Od dłuższego już czasu trwa dyskusja pomiędzy zwolennikami częstych i małych posiłków a obozem, który preferuje większe: śniadanie, obiad i kolację. Wszystko rozbija się o tematy związane ze zdrowiem. Jak się okazuje, nie jest to zawsze takie proste i jednoznaczne. Sami zobaczcie.
Jaka powinna być częstotliwość posiłków przy problemach z cholesterolem?
Uważa się, że jedzenie mniejszych i częstszych posiłków przeciwdziała jednorazowemu przejadaniu się, zwiększa uczucie sytości i zapobiega spadkom energii.
Różne doświadczenia, w tym zrealizowane na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu wskazują, że więcej mniejszych posiłków dziennie oznacza lepszy profil lipidowy, a dokładniej zwiększa poziom tzw. dobrego cholesterolu we krwi. W efekcie sprzyja to zdrowiu układu sercowo-naczyniowego.
Zobacz także:
Zalecane menu antycholesterolowe powinno się składać z 4-5 starannie przygotowanych posiłków, które w miarę możliwości należy jeść o stałych porach.
Czy osoby na diecie powinny jeść częściej i mniej czy rzadziej i więcej?
Badania w tym zakresie nie dają jednoznacznych wyników. Wydaje się jednak, że w tym przypadku wybór częstszych posiłków może sprzyjać otyłości. Osoby zjadające 5 czy 6 posiłków dziennie mogą mieć podwyższony poziom głodu i silniejszą chęć jedzenia w porównaniu z tymi, które spożywają trzy większe posiłki dziennie i nie podjadają pomiędzy nimi.
U zdrowych osób dorosłych rzadsze jedzenie, brak podjadania, zjadanie największego posiłku rano, może okazać się skuteczną metodą zapobiegania długotrwałemu przybieraniu na wadze. Tak więc, z punktu widzenia osób dbających o linię lepiej jest zdecydować się na trzy nieco większe posiłki na dobę, niż więcej mniejszych.
Jak powinny jeść osoby borykające się z podwyższonym cukrem?
W kwestii doboru diety dla cukrzyków zdania są podzielone. Lekarze i naukowcy zgadzają się, że osoby chore na cukrzycę powinny z dużą uwagą dobierać swój jadłospis, jednakże opinie względem zalecanej ilości posiłków w ciągu dnia są bardzo niezgodne.
Część specjalistów rekomenduje spożywanie niewielkich posiłków w większej ilości. Ma to zapobiegać spadkom poziomu cukru we krwi. Jedzenie co 3 godziny zdrowego dania ma ustrzec chorego przed hipoglikemią.
W opozycji do tych lekarzy stoją ci, według których osoba chora na cukrzycę powinna zjadać 2 do 3 posiłków w ciągu dnia. Ich zdaniem przy tak rzadkim jedzeniu pacjent jest w stanie lepiej kontrolować i regulować poziom cukru we krwi.
W obu sposobach odżywiania jest wiele racji. Zamiast jednak próbować samodzielnie ustalać częstotliwość, warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym i dietetykiem, którzy na podstawie wyników badań i dotychczasowego przebiegu choroby ustalą, który rodzaj żywienia jest optymalny.
Źródło: zdrowie.gazeta.pl, slodziak.eu