Co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów
Flickr
Newsy

Co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów

Zrobiliście domowe lody i wyszły twarde? Sprawdźcie, co można zrobić, by temu zaradzić.

Przyrządzanie domowych lodów staje się coraz popularniejsze. W końcu tak naprawdę przepis na domowe lody jest banalnie prosty i każdy może je przygotować. Najprostsze są oczywiście klasyczne lody śmietankowe, do których potrzebna jest jedynie śmietanka, cukier i mleko. Jeżeli macie ochotę na lody o ulubionym smaku, na przykład czekoladowe lub truskawkowe, to wystarczy dodać do nich owoce albo rozpuszczoną czekoladę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Miękkie domowe lody bez maszynki

Do lodów zwykle wykorzystuje się specjalną maszynkę do robienia lodów, choć tak naprawdę do przygotowania domowych lodów potrzebny wam będzie tylko blender ręczny, który większość z was ma w domu. Zrobienie miękkich lodów bez maszynki jest możliwe, tylko nieco czasochłonne. Należy po prostu po przełożeniu masy do pojemnika odstawić ją do zamrażarki na 30 minut, wyciągnąć, zblendować, włożyć z powrotem do zamrażarki i tak kilka razy przez 3 lub 4 godziny – łącznie lody należy zblendować około 6 razy. Dzięki temu będą puszyste i miękkie!

Zobacz także

Przepis na domowe lody śmietankowe

Do przygotowania domowych lodów będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 ml mleka 2% tłuszczu
  • 80  cukru

Przygotowanie:

  1. Najpierw zadbajcie o to, by mleko i śmietanka miały odpowiednio niską temperaturę – oba składniki powinny być przechowywane w lodówce.
  2. Do małego garnka wlejcie 200 ml śmietanki i dodajcie 80 g cukru. Podgrzewajcie na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Gotową masę przelejcie do pojemnika na lody.
  3. Teraz do masy wlejcie resztę śmietanki oraz mleko i wymieszajcie. Wstawcie pojemnik do zamrażarki na pół godziny.
  4. Po tym czasie wyjmijcie pudełko i zmiksujcie zawartość za pomocą blendera. Wstawcie znów do zamrażarki na pół godziny, wyjmijcie i zblendujcie. Powtarzajcie ten krok co pół godziny przez około 3-4 godziny.
  5. Po kilkukrotnym blendowaniu masy zostawcie pojemnik w zamrażarce na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie lody będą się już nadawały do spożycia. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze
Andruty z kajmakiem
benenati/gotujmy.pl
Przepisy Andruty z kajmakiem. Cudowny smak dzieciństwa. Najprostsze, czyli najlepsze
Dzisiaj andruty, czyli wafle przekładane domowymi kremami odchodzą nieco w zapomnienie. Czas przywrócić świetność tym łakociom!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Kiedy wchodzimy do sklepu spożywczego, za każdym razem widzimy nieprzebrane ilości różnego rodzaju wafelków z wszelkimi dostępnymi smakami. Wybór jest tak duży, że niejeden zapyta: – A po co trudzić się jeszcze z wyrobem własnych andrutów? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna. Żaden sklepowy produkt nie przebije w smaku swoich własnych, domowych wafli. Pamiętacie, jak nasze mamy i babcie przekładały andruty kremem swojej roboty? Wróćmy do tych wspomnień! Koncepcja wafli przekładanych kremem czekoladowym należy podobno do wiedeńskiego cukiernika Oscara Pischingera. Jego receptura sięga aż do XIX wieku i czasów, gdy Kraków, Budapeszt i Wiedeń należały do jednego cesarza. Od tamtej pory andruty z kremem przeszły szereg różnych wcieleń. Dzisiaj przedstawimy wam przepis na prostą masę kajmakową, zwaną również masą krówkową. Ale wcześniej wymienimy kilka popularnych w Polsce smaków. Spróbujcie znaleźć swój ulubiony! Krem kakaowy (cukier, margaryna lub masło, kakao i mleko w proszku) Krem na bazie galaretki (cukier, tłuszcz, mleko w proszku i galaretki w różnych smakach) Krem kakaowo-powidłowy (andruty wypełniane naprzemiennie powidłami i kremem) Krem galaretkowo-piankowy (cukier, śmietanka, galaretka, żelatyna) Wróćmy teraz do wspomnianej przez nas masy kajmakowej (krówkowej). Oto przepis: Składniki: Pół kostki masła (10 dag) 1 litr mleka tłustego (przynajmniej 3,2%) 40 dag cukru Opakowanie cukru waniliowego Opcjonalnie: puszka mleka zagęszczonego zamiast mleka i cukru. Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie powoli, przez 1,5 godziny gotujemy je na maleńkim ogniu, po to by zgęstniało. Masło ucieramy mikserem na gładką masę. Szybko dodajemy do masy...

Przeczytaj
deser śmietankowy przepis
Gotujmy.pl/agnieszkalider
Przepisy Już niedługo Mikołajki. Zaskocz swoje dzieci tym przepysznym deserem. Robi się w mig
Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na prezent mikołajkowy dla swoich dzieci, koniecznie się zainspiruj i skorzystaj z tego prostego przepisu na domową panna cotte. Maluchy będą zachwycone!
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Gotowanie nie zawsze musi być przykrym obowiązkiem. Są dni, w które aż chce się stanąć przy tak zwanych „garach” i zrobić coś od serca. Jedną z takich okazji z pewnością są Mikołajki. Zaproponowany przez nas deser z pewnością wywoła uśmiech na twarzach twoich najbliższych. Przepis na domową panna cotte Będziesz potrzebować 1 szklankę tłustego mleka (3,2 proc.) 1 szklankę śmietanki kremówki (30 lub 36 proc.) 100 gramów cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny deserowej w proszku 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Sproszkowaną żelatynę deserową rozpuść w niewielkiej ilości wody (dokładna instrukcja powinna znajdować się na opakowaniu producenta). W rondelku umieść mleko oraz cukier puder. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę, wymieszaj i odstaw na chwilę do ostudzenia. W drugim rondelku umieść śmietankę kremówkę oraz ekstrakt z wanilii i podgrzej. Po upływie kilku minut zdejmij garnek z ognia. Wystudzone mleko z dodatkami umieść w wysokiej misce, a następnie dodaj do niego podgrzaną kremówkę. Całość ubij mikserem, aż do powstania zwięzłej, gładkiej masy. Tak przygotowaną miksturę przełóż do filiżanek, których zazwyczaj używasz do picia kawy, bądź herbaty. Tym razem idealnie sprawdzą się jako foremka do twojego deseru. Tak przygotowaną panna cotte umieść w lodówce i chłódź przez ok. 3 godziny lub dłużej (aż do momentu, w którym będziesz chciała podać je gościom). Po upływie tego czasu wyjmij deser z lodówki. Postaraj się delikatnie oddzielić słodycz od filiżanki. Jeśli masz z tym problem możesz polać filiżankę gorącą wodą, wtedy łatwiej wydobędziesz deser z jej wnętrza. Wyłóż na talerzyk do...

Przeczytaj
kluski z makiem przepis
WanilioweImprowizacje / Gotujmy.pl
Newsy Święta bez tego deseru to nie święta. Jak zrobić idealne kluski z makiem?
Najlepszy przepis na kluski z makiem tylko u nas! Sprawdźcie, jak łatwo możecie przyrządzić ten świąteczny przysmak.
Katarzyna Wyborska
grudzień 23, 2020

Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule . Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski. Wigilijne makówki Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami. Przepis na kluski z makiem Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:   Do ciasta: 50 dag mąki pszennej 3 jaja Płaska łyżeczka soli Łyżka oleju Do masy makowej: 25 dag maku suchego Mleko 100 ml miodu 1 szklanka bakalii Łyżka masła Przygotowanie Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski....

Przeczytaj
sernik piernikowy
Gotujmy.pl
Newsy Jedno z najsmaczniejszych ciast. Sernik z piernikową nutą. Gwarantujemy, że będzie perełką na stole
Znudzeni tradycyjnymi, świątecznymi ciastami? A gdyby je tak... połączyć? Ten sernik o smaku piernika będzie hitem na wigilijnym stole!
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Sernik i piernik to pozycje obowiązkowe podczas świątecznych deserów. A co byście powiedzieli na… połączenie tych dwóch ciast? Brzmi nieprawdopodobnie, za to smakuje naprawdę dobrze! Jeżeli znudziły się wam typowe przepisy na wigilijne ciasta, to warto spróbować w tym roku czegoś nowego. Łącząc tradycyjne z nowym możecie stworzyć naprawdę ciekawe smaki. Kto wie, może będzie to wasze nowe, świąteczne ciasto? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na sernik z nutką piernika – jest przepyszny!   To ciasto to nic innego, jak sernik na kruchym cieście z kruszonką. Sekretem jest jednak dodanie do niego kakao oraz korzennej przyprawy do piernika! Dzięki temu ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Jesteśmy pewni, że gdy już raz go spróbujecie, to nie będziecie chcieli jeść nic innego. Przepis na sernik z piernikową nutą Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali poniższych składników:   Do kruchego ciasta: 40 dag mąki pszennej 60 g cukru pudru 25 g przyprawy do piernika 20 g kakao 200 g masła 2 żółtka Łyżka śmietany 18% Do masy serowej: 1 kilogram twarogu w wiaderku 150 g cukru 40 g budyniu o smaku śmietankowym (1 opakowanie) 50 g rozpuszczonego masła 4 jaja 2 białka 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao i dodajcie zimne masło, żółtka i łyżkę śmietany. Całość zagniatajcie bardzo szybko, do połączenia się wszystkich składników. Powinniście dotykać ciasta najmniej jak się da, dlatego warto najpierw za pomocą noża pokroić masło i łączyć je z mąką, a później szybko zagnieść i wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto zawińcie w folię i odłóżcie do zamrażarki na kilka...

Przeczytaj