Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem

W czym tkwi sekret lekkiego ciasta z budyniem? Kluczowe jest przygotowanie masy, a właściwie odpowiednie postępowanie z masłem.

Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe!

Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem!

Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami

Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Na biszkopt:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • ¾ szklanki mąki pszennej

  • 6 jaj

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka octu

Zobacz także
Ciasto drożdżowe

Pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką z babcinej receptury. Wyjdzie puszyste dzięki 1 sztuczce

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Na masę:

  • 6 jaj

  • 500 ml mleka

  • 300 g masła

  • 100 g cukru

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji.

Przygotowanie: 

  1. Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę. 

  2. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut. 

  3. Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.

  4. Resztę mleka podgrzejcie w niewielkim garnku. Wsypcie cukier waniliowy i zwykły i wymieszajcie do rozpuszczenia. Wlejcie masę na budyń i cały czas mieszając zagotujcie. Kiedy masa będzie już gęsta, wyłączcie gaz i odstawcie. 

  5. W osobnym naczyniu ucierajcie masło. Róbcie to przez około 7 minut - dzięki temu masa będzie bardzo puszysta. 

  6. Dodawajcie powoli do masła ostudzony budyń. Wymieszajcie.

  7. Masę budyniową rozprowadźcie na biszkopcie i włóżcie do lodówki.

  8. Do miski wlejcie 3 szklanki wody, wsypcie galaretki i wymieszajcie. Odstawcie do lodówki do stężenia. Następnie wylejcie galaretki na ciasto, udekorujcie truskawkami i zostawcie w lodówce na około 4 godziny. 

Źródło: gazeta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Biszkoptowe ciasto toffi z przepisu siostry Anastazji.  Banalne w przygotowaniu
Flickr/AdobeStock
Newsy
Biszkoptowe ciasto z 12 jajek o smaku toffi z przepisu siostry Anastazji. Trochę pracy i mnóstwo smaku
Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszne ciasto. Jej biszkopt toffi dosłownie rozpływa się w ustach.

Siostra Anastazja Pustelnik to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Siostra ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, napisała jak dotąd 17 książek, które rozeszły się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji" i to właśnie ciastom i innym słodkim wypiekom, słynna zakonnica poświęca w swojej kuchni najwięcej uwagi. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na biszkoptowe ciasto toffi. Zróbcie je, a wasi bliscy oszaleją na jego punkcie. Przepis na biszkoptowe ciasto toffi siostry Anastazji Składniki na biszkopt jasny: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ubijcie białka na sztywno, dodacie cukier i żółtka. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszajcie. Wylejcie na formę do pieczenia. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Składniki na biszkopt ciemny: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao Wykonanie: Białka ubijcie na sztywno, dodajcie cukier i żółtka. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszajcie. Wylejcie na formę do pieczenia. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Składniki na masę budyniową: 3/4 l słodkiego mleka 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 1 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka kakao cukier do smaku Wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu ugotujcie budyń. Masło utrzyjcie, dodając przestudzony budyń. Masę podzielcie na dwie części. Do jednej dodajcie kakao. Dodatki: 1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego...

Przepis na proste ciasto z soków. Dodajcie do niego owoce a będzie genialne
Gotujmy.pl/gosia239
Newsy
Przepis na proste ciasto z soków. Dodajcie do niego owoce a będzie genialne
Przepis jest super prosty, a naprawdę przepyszny! Pokochają je szczególnie dzieci!

Nie macie pomysłu na ciekawe, kolorowe ciasto? Przygotujcie to niesamowicie proste ciasto z soków. Jeśli dodacie do niego owoce, będzie naprawdę genialne. Możecie przygotować je na przyjęcie dla dzieci, jako deser na weekend lub po prostu w ciągu tygodnia do kawy. Przepis jest łatwy do zmodyfikowania pod swoje potrzeby. Możecie zmienić kolory wykorzystanych galaretek. Przepis na proste ciasto z soków Gwarantujemy, że jeśli zrobicie je raz, będziecie chcieli szybko je powtórzyć. Składniki na ciasto z soków 4 jajka Pół szklanki cukru Pół szklanki mąki Łyżeczka proszku do pieczenia 4 budynie śmietankowe Litr zielonego soku przecierowego np. typu Kubuś 4 galaretki innego koloru np. pomarańczowe, brzoskwiniowe Przygotowanie ciasta z soków Przygotujcie biszkopt: ubijcie pianę z białek, dodajcie do niej żółtka i cukier. Dodajcie do masy powoli mąkę. Dodawajcie ją partiami i mieszajcie dokładnie. Dodajcie do masy proszek do pieczenia. Wymieszajcie masę biszkoptową dokładnie. Wylejcie masę biszkoptową na blaszkę. Pieczcie biszkopt w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Odłóżcie upieczony biszkopt do ostygnięcia. Do garnka wlejcie 1,5 szklanki soku i podgrzejcie. W połowie szklanki rozpuśćcie budynie i wlejcie je do gotującego się soku. Wymieszajcie i ugotujcie powstały budyń. Wylejcie na biszkopt masę budyniową i odłóżcie do zastygnięcia. Rozpuśćcie 2 galaretki w trzech szklankach wody. Tężejącą galaretkę wylejcie na zastygniętą masę z soku. Odłóżcie do zastygnięcia. Przygotujcie drugą część masy budyniowej w ten sam sposób. Wylejcie drugą część masy budyniowej na galaretkę. Przygotujcie w ten sam sposób drugą część galaretki. Wylejcie ją na ciasto. Odłóżcie całość do ostygnięcia....

Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa
gosia47-47/gotujmy.pl
Newsy
Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa
Jeżeli uwielbiacie truskawki, to na pewno posmakuje wam to pyszne ciasto z musem truskawkowym.

Sezon na truskawki rozpoczęty! Z tej okazji polecamy wam przyrządzić bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze świeżymi truskawkami. Jest lekkie jak chmurka i wspaniale pachnie owocami. Wykorzystajcie genialny przepis od gosia47-47, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na szybki placek z truskawkami Przyrządzenie tego ciasta jest banalne i robi się je błyskawicznie! Będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietany 30% 400 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania śmietany fix 3 łyżki cukru Oraz 200 g truskawek do dekoracji. Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie jajka mikserem, dodajcie 5 łyżek cukru i dalej ubijajcie. Po chwili wlejcie żółtka i miksujcie na najwolniejszych obrotach. Przesiejcie do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie masę jajeczną i wymieszajcie. Wysmarujcie formę do pieczenia masłem i wyłóżcie na nią ciasto. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto od razu z piekarnika, żeby ostygło. Przetnijcie je wzdłuż na pół. Wlejcie do naczynia pół litra wody i rozpuśćcie obie galaretki. Odstawcie, by lekko stężały. W tym czasie wsypcie umyte i obrane truskawki do blendera (o tym, jak szybko usunąć szypułki piszemy w tym artykule ) i zmiksujcie. Dodajcie je do tężejącej galaretki, wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Ubijcie śmietankę, dodajcie cukier oraz fixy śmietanowe. Pod sam koniec ubijania wlejcie mus truskawkowy. Podzielcie masę na dwie części. Pierwszą część wyłóżcie na połowę biszkopta, wyrównajcie, przykryjcie drugą połową...

Zaskakująco pyszne ciasto Shrek. Będą się nim zajadać nie tylko dzieci
Gotujmy.pl/agulina
Newsy
Zaskakująco pyszne ciasto Shrek. Będą się nim zajadać nie tylko dzieci
To ciasto jest zadziwiająco pyszne i wygląda niesamowicie ciekawie!

Wiadomo, że wszyscy uwielbiają atrakcyjnie zaprezentowane produkty spożywcze. Wszystko co kolorowe, ciekawie wyeksponowane i atrakcyjnie położone na talerzu, przyciąga uwagę i wzrok. To ciasto jest pod tym względem naprawdę wyjątkowe! Na pewno nikt nie przejdzie koło niego obojętnie. Poznajcie ciasto Shrek z galaretką. Przepis na ciasto Shrek Wszyscy domownicy i goście będą się nim zajadać! Składniki na ciasto Shrek Biszkopt: 5 jajek cukier waniliowy 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Zielony budyń: 1 duży, zielony, przecierowy sok owocowy 3 budynie śmietankowe Masa śmietanowa : 330 g śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru pudru 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: dwa opakowania delicji 2 galaretki agrestowe lub inne zielone galaretki Przygotowanie ciasta Shrek Białka ubijcie na sztywno. Dodajcie do nich cukier, a następnie cukier waniliowy i żółtka. Zróbcie w ten sposób biszkopt. Wymieszajcie mocno wszystkie składniki. Dolejcie powoli olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszajcie całość do jednolitej konsystencji. Pieczcie ciasto przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, przygotujcie budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu budyniu. Zamiast mleka, użyjcie zielonego soku owocowego typu Kubuś. Gorący budyń wylejcie na upieczone ciasto. Wystudźcie. Na wystudzonym budyniu ułóżcie delicje czekoladą do góry. Galaretki owocowe o zielonym kolorze rozpuśćcie w szklance wody. Wystudźcie je delikatnie. Śmietankę kremówkę wyjętą z lodówki ubijcie na sztywno. Dodajcie pod koniec ubijania cukier puder. Dodajcie do śmietany na końcu schłodzoną galaretkę agrestową. Wylejcie masę na delicje....