Niejedna gospodyni rozpoczyna świąteczne przygotowania właśnie od pieczenia pierników. Co prawda do świąt jeszcze trochę zostało, ale warto rozglądać się już za odpowiednim przepisem na te aromatyczne ciasteczka.

Aby pierniczki się udały i smakowały jak należy kluczowe będą dwa składniki. Po pierwsze chodzi tu o przyprawę korzenną do piernika. Na szczęście nie musimy „bawić się” w odmierzanie właściwych proporcji cynamonu, kardamonu, goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i innych przypraw – gotową mieszankę bez problemu kupimy w sklepie.

Drugim kluczowym składnikiem będzie miód. Być może mieliśmy okazję jeść pierniczki wypieczone na bazie miodu sztucznego. Często ten patent wykorzystują producenci ciastek, które możemy dostać w markecie. I między innymi dlatego właśnie wybierzmy jednak prawdziwy miód z pasieki.
Dzięki niemu nasze pierniki będą miały odpowiedni smak i prawdziwy, szlachetny charakter.

Co zrobić, by pierniczki nam nie stwardniały? Nie da się ukryć, że miód dodany do naszych kruchych ciastek może spowodować ich szybkie twardnienie. Nie ma się czego obawiać. Wystarczy jedynie zapewnić im odpowiednią dawkę wilgoci. Jak?

Zobacz także:

Dobrym sposobem będzie szczelne zamknięcie pierniczków na przykład z obranym jabłkiem. Ciastka pochłoną wilgoć owocu i staną się miększe.
Uważajmy jednak, by nie dopuścić do zepsucia się jabłek w zamkniętym opakowaniu.

A teraz czas już na krótki i prosty przepis na pierniczki:

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 2-3 jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 10 dag miodu (należy użyć płynnego miodu)
  • Łyżka przyprawy do piernika
  • Łyżka kakao
  • Łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  • Masło rozpuszczamy i ostudzamy.
  • Wszystkie składniki łączymy w sporym naczyniu i przygotowujemy gładkie ciasto.
  • Rozwałkowujemy zagniecione ciasto na grubość ok. pół cm i wykrajamy dowolne kształty ciasteczek – możemy użyć szklanki lub specjalnych foremek.
  • Układamy gotowe pierniczki na blasze z papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 10-15 min.
  • Smacznego!