Co zrobić, by ser był mniej tuczący? 1 trik ratuje przed przybraniem na wadze
AdobeStock
Newsy

Co zrobić, by ser był mniej tuczący? 1 trik uratuje was przed przybraniem na wadze

Jeżeli jesteście na diecie, nie musicie sobie odmawiać sera! Istnieje sposób na to, by nadal cieszyć się tym przysmakiem bez przybierania na wadze.

Jeden z najbardziej lubianych przez Polaków dodatków do kanapek i dań może niestety w dużych ilościach prowadzić do szybkiego tycia.

Chodzi oczywiście o ser, który jest tłusty, zawiera dużo kalorii i tym samym, spożywany w nadmiarze powoduje, że przybiera się na wadze. Czy chcąc zachować zgrabną sylwetkę, trzeba całkowicie z niego rezygnować? Okazuje się, że nie - istnieje sprytny trik na to, by nie przytyć, nie odmawiając sobie przy tym ulubionego przysmaku. 

Co zrobić, żeby ser był mniej kaloryczny?

Tarty ser to genialny dodatek do pieczonych warzyw czy makaronu. Danie od razu staje się bardziej sycące, smaczne i aromatyczne. Jednak ser sprawia, że ogólna kaloryczność posiłku mocno wzrasta. Co zrobić, by dodawany do dań ser nie był zanadto tuczący? To bardzo proste.

Cały trik polega na tym, że powinno się użyć takiego rodzaju sera, który ma bardzo intensywny smak i aromat. Najlepsze będą sery długodojrzewające, takie jak ementaler, parmezan, cheddar i grana padano. Wystarczy niewielka ilość, by podkręcić dowolną potrawę! Odpadają więc miękkie sery żółte, które tonami sypane są na pizzę czy tarte do makaronu.

Kaloryczność dania z niewielką ilością sera twardego nie zmieni się znacząco, dzięki czemu nie trzeba całkowicie rezygnować z serowej wkładki.

Zobacz także
ile chleba można zjeść

Ile kromek chleba możecie dziennie zjeść, żeby nie przytyć? Dietetycy wyłożyli karty na stół

Czy makaron tuczy? Nie, jeśli zrobicie tą jedną rzecz

Czy makaron tuczy? Jeśli zrobicie z nim tę 1 rzecz, nie musicie się niczego obawiać

Dlaczego ser jest tuczący?

Odpowiedź jest bardzo prosta - ponieważ zawiera dużo tłuszczu. A w tłuszczu znajdują się duże ilości kalorii, których nadmiar prowadzi do tycia. Zaledwie jeden plaster sera edamskiego zawiera około 100 kalorii, więc można łatwo policzyć, że jedzenie kanapek z tym dodatkiem może szybko doprowadzić do przytycia.

Nie rezygnujcie jednak z sera całkowicie! Zawiera on witaminę A orz tryptofan, który jest potrzebny do tego, by organizm wytwarzał serotoninę - hormon szczęścia. Ponadto, w żółtym serze znajdziecie:

  • magnez

  • chrom

  • witaminy z grupy B

  • białko

Rodzaje sera, które można jeść na diecie 

Sposobem na to, by nie odmawiać sobie żółtego sera i jednocześnie dalej cieszyć się jego smakiem, jest używanie mniej kalorycznych odmian. Dobrym wyborem jest mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu, chudy twaróg, a także odtłuszczone wersje parmezanu i cheddara.

Źródło: potreningu.pl, forummleczarskie.pl, zdrowie.wprost.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Maseczki w Lidlu za darmo
Newsy
W Lidlu kupicie ser żółty za 1 grosz. Takiej promocji nie było
Wyjątkowo korzystna oferta w Lidlu. Spieszcie się – trwa tylko 3 dni!

Ser żółty to jeden z ulubionych składników kanapek – nie tylko u dzieci, ale także u dorosłych! Można go użyć nie tylko do przyrządzania tostów czy zapiekanek, ale także do bardzo wielu innych potraw, w tym obiadowych. W tym tygodniu Lidl przygotował wyjątkową promocję dla wszystkich miłośników sera. Skusicie się? Ser żółty – składniki odżywcze Chociaż ser żółty jest dość tłusty, posiada też bardzo dużo korzystnych dla zdrowia składników.  Jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, które korzystnie wpływa na układ mięśniowy Posiada wiele składników mineralnych – uzupełniają one niedobory organizmu Zawiera witaminę A oraz witaminę D, które szybko wchłaniają się w towarzystwie tłuszczu zawartego w serze Bogaty w wapń, który dba o zdrowie układu kostnego Zawiera także cynk, który pozytywnie wpływa na zdrowie i wygląd włosów oraz paznokci  Ser żółty nie powinien być jedzony w bardzo dużych ilościach z racji na spore ilości tłuszczów nasyconych. Codzienne jedzenie sera żółtego w dużych ilościach może przyczynić się do różnych dolegliwości trawiennych takich jak zaparcia, wzdęcia czy bóle żołądka. Ser może jednak być zamiennikiem mięsa w daniach wegetariańskich, chociaż bardziej korzystną opcją będą roślinne zamienniki mięs dostępne w coraz większej ilości sklepów lub np. tofu. Sery żółte posiadają także niewiele substancji alergogennych, dlatego są bezpieczne dla większości alergików pokarmowych. Promocja na ser w Lidlu Niemiecka sieć dyskontów oferuje swoim klientom wyjątkowo korzystną zniżkę na sery swojej własnej marki Pilos. Przy zakupie dwóch opakowań żółtego sera paczkowanego w plastrach marki Pilos (Gouda,...

Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Oto jak je jeść bez wyrzutów sumienia
Adobe Stock
Newsy
Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Jedzcie je bez wyrzutów sumienia w ten sposób
Parmezan na pizzy, cheddar na kanapce i gouda w sałatce to zawsze bogaty smak i czysta przyjemność jedzenia. Nie należy jednak zapominać o kaloriach, soli i cholesterolu i jeść sery z umiarem.

Sery żółte znajdują miłośników na całym świecie. Dzięki temu, że mają dużą zawartość tłuszczu, są doskonałymi nośnikami smaku. Spożywane są bezpośrednio, w Polsce najczęściej na kanapkach, ale też na ciepło w burgerach, pizzach i zapiekankach. Francuzi i Szwajcarzy zjadają duże ilości żółtego sera jako przekąski po posiłkach lub w postaci roztopionej jako przekąskę fondue z dodatkami. Ale czy częste jedzenie sera jest zdrowe? Właściwości i kaloryczność serów Ser żółty to żywność wysokokaloryczna. W 100 g sera znajduje się około 300 kcal. Do tego w serze znajduje się duża ilość tłuszczu, przede wszystkim kwasów tłuszczowych nasyconych sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i soli. Z tego powodu nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach. Z drugiej strony w żółtym serze znajduje się sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim: Wapń. Ser żółty jest ważnym źródłem wapnia w diecie. W 30-gramowej porcji znajduje się 200 mg wapnia, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na ten minerał Białko. W 100 g sera znajduje się 18 g białka Witaminy. A wśród nich witamina A, B1, B2, B3, B12, D, E i K Pozostałe składniki mineralne. Znajdziecie w serze żelazo, chrom, cynk, fosforu, magnez, miedź, potas, selen, sód Probiotyki, szczepy bakterii zasiedlające jelita Jak jeść ser żółty bez wyrzutów sumienia? Pomimo tego, że sery zawierają dużo wartości odżywczych, to trzeba pamiętać o wspomnianych na początku kaloriach, tłuszczu i soli. Osoby lubiące żółte sery powinny brać pod uwagę oba aspekty: zdrowotny i niekorzystny dla zdrowia, i stosować umiar w spożywaniu serów, zwracając jednocześnie uwagę na różnorodność składników diety. Miłośnicy serów nie muszą ich...

Jak skutecznie schudnąć? Wymieńcie te produkty na bardzo podobne odpowiedniki i gotowe
AdobeStock
Newsy
Jak skutecznie schudnąć? Wymieńcie te produkty na bardzo podobne odpowiedniki i gotowe
Ograniczenie ilości spożywanych kalorii to jedyny sposób na skuteczne schudnięcie. Zastosujcie się do tych rad, a uda wam się wreszcie skutecznie schudnąć.

Od zawsze próbujecie schudnąć, ale wokół za dużo różnych pokus? Wiele osób ma ten problem. Niestety żeby skutecznie schudnąć konieczne jest ograniczenie spożywania kalorii lub zwiększona aktywność fizyczna. Bardzo pomocne warzywne koktajle , mikstury i inne sposoby nie pomogą, jeśli nie zmienicie diety w całości. Jak schudnąć? W teorii odchudzanie jest bardzo proste. Należy jeść mniej niż się codziennie zużywa. Trudność zaczyna się jednak przy przełożeniu tej teorii w praktykę. Mamy dla was praktyczne rady, które pomogą wam zmniejszyć kaloryczność diety i schudnąć trwale. Nadmierna masa ciała nie pojawiła się u was z dnia na dzień, nie liczcie więc na bardzo szybki efekt. Najważniejsze są codzienne małe wybory, które w dłuższej perspektywie przybliża was do celu i pomogą wam osiągnąć wymarzone cele sylwetkowe. Proste zmiany duże efekty w odchudzaniu Najłatwiej rozpocząć jest zmniejszanie kaloryczności diety poprzez zamianę produktów, które obecnie stosujecie w kuchni na niskokaloryczne odpowiedniki. Mamy dla was kilka przykładów, które mogą wam bardzo w tym pomóc. Śmietanę zamieńcie na jogurt . Oczywiście smak śmietany jest inny niż smak jogurtu, jednak różnica ta nie jest aż tak duża. Jogurt ma nawet 15 razy mniej tłuszczu (i kalorii) niż śmietana. To więc naprawdę użyteczny produkt dla osób odchudzających się. Ograniczcie ilość tłuszczu dodawanego do smażenia i duszenia. Zamiast dodawać 2 łyżki masła do smażenia, dodajcie pół łyżki oliwy. Oszczędzicie aż 150 kcal, które możecie zjeść w znacznie smaczniejszy sposób. Zamieńcie sery na podobne o mniejszej zawartości tłuszczu. Sięgajcie w sklepie po chudy twaróg zamiast pełnotłustego. Dodawajcie do dań mozzarellę light zamiast pełnotłustej wersji i...

sałatka
Pixabay
Newsy
Okazuje się, że sałatki nie są wcale tak zdrowe, jak wszyscy myśleliśmy
Jeżeli sądzicie, że każda sałatka jest zdrowa i dietetyczna, to bardzo się mylicie! Opisujemy najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu sałatek!

Odchudzacie się lub po prostu postanowiliście poprawić swoją dietę i zadbać o zdrowie? Pewnie zaczęliście jeść więcej sałatek! Jednak gdy tygodnie mijają, a waga się nie zmienia, zaczynacie podejrzewać, że coś jest nie tak. Tylko co? Przecież jecie sałatki, tak jak wszyscy doradzali. Ale wiecie, że sałatka sałatce nierówna? Dowiedzcie się, czy też popełniacie te błędy – mogą całkowicie zaprzepaścić wasze starania w pogoni za idealną sylwetką! Nieuważnie dobieracie dodatki Przyznajcie się z ręką na sercu – co dodajecie do sałatek? Smażonego kurczaka, boczek? A może przepadacie za serem feta? To wszystko są bomby kaloryczne! Fakt, że leżą w towarzystwie sałaty, pomidorów i marchewki nie sprawi, że ich kalorie znikną. Te dodatki są pyszne, ale całkowicie sabotują plan odchudzania. Następnym razem przygotowując sałatkę, zwróćcie dobrze uwagę na to, co do niej dodajecie. Pamiętajcie, że nawet z orzechami musicie być ostrożni! Są bardzo zdrowe, ale zawierają ogromne ilości tłuszczu i już kilka garści orzechów w sałatce sprawi, że stanie się ona raczej tucząca, niż odchudzająca. Możecie - i powinniście - dodać do sałatki pestki dyni, słonecznika lub trochę orzechów – ale z rozwagą! Sprawdźcie swój sos W każdej sałatce musi znaleźć się dressing, czyli sos. Bez tego nie nazywalibyśmy jej sałatką, tylko liśćmi sałaty z warzywami. Ale czy wiecie, że zupełnie nieświadomie możecie zwiększać kaloryczność swoich sałatek poprzez dodawanie do nich kalorycznych dressingów? Sos na bazie majonezu może sprawić, że sałatka będzie zawierać o 300-400 kalorii więcej! Żebyś łatwiej sobie wyobrazić, ile to jest, przypominamy, że główka sałaty lodowej ma 14 kalorii, a pomidor 32 kalorie. Wobec tego sos majonezowy jest wielokrotnie bardziej kaloryczny od reszty...