Ziemniaki
Tomek/Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, by ziemniaki nie tuczyły? Takich bezwzględnie unikaj

Ziemniaki to podstawa naszego odżywiania. Często jednak posądza się je o to, że są zbyt tuczące. Mamy na to swoje sposoby!
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Uprawa ziemniaków na wielką skalę zaczęła się na przełomie XVIII i XIX wieku. Niewielkie wymagania glebowe, duży plon i wartości odżywcze sprawiły, że poczciwe kartofle ratowały miliony ludzi od głodu.

O historii ziemniaka nieco dowiecie się z naszego innego artykułu, w którym pisaliśmy o jednej małej sztuczce podczas gotowania ziemniaków, o której mało kto słyszał… Ten artykuł znajdziecie klikając w ten link: KLIK!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Czy ziemniaki tuczą?

Pszenny kłos od dawna jest symbolem dobrobytu i pomyślności. Nie ma więc w tym przypadku, że ziemniak dorobił się nawet pomników…  Sława tych bulw ostatnimi czasy lekko przyblakła. Ziemniaki trafiły bowiem na czarną listę wśród osób dbających o linię.

Czy ziemniaki rzeczywiście są tak tuczące? Wbrew pozorom nie są tak kaloryczne jak produkty mączne, czyli na przykład makarony. Ziemniaki zawierają ponadto całkiem sporo korzystnych dla zdrowia mikroelementów.

Przygotowujmy je z głową

Tajemnica tkwi oczywiście w ilości spożywanych ziemniaków – podobnie jak w przypadku innych źródeł węglowodanów. W spożywaniu ziemniaków potrzebny jest więc umiar. Oprócz tego warto stosować się do kilku rad i przygotowywać ziemniaki w zdrowy sposób.

Oto kilka tego typu porad:

  • Wkładajmy ziemniaki do wrzącej wody, kiedy wybieramy tradycyjne gotowanie. Nie stracą w ten sposób tak dużo wartości odżywczych, jak w przypadku gotowania ziemniaków zalanych zimną wodą.
  • Jeżeli to możliwe, spożywajmy ziemniaki przygotowywane w mundurkach – pod skórką kryje się najwięcej cennych mikroelementów.
  • Unikajmy dodawania do ziemniaków tłuszczów, takich jak śmietana czy masło.
  • Zrezygnujmy z częstego jedzenia frytek i placków ziemniaczanych smażonych na głębokim tłuszczu. Najzdrowsze będą ziemniaki przygotowane w całości.
  • Warto spożywać wspomniane całe ziemniaki, zamiast puree, gdyż charakteryzują się one niższym indeksem glikemicznym. To z kolei przekłada się na niższy poziom cukru w we krwi. Dobrze wiedzą o tym osoby cierpiące na cukrzycę.
Komentarze
jak zrobić puree
Pixabay
Newsy Dzięki tym składnikom, który każdy ma w lodówce, tłuczone ziemniaki to będzie niebo w gębie
Jak zrobić ziemniaki, które będą puszyste, kremowe i smaczne? My znamy odpowiedź!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Ziemniaki to nieodłączny element polskiej kuchni. Wyobrażacie sobie niedzielny obiad bez tłuczonych kartofli? My też nie! Dziś mamy dla was ciekawe sposoby na doprawienie ziemniaków tak, by wyszły niezwykle smaczne i aksamitne. A może i wy macie swoje własne sekrety na przyrządzenie idealnych ziemniaków? Polski ziemniak Może nie wszyscy wiedzą, ale ziemniaki królują w naszych kuchniach od bardzo niedawna! To warzywo przypłynęło do nas wraz z innymi zdobyczami Nowego Świata kilkaset lat temu, na statkach pierwszych zdobywców Ameryki. Sycące i łatwe w uprawie ziemniaki szybko podbiły Europę, która do tego czasu żywiła się głównie kaszą i zbożami. Wcześniej podstawą polskiej kuchni była właśnie kasza z różnymi dodatkami – najczęściej z warzywami, ponieważ mięso było rarytasem zarezerwowanym dla zamożnych i lepiej urodzonych. Pruski król Fryderyk II Wielki do dziś jest nazywany „królem ziemniakiem”, ponieważ za jego rządów kartofle rosły dosłownie wszędzie – nawet przed królewskim pałacem! Jego celem było rozpowszechnienie uprawy tego warzywa, co niewątpliwie mu się udało. Do dziś na jego grobie w Poczdamie układane są ziemniaczane bulwy. Sposoby na ziemniaki Metod przyrządzania kartofli jest bardzo dużo. Najczęściej spożywane są w formie dodatku do dania głównego i zwykle przygotowuje się je na poniższe sposoby: Tłuczone ziemniaki z masłem, czyli puree, Krojone na ćwiartki ziemniaki gotowane w osolonej wodzie, Ziemniaki w mundurkach, czyli nieobrane i gotowane w całości, Pieczone ziemniaki w piekarniku. Można piec surowe ziemniaki i wtedy będą bardziej suche lub wcześniej je ugotować, pokroić w plastry i upiec z dodatkiem oliwy, Smażone na patelni plastry ziemniaków (zwane talarkami), Domowe chipsy – surowe ziemniaki należy...

Przeczytaj
jak gotować ziemniaki
Flickr
Triki kulinarne Co zrobić, żeby ziemniaki nie wykipiały? Banalny trik! Wystarczy, że dodasz do nich...
Wydaje się, że nie ma bardziej banalnego przepisu niż gotowane ziemniaki. Jednak i w tym przypadku można wykorzystać ciekawy trik, który ułatwi ci gotowanie!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Masz cierpliwość i czas do stania nad garnkami przez cały czas gotowania? My też nie! Przecież nie można być cały czas w kuchni – dzieci i inne obowiązki skutecznie nas stamtąd wyganiają. Część potraw można gotować rzucając na nie okiem co jakiś czas, ale i tak zawsze może zdarzyć się niekontrolowany wypadek w kuchni. Na przykład wykipi nam woda z ziemniaków, zalewając całą kuchenkę trudną do usunięcia skrobią. Czy jest na to jakiś sposób? Oczywiście – zdradzamy wam jaki! Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Wydawałoby się, że gotowanie ziemniaków to żadna filozofia. Przecież wystarczy obrać bulwy, przekroić, wrzucić do garnka z wodą i posolić. A wrzucasz ziemniaki do zimnej wody, czy gorącej? No właśnie – być może nigdy się nad tym nie zastanawiałaś, a to ma bardzo duże znaczenie! Ziemniaki włożone do zimnej wody nie tylko gotują się znacznie dłużej, ale i tracą dużo wartości odżywczych. Dlatego wrzuca się je od razu do wrzącej wody, dzięki czemu czas gotowania się skraca, a ziemniaki zachowują mnóstwo witamin i minerałów. Sposób na kipiące ziemniaki Mamy dla was trzy banalne sposoby na to, by zapobiec wykipieniu wody z gotujących się ziemniaków! Podnieś pokrywkę – to chyba najbardziej oczywiste rozwiązanie. Podczas gotowania uchyl pokrywkę i zmniejsz ogień, jednak najlepiej po prostu gotować ziemniaki bez przykrywania. Nie lej za dużo wody! – nadmiar wody w garnku praktycznie zawsze prowadzi do jej wykipienia. Dodaj tłuszcz – olej, smalec lub masło w garnku to niezawodny sposób na to, by zapobiec wykipieniu wody! Do garnka z gotującymi się ziemniakami dodaj łyżkę jednego z tych tłuszczów i po kłopocie.

Przeczytaj