Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)
Newsy

Co zamiast cukru do herbaty? Ten zdrowy produkt dostaniecie w każdym sklepie

Da się pić słodką, a zdrową herbatę! Stosowaliście kiedyś?

Wszyscy dobrze wiecie, że herbata i kawa z cukrem nie są zdrowe. Słodzenie napojów to nie jest dobry nawyk. Nawet jeśli dodajecie do nich mało cukru, zwiększacie kaloryczność takiego napoju i szkodzicie swojemu zdrowiu. Nie każdy lubi jednak pić herbatę bez cukru. Jest jakaś alternatywa?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowe zamienniki cukru do herbaty i kawy

Czy słyszeliście kiedyś o ksylitolu lub erytrolu? To nasze propozycje słodzików do herbaty lub kawy. Są one znacznie mniej kaloryczne, nie wpływają negatywnie na szkliwo i są prawie równie słodkie!

Właściwości ksylitolu

Ksylitol to cukier brzozowy, nie jest to w zasadzie cukier z chemicznego punktu widzenia. To substancja należąca do grupy polioli. Ksylitol ma prawie o połowę mniej kalorii, niż zwykły biały cukier. W 100 g ksylitolu znajdziecie ok. 240 kcal, jedna łyżeczka to więc zaledwie ok. 12 kcal. To naprawdę niewiele.

Jak smakuje ksylitol?

Ksylitol smakuje bardzo podobnie do cukru. Niektórzy mówią, że jest „chłodny” w smaku. Ciężko określić dokładnie ten smak, najlepiej sami spróbujcie. Ksylitol dodatkowo bardzo dobrze wpływa na zęby. To pod tym względem wręcz przeciwieństwo białego cukru. Ksylitol działa ochronnie na szkliwo zębów.

Właściwości erytrolu

Erytrol, znany też jako erytrytol, to „brak” ksylitolu. Kaloryczność erytrolu to około 0 kalorii! Nie jest on pod żadnym względem szkodliwy dla organizmu ludzkiego. Jeśli zaakceptujecie jego smak, stosujcie go zamiast cukru do herbaty, ale też do wypieków. Erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier, by osiągnąć pożądaną słodycz herbaty, będziecie musieli dodać go do niej trochę więcej.

Zobacz także
czarnuszka na co

Ten syrop z 4 składników oczyszcza płuca i działa antyrakowo. Na dodatek smakuje jak cukierki!

Czym się różni cukier wanilinowy od cukru waniliowego? Będziecie w szoku

Czym się różni cukier wanilinowy od cukru waniliowego? Będziecie w szoku

Gdzie kupić erytrol i ksylitol?

Wspomniane słodziki możecie kupić już prawie we wszystkich sklepach. Dostępne są nawet w Biedronce i Lidlu. Szukajcie nieprzezroczystych opakowań lub zapytajcie o nie sprzedawców. Niestety obydwa słodziki są droższe niż cukier. Dla zdrowia warto jednak go nimi zastąpić.

Niepożądane skutki ksylitolu i erytrolu

Obydwa słodziki mają niestety częsty jeden niepożądany skutek. Nie każdy będzie się po nich dobrze czuć. Niektóre osoby mogą mieć po nich lekką biegunkę. Zacznijcie od małych dawek, możecie zwiększać je, jeśli zobaczycie, że wasz organizm dobrze reaguje na napój słodzony ksylitolem i erytrolem.

Czytaj także:

Jak skutecznie schudnąć? Wymieńcie te produkty na bardzo podobne odpowiedniki i gotowe
AdobeStock
Newsy
Jak skutecznie schudnąć? Wymieńcie te produkty na bardzo podobne odpowiedniki i gotowe
Ograniczenie ilości spożywanych kalorii to jedyny sposób na skuteczne schudnięcie. Zastosujcie się do tych rad, a uda wam się wreszcie skutecznie schudnąć.

Od zawsze próbujecie schudnąć, ale wokół za dużo różnych pokus? Wiele osób ma ten problem. Niestety żeby skutecznie schudnąć konieczne jest ograniczenie spożywania kalorii lub zwiększona aktywność fizyczna. Bardzo pomocne warzywne koktajle , mikstury i inne sposoby nie pomogą, jeśli nie zmienicie diety w całości. Jak schudnąć? W teorii odchudzanie jest bardzo proste. Należy jeść mniej niż się codziennie zużywa. Trudność zaczyna się jednak przy przełożeniu tej teorii w praktykę. Mamy dla was praktyczne rady, które pomogą wam zmniejszyć kaloryczność diety i schudnąć trwale. Nadmierna masa ciała nie pojawiła się u was z dnia na dzień, nie liczcie więc na bardzo szybki efekt. Najważniejsze są codzienne małe wybory, które w dłuższej perspektywie przybliża was do celu i pomogą wam osiągnąć wymarzone cele sylwetkowe. Proste zmiany duże efekty w odchudzaniu Najłatwiej rozpocząć jest zmniejszanie kaloryczności diety poprzez zamianę produktów, które obecnie stosujecie w kuchni na niskokaloryczne odpowiedniki. Mamy dla was kilka przykładów, które mogą wam bardzo w tym pomóc. Śmietanę zamieńcie na jogurt . Oczywiście smak śmietany jest inny niż smak jogurtu, jednak różnica ta nie jest aż tak duża. Jogurt ma nawet 15 razy mniej tłuszczu (i kalorii) niż śmietana. To więc naprawdę użyteczny produkt dla osób odchudzających się. Ograniczcie ilość tłuszczu dodawanego do smażenia i duszenia. Zamiast dodawać 2 łyżki masła do smażenia, dodajcie pół łyżki oliwy. Oszczędzicie aż 150 kcal, które możecie zjeść w znacznie smaczniejszy sposób. Zamieńcie sery na podobne o mniejszej zawartości tłuszczu. Sięgajcie w sklepie po chudy twaróg zamiast pełnotłustego. Dodawajcie do dań mozzarellę light zamiast pełnotłustej wersji i...

kawa cukier biały czy brązowy
shixugang/Pixabay.com
Zdrowie
Cukier biały czy brązowy? Uważaj, który sypiesz do swojej kawy!
Słodzisz kawę? Pewnie nie zastanawiasz się nad tym, jakiego cukru używasz. A to wielki błąd! Dowiedz się jaki cukier do kawy jest najlepszy.

Choć zapaleni kawosze reagują przerażeniem na myśl o poprawianiu smaku kawy mlekiem lub cukrem, większość z nas nie wyobraża sobie tego napoju bez przynajmniej jednego z tych dodatków. Jednak czy wiedzieliście, że to jakim cukrem słodzicie kawę ma ogromny wpływ na wasze zdrowie? Biały cukier – biała śmierć? Dziś większość produktów na sklepowych półkach zawiera cukier. Nawet keczup jest słodzony! Co więcej, przetworzona żywność słodzi się białym cukrem, który według naukowców jest najgorszy dla naszego zdrowia. Wysnuli oni nawet tezę mówiącą o tym, że biały cukier uzależnia silniej, niż niektóre narkotyki. Powoduje on nadwagę oraz próchnicę, a ponadto prowadzi do miażdżycy i cukrzycy. Cukier biały i brązowy – różnice Alternatywą jest cukier brązowy, który pochodzi z trzciny cukrowej. Czy poza sposobem pozyskiwania różni się czymś od białego cukru? Oczywiście! Biały cukier otrzymuje się z buraków cukrowych. Jest słodki i na tym kończą się jego walory, ponieważ nie ma on żadnych wartości odżywczych – poza solidną dawką węglowodanów. Natomiast cukier brązowy dzięki temu, że nie poddaje się go procesowi rafinacji (czyli oczyszczania ) zawiera wapń, magnez i potas. Temu też zawdzięcza swój charakterystyczny, brązowy kolor. Co zamiast cukru? Jeżeli szukacie zdrowszej alternatywy dla cukru, warto sięgnąć po inne substancje słodzące, takie jak: Ksylitol Syrop klonowy Erytrol

Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba może tego nie wytrzymać
AdobeStock
Newsy
Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba może tego nie wytrzymać
Wielu ludzi nie może żyć bez tego dodatku do popularnych napojów. Niestety, jego nadmierne spożycie ma fatalne skutki.

Niektórzy nie wyobrażają sobie porannej kawy albo herbaty bez dodatku łyżeczki cukru (albo i więcej!). Jednak coraz więcej się mówi o tym, że cukier jest bardzo szkodliwy dla ludzkiego organizmu. Sprawdźcie, jakie konsekwencje niesie za sobą częste spożywanie cukru. „Biała śmierć” Lekarze i dietetycy coraz częściej posługują się terminem „biała śmierć” w odniesieniu do nadmiaru cukru w produktach spożywczych. I nic dziwnego! Regularne jedzenie dużych ilości cukru odbija się bardzo negatywnie na organizmie. Co więcej – wykazano, że cukier jest równie uzależniający co twarde narkotyki! To właśnie dlatego tak ciężko jest zrezygnować ze słodzenia kawy lub herbaty albo odmówić sobie jedzenia codziennie słodyczy. Cukier jest bardzo uzależniający, a na jego nagłe odstawienie organizm zaczyna się buntować. Kto się odchudzał, ten dobrze wie, że najgorszych jest kilka pierwszych dni. Jesteście wtedy rozdrażnieni, boli was głowa i ciągle myślicie o jakiejś słodkiej przekąsce. Zresztą zastanówcie się – zdarzyło się wam przeszukać wszystkie szafki i szuflady w domu w poszukiwaniu na przykład kapusty, bo nagle naszła was ochota, żeby ją zjeść? Pewnie nie. A ile razy zaglądaliście we wszystkie miejsca w domu z nadzieją, że uda się wam znaleźć jakąś zagubioną czekoladkę? Wpływ cukru na zdrowie Jedzenie cukru w niewielkich ilościach nie jest bardzo szkodliwe. A nawet jest wskazane, choć najlepiej jest spożywać go w naturalnej formie, czyli np. w owocach albo miodzie. Najgorszy jest biały cukier. Jeśli go nadużywacie, to w konsekwencji odbije się to negatywnie na waszym zdrowiu: Wątroba Spożywanie cukru w dużych ilościach prowadzi do zbyt wysokiego poziomu insuliny i glukozy we krwi, a także stłuszczenia wątroby i innych organów wewnętrznych. Otłuszczenie wątroby ma...

miód zamiast cukru
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny zamiennik cukru wcale nie jest lepszym wyborem. Ma 2 razy więcej kalorii
Jeżeli się odchudzacie i zastąpiliście cukier tym popularnym zamiennikiem, nie mamy dobrych wiadomości.

Większość osób przechodzących na dietę odchudzającą postanawia całkowicie odstawić biały cukier. Nie jedzą słodyczy, ciast i nie słodzą kawy ani herbaty. Niektórzy nie potrafią jednak odmówić sobie choćby łyżeczki słodkiego dodatku do tych napojów i sięgają po brązowy cukier albo miód. Zwłaszcza ten drugi jest uznawany za o wiele zdrowszy i mniej tuczący zamiennik tradycyjnego cukru. Ale czy rzeczywiście od miodu się nie tyje? Sprawdźcie. Właściwości miodu Miód jest wytwarzany przez pszczoły, które do jego produkcji używają nektaru kwiatów oraz spadzi – słodkiej substancji wytwarzanej przez mszyce oraz czerwce. Pszczoły zbierają spadź i robią z niej miód. Ze względu na jego wspaniałe właściwości, miód od wieków jest stosowany na różne dolegliwości. Poznajcie jego zalety: Ułatwia zasypianie i pomaga w problemach z bezsennością – miód ma właściwości relaksujące i odstresowujące, dlatego poleca się go osobom zestresowanym. Łagodzi problemy żołądkowe – jeśli dokuczają wam dolegliwości ze strony układu pokarmowego, miód zadziała łagodząco. A do tego poprawi przemianę materii. Wzmacnia odporność dzięki zawartości aminokwasów Wspomaga gojenie się ran Jest bogaty w takie minerały jak fosfor, wapń, potas, miedź, żelazo i magnez, a także w witaminę C i witaminy z grupy B Czy od miodu można utyć? Wydaje się, że skoro miód jest tak zdrowy, to na pewno można go używać zamiast cukru. Nic bardziej mylnego! Niewielu zdaje sobie sprawę, że w łyżeczce miodu znajduje się aż dwa razy tyle kalorii, co w łyżeczce cukru! Jeżeli więc dodajecie do kawy lub herbaty miód, to spożywacie więcej pustych kalorii niż gdybyście używali zwykłego, białego cukru. A w dodatku w wysokiej temperaturze...