Co zamiast chleba, jeśli jesteście na diecie (lub dla urozmaicenia)? Wykorzystajcie te składniki
AdobeStock
Newsy

Co zamiast chleba, jeśli jesteście na diecie (lub dla urozmaicenia)? Wykorzystajcie te składniki

Nie możecie jeść pieczywa lub ograniczacie je ze względu na dietę? Kromki chleba można zastąpić smacznymi warzywami!

Za chwilę wakacje, a wy nie możecie się wcisnąć w letnie kreacje? To ostatni dzwonek na zrzucenie kilku kilogramów! Jednym ze sprawdzonych sposobów na schudnięcie jest zmniejszenie ilości spożywanego chleba lub całkowite wyeliminowanie go z diety. Co można jeść zamiast chleba? Poznajcie ciekawe zamienniki pieczywa!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co można zjeść zamiast chleba?

Częstym powodem rezygnacji z chleba jest dieta odchudzająca lub nietolerancja glutenu. Na rynku są dostępne chleby wypiekane na przykład z mąki kukurydzianej, która nie zawiera glutenu – takie pieczywo jest jednak niezbyt smaczne i bardzo drogie. Dlatego warto wykorzystać alternatywy dla chleba, które mogą go zastąpić. Wykorzystajcie poniższe pomysły!

Zobacz także
Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz

Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych. Przepis na prostą sałatkę do obiadu i grilla

Sałatka z ziemniaków i ogórków małosolnych. Przepis na prostą sałatkę do obiadu i grilla

Bakłażan zamiast chleba

Pokrojony na plastry pieczony lub grillowany bakłażan świetnie się sprawdzi w roli „kromki”, na którą możecie położyć ulubione składniki – na przykład ser, sałatę albo wędliny. Bakłażan jest szczególnie polecany osobom na diecie, ponieważ zawiera sporo błonnika i na długo zapewnia uczucie sytości.

Zamiast do kanapek, bakłażana możecie wykorzystać także do tych przepisów:

Sałata zamiast chleba

Liście sałaty to świetny dodatek do kanapek – dlaczego więc nie wykorzystać ich zamiast chleba? Wystarczy, że na rozłożony liść sałaty położycie ulubione dodatki, na przykład pomidory, szynkę, ser albo kawałki usmażonego kurczaka i zawiniecie jak gołąbki. Takie zdrowe wrapy są bardzo smaczne, sycące i zawierają mało kalorii.

Kapusta zamiast chleba

Kapustę możecie wykorzystać tak samo jak sałatę do zielonych wrapów. Sprawdzi się kapusta:

  • Biała
  • Czerwona
  • Pekińska
  • Włoska

Liście kapusty są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Pomogą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnią odporność i przyśpieszą przemianę materii. Do wrapów warto użyć surowych liści kapusty, ponieważ znajduje się w nich najwięcej składników odżywczych!

Papryka zamiast chleba

Duże, przekrojone wzdłuż papryki będą doskonałym zamiennikiem pieczywa. Wystarczy wydrążyć środek, pozbyć się nadmiaru pestek i położyć na papryce ser, wędlinę albo pastę z awokado.

Czytaj także:

kociołek przepis
iwa643
Newsy
To danie z kociołka nie tylko świetnie smakuje, ale też jest pełne zdrowia. Jesteście gotowi na taką eksplozję smaku?
Jeżeli lubicie kociołki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Tak przygotowanemu kociołkowi trudno się oprzeć!

Kto raz spróbował kociołka ten dobrze wie, jak smaczne jest to danie! Do środka możecie włożyć tak naprawdę wszystko, na co tylko macie ochotę. Podstawą jest wsad składający się głównie z węglowodanów, czyli ziemniaków, kaszy albo ryżu. Do tego należy dodać ulubione mięso i warzywa, a całość odpowiednio doprawić. Spróbujcie tego smacznego i zdrowego kociołka z brązowym i dzikim ryżem! Przepis na zdrowy kociołek Do przygotowania pysznego i bardzo zdrowego kociołka potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 paczka brązowego ryżu 1 paczka dzikiego ryżu Pół kilograma drobiowej kiełbasy 2 czerwone cebule 1 bakłażan 4 ząbki czosnku 2-3 garści szpinaku Rozmaryn Olej rzepakowy Sól Pieprz Przygotowanie Zagotujcie w garnku wodę z odrobiną soli. Gdy będzie już wrzeć, włóżcie dwa woreczki z ryżem – brązowym i dzikim. Gotujcie według instrukcji podanych na opakowaniu. Gdy ryż się ugotuje, wyjmijcie go z woreczków i wymieszajcie z dodatkiem odrobiny rozmarynu. Wsypcie szczyptę soli i pieprzu. Umyjcie bakłażana, pokrójcie w plasterki (lub półplasterki, jeśli macie niewielki kociołek), posólcie i odstawcie. Po około 10 minutach wypłuczcie dokładnie bakłażana i podsmażcie na patelni lub upieczcie w elektrycznym grillu (albo tradycyjnym, chociaż elektryczny jest znacznie łatwiejszy w obsłudze i wygodniejszy w kuchni). Kiełbasę pokrójcie w kostkę. Pokrójcie cebulę w piórka, a 4 ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Rozgrzejcie na patelni kilka łyżek oleju i podsmażcie cebulę z czosnkiem. Czas na układanie kociołka! Na samym spodzie połóżcie 2 lub 3 garści umytego, świeżego szpinaku. Później kolejno ryż, pokrojoną kiełbasę, bakłażan i cebulę z czosnkiem i...

pasztet warzywny przepis
miki-dziuba/gotujmy.pl
Newsy
Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Zróbcie z nich ten przepyszny wegetariański pasztet. Palce lizać
Z jarzyn z rosołu można zrobić pyszną sałatkę jarzynową, domowe frytki albo genialny wegetariański pasztet. Wypróbujcie ten przepis!

Większość gospodyń domowych wykorzystuje rosół w całości! Z mięsa można zrobić pyszny farsz do pierogów lub pyz albo podsmażyć je na patelni z dodatkiem przypraw i użyć na przykład do pizzy. Z kolei z warzyw najczęściej robi się sałatkę jarzynową, która genialnie sprawdza się podczas wszelkich rodzinnych spotkań. Ale to nie jedyny sposób na wykorzystanie jarzyn z rosołu! Co można zrobić z jarzyn z rosołu? Najprostszym sposobem jest recykling, czyli użycie tych warzyw ponownie i dodanie ich na przykład do zupy pomidorowej. Nadadzą jej wspaniałego aromatu z rosołu! Sprawdzą się także jako lekki zagęszczacz do sosów – wystarczy zmiksować je z kawałkami pomidorów i wykorzystać jako sos do spaghetti. Innym pomysłem są smaczne i zdrowe warzywne frytki z piekarnika. Jarzynki trzeba jedynie pokroić, doprawić i upiec w piekarniku. Można też zrobić z nich genialny pasztet wegetariański, który będzie wspaniale smakował na kanapce. A do tego jest dietetyczny! Przepis na pasztet wegetariański Taki warzywny pasztet świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jedzony wprost ze słoiczka łyżeczką. Dzieciom na pewno bardzo posmakuje! Do przygotowania wegetariańskiego pasztetu potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 szklanki ugotowanych ziemniaków 2 cebule 60 g koncentratu pomidorowego Łyżeczka cynamonu Pół łyżeczki papryki ostrej mielonej 2 łyżki oleju Sól Pieprz Oczywiście marchewka i pietruszka powinna być z rosołu. Przygotowanie Cebule obierzcie i pokrójcie je w kostkę. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju i wrzućcie pokrojone cebule. Smażcie do zrumienienia. Odstawcie na bok, by cebule ostygły. Następnie w malakserze zmiksujcie marchewki, pietruszki, ziemniaki...

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z Tik Toka
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z TikToka
Suchy chleb w chlebaku? Nie wyrzucajcie go – czerstwy chleb można wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej i prostej przekąski.

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują ciekawe triki kulinarne z TikToka – modnego serwisu społecznościowego. Niedawno przedstawialiśmy pomysły użytkowników tego serwisu na to, jak przedłużyć świeżość sałaty albo „odmłodzić” stare marchewki . Dziś pokażemy wam pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa! Marnowanie żywności Współcześnie ludzkość marnuje ogromne ilości żywności. Góry zepsutego jedzenia generują supermarkety, restauracje oraz gospodarstwa domowe. Promocje w sklepach zachęcają do tego, by kupować jak najwięcej jedzenia, którego wiele osób nie jest w stanie przejeść i w końcu żywność ląduje na śmietniku. Warto więc nauczyć się robić zakupy z głową i przyrządzać potrawy wykorzystujące jedzenie, które może jeszcze się nie zepsuło, ale nie jest już pierwszej świeżości. Na przykład chleb! Co zrobić z czerstwego chleba? Choć wiele osób wyrzuca jedzenie bez mrugnięcia okiem, to w przypadku pieczywa większość się waha. W końcu zwłaszcza dla starszego pokolenia chleb jest swego rodzaju świętością i wyrzucanie go traktują jak zbrodnię. A przecież z czerstwego pieczywa można przygotować wiele smacznych przekąsek! Zróbcie z niego na przykład: Zapiekankę z chleba Grzanki czosnkowe Zupę chlebową Tosty Knedle z bułek Przepis na kotleciki chlebowe z czerstwego chleba Użytkowniczka TikToka Anna de Nicola udostępniła na swoim profilu filmik, na którym pokazuje jak z czerstwego chleba i bułek można zrobić smaczne kotleciki chlebowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: Około pół kilograma pieczywa 2 jajka 2-3 łyżki startego parmezanu Słodka papryka mielona Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie:...

ogorkowe koreczki
Gotujmy.pl/iwa643
Przepisy
5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 
Kultowe koreczki sprawdzają się na każdej imprezie. Te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka.

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.   Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża .  Przepis na koreczki na imprezę  Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono . Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki.  Koreczki z serem  Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka.  Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka.  Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone ...