mielone przepis
nogawkuchni / gotujmy.pl
Newsy

Co zrobić, żeby mielone nie były takie tłuste? Tę metodę znają tylko nasze babcie

Usmażenie pysznych mielonych to nie lada sztuka - poznajcie wskazówki, dzięki którym kotlety wyjdą idealnie.
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Mielone kotlety z ziemniakami i surówką to jeden z polskich klasyków na rodzinny obiad. Sycące i chrupiące kotlety smakują każdemu i pasują praktycznie do wszystkiego. Jak przyrządzić je tak, by wyszły idealnie? Poznajcie kilka porad, które na pewno pomogą wam w przygotowaniu przepysznych mielonych kotletów. Niektóre z tych trików to stare sposoby, z których korzystały jeszcze nasze babcie!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak zrobić smaczne mielone?

Biorąc się za smażenie kotletów trzeba najpierw poznać podstawy ich przygotowywania – wówczas można mieć pewność, że wyjdą smaczne. Po co eksperymentować, gdy wiedza przekazywana od pokoleń jest na wyciągnięcie ręki?

  • Bułka – zwykła, nawet czerstwa kajzerka sprawi, że kotlety będą miały aksamitną konsystencję. Wystarczy wcześniej namoczyć ją w wodzie, a najlepiej w mleku.
  • Dodatek warzyw – wyjdą wam bardzo smaczne kotlety, gdy do masy dodacie startą marchewkę albo cukinię. Wilgoć z warzyw nada większej soczystości oraz wyjątkowego smaku.
  • Śmietana – zamiast startych warzyw spróbujcie dodać do mięsnej masy kwaśnej śmietany. Sprawi ona, że będą bardziej pulchne!
  • Szybkie wyrabianie – jeśli będziecie wyrabiać masę na kotlety zbyt długo, to wówczas po usmażeniu wyjdą twarde. Po dodaniu wszystkich składników szybko wymieszajcie i wyróbcie masę.
  • Nie żałujcie oleju – najsmaczniejsze mielone to te smażone w dużej ilości oleju. Wlejcie go tyle, by kotlety były zanurzone niemal do 1/3 swojej wysokości.

 

Jednak nie wszystkim odpowiadają bardzo tłuste kotlety smażone na oleju. Jak temu zaradzić? Można eksperymentować z pieczeniem ich w piekarniku, jednak to już nie będzie to samo. Wykorzystajcie więc starą sztuczkę naszych babć – do masy na kotlety dodajcie jednego niedużego i startego na małych oczkach ziemniaka. On sprawi, że mielone nie wciągną tyle tłuszczu! Pamiętajcie też o tym, by po smażeniu odkładać kotlety na talerz wyłożony grubą warstwą ręczników papierowych – odciągną nadmiar oleju.

Komentarze
pasztet jakie mięso
bogusia82 / gotujmy.pl
Newsy Jakie mięso wybrać na pasztet? Jedno sprawi, że będzie wyjątkowo pyszny i kremowy
Nie kupujcie pasztetu - dzięki tym wskazówkom przygotujecie przepyszny pasztet w domu.
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Domowy pasztet to potrawa, która coraz częściej jest zapominana. A szkoda! Dawniej często przygotowywało się samodzielnie pasztety, zwłaszcza w czasach, gdy w sklepie trudno było cokolwiek dostać, a gdy już się udało, to było to mięso niskiej jakości. Dziś nie ma problemu z kupieniem różnych gatunków mięsa i można eksperymentować – co powiecie na przykład na pasztet z gęsi albo królika? W tym temacie panuje bardzo duża dowolność! Dowiedzcie się, jakie są sekrety smacznego pasztetu. Jak się przygotowuje pasztet? Najczęściej spotykany w książkach kucharskich sposób przygotowywania pasztetu jest następujący: Porcje mięsa (oprócz wątróbki) należy pokroić i szybko podsmażyć na silnym ogniu. Następnie obsmażone mięso przekłada się do garnka, zalewa wodą i dodaje przyprawy, cebulę i grzyby. Całość należy dusić do miękkości. Inna szkoła gotowania mówi o tym, że kawałki mięsa należy od razu wrzucić do garnka i gotować, bez wcześniejszego podsmażania. Jakie przyprawy? Podstawą dobrego pasztetu jest oczywiście smaczne mięso, ale wyjątkowy aromat można uzyskać tylko dzięki przyprawom! W pasztecie koniecznie musi znaleźć się ziele angielskie i gałka muszkatołowa, liście laurowe oraz pieprz. Jakie mięso do pasztetu? Zwykle pasztet przygotowuje się z mięsa wieprzowego. Najlepsze kawałki to karczek, szynka i łopatka. Koniecznie trzeba też dodać boczek lub podgardle – nie zapominajcie, że to tłuszcz niesie smak! W dodatku to jemu pasztet zawdzięcza odpowiednią konsystencję. Warto do pasztetu użyć też pręgi wołowej.   Obowiązkowym elementem dobrego pasztetu jest oczywiście wątróbka (najlepiej wieprzowa). To ona nadaje mu aksamitną konsystencję. W dodatku zawiera bardzo dużo żelaza i witaminy D. Możecie też użyć wątroby wołowej, cielęcej...

Przeczytaj
kurczak ze słonecznikiem
Justyna92 / gotujmy.pl
Newsy Cudowna panierka do kurczaka z niezwykłym dodatkiem. Chrupie jak chipsy
Panierka to nie tylko bułka tarta! Wypróbujcie ciekawy przepis na panierowane kotlety z kurczaka.
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Wiedza o zdrowym odżywianiu jest już powszechna i wiele osób stara się trzymać zasad zbilansowanej diety. A te mówią o ograniczaniu soli, słodyczy, tłustych potraw i niepotrzebnych dodatków, które sprawiają że dania są bardziej kaloryczne. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe „grzeszki” – w końcu któż oparłby się przepysznym, panierowanym kotletom z kurczaka? Na szczęście poza tradycyjną panierką można przygotować jej znacznie zdrowsze alternatywy. Co powiecie na kotlety drobiowe panierowane w ziarnach słonecznika? Palce lizać! Przepis na kurczaka panierowanego w ziarnach słonecznika Choć ziarna słonecznika są kaloryczne, to warto uwzględnić je w swojej diecie. Bogate są w zdrowe tłuszcze i witaminy, dzięki czemu stanowią bardzo dobry dodatek do posiłków. By przygotować kurczaka w ziarnach słonecznika, potrzebne wam będą poniższe składniki: 2 piersi z kurczaka mąka pszenna ziarna słonecznika 1 jajko olej mielona słodka papryka mielona ostra papryka sól pieprz Przygotowanie Piersi z kurczaka umyjcie i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie przekrójcie każdą z nich na pół (jak na kotlety) i rozbijcie tłuczkiem. Doprawcie słodką i ostrą papryką. Przygotujcie sobie miseczki osobno z roztrzepanym jajkiem doprawionym solą i pieprzem, mąką i ziarnami słonecznika. Każdy z kotletów obtoczcie w mące, następnie zanurzcie w jajku i dokładnie pokryjcie ziarnami słonecznika z obu stron. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy już będzie gorący, połóżcie na patelni kotlety. Lekko zmniejszcie ogień i smażcie mięso, aż się ozłoci z każdej strony. Gotowe kotlety odkładajcie na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by odsączyć je z tłuszczu. Smacznego!

Przeczytaj