Jeden z najbardziej lubianych przez Polaków dodatków do kanapek i dań może niestety w dużych ilościach prowadzić do szybkiego tycia.

Chodzi oczywiście o ser, który jest tłusty, zawiera dużo kalorii i tym samym, spożywany w nadmiarze powoduje, że przybiera się na wadze. Czy chcąc zachować zgrabną sylwetkę, trzeba całkowicie z niego rezygnować? Okazuje się, że nie - istnieje sprytny trik na to, by nie przytyć, nie odmawiając sobie przy tym ulubionego przysmaku. 

Co zrobić, żeby ser był mniej kaloryczny?

Tarty ser to genialny dodatek do pieczonych warzyw czy makaronu. Danie od razu staje się bardziej sycące, smaczne i aromatyczne. Jednak ser sprawia, że ogólna kaloryczność posiłku mocno wzrasta. Co zrobić, by dodawany do dań ser nie był zanadto tuczący? To bardzo proste.

Zobacz także:

Cały trik polega na tym, że powinno się użyć takiego rodzaju sera, który ma bardzo intensywny smak i aromat. Najlepsze będą sery długodojrzewające, takie jak ementaler, parmezan, cheddar i grana padano. Wystarczy niewielka ilość, by podkręcić dowolną potrawę! Odpadają więc miękkie sery żółte, które tonami sypane są na pizzę czy tarte do makaronu.

Kaloryczność dania z niewielką ilością sera twardego nie zmieni się znacząco, dzięki czemu nie trzeba całkowicie rezygnować z serowej wkładki.

Dlaczego ser jest tuczący?

Odpowiedź jest bardzo prosta - ponieważ zawiera dużo tłuszczu. A w tłuszczu znajdują się duże ilości kalorii, których nadmiar prowadzi do tycia. Zaledwie jeden plaster sera edamskiego zawiera około 100 kalorii, więc można łatwo policzyć, że jedzenie kanapek z tym dodatkiem może szybko doprowadzić do przytycia.

Nie rezygnujcie jednak z sera całkowicie! Zawiera on witaminę A orz tryptofan, który jest potrzebny do tego, by organizm wytwarzał serotoninę - hormon szczęścia. Ponadto, w żółtym serze znajdziecie:

  • magnez

  • chrom

  • witaminy z grupy B

  • białko

Rodzaje sera, które można jeść na diecie 

Sposobem na to, by nie odmawiać sobie żółtego sera i jednocześnie dalej cieszyć się jego smakiem, jest używanie mniej kalorycznych odmian. Dobrym wyborem jest mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu, chudy twaróg, a także odtłuszczone wersje parmezanu i cheddara.

Źródło: potreningu.pl, forummleczarskie.pl, zdrowie.wprost.pl