Piana z białek
Gotujmy.pl/mysza75
Newsy

Co zrobić, gdy białka jajek nie ubijają się? Ten kardynalny błąd popełnia większość osób

Bić pianę – tak określa się niekiedy robienie zamieszania bez potrzeby. Z ubijaniem piany z białek jest zupełnie inaczej – to bardzo ważna kuchenna czynność. Jak ubić pianę z białek w prawidłowy sposób?

Ubite białka są podstawą wielu ciast, deserów, bez nich nie ma mowy o upieczeniu chociażby bezy. Nie będziemy więc wnikać w to, skąd wzięło się znane powiedzenie o zbytecznym biciu piany. Warto od razu zaznaczyć, że w dzisiejszych czasach ubicie piany nie jest już tak mozolnym i żmudnym zadaniem, jak jeszcze kilkadziesiąt lat temu.

Nasze babcie w takich momentach musiały chwytać za trzepaczki lub różnego rodzaju wymyślne rózgi. Dzisiaj to już tylko wspomnienie. Do ubicia wystarczy nam ręczny mikser, jeszcze inni użyją blendera lub innych maszyn i robotów kuchennych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym należy ubijać pianę?

Mimo tego, ubijanie piany wciąż przysparza wielu gospodyniom domowym sporo problemów. Jakie błędy popełnia się najczęściej? Zacznijmy od samego początku, a więc od procesu oddzielenia białek od żółtek.

Większość z nas wybiera tradycyjną metodę przelewania żółtka ze skorupki do skorupki. Czasem zdarza się jednak to, że niewielka ilość żółtka trafi do miski z białkami na ubicie. I klops gotowy. W taki sposób ubicie piany będzie niemożliwe. Jeszcze innym błędem jest zły wybór miski. Okazuje się, że najgorszą opcją do ubijania piany, ale także i śmietany jest plastikowe naczynie.

W takim właśnie naczyniu pęcherzyki powietrza nie będą wspinały się po ściance i w ten sposób uniemożliwią utrzymanie się piany.

Zobacz także
Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą

Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą

Przepis na ciasto z białek i maku

Zrobiliście placek drożdżowy i zostały wam białka? Zróbcie z nich ciasto białkowiec. Rewelacja

Dlaczego białka nie mogą się ubić?

Wybierzcie więc miski szklane lub metalowe, a także innego rodzaju garnki. W takim oto naczyniu powinniśmy ubijać jajka, które znajdują się w temperaturze pokojowej. Świeże jaja nadadzą się do ubicia piany oczywiście najlepiej, ale pamiętajcie także, że lodowate jajka mogą być problemem w przygotowaniu puszystej białkowej masy.

Wielu z nas zapomina podczas bicia piany o jeszcze dwóch podstawowych kwestiach. Po pierwsze - dodanie soli zamiast pomóc, jedynie zdestabilizuje pianę. W tym celu lepiej dodać do białek jakiegoś kwasu – np. kwasku cytrynowego lub po prostu odrobinę soku z cytryny. Ale uwaga! Zróbcie to dopiero, gdy jajka zmienią podczas ubijania kolor na biały!

Na koniec jeszcze jedna sprawa. Ubijanie białek wcale nie musi trwać w nieskończoność. Białka powinny nie opadać po przechyleniu miski, ale zbyt długie miksowanie może spowodować przebicie białek. Wtedy znów wrócą one do swojego płynnego stanu i będą kompletnie do niczego.

Beza
Kniejson/gotujmy.pl
Przepisy
Jak przygotować idealną, puszystą bezę? Jeden kęs i będziesz w niebie!
Przed laty pierwsza dama Rzeczpospolitej – Jolanta Kwaśniewska – uczyła Polaków jak jeść bezę. Miejmy nadzieję, że ta nauka nie poszła w las, bo za chwilę zdradzimy wam idealny przepis właśnie na nieziemsko puszystą bezę!

Tak smaczną, kruchą z zewnątrz, a puszystą w środku bezą z pewnością nie pogardziłaby nawet wybredna pani prezydentowa. Co zrobić, by ten wykwintny wypiek na bazie kurzych białek i cukru wyszedł nam perfekcyjnie? Sprawdźcie poniżej. Na początek praktyczna uwaga dla wszystkich łasuchów, którzy jednocześnie lubią mieć pod kontrolą stan swojego konta – bezę warto przygotowywać w duecie z faworkami. Zapytanie – a to niby dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Kojarzone z tłustym czwartkiem frykasy wymagają dużej ilości kurzych żółtek. Z kolei do bezy potrzebujemy wyłącznie białek. Jak widzicie, w ten sposób możemy upiec dwie pieczenie na jednym ogniu! Ewentualnie polecamy wam poszukanie innej potrawy na bazie żółtek – pamiętajcie – w kuchni nic nie może się zmarnować. A teraz do dzieła. Czas na bezę. Oto przepis na bezowe spody do tortów bezowych. Składniki: Białka z 8-9 jaj średniego rozmiaru (jaja powinny mieć temperaturę pokojową) Ok. 300 g zwykłego cukru kryształu (ok. 1 i 1/5 szklanki) Sok z niecałej połowy świeżej cytryny Ok. 300 g cukru pudru Przygotowanie: Białka wrzucamy do wygodnego naczynia i ubijamy je na średnich obrotach przez ok. 3 min, do momentu uzyskania sztywnej piany. Kontynuujemy ubijanie, dodając do masy stopniowo cały cukier kryształ, a na sam koniec ubijania sok z cytryny. Ten etap powinien potrwać ok. 10 min. Następnie ręcznie dodajemy cukier puder, delikatnie mieszając masę łyżką. Pianę wykładamy na blachy, tworząc dwie formy o boku ok. 30 cm (ewentualnie masa może posłużyć do produkcji małych bezików). Pieczemy (suszymy) bezy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100 st. C. z włączoną opcją termoobiegu przez około 2,5 godziny. Po upieczeniu, nie wyciągamy bezy z piekarnika natychmiast, studzimy ją natomiast w wyłączonym...

białka jajek jak wykorzystać
AdobeStock
Triki kulinarne
Idealny sposób na wykorzystanie resztek białek! To genialne, co można z nich zrobić!
Nie masz co zrobić z nadmiarem białka? Oto kilka ciekawych sposobów na wykorzystanie białek i uprzedzamy - nie chodzi o bezy!

Jeżeli przygotowujesz dużo ciast i kotletów, to z pewnością żal ci wyrzucać za każdym razem bardzo dobre białko z jajek. Problem ten znają też bardzo dobrze rodzice małych alergików ze skazą białkową, a także dorośli uczuleni na białko jaja kurzego. Ale białek nie trzeba wyrzucać! Można z nich wyczarować przepyszne bezy lub, jeśli absolutnie nikt w waszym domu białek nie je, wykorzystać je w naprawdę niekonwencjonalny sposób! Jeśli chcecie się dowiedzieć, co można zrobić z białkami jajek, przeczytajcie ten artykuł! Maseczka do twarzy Proteiny zawarte w białkach jajek mają naprawdę dobroczynne działanie na skórę! Doskonale nawilżają twarz, a zimą wzmacniają ją, dzięki czemu będzie lepiej chroniona przed mrozem. Domowe farbki Białka jajek świetnie się nadają do zrobienia własnoręcznych farbek do malowania! Wystarczy wymieszać białko z odrobiną wody i pigmentu. Wykonanie takich farbek jest banalnie proste i warto wykorzystać ten pomysł np. podczas leniwego popołudnia z pociechami! Farby z białka wspaniale nadają się do malowania palcami, dzięki czemu maluchy mogą rozwijać zdolności motoryczne i wyobraźnię. Dawniej farba z białek jaj była wykorzystywana do malowania obrazów – przynajmniej dopóki nie wynaleziono farby olejnej. Jednak do dziś można podziwiać średniowieczne dzieła namalowane białkiem z odrobiną pigmentu! Odżywka do włosów Nasze mamy i babcie nie słyszały o czymś takim jak „odżywka do włosów”. Sposobem na wypadające, łamliwe i suche włosy była mikstura z jajek, rumianku i oliwy! Wystarczyło nałożyć ją na włosy tak, jak odżywkę i poczekać kilka minut. I pamiętać o tym, żeby spłukać ją zimną wodą – w przeciwnym razie białko się zetnie. Uwierzcie, że wyciąganie kawałków ściętego białka z włosów naprawdę nie jest przyjemne....

Ekspresowe ciasto
sammakko/gotujmy.pl
Newsy
Zaprosiliście na „ostatnią chwilę” gości? Spokojna głowa. Oto przepis na szybkie i przepyszne ciasto
Niespodziewani goście już w drodze, a wy nie macie niczego słodkiego do kawy? Tu nie ma miejsca na zastanawianie się! Czas piec ekspresowe ciasto!

Sytuacja podbramkowa. Goście w drodze. Presja czasu. Nerwy. To właśnie w takich sytuacjach wychodzi  na jaw prawdziwy kunszt gospodyni domowej. Wtedy, gdy inni przebierają z nerwów nogami, dobra pani domu zachowuje chłodną głowę i szybko ocenia sytuację. Godzina do przyjścia gości? Wieczność! W tym czasie można posprzątać dom, upiec ciasto i jeszcze zrobić makijaż! Wystarczy rozejrzeć się po spiżarni. Kilka śliwek, albo jabłka wystarczą, by podjąć decyzję o upieczeniu szybkiego i przepysznego ciasta w biszkoptów. Najprostszym, najszybszym i najbardziej niezawodnym rodzajem ciast „za pięć dwunasta” jest oczywiście ciasto ucierane. Nie wymaga tyle uwagi, co zwykły biszkopt, a w połączeniu z dowolnymi owocami smakuje wybornie. Zwłaszcza, gdy podamy je za raz po wyciągnięciu z piekarnika! Przepis na szybkie ciasto z owocami: Składniki: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru Ok. ¾ szklanki mleka 1 łyżka miękkiego masła (lub margaryny) 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8-10 śliwek lub 2-3 jabłka Przygotowanie: Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę z użyciem miksera. W innym naczyniu ucieramy na puszystą masę masło z cukrem. Stopniowo dodajemy do masy żółtka, potem mąkę i mleko. Na koniec delikatnie ucieramy masę mączno-tłuszczowa z pianą z białek. Tę czynność wykonajmy łyżką, powoli, okrągłymi ruchami bez zmiany kierunku mieszania. Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm. Na koniec do ciasta delikatnie wkładamy owoce, które opadną na dno podczas pieczenia. Ciasto pieczemy ok. pół godziny w temp. 180 st. C. Gotowy wypiek oprószamy cukrem pudrem. Źródło: gotujmy.pl

Delicje
izek/gotujmy.pl
Przepisy
Chowane w barku na kluczyk zaraz po zakupie w Peweksie. Niezapomniane delicje. Teraz łatwo możesz zrobić je w domu
Te ciastka stały się prawdziwym hitem, odkąd trafiły do polskich sklepów. Czas zrobić je samemu. To proste! Najlepszy przepis na delicje specjalnie dla was!

Pochodzące z Wielkiej Brytanii delicje to nieodłączny element różnego rodzaju podwieczorków i innych posiedzeń przy kawie i herbacie. Pomyśleć, że były takie czasy, gdy rodzice świeżo kupione ciasteczka chowali przed swoimi dziećmi pod kluczem… Dzisiaj w czasie powszechnej dostępności wielu towarów nie pamiętamy już o tych zabawnych historiach. Warto więc zaskoczyć swoich najbliższych delicjami domowymi, przygotowanymi w swojej kuchni. Jak je przyrządzić? Będzie to niezwykle proste. Podczas przygotowania musimy skupić się na trzech głównych składnikach delicji – chodzi o świeży, miękki biszkopt, smaczną, dość kwaśną galaretkę i rozpływającą się w ustach polewę czekoladową. Glazura z czekolady i gotowa galaretka to pestka. Najwięcej uwagi warto poświęcić więc małym, okrągłym biszkoptom. Poniżej przepis na delicje szampańskie: Składniki: 3 jaja 80 g cukru pudru 80 g mąki pszennej 1 galaretka owocowa o dowolnym smaku 2 tabliczki czekolady 1 łyżka oleju Przygotowanie: Białka jaj ubijamy w głębokim naczyniu Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, nadal ucierając masę. Gdy otrzymamy gładką pianę, dodajemy przesianą mąkę. Formujemy okrągłe kształty na blasze za pomocą łyżki. Pieczemy ok. 10 min w temperaturze 180 st. C. Studzimy biszkopty. Galaretkę rozpuszczamy, po czym wlewamy ją do naczynia na grubość ok. 3 mm. Po schłodzeniu wykrajamy okrągłe formy, takich samych kształtów jak nasze biszkopty. Wycięte galaretki układamy na biszkoptach. Chłodzimy nasze podstawy pod delicje w lodówce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym dodajemy do niej nieco oleju. Po ostudzeniu czekolady moczymy każdy biszkopt w polewie. Odstawiamy do zastygnięcia. Źródło: mojewypieki.com