Mamy tu miłośników serów? Chyba ciężko sobie wyobrazić wiele potraw bez tego pysznego dodatku! Starty ser to element obowiązkowy szczególnie we włoskiej kuchni. Jakiego sera najczęściej się używa i do jakich potraw on pasuje? I najważniejsze – co zrobić, by nie przywierał do tarki? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie w poniższym artykule!

Rodzaje serów

Popularne określenie „ser żółty” to bardzo ogólna nazwa, która za wiele nie mówi. Gatunków sera jest bowiem mnóstwo i bardzo się między sobą różnią! To bardzo istotne w przypadku wielu dań, ponieważ każdy gatunek sera jest nieco inny i nie każdy do wszystkiego pasuje. Sprawdźcie, czy znaliście te sery:

  • Gouda – bardzo łagodny i delikatny w smaku. Doskonale nadaje się do kanapek oraz koreczków.
  • Parmezan – niezbędny w kuchni włoskiej! Lekko pikantny i bardzo wyrazisty w smaku świetnie pasuje do spaghetti, zapiekanek i sałatek.
  • Mozzarella – najczęściej wykorzystywana do pizzy ze względu na delikatny smak i fakt, że łatwo się roztapia. Jest bardzo smaczna również na zimno, podawana ze świeżymi pomidorami, oliwą, octem balsamicznym i bazylią.
  • Emmentaler – to typowy ser szwajcarski. Duże dziury i charakterystyczny smak i zapach to jego znaki rozpoznawcze!
  • Cheddar – ser angielski. Długo dojrzewający, kruchy i dość słony będzie fantastycznym dodatkiem do makaronów i zapiekanek.

Ser przywiera do tarki?

Można już kupić w sklepach starty parmezan lub mozzarellę, dzięki czemu nie trzeba tracić czasu na ścieranie sera i mycie tarki. Jednak kupując takie sery nigdy nie będziecie stuprocentowo pewni co do ich jakości, dlatego lepiej kupować je w sprawdzonych miejscach w formie krojonych plastrów lub najlepiej bloczków. Ale gdy trzecie taki ser na tarce, często pojawia się problem – przywiera on do wewnętrznej części! A gdy ser zdąży zaschnąć, to umycie takiej tarki jest ogromnym wyzwaniem. Nasza rada – zanim zaczniecie trzeć ser, posmarujcie wcześniej tarkę olejem z obu stron.