Co zdrowsze - małe czy duże posiłki? Wszystko zależy od cholesterolu, poziomu cukru i wagi
Flickr
Newsy

Co zdrowsze - małe czy duże posiłki? Wszystko zależy od cholesterolu, poziomu cukru i wagi 

Trzy duże posiłki czy pięć mniejszych? Co jest korzystniejsze dla waszego ciała? Odpowiedź nie jest taka prosta. Najważniejsze, by pamiętać, że niezależnie od tego, jaką częstotliwość posiłków wybierzecie, należy przede wszystkim zwracać uwagę na jakość jedzenia, które pojawia się na waszych talerzach. 

Od dłuższego już czasu trwa dyskusja pomiędzy zwolennikami częstych i małych posiłków a obozem, który preferuje większe: śniadanie, obiad i kolację. Wszystko rozbija się o tematy związane ze zdrowiem. Jak się okazuje, nie jest to zawsze takie proste i jednoznaczne. Sami zobaczcie. 

Jaka powinna być częstotliwość posiłków przy problemach z cholesterolem? 

Uważa się, że jedzenie mniejszych i częstszych posiłków przeciwdziała jednorazowemu przejadaniu się, zwiększa uczucie sytości i zapobiega spadkom energii.  

Różne doświadczenia, w tym zrealizowane na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu wskazują, że więcej mniejszych posiłków dziennie oznacza lepszy profil lipidowy, a dokładniej zwiększa poziom tzw. dobrego cholesterolu we krwi. W efekcie sprzyja to zdrowiu układu sercowo-naczyniowego. 

Zalecane menu antycholesterolowe powinno się składać z 4-5 starannie przygotowanych posiłków, które w miarę możliwości należy jeść o stałych porach.   

Czy osoby na diecie powinny jeść częściej i mniej czy rzadziej i więcej? 

Badania w tym zakresie nie dają jednoznacznych wyników. Wydaje się jednak, że w tym przypadku wybór częstszych posiłków może sprzyjać otyłości. Osoby zjadające 5 czy 6 posiłków dziennie mogą mieć podwyższony poziom głodu i silniejszą chęć jedzenia w porównaniu z tymi, które spożywają trzy większe posiłki dziennie i nie podjadają pomiędzy nimi. 

U zdrowych osób dorosłych rzadsze jedzenie, brak podjadania, zjadanie największego posiłku rano, może okazać się skuteczną metodą zapobiegania długotrwałemu przybieraniu na wadze. Tak więc, z punktu widzenia osób dbających o linię lepiej jest zdecydować się na trzy nieco większe posiłki na dobę, niż więcej mniejszych. 

Zobacz także
Obniża cholesterol, czyści jelita i spowalnia starzenie. Jedzcie to codziennie

Obniża cholesterol, czyści jelita i spowalnia starzenie. Jedzcie to codziennie

Tymi przyprawami zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków

Tymi przyprawami skutecznie zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków 

Jak powinny jeść osoby borykające się z podwyższonym cukrem? 

W kwestii doboru diety dla cukrzyków zdania są podzielone. Lekarze i naukowcy zgadzają się, że osoby chore na cukrzycę powinny z dużą uwagą dobierać swój jadłospis, jednakże opinie względem zalecanej ilości posiłków w ciągu dnia są bardzo niezgodne. 

Część specjalistów rekomenduje spożywanie niewielkich posiłków w większej ilości. Ma to zapobiegać spadkom poziomu cukru we krwi. Jedzenie co 3 godziny zdrowego dania ma ustrzec chorego przed hipoglikemią. 

W opozycji do tych lekarzy stoją ci, według których osoba chora na cukrzycę powinna zjadać 2 do 3 posiłków w ciągu dnia. Ich zdaniem przy tak rzadkim jedzeniu pacjent jest w stanie lepiej kontrolować i regulować poziom cukru we krwi. 

W obu sposobach odżywiania jest wiele racji. Zamiast jednak próbować samodzielnie ustalać częstotliwość, warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym i dietetykiem, którzy na podstawie wyników badań i dotychczasowego przebiegu choroby ustalą, który rodzaj żywienia jest optymalny.  

Źródło: zdrowie.gazeta.pl, slodziak.eu 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile posiłków jeść dla zdrowia? Wcale nie 5
Pixabay
Newsy
Ile posiłków jeść dla zdrowia? Wcale nie 5
Słyszeliście kiedyś o zasadzie jedzenia 5 posiłków dziennie, której trzeba przestrzegać dla zdrowia? To bzdura! Dowiedzcie się jaka jest optymalna liczba posiłków dla zdrowia.

Zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne, by zachować sprawność i dobre zdrowie. Nie trzeba raczej nikogo przekonywać, że to prawda. Są specjalnie opracowane wytyczne i wskazówki na temat tego, jakie powinny być właściwe proporcje spożywanych produktów. Ważna jest też liczba posiłków i zawartość składników w każdym z nich. Od zawsze słyszycie, że trzeba jeść 5 posiłków dziennie, by zachować zdrowie? To bzdura! Ile posiłków dziennie powinno się jeść? Nie jest ważne ile posiłków dziennie zjecie. Ważne jest za to, ile kalorii, białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i minerałów spożywacie codziennie. Każdy z was ma inny styl życia. Ilość posiłków możecie więc dopasować do swoich preferencji. Możecie jeść 5, ale równie dobrze 3 posiłki dziennie. Nie przesadzajcie jednak też w druga stronę. Jeśli posiłków będzie zbyt mało nie będziecie mieć energii w dzień i będziecie przejedzeni. Za dużo posiłków może powodować, że przekroczycie zapotrzebowanie energetyczne i tycie. Optymalna ilość to od 3 do 6 posiłków dziennie. Czy trzeba jeść 5 posiłków dziennie? Dla niektórych ilość 5 posiłków codziennie będzie optymalna. Dla innych będzie to za dużo. Inni stwierdzą, że to zdecydowanie za mało! Wszystko zależy tak naprawdę od tego, jak wygląda wasz rozkład dnia. Jeśli przeraża was wizja 5 posiłków w ciągu dnia i to zatrzymuje was przed próbą odchudzania albo rozpoczęcia zdrowego stylu życia, zapomnijcie o tej rekomendacji! Faktycznie, większość dietetyków będzie rekomendować jedzenie 5 posiłków dziennie jako optymalną ilość. Robi się tak jednak przez spojrzenie na ogół społeczeństwa. Najczęściej rozkład wygląda w ten sposób: Śniadanie 2 śniadanie Obiad Podwieczorek...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami, a także obniża poziom cholesterolu. Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody. Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: Ok. 2 kg kapusty białej świeżej (ok. 1 średniej wielkości główka) 1 marchewka 40 g soli kamiennej niejodowanej (ok. 2 łyżki stołowe) Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie sól, pieprz...

Jedzenie mniejszych posiłków wydłuża życie o 20 lat
Pixabay
Newsy
Jedzenie takich posiłków może wydłużyć życie nawet o 20 lat. To nic nie kosztuje
Badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wykazały, że jedzenie mniejszych posiłków wydłuża życie nawet o 20 lat. To niesamowite!

Pięć, trzy, a może jeden – ile posiłków spożywacie w ciągu dnia? Jeśli cierpicie na brak czasu i żyjecie w nieustannym biegu, zapewne najczęściej skłaniacie się ku tej ostatniej opcji. Wówczas najadacie się raz, a porządnie. Okazuje się jednak, że takie praktyki nie wpływają pozytywnie na wasze zdrowie i organizm.  Mniej, ale częściej Dietetycy i lekarze zalecają spożywanie małych, regularnych i częstych posiłków. Zwiększenie ich liczby do pięciu, może mieć naprawdę niesamowity wpływ na wasz organizm. Bowiem przeprowadzone przez brytyjskich naukowców badania dowodzą, że spożywanie o 40 proc. mniejszych posiłków, wydłuża życie aż o 20 lat. Zalety wynikające ze spożywania 5 małych posiłków dziennie Niestety, większość osób jada w ciągu dnia tylko trzy, a czasem nawet jeden posiłek. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że przecież nie ma w tym nic złego. W końcu łatwo jest zadbać o to, by zapotrzebowanie kaloryczne było odpowiednie – wystarczy jeść więcej, a rzadziej. Takie podejście jest błędne. Zwiększenie liczby posiłków do pięciu daje ogrom korzyści, z których prawdopodobnie nie zdajecie sobie sprawy. Przede wszystkim - nie jesteście głodni i nie macie ochoty na podjadanie czy niezdrowe przekąski. Jedzenie w 2-3 godzinnych odstępach sprawia, że nigdy nie dopada was tak zwany ssący głód. Warto również zaznaczyć, że taka liczba posiłków zmusza was do spożywania bardziej różnorodnych potraw. Dzięki temu w waszej diecie prawdopodobnie nie zabraknie warzyw, owoców, mięsa, ryb, białka czy produktów pełnoziarnistych. Dostarczając wszystkie potrzebne składniki odżywcze, będziecie się czuli o niebo lepiej. Mniejsze a częstsze posiłki chronią was również przed przybraniem na wadze. Bowiem dzięki temu, że...

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka? Kto powinien włączyć do diety jabłka? Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść? Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką. Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia. Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi. Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik,...