Nie ma co ukrywać. Taki widok jak durszlak na patelni na gazie może u wielu osób wywołać uśmiech. Nie jest to żadna ozdoba, nie jest to jednak także i żaden żart. Chodzi o praktyczną ucieczkę od problemu brudzenia kuchni pryskającym tłuszczem.

Po co ustawiać durszlak na patelni?

Smażenie, ze względu na „burzliwy” przebieg tego kuchennego procesu bywa problematyczne. Wskutek nieuwagi łatwo można pochlapać tłuszczem pół kuchni. Tego typu problem to norma zwłaszcza podczas smażenia takich potraw jak kotlety smażone, które pryskają z patelni tłuszczem w każdym kierunku.

Jeśli macie już dosyć czyszczenia kuchenki po smażeniu kotletów, przykryjcie patelnię dużym, metalowym durszlakiem. Połóżcie go spodem do góry nogami na waszym naczyniu. W czym takie rozwiązanie będzie lepsze od zwykłej pokrywki? 

Liczne dziurki umożliwiają oddawanie ciepła i wilgoci w postaci pary wodnej,  ale skutecznie zatrzymają pryskający tłuszcz. Dzięki tej sztuczce na patelni nadal będzie odbywał się proces smażenia, nie zaś duszenia, co jest nieodzowne w przypadku takich potraw jak właśnie kotlety schabowe czy placki ziemniaczane.

Zobacz także:

Zbyt dokładne przykrycie patelni spowoduje rozpoczęcie wspomnianego procesu duszenia i znacząco wpłynie na właściwości gotowych potraw. To właśnie jest minusem wszelkiego rodzaju pokrywek, pod których powierzchnią zbiera się skroplona woda z pary wodnej, która niechybnie z powrotem trafia do smażonych, a właściwie duszonych już potraw. W takich warunkach nie ma co liczyć na chrupką panierkę!

Wybór jest zatem prosty, do smażenia wypróbujcie użyć nie tylko samej patelni, ale zróbcie do niej „pokrywkę” z durszlaka. Pamiętajcie tylko, aby do zdjęcia gorącego durszlaka użyć rękawic kuchennych!

Inne zastosowanie durszlaka w kuchni

To jednak nie wszystko. Durszlak poza odcedzaniem makaronu i przykrywaniem patelni podczas smażenia można wykorzystać w jeszcze jeden ciekawy sposób.

Chodzi oczywiście o gotowanie na parze i odświeżanie na parze np. czerstwego pieczywa. Takie użycie durszlaka jest dziecinnie proste. Wystarczy przygotować duży garnek, nalać do środka wody, doprowadzić ją do wrzenia i na rantach garnka umocować durszlak. Potem pozostaje włożyć produkty do środka i czekać, aż przygotują się w nienaganny i bardzo zdrowy sposób.