jak gotować ziemniaki
Flickr
Newsy

Co zrobić, żeby ziemniaki nie wykipiały? Wystarczy, że dodacie do nich 1 rzecz. Banalny trik

Wydaje się, że nie ma bardziej banalnego przepisu niż gotowane ziemniaki. Jednak i w tym przypadku można wykorzystać ciekawy trik, który ułatwi ci gotowanie!

Masz cierpliwość i czas do stania nad garnkami przez cały czas gotowania? My też nie! Przecież nie można być cały czas w kuchni – dzieci i inne obowiązki skutecznie nas stamtąd wyganiają. Część potraw można gotować, rzucając na nie okiem, co jakiś czas, ale i tak zawsze może zdarzyć się niekontrolowany wypadek w kuchni.

Na przykład wykipi nam woda z ziemniaków, zalewając całą kuchenkę trudną do usunięcia skrobią. Doskonale wie o tym każda, osoba, która chociaż raz miała taki wypadek w kuchni. Dużo łatwiej jest na kuchence gazowej, dużo trudniejsze zadanie mają osoby, które gotują na kuchenkach elektrycznych lub indukcyjnych.

Co zrobić, żeby ziemniaki już nie kipiały? Sprawdźcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na kipiące ziemniaki

Mamy dla was 3 banalne sposoby na to, by zapobiec wykipieniu wody z gotujących się ziemniaków!

Podnieście pokrywkę

Chyba najbardziej oczywiste rozwiązanie. Podczas gotowania uchylcie pokrywkę i zmniejszcie ogień. Jeżeli możecie, to najzwyczajniej nie gotujcie ziemniaków pod przykryciem. To znacznie łatwiejsze rozwiązanie niż ciągłe zaglądanie i pilnowanie garnka, w którym gotują się pyry.

Nie lejcie za dużo wody do garnka

To rozwiązanie również wydaje się oczywiste, ale niestety wiele osób zapomina o tej podstawowej zasadzie. Nadmiar wody w garnku praktycznie zawsze prowadzi do jej wykipienia. Ważna jest odpowiednia ilość wody do gotowania ziemniaków.

Dodajcie tłuszczu do gotujących się ziemniaków

Olej, smalec lub masło w garnku to niezawodny sposób na to, by zapobiec wykipieniu wody. Do garnka z gotującymi się ziemniakami dodajcie łyżkę jednego z tych tłuszczów i zapomnijcie o kłopocie. To wydaje się mało prawdopodobne, ale działa. Wystarczy tylko tyle.

Zobacz także
Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Z tą wyjdą wyjątkowo pyszne

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Z tą wyjdą wyjątkowo pyszne

Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc

Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc

Jak prawidłowo gotować ziemniaki?

Wydawałoby się, że gotowanie ziemniaków to żadna filozofia. Przecież wystarczy obrać bulwy, przekroić, wrzucić do garnka z wodą i posolić. Wrzucacie ziemniaki do zimnej wody, czy gorącej? No właśnie – być może nigdy się nad tym nie zastanawialiście, a to ma bardzo duże znaczenie!

Ziemniaki włożone do zimnej wody nie tylko gotują się znacznie dłużej, ale i tracą dużo wartości odżywczych. Dlatego wrzuca się je od razu do wrzącej wody, dzięki czemu czas gotowania się skraca, a ziemniaki zachowują mnóstwo witamin i minerałów.

Dodajcie to do wody na ziemniaki. Będą o niebo lepsze po ugotowaniu
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to warzywo do wody na ziemniaki. Będą o niebo lepsze po ugotowaniu
Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Jak ugotować perfekcyjne w smaku ziemniaki? Oto garść przydatnych porad.

Jak ugotować idealne w smaku tłuczone ziemniaki? Zanim przystąpicie do gotowania ziemniaków, na początku należy je oczywiście umyć i w razie potrzeby – obrać ze skórki. Niektórzy gotują ziemniaki w skórce, aby zachować ich składniki odżywcze i smakowe. Bez względu na to czy zdecydujecie się ugotować ziemniaki w skórce czy bez, przed wrzuceniem ich do wody dodajcie do niej szczyptę soli, pokrójcie je na na mniejsze kawałki, aby skrócić czas ich gotowania. Niektórzy wkładają ziemniaki do zimnej wody i gotują je, a inni zalewają je wrzątkiem. Która z tych metod jest prawidłowa? Do jakiej wody należy wrzucać ziemniaki - zimnej czy wrzącej? Wstawienie ziemniaków do gorącej wody spowoduje, że ugotują się one znacznie szybciej oraz sprawi, że zawarte w ziemniakach witaminy, będą się wolniej ulatniać niż gdy umieścimy je w zimnej wodzie. Podczas długiego gotowania ziemniaków, ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Aby temu zapobiec, należy wrzucać ziemniaki do wrzątku. Co warto dodać do ziemniaków podczas gotowania? Jeżeli chcecie nadać swoim gotowanym ziemniakom więcej smaku i aromatu, dodajcie do nich pietruszkę. Dzięki temu wasze tłuczone ziemniaki będą o wiele lepsze w smaku i jeszcze zdrowsze. Polecamy także eksperymenty z innymi warzywami,  które delikatnie poprawią smak ziemniaków. Co jeszcze warto dodać do gotowanych ziemniaków? Do gotujących ziemniaków możecie też oczywiście dodać inne warzywa takie jak np. kalafior, marchewka czy papryka. Możecie też dodać do nich ulubione przyprawy: pieprz kozieradkę kminek liść laurowy ziele angielskie Korzeń pietruszki zawiera wiele cennych witamin i minerałów, takich jak:...

Solicie wodę na ziemniaki na początku gotowania czy pod koniec? 1 z tych metod spowalnia gotowanie
AdobeStock
Newsy
Solicie wodę na ziemniaki na początku gotowania czy pod koniec? 1 z tych metod spowalnia gotowanie
Obraliście ziemniaki, pokroiliście je na kawałki i włożyliście do garnka z wodą. Jak prawidłowo ugotować ziemniaki, by szybko były miękkie? Musicie pamiętać o kilku prostych zasadach.

Jak ugotować ziemniaki, aby były miękkie? Liczy się nie tylko czas gotowania, ale też moment posolenia wody, w której gotują się ziemniaki. A wy solicie wodę na ziemniaki na początku czy pod koniec gotowania? Mało kto wie o tym, że jedna z tych metod mocno przyczynia się do tego, że ziemniaki wolniej się gotują. Kiedy posolić wodę na ziemniaki? Gotowanie ziemniaków może nie wydawać się trudne, ale wymaga podjęcia pewnych kroków, dzięki którym nasze ziemniaki będą miały idealny smak i konsystencję. Czy ziemniaki należy gotować w zimnej czy we wrzącej wodzie? Lepiej je pokroić na mniejsze części czy zostawić w większych kawałkach? Przykrywać je czy lepiej nie? Wreszcie – kiedy posolić wodę na ziemniaki? Na początku, czy pod koniec gotowania? Wyjaśniamy. Ziemniaki ugotują się szybciej, jeśli pokroicie je na kawałki przed ugotowaniem. Nie muszą być bardzo małe, ale wiedzcie, że im drobniej pokroicie ziemniaki, tym szybciej się one ugotują. Starajcie się również, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie. Niektóre osoby wkładają ziemniaki do zimnej wody i zagotowują je, a inni zalewają je wrzątkiem. Który z tych sposobów jest lepszy? Wstawienie ziemniaków do gorącej wody sprawi, że ugotują się one o wiele szybciej. Poza tym,  będą one miały więcej wartości odżywczych. Zawarte w ziemniakach witaminy dużo szybciej się ulatniają w dłuższym procesie gotowania, Wówczas ucieka z nich dużo witaminy C – rozpuszcza się ona w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. To dlatego lepiej jest wrzucić ziemniaki do wrzącej wody. Pamiętajcie też, żeby woda do gotowania ziemniaków przykrywała je wszystkie. Jeśli o tym zapomnicie, ziemniaki, które będą wystawać, będą po prostu niedogotowane....

gotowanie ziemniaków
Flickr
Newsy
Tylko w takim garnku w mig ugotujecie ziemniaki. Czas gotowania zostanie skrócony o połowę!
Jak prawidłowo ugotować ziemniaki? Na pozór to pytanie może być nawet obraźliwe dla doświadczonych gospodyń domowych.

To, co dla niektórych jest jednak oczywiste i nie wymaga specjalnego komentarza, dla drugich może być czymś zupełnie nowym. Inną sprawą jest to, że nawet pomimo dużego doświadczenia kulinarnego, wciąż można doskonalić swoje umiejętności. Krócej, szybciej, lepiej W takim układzie nawet tak prosta czynność, jak gotowanie ziemniaków w garnku z osoloną wodą, może wejść na jeszcze wyższy, lepszy poziom. Co to oznacza „lepszy poziom gotowania ziemniaków”? Pod tym hasłem może kryć się sposób na skrócenie czasu gotowania. Nawet o połowę. Jak tego dokonać? Kluczem do tego będzie wybór odpowiedniego garnka. Jakie naczynie więc powinno się wybierać do gotowania kartofli? Kwestia garnka Eksperci wskazują, że garnek powinien być całkiem duży. Nie powinno się dopuszczać do sytuacji, w której garnek jest wypełniony wodą w całości. Pomiędzy poziomem gotującej się z ziemniakami wody i pokrywką, powinna znajdować się niewielka przestrzeń. Para wodna znajdująca się w tej przestrzeni pozwoli na krótsze gotowanie kartofli. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Garnek to jednak nie wszystko. Przecież w końcu czas gotowania nie jest ostatecznie najważniejszym aspektem gotowania kartofli. Ocalić witaminy Liczy się przecież także smak i wartości odżywcze. Jak znaleźć złoty środek między tymi dwoma czynnikami? Standardem jest zalewanie obranych ziemniaków zimną wodą i wstawienie ich wtedy na kuchenkę gazową. Lepiej ziemniakom pod każdym względem zrobi inne traktowanie. Zagotujcie wodę, lekko ją posólcie i dopiero wtedy ostrożnie włóżcie do środka ziemniaki. Dzięki takiemu posunięciu, zapobiegniecie wypłukiwaniu się wartości odżywczych z waszych kartofli. Lepsze w mundurkach Po ok. 20 min. gotowania...

Ania Starmach do gotowania ziemniaków nie używa nawet jednej kropli wody. Zaskakujący sposób
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ania Starmach do gotowania ziemniaków nie używa nawet jednej kropli wody. Zaskakujący sposób
Wierzycie, że da się ugotować ziemniaki bez wody? Ania Starmach udowadnia, że to możliwe i podaje swój sposób na to danie.

Przepisy gwiazd polskiej sceny kulinarnej mogą czasami zaskakiwać. Jednak o gotowaniu ziemniaków bez wody chyba jeszcze nikt nie słyszał... Właśnie w taki sposób proponuje przyrządzić je Ania Starmach, gwiazda Master Chef, Master Chef Junior oraz autorka książek kulinarnych i bloga.  Sekret tak ugotowanych ziemniaków nie tkwi wcale w technice - nie „gotuje” się ich w mikrofali czy piekarniku, lecz tradycyjnie w garnku. Jak więc można to zrobić bez wody? Starmach proponuje przepis na ziemniaki gotowane w mleku kokosowym - produkcie zdobywającym popularność w polskich domach. Mleczko kokosowe można już kupić w większości sklepów i warto się do niego przekonać, ponieważ potrawy z tym składnikiem odznaczają się dużą delikatnością i wspaniałą  kremową konsystencją. Poznajcie przepis Ani Starmach na ziemniaki gotowane nie w wodzie, a mleczku kokosowym z aromatycznymi przyprawami.  Przepis Ani Starmach na ziemniaki w mleku kokosowym Sposób na gotowanie ziemniaków bez wody jest całkiem prosty - należy zastąpić ją aromatycznym mleczkiem kokosowym. Dodajcie do tego kilka przypraw i zdrowych dodatków, a dostaniecie arcypyszne danie w hinduskim stylu! Do przyrządzenia ziemniaków tą metodą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma ziemniaków pół litra mleczka kokosowego 3 ząbki czosnku 2 papryczki chili kawałek świeżego korzenia imbiru 2 cebule szalotki kolendra kurkuma Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ponacinajcie. Obierzcie kawałeczek imbiru, ząbki czosnku, a papryczki chili i cebulę pokrójcie drobno. Wszystkie te składniki zmielcie dokładnie na pastę z dodatkiem kurkumy - na przykład za pomocą blendera.  Do gotowej pasty wlejcie...