Co zrobić, by mielone były wilgotne? Sok po ogórkach kiszonych może ci w tym pomóc. Genialny trik
Flickr
Newsy

Co zrobić, by kotlety mielone były wilgotne? Pomoże wam w tym ten sok

Nie wylewajcie wody po ogórkach! Możecie ją ponownie wykorzystać w kuchni do kotletów i innych dań!

Wylewacie wodę po ogórkach kiszonych? Ogromny błąd! Można ją wykorzystać chociażby do zakwaszania zup albo po prostu wypić prosto ze słoika. Bogata jest w cenne witaminy i minerały oraz kwas mlekowy, który świetnie usprawnia działanie układu pokarmowego. Jakie jeszcze właściwości ma woda z ogórków? Sprawdź koniecznie, a już nigdy więcej jej nie wylejesz!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości wody z ogórków kiszonych

Woda z ogórków jest doskonałym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Jej właściwości to m.in.:

  • Wspomaganie pracy układu pokarmowego
  • Wyrównanie gospodarki wodno-zasadowej
  • Nawodnienie organizmu
  • Jest źródłem witaminy C, E, K, A oraz B
Zobacz także
Co się stanie zorganizmem gdy codziennie będziecie jeść kiszone ogórki? Ogórki zjedzcie , a sok wypijcie

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść kiszone ogórki? Ogórki zjedzcie, a sok wypijcie

Weźcie wodę z ogórków kiszonych i wetrzyjcie ją w paznokcie. Genialny efekt

Weźcie wodę z ogórków kiszonych i wetrzyjcie ją w paznokcie. Genialny efekt

Jak stosować wodę z ogórków?

Sposobów na wykorzystanie zalewy po ogórkach jest naprawdę sporo! Oto najpopularniejsze z nich:

  1. Zakwaszanie zup i sosów – zupa ma mało wyrazisty smak? Dodaj do niej wody z ogórków! Nada jej charakteru i kwaśnego posmaku. Świetnie pasuje do zupy jarzynowej, kalafiorowej i ogórkowej oczywiście.
  2. Do mięs – podczas duszenia mięsa dolewaj do sosu wodę z ogórków. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste! Wykorzystajcie sok z ogórków do poprawienia smaku i wilgotności kotletów mielonych. Można dodać odrobinę soku podczas wyrabiania mięsnej masy lub skropić sokiem już gotowe kotlety - w tym przypadku warto jednak zrezygnować z panierowania mieloniaków.
  3. Twaróg dla wegan – wiedzieliście, że jeśli dodacie zalewę po ogórkach do tofu, to wyjdzie wam smak bardzo podobny do twarogu? Pycha!
  4. Na kaca – woda po ogórkach zawiera ogromne ilości bakterii probiotycznych, potasu i witaminy C czyli tego, co wypłukuje z naszego organizmu alkohol. Po zakrapianej imprezie zróbcie sobie rano bezalkoholowego drinka z wody z ogórków lub wypijcie ją prosto ze słoika. Szybko postawi cię na nogi!

Woda z ogórków na odchudzanie i problemy z żołądkiem

Zalewa po ogórkach zawiera duże ilości kwasu mlekowego i bakterii probiotycznych. Działają one kojąco na układ pokarmowy i wspomagają trawienie. Zalety wody po ogórkach docenią także osoby cierpiące na problemy z nieregularnym wypróżnianiem, ponieważ doskonale reguluje ona pracę jelit i pomaga na zaparcia.

Pomoże także tym, którzy uskarżają się na zatrzymywanie wody w organizmie! Opuchnięte stopy i dłonie często są wbrew pozorom wynikiem odwodnienia, a nie nadmiaru wody. Gdy jej brakuje, organizm zaczyna zatrzymywać ją w tkankach i stąd opuchlizny. Warto włączyć do swojej diety wodę z ogórków, by zwalczyć ten problem.

Kapusta do utraty wagi
Newsy
Chcecie szybko schudnąć? Jedzcie kapustę kiszoną. Błyskawicznie zrzucicie nawet 5 kg w tydzień 
Odchudzanie może być bardzo smaczne! Kiszona kapusta świetnie sprawdzi się na diecie.

Tracenie kilogramów bywa wyzwaniem, szczególnie po pięćdziesiątce. Nie tak łatwo pozbyć się nadmiarowych kilogramów i jednocześnie utrzymać wagę, wiemy o tym. Pokazujemy wam produkt, który może dobrze wspomóc odchudzanie. Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Kiszona kapusta swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza obecności zdrowych bakterii probiotycznych. Te żywe mikroby wspomagają układ pokarmowy, a jednocześnie poprawiają funkcjonowanie całego organizmu! Jest też wiele dowodów na to, że zdrowa mikroflora jest jednym z kluczowych elementów pozwalających na utrzymanie zdrowej masy ciała.  Jeśli macie problemy z nadwagą i otyłością, koniecznie musicie zadbać o swoje bakterie jelitowe. Jednym z lepszych sposobów dbania o zdrowy mikrobiom, jest właśnie jedzenie wszystkich fermentowanych produktów: Kapusty kiszonej Ogórków kiszonych Jogurtów, kefirów, maślanek Kapusta kiszona jest niskokaloryczna Kiszona kapusta ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest niska kaloryczność! Kapusta kiszona dostarcza jedynie 33 kilokalorii na każde zjedzone 100 g. To naprawdę mało! Dzięki tej właściwości można zjeść naprawdę dużo kapusty kiszonej bez negatywnego efektu w postaci nadmiarowych kilogramów. Kapusta syci na długo Kapusta pomaga też w regulacji sytości i głodu dzięki temu, że po prostu syci. Dokładając do obiadu surówkę z kapusty kiszonej, będziecie bardziej i szybciej najedzeni. Jest szansa, że zjecie mniej pozostałych produktów. Kapusta ma tę właściwość dzięki zawartości błonnika, który odpowiada między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i reguluje odczuwanie sytości. Wartości odżywcze kapusty kiszonej 100 g kapusty kiszonej dostarcza: 1,7 g białka 0,2 g tłuszczu...

Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na rdzawy? Zobaczcie, czy można je jeść
Adobe Stock
Newsy
Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na brązowy? Zobaczcie, czy można je jeść
Podziwiając swoje przetwory i słoiki z ogórkami kiszonymi, możecie się nieco zdziwić... kolorem ich zalewy. Co oznacza rudy czy brązowy kolor zalewy ogórkowej?

Lato to czas zbiorów ogórków i wzmożonego ich kiszenia. Ogórki tak przygotowane to smaczna i zdrowa przekąska. Układa się je ściśle obok siebie w słojach wraz z odpowiednimi dodatkami i zalewa solanką. Podczas procesu kiszenia zalewa ogórkowa powinna stać się nieco mętna, ale czasem zdarza się również, że zmienia kolor na rudawo-brunatny. Czy powinniście się tym niepokoić?   Jak powinna wyglądać zalewa w ogórkach kiszonych?  Zalewa w ogórkach kiszonych z czasem traci klarowność. Dzieje się tak w wyniku procesu fermentacji. To zupełnie naturalne i nie powinno nikogo odwodzić od zjedzenia pysznej kiszonki.  Biały osad na dnie słoika i nalot pojawiający się na kiszonych ogórkach to bardzo dobry znak! Białawe ślady to nic innego jak bakterie kwasu mlekowego powstające podczas kiszenia. Mają one doskonały wpływ na zdrowie.  Dlaczego zalewa ogórkowa zmieniła kolor?  Wiele osób zapewne zadawało sobie to pytanie. Co zawiniło w całym procesie kiszenia? Czy jest to problem ogórków, niewłaściwego zawekowania, a może przypraw użytych do kiszenia? Winowajcą jest tu zbyt dojrzały koper, którego ziarenka zabarwiają wodę na rudawy i brązowy kolor przypominający wodę z rdzą.  Na szczęście nie wpływa on zupełnie na proces kiszenia i smak ogórków. Oprócz innych niż zazwyczaj wrażeń estetycznych takie kiszonki pozostają nadal smaczne. Można je też bez obaw jeść, pod warunkiem, że upewnicie się, że ogórki nie są zepsute. Nie będzie to jednak zepsucie spowodowane dojrzałością kopru.  Jak rozpoznać zepsute ogórki kiszone?  Jeżeli ogórki są twarde, mają odpowiedni zapach (który wszyscy na pewno znacie) i białawy nalot, a słoik po otwarciu lekko musuje – to oznacza, że nadają się do jedzenia. Jak zatem...

ogórki
AdobeStock
Newsy
Przesmaczna i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Jeden dodatek sprawi, że ją pokochasz
Uwielbiasz kiszone ogórki? Zrób tę pyszną surówkę, a twoi domownicy nie będą już chcieli jeść do obiadu nic innego!

Kiszone ogórki pasują do większości polskich dań. Kotlety mielone, tłuczone ziemniaki i do tego kwaszone ogórki – pycha! Świetnie smakują też jako dodatek do kanapek lub jedzone prosto ze słoika. Ale lepiej nie przesadzić, ponieważ może się to skończyć bólem brzucha! Pyszna przekąska Zbliżająca się zima wystawia naszą odporność na próbę. Warto w tym czasie wesprzeć organizm i jeść dużo produktów bogatych w witaminę C – na przykład cytrusy oraz dobre, polskie kiszonki! Ogórki i kwaszona kapusta to doskonałe źródła tej witaminy i powinniśmy je włączyć do swojej zimowej diety, by wzmocnić odporność. Kiszone ogórki mają szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego jeśli nie przekonuje was tylko wsparcie dla organizmu w walce z infekcjami, to co powiecie na to, że: Kiszone ogórki wspomagają odchudzanie – mają bardzo mało kalorii, za to są dość sycące i zaspokajają naturalną potrzebę organizmu na coś chrupiącego i słonego. Zamiast chipsów i paluszków, polecamy chrupać ogórki! Poprawiają pracę układu pokarmowego – błogosławieństwo dla osób cierpiących na zaparcia i problemy z trawieniem, Pomagają zapobiec niedokrwistości Przepis na surówkę z ogórków kiszonych Aby przygotować prostą surówkę z kiszonych ogórków, potrzebne wam są te składniki: 3-4 ogórki kiszone Pół cebuli Pół papryki czerwonej 30 ml oliwy z oliwek Łyżeczka cukru Pieprz Przygotowanie Ogórki tniemy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, a paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, sól i dodajemy oliwę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. I gotowe! Surówka smakuje najlepiej podawana...

Czy można pić wodę z ogórków kiszonych? To was zaskoczy
AdobeStock
Newsy
Czy można pić wodę z ogórków kiszonych? To was zaskoczy
Wylewacie wodę po ogórkach kiszonych? Wielki błąd! Sprawdźcie, jakie są jej cenne właściwości.

Wielu z was na pewno przepada za ogórkami kiszonymi. Cudownie chrupkie i lekko kwaśne ogórki są świetną przekąską i dodatkiem do obiadu. Ale co z wodą znajdującą się w słoiku z ogórkami? Czy można ją pić? Poznajcie jej wspaniałe właściwości. Właściwości wody z ogórków kiszonych Woda z ogórków kiszonych, a właściwie sok z ogórków, to wspaniałe źródło cennych witamin i minerałów. W procesie fermentacji powstaje także kwas mlekowy, który pomaga zachować prawidłową florę bakteryjną organizmu oraz wzmacnia odporność. Co jeszcze znajduje się w wodzie z ogórków? Witaminy z grupy B Witamina A Witamina C Witamina E Witamina K Potas Żelazo Cynk Wapń Magnez Fosfor Na co pomaga woda z ogórków kiszonych? Picie wody z ogórków wpływa pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Warto ją pić na przykład po intensywnym wysiłku fizycznym ze względu na wysoką zawartość potasu i sodu, które są wydalane przez organizm w trakcie ćwiczeń. Pomoże również na odwodnienie dzięki zawartości sodu – zatrzymuje on wodę w organizmie. Ponadto woda z ogórków jest bogata w bakterie probiotyczne i poleca się je zwłaszcza osobom z nietolerancją laktozy, które nie mogą przyjmować naturalnych bakterii z jogurtów i innych produktów mlecznych. Regularne picie wody z ogórków wzmocni wasze włosy i paznokcie, a także pozwoli zapomnieć o migrenach, ponieważ reguluje ciśnienie krwi. Wodę z ogórków powinny pić także osoby, które chcą zapobiec chorobie wrzodowej żołądka i grzybicy.   Woda z ogórków kiszonych na odchudzanie Co zaskakujące, woda z ogórków kiszonych może również...