mielone przepis
nogawkuchni / gotujmy.pl
Newsy

Co zrobić, żeby mielone nie były takie tłuste? Tę metodę znają tylko nasze babcie

Usmażenie pysznych mielonych to nie lada sztuka - poznajcie wskazówki, dzięki którym kotlety wyjdą idealnie.

Mielone kotlety z ziemniakami i surówką to jeden z polskich klasyków na rodzinny obiad. Sycące i chrupiące kotlety smakują każdemu i pasują praktycznie do wszystkiego. Jak przyrządzić je tak, by wyszły idealnie? Poznajcie kilka porad, które na pewno pomogą wam w przygotowaniu przepysznych mielonych kotletów. Niektóre z tych trików to stare sposoby, z których korzystały jeszcze nasze babcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić smaczne mielone?

Biorąc się za smażenie kotletów trzeba najpierw poznać podstawy ich przygotowywania – wówczas można mieć pewność, że wyjdą smaczne. Po co eksperymentować, gdy wiedza przekazywana od pokoleń jest na wyciągnięcie ręki?

  • Bułka – zwykła, nawet czerstwa kajzerka sprawi, że kotlety będą miały aksamitną konsystencję. Wystarczy wcześniej namoczyć ją w wodzie, a najlepiej w mleku.
  • Dodatek warzyw – wyjdą wam bardzo smaczne kotlety, gdy do masy dodacie startą marchewkę albo cukinię. Wilgoć z warzyw nada większej soczystości oraz wyjątkowego smaku.
  • Śmietana – zamiast startych warzyw spróbujcie dodać do mięsnej masy kwaśnej śmietany. Sprawi ona, że będą bardziej pulchne!
  • Szybkie wyrabianie – jeśli będziecie wyrabiać masę na kotlety zbyt długo, to wówczas po usmażeniu wyjdą twarde. Po dodaniu wszystkich składników szybko wymieszajcie i wyróbcie masę.
  • Nie żałujcie oleju – najsmaczniejsze mielone to te smażone w dużej ilości oleju. Wlejcie go tyle, by kotlety były zanurzone niemal do 1/3 swojej wysokości.

 

Jednak nie wszystkim odpowiadają bardzo tłuste kotlety smażone na oleju. Jak temu zaradzić? Można eksperymentować z pieczeniem ich w piekarniku, jednak to już nie będzie to samo. Wykorzystajcie więc starą sztuczkę naszych babć – do masy na kotlety dodajcie jednego niedużego i startego na małych oczkach ziemniaka. On sprawi, że mielone nie wciągną tyle tłuszczu! Pamiętajcie też o tym, by po smażeniu odkładać kotlety na talerz wyłożony grubą warstwą ręczników papierowych – odciągną nadmiar oleju.

Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne
Flickr
Newsy
Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie
W środku soczyste, a z zewnątrz chrupiące – sprawdźcie, jak zrobić takie kotlety mielone.

Klasyczne kotlety mielone smakują najlepiej wtedy, gdy z zewnątrz ich skórka jest przyjemnie chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Jak osiągnąć taki efekt? Sprawdźcie! Jak zrobić soczyste i pulchne mielone? Sekretem idealnych kotletów mielonych jest ich odpowiednie przygotowanie. Pamiętajcie o tym, by nie wyrabiać mięsa zbyt długo – im dłużej będziecie je wyrabiali, tym twardsze kotlety wam wyjdą. Wystarczy mieszać masę jedynie do połączenia składników. Natomiast do tego, by po usmażeniu kotlety były soczyste i miękkie w środku, potrzebny wam będzie… kalafior! Wystarczy, że wcześniej go ugotujecie, ostudzicie i zmielicie na miazgę. Dodatek tego warzywa sprawi, że mielone będą pulchne i smaczne. Jakie mięso do mielonych? Nie mniej ważne jest oczywiście mięso. Najlepiej w przypadku mielonych sprawdza się mięso wieprzowe z łopatki, które ma odpowiednią ilość tłuszczu. Karkówka jest zbyt tłusta, a szynka za chuda, dlatego część z łopatki sprawdza się idealnie. Warto też zmielić ją samodzielnie. Przepis na pulchne kotlety mielone Do przygotowania soczystych mielonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wieprzowego z łopatki 300 g kalafiora 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 mała cebula Koperek Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Podzielcie kalafiora na różyczki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie go, odstawcie do ostudzenia i za pomocą widelca dokładnie rozdrobnijcie. Do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie jajko oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Pokrójcie cebulę w kostkę i wraz z kalafiorem dodajcie do mięsa. Doprawcie solą, pieprzem i koperkiem i wymieszajcie. Z masy uformujcie kotlety i panierujcie w bułce...

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia kotletów mielonych. To dlatego ociekają potem tłuszczem
Flickr
Triki kulinarne
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia kotletów mielonych. To dlatego ociekają potem tłuszczem
Na pewno macie swój sprawdzony przepis na kotlety mielone. Kotlety można jednak łatwo zepsuć przez jeden błąd. Nie popełniajcie go już nigdy!

Kotlety mielone to klasyk kuchni polskiej. Z mięsa mielonego, cebuli, jajka i namoczonej bułki, powstaje proste, ale bardzo smaczne danie, które gości niemal w każdym polskim domu. Najczęściej serwujecie je pewnie z ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków.  Jak powinien smakować idealny kotlet mielony? Idealne kotlety mielone są chrupiące z zewnątrz, w środku zaś soczyste i mięsiste. Kotlety mielone muszą być odpowiednio puszyste. To proste danie przysparza jednak czasem wielu kłopotów. Niektórzy z was pewnie też popełniają ten błąd, przez który kotlety nie są tak smaczne i nadają się praktycznie do wyrzucenia.  Co zrobić, żeby kotlety mielone nie wsiąkały tłuszczu? Jednym z największych grzechów popełnianych przy robieniu kotletów mielonych, jest na pewno używanie zbyt dużej ilości bułki tartej. Bułka tarta jest niezbędnym dodatkiem do kotletów mielonych i zapewnia im pożądaną chrupkość, gdy jest jej jednak za dużo, danie robi się po prostu niesmaczne. W ten sposób postępuje wiele słabych restauracji i barów mlecznych, które chcą zaoszczędzić na mięsie. Obtoczcie kotlety jedynie delikatnie w bułce z zewnątrz i dodawajcie jej do masy mięsnej z umiarem. Nie przesadzajcie z jej ilością, przez to kotlety będą twarde i będą palić się przy smażeniu. Jak zrobić idealne kotlety mielone? Przy przygotowaniu idealnych kotletów mielonych musicie pamiętać o kilku zasadach. Wyjdą wtedy pyszne i soczyste. Oto zasady przygotowania dobrych kotletów mielonych: Nie kupujcie mięsa mielonego. Sami wybierzcie odpowiedni kawałek i poproście o zmielenie go w sklepie albo wykorzystajcie maszynkę do mielenia mięsa, jeśli ją macie. Dzięki temu macie kontrolę nad tym, jakie mięso wykorzystacie do kotletów mielonych i ile będzie zawierało tłuszczu.  Nie zapominajcie o dodatku tłuszczu. Smażone kotlety mielone to...

kotlety mielone
Adobe Stock
Newsy
Mielone rozpadają się na patelni? Jest coś, co zlepi je znacznie szybciej niż jajko. Zgadniecie?
Rozpadające się kotlety mielone podczas formowania czy na patelni, to zmora wielu osób. Podczas przygotowania, warto dodać do masy sekretny składnik, który idealnie scali je w całość. Sprawdźcie ten patent!

Kotlety mielone są przygotowywane do ziemniaków na obiad, zamiennie ze schabowym. Idealnie komponują się z sałatką z buraczków czy mizerią. Swoją wyjątkowość zapewniają delikatności, soczystości oraz smakowi, który jest jedyny w swoim rodzaju. Są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę.  Idealne mięso do kotletów mielonych Mielone charakteryzują się swoją soczystością po obróbce termicznej. Zawdzięczają to odpowiednio wybranemu mięsu. Podczas zakupów należy wybrać to tłustsze. Im będzie chudsze, tym większe prawdopodobieństwo, że po usmażeniu kotlety będą suche w środku oraz niesmaczne. Dlatego też bez obaw warto kupić mięso wieprzowe. Idealnie sprawdzi się karkówka czy łopatka. Jeśli jednak kupiliście chude mięso, to do środka podczas mielenia możecie dodatkowo dołożyć słoninę, która nie zmieni smaku potrawy, ale wzbogaci ją poprzez nadanie mięsu soczystości. Przygotowanie mielonych  Przyrządzenie kotletów mielonych nie jest zbyt skomplikowane. Do ich zrobienia wystarczy wam kilka składników, z których możecie przygotować pyszny obiad. Podczas zakupów warto jest zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso wieprzowe. Najlepiej jest je nabyć bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, gdzie będziecie mogli wybrać sobie konkretny kawałek łopatki bądź karkówki i zmielić mięso na miejscu. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że produkt jest świeży i najwyższej jakości. Poza tym, należy przygotować cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Z prostych składników wyczarujcie pyszny i smaczny posiłek. Smażenie kotletów mielonych  Wiele osób ma trudność w obróbce termicznej mielonych, gdyż nieraz wychodzą zbyt twarde lub mocno spieczone z...

kotlety mielone przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do mielonych a jeszcze bardziej zyskają na smaku. Takie połączenie was zachwyci
Jeżeli nie boicie się kulinarnych eksperymentów, to na pewno spodoba się wam ten przepis na klasyczne kotlety mielone z ciekawym dodatkiem. Wychodzą przepyszne!

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem z prostej przyczyny – ich przygotowanie jest banalne i pozwala na ciekawe eksperymenty! Na pewno znacie przepisy na mielone z jajkiem, ogórkiem kiszonym albo pieczarkami. A próbowaliście już kotletów mielonych z różyczkami kalafiora? Z tego wyjątkowego przepisu wyjdą wam bardzo ciekawe, mięsno-warzywne kotlety. Wystarczy pół kalafiora i składniki na kotlety mielone. Przygotowanie jest bardzo proste! Przełamcie rutynę i zróbcie kotlety mielone z różyczkami kalafiora według wskazówek z poniższego przepisu. Przepis na kotlety mielone z różyczkami kalafiora Do przygotowania tych wyjątkowych kotletów, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g mięsa mielonego Pół kalafiora 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 cebula Mleko Przyprawa do mięsa mielonego 1/3 łyżeczki bazylii Sól Pieprz Przygotowanie: Kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki. Włóżcie różyczki do zimnej i osolonej wody. Gotujcie przez kilka minut od momentu zagotowania – kalafior powinien być całkiem miękki. Gdy różyczki już się ugotują, przełóżcie je na sitko i odsączcie z nadmiaru wody. Jedną bułkę kajzerkę namoczcie w mleku. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Do dużej miski przełóżcie mięso mielone. Dodajcie pokrojoną cebulę, przyprawy oraz odciśniętą z mleka kajzerkę. Wbijcie jedno jajko i całość bardzo dokładnie wymieszajcie. W dłoni uformujcie kawałek masy mięsnej, rozpłaszczcie i połóżcie w środku różyczkę kalafiora. Następnie obłóżcie warzywo mięsem tak, by było całkiem schowane w środku. Postępujcie tak z resztą składników na kotlety. Gdy mielone będą już ulepione, obtoczcie je w...