaku i zapachu i jest bezbarwny. Olej lniany polecany jest w praktyce przeciwnowotworowej, ponieważ badania dowiodły, że znajduje się w nim najwięcej tłuszczów nienasyconych, które przeciwdziałają rozwojowi raka. Z kolei oliwa ze względu na charakterystyczny zapach, używana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do sałatek. Jednak czy wszyscy w ten sposób jej używają? Czy wy też popełniacie ten błąd? Oliwa coraz częściej gości w polskich domach, ponieważ reklamuje się ją jako zdrowszą alternatywę dla oleju rzepakowego. Jednak to nie do końca prawda. Rzeczywiście, oliwa zawiera więcej tłuszczów nasyconych, ale z tego powodu używana do przyrządzania tradycyjnych polskich dań staje się o wiele bardziej niebezpieczna dla naszego zdrowia niż olej rzepakowy. Dlaczego? Oliwa z oliwek zawiera dużo nienasyconych...

olej do frytek
Justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Ile razy można smażyć frytki na tym samym oleju? Niemal wszyscy robią to źle
Czy po smażeniu frytek wyrzucacie od razu olej, czy używacie go jeszcze kilka razy? Dowiedzcie się, czy to zdrowe!

Frytki, panierowane skrzydełka kurczaka i pączki. Co te wszystkie potrawy mają ze sobą wspólnego? Oczywiście sposób przygotowania! Ich wspólnym mianownikiem jest smażenie w głębokim oleju. Tłuszcz niestety nie jest bardzo tani, dlatego jeśli często przyrządzacie coś, co wymaga takiego sposobu smażenia, pewnie zastanawiacie się, ile razy można użyć tego samego oleju. Zewsząd dochodzą sprzeczne opinie na temat wielokrotnego użycia tłuszczu. Jedni grzmią, że taki „recykling” zabija i można użyć jednego oleju do smażenia tylko raz, a inni przekonują, że takie postępowanie jest bezpieczne, ale pod kilkoma warunkami. Kto ma rację? Czy smażenie jest bezpieczne? Smażenie we fryturze lub garnku wypełnionym olejem jest dość popularną formą przyrządzania jedzenia. Wszystko dlatego, że żywność przygotowana w ten sposób jest bardzo smaczna – w końcu to tłuszcz niesie smak! A do tego smażenie w głębokim tłuszczu sprawia, że jedzenie jest niezwykle chrupiące. Można się jednak zastanawiać, czy na pewno jedzenie tak przyrządzonych potraw jest zdrowe. Okazało się, że nie są one aż tak szkodliwe dla zdrowia, jak wcześniej przypuszczano, ale tylko pod warunkiem, że stosuje się do poniższych zasad! #1 Odpowiednia temperatura Bardzo ważne jest, by zwracać uwagę na temperaturę w trakcie smażenia. Powinna ona wynosić około 170-185 stopni Celsjusza w przypadku frytek, 185-190 dla pączków i nieco mniej, bo 165-175, jeśli przyrządzacie kurczaka. Trzeba też koniecznie zwracać uwagę na temperaturę w trakcie smażenia! Jeśli będzie zbyt wysoka, tłuszcz zacznie się dymić. Nie dość, że wydziela wówczas trudny do usunięcia zapach, to jeszcze staje się wówczas bardzo kancerogenny. #2 Dobry tłuszcz Podstawą bezpiecznego smażenia w głębokim tłuszczu jest jego jakość. Koniecznie używajcie oleju...

jak wyczyścić brudny okap
AdobeStock
Newsy
Słabo wam na widok tłustego okapu? Dwa proste kroki i będzie wyglądał jak nowy
Zasada "tłuszcz zwalcza tłuszcz" sprawdza się nawet w kuchni - dowiedzcie się, jak wyczyścić okap na błysk!

Choć gotowanie jest bardzo przyjemnie to niestety perspektywa sprzątania później kuchni może skutecznie zniechęcać do przygotowywania różnych potraw. A zwłaszcza tych, do których trzeba stosować dużo rozgrzanego oleju! Tłuszcz ma nieprzyjemną właściwość przyklejania się do różnych powierzchni w kuchni, a zwłaszcza do okapu. Wygląda brzydko, pachnie okropnie, a do tego jest bardzo nieprzyjemny w dotyku. Jednym słowem, psuje radość z gotowania! Ale nie ma co się zniechęcać! Zamiast tego lepiej dowiedzieć się co zrobić, by skutecznie wyczyścić brudny okap. A my mamy na to sposób! Jak wyczyścić brudny okap? Ta metoda może się wam wydać naprawdę zaskakująca. Okazuje się bowiem, że bardzo dobrze w czyszczeniu okapu sprawdza się sposób stosowany przez kobiety do… zmywania makijażu! Popularna ostatnio metoda olejkowa polega na przecieraniu zwilżonej wcześniej twarzy wacikiem nasączonym dowolnym olejem. Może to być nawet zwykły olej rzepakowy! Jak wiadomo tłuszcz doskonale rozpuszcza brud, a ta zasada przyda się także przy czyszczeniu okapu. W jaki sposób wyczyścić okap? To bardzo proste! Zastosujcie poniższe kroki: Zanurzcie gąbkę w oleju i nanieście nią olej na okap – pokryjcie olejem całą jego powierzchnię. Pozostawcie olej na kilka minut, a następnie wyszorujcie okap szorstką stroną gąbki. Cały brud ściągnijcie za pomocą ręczników papierowych. Gdy usuniecie większość oleju oraz zabrudzeń, za pomocą środka do mycia kuchni lub odtłuszczacza dokładnie umyjcie okap. I gotowe! Olej świetnie pomoże wam w wyczyszczeniu bardzo uporczywych zabrudzeń, takich jak zaschnięty tłuszcz i resztki jedzenia. Kto by pomyślał, że olejem można zwalczać olej!

Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate (przyciskanie łopatką mięsa do patelni)
AdobeStock
Newsy
Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate
Mięso mielone można łatwo zepsuć. Jeden błąd i będzie suche, niesmaczne lub wręcz wiórowate. Skorzystajcie z naszych porad, a zawsze będzie soczyste i smakowite.

Mięso mielone to podstawa wielu polskich dań. Przygotowujemy z niego pyszne kotlety , pulpety, burgery oraz zapiekanki. Dużą popularnością cieszy się również w Polsce włoskie spaghetti , czyli podsmażone na patelni mięso mielone oblane pomidorowym sosem i dodane do makaronu . Jak przygotować mięso mielone, by było dobre w smaku? Podpowiadamy. Jak wybrać dobre mięso mielone? Żeby zrobić pyszne danie z mięsa mielonego , na początku powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. To podstawa, od której zawsze powinniśmy wychodzić podczas przygotowywania mięsnych dań. Wybór mięsa mielonego w sklepach jest duży, ale trudno trafić na dobrej jakości mięso. Najlepszym mięsem na mielone będzie kawałek łopatki wieprzowej, który należy zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Dzięki temu wiecie, co znajduje się w mięsie i możecie być przekonani co do jego świeżości. Możecie też poprosić ekspedientkę w sklepie, aby zmieliła dla was kawałek mięsa. Wtedy macie pewność, że mięso jest świeże i nie przeleżało nie wiadomo jak długo na sklepowej półce. Jeżeli już zdecydujecie się na gotowy produkt, przed zakupem przeczytajcie dokładnie etykietę. Najlepsze mięso to takie, na którym jest napisane z jakiej części zostało wyprodukowane - najczęściej jest to szynka lub łopatka. Dobrym wyborem będzie produkt o składzie: 99% mięsa i 1% soli. Zapis ten świadczy o tym, że opakowanie pozbawione jest sztucznych dodatków i spulchniaczy, a mięso jest dobrej jakości. Gdy zrobicie z niego kotlety mielone, na pewno będą smaczne i soczyste. Jak prawidłowo usmażyć mięso mielone? Jeśli kupiliście już dobrej jakości mięso mielone, przeczytajcie, jak prawidłowo je usmażyć, by zachowało soczystość, miękkość i niepowtarzalny smak. Grunt, to dobrze rozgrzana patelnia. Wylejcie na patelnię odrobię...