Pierniczki
Własne
Newsy

Co zrobić, by pierniczki nie stwardniały? Jest na to jeden genialny sposób

Święta bez pierniczków nie mogą się odbyć. Korzenne ciastka sprawdzą się nie tylko jako deser, ale i jako ozdoba choinki!
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Niejedna gospodyni rozpoczyna świąteczne przygotowania właśnie od pieczenia pierników. Co prawda do świąt jeszcze trochę zostało, ale warto rozglądać się już za odpowiednim przepisem na te aromatyczne ciasteczka.

Aby pierniczki się udały i smakowały jak należy kluczowe będą dwa składniki. Po pierwsze chodzi tu o przyprawę korzenną do piernika. Na szczęście nie musimy „bawić się” w odmierzanie właściwych proporcji cynamonu, kardamonu, goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i innych przypraw – gotową mieszankę bez problemu kupimy w sklepie.

Drugim kluczowym składnikiem będzie miód. Być może mieliśmy okazję jeść pierniczki wypieczone na bazie miodu sztucznego. Często ten patent wykorzystują producenci ciastek, które możemy dostać w markecie. I między innymi dlatego właśnie wybierzmy jednak prawdziwy miód z pasieki.
Dzięki niemu nasze pierniki będą miały odpowiedni smak i prawdziwy, szlachetny charakter.

Co zrobić, by pierniczki nam nie stwardniały? Nie da się ukryć, że miód dodany do naszych kruchych ciastek może spowodować ich szybkie twardnienie. Nie ma się czego obawiać. Wystarczy jedynie zapewnić im odpowiednią dawkę wilgoci. Jak?

Dobrym sposobem będzie szczelne zamknięcie pierniczków na przykład z obranym jabłkiem. Ciastka pochłoną wilgoć owocu i staną się miększe.
Uważajmy jednak, by nie dopuścić do zepsucia się jabłek w zamkniętym opakowaniu.

A teraz czas już na krótki i prosty przepis na pierniczki:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 2-3 jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 10 dag miodu (należy użyć płynnego miodu)
  • Łyżka przyprawy do piernika
  • Łyżka kakao
  • Łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  • Masło rozpuszczamy i ostudzamy.
  • Wszystkie składniki łączymy w sporym naczyniu i przygotowujemy gładkie ciasto.
  • Rozwałkowujemy zagniecione ciasto na grubość ok. pół cm i wykrajamy dowolne kształty ciasteczek – możemy użyć szklanki lub specjalnych foremek.
  • Układamy gotowe pierniczki na blasze z papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 10-15 min.
  • Smacznego!
Komentarze
Mandarynki
Pexels/S. Hermann & F. Richter
Newsy Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki
Mandarynki kryją w swoim składzie wiele właściwości leczniczych. Grudniowe początki zimy to najlepszy czas, żebyście mogli się delektować ich cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. Czemu tak jest?
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Mandarynka jest małym drzewem cytrusowym z owocami przypominającymi pomarańcze. Pieszczotliwie nazywa się ją młodszą siostrą pomarańczy. Jest jednak od nich mniejsza i znacznie słodsza. Delikatna jak mandarynka Dojrzała mandarynka jest jędrna i może mieć lekko kwaśny smak. Ma dość cienką skórkę i łatwo ulega uszkodzeniu. Mandarynka jako drzewo nie przepada za zimnem. Chłodna temperatura może ją mocno uszkodzić. Z tego powodu jest uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Badania genetyczne owocu udowadniają, że była jednym z pierwotnych gatunków cytrusowych. Jest przodkiem wielu hybrydowych odmian cytrusowych. Na jej bazie powstały popularne pomelo czy grejpfruty, wiele cytryn i przydatna do drinków limonka. Zawartość witaminy C Mandarynka różni się od swoich bliskich owocowych krewnych zawartością witamin i innych składników odżywczych. Te małe owoce podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2. Mandarynki są najbardziej potrzebne organizmowi na przełomie grudnia i stycznia, kiedy to temperatura powietrza spada poniżej zera.  Dzięki dużym ilości witaminy C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy. Te pomarańczowe cytrusy hamują tez działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość. Dodatek do sałatki owocowej Przed kupnem mandarynek warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Ich intensywny zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Bywają pełne słodyczy,...

Przeczytaj