Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe!

Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem!

Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami

Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

Na biszkopt:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • ¾ szklanki mąki pszennej

  • 6 jaj

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka octu

Na masę:

  • 6 jaj

  • 500 ml mleka

  • 300 g masła

  • 100 g cukru

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji.

Przygotowanie: 

  1. Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę. 

  2. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut. 

  3. Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.

  4. Resztę mleka podgrzejcie w niewielkim garnku. Wsypcie cukier waniliowy i zwykły i wymieszajcie do rozpuszczenia. Wlejcie masę na budyń i cały czas mieszając zagotujcie. Kiedy masa będzie już gęsta, wyłączcie gaz i odstawcie. 

  5. W osobnym naczyniu ucierajcie masło. Róbcie to przez około 7 minut - dzięki temu masa będzie bardzo puszysta. 

  6. Dodawajcie powoli do masła ostudzony budyń. Wymieszajcie.

  7. Masę budyniową rozprowadźcie na biszkopcie i włóżcie do lodówki.

  8. Do miski wlejcie 3 szklanki wody, wsypcie galaretki i wymieszajcie. Odstawcie do lodówki do stężenia. Następnie wylejcie galaretki na ciasto, udekorujcie truskawkami i zostawcie w lodówce na około 4 godziny. 

Źródło: gazeta.pl