Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)
Newsy

Co zamiast cukru do herbaty? Ten zdrowy produkt dostaniecie w każdym sklepie

Da się pić słodką, a zdrową herbatę! Stosowaliście kiedyś?

Wszyscy dobrze wiecie, że herbata i kawa z cukrem nie są zdrowe. Słodzenie napojów to nie jest dobry nawyk. Nawet jeśli dodajecie do nich mało cukru, zwiększacie kaloryczność takiego napoju i szkodzicie swojemu zdrowiu. Nie każdy lubi jednak pić herbatę bez cukru. Jest jakaś alternatywa?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowe zamienniki cukru do herbaty i kawy

Czy słyszeliście kiedyś o ksylitolu lub erytrolu? To nasze propozycje słodzików do herbaty lub kawy. Są one znacznie mniej kaloryczne, nie wpływają negatywnie na szkliwo i są prawie równie słodkie!

Właściwości ksylitolu

Ksylitol to cukier brzozowy, nie jest to w zasadzie cukier z chemicznego punktu widzenia. To substancja należąca do grupy polioli. Ksylitol ma prawie o połowę mniej kalorii, niż zwykły biały cukier. W 100 g ksylitolu znajdziecie ok. 240 kcal, jedna łyżeczka to więc zaledwie ok. 12 kcal. To naprawdę niewiele.

Jak smakuje ksylitol?

Ksylitol smakuje bardzo podobnie do cukru. Niektórzy mówią, że jest „chłodny” w smaku. Ciężko określić dokładnie ten smak, najlepiej sami spróbujcie. Ksylitol dodatkowo bardzo dobrze wpływa na zęby. To pod tym względem wręcz przeciwieństwo białego cukru. Ksylitol działa ochronnie na szkliwo zębów.

Właściwości erytrolu

Erytrol, znany też jako erytrytol, to „brak” ksylitolu. Kaloryczność erytrolu to około 0 kalorii! Nie jest on pod żadnym względem szkodliwy dla organizmu ludzkiego. Jeśli zaakceptujecie jego smak, stosujcie go zamiast cukru do herbaty, ale też do wypieków. Erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier, by osiągnąć pożądaną słodycz herbaty, będziecie musieli dodać go do niej trochę więcej.

Zobacz także
czarnuszka na co

Ten syrop z 4 składników oczyszcza płuca i działa antyrakowo. Na dodatek smakuje jak cukierki!

Czym się różni cukier wanilinowy od cukru waniliowego? Będziecie w szoku

Czym się różni cukier wanilinowy od cukru waniliowego? Będziecie w szoku

Gdzie kupić erytrol i ksylitol?

Wspomniane słodziki możecie kupić już prawie we wszystkich sklepach. Dostępne są nawet w Biedronce i Lidlu. Szukajcie nieprzezroczystych opakowań lub zapytajcie o nie sprzedawców. Niestety obydwa słodziki są droższe niż cukier. Dla zdrowia warto jednak go nimi zastąpić.

Niepożądane skutki ksylitolu i erytrolu

Obydwa słodziki mają niestety częsty jeden niepożądany skutek. Nie każdy będzie się po nich dobrze czuć. Niektóre osoby mogą mieć po nich lekką biegunkę. Zacznijcie od małych dawek, możecie zwiększać je, jeśli zobaczycie, że wasz organizm dobrze reaguje na napój słodzony ksylitolem i erytrolem.

Czytaj także:

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego? Odpowiedź was zaskoczy
AdobeStock
Newsy
Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego? Odpowiedź was zaskoczy
Który cukier kupujecie - biały, czy może brązowy? Sprawdźcie, czy w tym przypadku wybór ma znaczenie.

Przed wojną każdy dobrze znał hasło „cukier krzepi”, które jednak niezbyt dobrze się zestarzało. Dziś już wiemy, że jest wręcz przeciwnie i biały cukier należy zdecydowanie ograniczać w swojej diecie. Popularny stał się za to cukier brązowy, który ma być rzekomo zdrowszy od białego. Czy rzeczywiście tak jest? Sprawdźcie, na czym polega różnica między cukrem białym a brązowym i który z nich jest lepszy dla zdrowia.  Czy cukier brązowy jest zdrowy? Brązowa barwa cukru wynika ze sposobu produkcji. Taki cukier produkuje się z trzciny cukrowej, w której znajduje się naturalna melasa. Z kolei najpopularniejszy w naszym kraju cukier biały wytwarza się z buraków cukrowych. Okazuje się jednak, że poza sposobem produkcji, różnice między cukrem białym a brązowym są naprawdę niewielkie. Biały zawiera minimalnie więcej kalorii (16 kcal w jednej łyżeczce, podczas gdy w jednej łyżeczce cukru brązowego jest 15 kcal). Cukier brązowy jest też droższy, co chętnie wykorzystują producenci. Niektórzy barwią zwykły, biały cukier i sprzedają jako brązowy po wyższej cenie. Dlatego koniecznie zwracajcie w sklepie uwagę na opakowania i jeśli chcecie kupić oryginalny brązowy cukier, to szukajcie takiego, na którym opakowaniu jest wyraźnie napisane „cukier trzcinowy” Jednak czy taki cukier jest rzeczywiście zdrowszy? Odpowiedź jest bardzo prosta i krótka: nie. Różnice między cukrem białym a brązowym są minimalne, a spożywanie jednego i drugiego w dużych ilościach tak samo szkodliwe.  Czym zastąpić cukier? Jeżeli nie wyobrażacie sobie życia bez słodkich przekąsek i ciast, nie musicie całkowicie z nich rezygnować. Warto oczywiście ograniczyć takie przysmaki, a w przypadku tych, które nie mogą się obyć bez słodzidła, wykorzystajcie zdrowsze zamienniki. Na przykład: ksylitol erytrytol...

Zabrakło wam cukru pudru do ciasta? Wystarczy chwila i po kłopocie
AdobeStock
Newsy
Zabrakło wam cukru pudru do ciasta? Wystarczy chwila i po kłopocie 
Co zrobić, gdy nagle stwierdzicie, że skończył wam się cukier puder? W sytuacji, kiedy nie macie czasu lub możliwości, by go kupić, możecie wypróbować jeden z prostych i szybkich sposobów na jego zrobienie. 

Cukier puder to dodatek do ciast i deserów oraz niezbędne wykończenie wielu wypieków. Przysłowiowa kropka nad i, dzięki której serwowane przez was łakocie będą nie tylko smakować idealnie, ale też pięknie wyglądać.   Jednak co począć w sytuacji, gdy go zabraknie, a potrzebujecie go do lukru, posypania pączków czy ciasteczek, dla waszych zbliżających się gości? Zamiast pędzić do sklepu, który w niedzielę może być zamknięty, zróbcie go w domu. Zobaczcie, jak!  Jak zrobić cukier puder ze zwykłego cukru?  Cukier puder to nic innego, jak zmielony na pył zwykły biały cukier, który z pewnością macie u siebie w domu. Wystarczy więc, że zmielicie go i stworzycie w ten sposób cukier do wykańczania wypieków. Wasze babcie i mamy najczęściej wykorzystywały w tym celu młynek do kawy. Wy możecie sięgnąć po inne sposoby i urządzenia.  Trzy proste sposoby na zrobienie cukru pudru  W warunkach domowych możecie rozdrobnić zwykły cukier przy użyciu młynka do kawy, robota kuchennego, moździerza lub wałka do ciasta. O ile jesteście kawoszami i posiadacie elektryczny młynek do kawy, możecie go wykorzystać do tego celu. Po prostu wsypcie niewielką ilość zwykłego cukru i zmielcie. Po minucie słodki puder powinien być gotowy. W misie robota kuchennego umieśćcie cukier kryształ, następnie włączcie urządzenie (powinno mieć nałożoną ostrą nożową końcówkę) i miksujcie przez około 2 minuty.  Jeżeli jednak nie posiadacie takich urządzeń lub nie chcecie ich wyciągać z przepastnej szafy, to rozsypcie zwykły cukier na twardej powierzchni, a następnie wałkujcie go do momentu uzyskania pudru.  Ostatni ze sposobów jest chyba najbardziej tradycyjny. Możecie go wykonać, jeżeli macie w domu moździerz, bo to w nim rozetrzecie...

Jak skutecznie schudnąć? Wymieńcie te produkty na bardzo podobne odpowiedniki i gotowe
AdobeStock
Newsy
Jak skutecznie schudnąć? Wymieńcie te produkty na bardzo podobne odpowiedniki i gotowe
Ograniczenie ilości spożywanych kalorii to jedyny sposób na skuteczne schudnięcie. Zastosujcie się do tych rad, a uda wam się wreszcie skutecznie schudnąć.

Od zawsze próbujecie schudnąć, ale wokół za dużo różnych pokus? Wiele osób ma ten problem. Niestety żeby skutecznie schudnąć konieczne jest ograniczenie spożywania kalorii lub zwiększona aktywność fizyczna. Bardzo pomocne warzywne koktajle , mikstury i inne sposoby nie pomogą, jeśli nie zmienicie diety w całości. Jak schudnąć? W teorii odchudzanie jest bardzo proste. Należy jeść mniej niż się codziennie zużywa. Trudność zaczyna się jednak przy przełożeniu tej teorii w praktykę. Mamy dla was praktyczne rady, które pomogą wam zmniejszyć kaloryczność diety i schudnąć trwale. Nadmierna masa ciała nie pojawiła się u was z dnia na dzień, nie liczcie więc na bardzo szybki efekt. Najważniejsze są codzienne małe wybory, które w dłuższej perspektywie przybliża was do celu i pomogą wam osiągnąć wymarzone cele sylwetkowe. Proste zmiany duże efekty w odchudzaniu Najłatwiej rozpocząć jest zmniejszanie kaloryczności diety poprzez zamianę produktów, które obecnie stosujecie w kuchni na niskokaloryczne odpowiedniki. Mamy dla was kilka przykładów, które mogą wam bardzo w tym pomóc. Śmietanę zamieńcie na jogurt . Oczywiście smak śmietany jest inny niż smak jogurtu, jednak różnica ta nie jest aż tak duża. Jogurt ma nawet 15 razy mniej tłuszczu (i kalorii) niż śmietana. To więc naprawdę użyteczny produkt dla osób odchudzających się. Ograniczcie ilość tłuszczu dodawanego do smażenia i duszenia. Zamiast dodawać 2 łyżki masła do smażenia, dodajcie pół łyżki oliwy. Oszczędzicie aż 150 kcal, które możecie zjeść w znacznie smaczniejszy sposób. Zamieńcie sery na podobne o mniejszej zawartości tłuszczu. Sięgajcie w sklepie po chudy twaróg zamiast pełnotłustego. Dodawajcie do dań mozzarellę light zamiast pełnotłustej wersji i...

kawa cukier biały czy brązowy
shixugang/Pixabay.com
Zdrowie
Cukier biały czy brązowy? Uważaj, który sypiesz do swojej kawy!
Słodzisz kawę? Pewnie nie zastanawiasz się nad tym, jakiego cukru używasz. A to wielki błąd! Dowiedz się jaki cukier do kawy jest najlepszy.

Choć zapaleni kawosze reagują przerażeniem na myśl o poprawianiu smaku kawy mlekiem lub cukrem, większość z nas nie wyobraża sobie tego napoju bez przynajmniej jednego z tych dodatków. Jednak czy wiedzieliście, że to jakim cukrem słodzicie kawę ma ogromny wpływ na wasze zdrowie? Biały cukier – biała śmierć? Dziś większość produktów na sklepowych półkach zawiera cukier. Nawet keczup jest słodzony! Co więcej, przetworzona żywność słodzi się białym cukrem, który według naukowców jest najgorszy dla naszego zdrowia. Wysnuli oni nawet tezę mówiącą o tym, że biały cukier uzależnia silniej, niż niektóre narkotyki. Powoduje on nadwagę oraz próchnicę, a ponadto prowadzi do miażdżycy i cukrzycy. Cukier biały i brązowy – różnice Alternatywą jest cukier brązowy, który pochodzi z trzciny cukrowej. Czy poza sposobem pozyskiwania różni się czymś od białego cukru? Oczywiście! Biały cukier otrzymuje się z buraków cukrowych. Jest słodki i na tym kończą się jego walory, ponieważ nie ma on żadnych wartości odżywczych – poza solidną dawką węglowodanów. Natomiast cukier brązowy dzięki temu, że nie poddaje się go procesowi rafinacji (czyli oczyszczania ) zawiera wapń, magnez i potas. Temu też zawdzięcza swój charakterystyczny, brązowy kolor. Co zamiast cukru? Jeżeli szukacie zdrowszej alternatywy dla cukru, warto sięgnąć po inne substancje słodzące, takie jak: Ksylitol Syrop klonowy Erytrol