Skończyła wam się bułka tarta, a kotlety schabowe już w jajku? Teściowa zawsze radziła sobie z tym tak
Adobe Stock
Newsy

Skończyła wam się bułka tarta, a kotlety schabowe już w jajku? Teściowa radziła sobie z tym w ten sposób

Używacie do panierowania schabowych jajek, mąki i bułki tartej? Poznajcie inne sposoby na zrobienie panierki do kotletów!

Klasyczne, panierowane kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą to jedno z typowych polskich dań. Smakują każdemu i zawsze sprawdzają się na obiad! Jednak panierka z bułki tartej nie jest niestety zbyt dietetyczna i częste jedzenie takich kotletów może sprawić, że będzie wam ciężej za jakiś czas zmieścić się w ulubione spodnie. 

Rozwiązaniem jest robienie schabowych bez panierki lub zastąpienie bułki tartej innymi składnikami! Nieraz jesteśmy też do tego zmuszeni - powód jest oczywisty, chodzi o braki w kuchennych szafkach. Dowiedzcie się więc, czego można użyć do panierowania schabowych.

Kotlety mielone

Płatki kukurydziane zamiast bułki tartej do schabowych

Świetnym pomysłem na zastąpienie bułki tartej jest użycie płatków kukurydzianych. Taka propozycja spodoba się szczególnie osobom, które z różnych powodów ograniczają gluten w diecie lub w ogóle nie mogą go jeść.

Wystarczy, że pokruszycie płatki ręcznie lub np. za pomocą wałka do ciasta. Później trzeba obtoczyć w nich zamoczone wcześniej w jajku kotlety i usmażyć na patelni tak, jak zwykle. Pamiętajcie, by po smażeniu odkładać je na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu!

Zobacz także
Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad

Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad

Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem

Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem

Panierka z płatków owsianych do kotletów schabowych

Płatki owsiane zamiast bułki tartej sprawdzą się zwłaszcza u osób, które dbają o linię. Te płatki nie wchłaniają bowiem tak dużo oleju jak bułka tarta i nie przypalają się, dlatego kotlety w panierce z płatków owsianych są znacznie zdrowsze.

Najlepiej użyjcie płatków błyskawicznych, które już są rozdrobnione. Jeśli macie płatki górskie, wystarczy, że zmielicie je np. w blenderze przed przystąpieniem do panierowania. Po zmieleniu płatki będą tak sypkie, jak bułka tarta.

Wiórki kokosowe zamiast bułki tartej

Ciekawym pomysłem jest użycie wiórków kokosowych do panierowania kotletów schabowych. Należy użyć bardzo drobno zmielonych wiórków lub rozdrobnić je samodzielnie, podobnie jak płatki owsiane. Uważajcie jednak przy smażeniu – wiórki kokosowe bardzo łatwo się przypalają!

Czego można użyć zamiast bułki tartej do kotletów schabowych?

Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, wypróbujcie różne, niestandardowe pomysły na panierkę do kotletów. Poza wymienionymi wyżej produktami sprawdzą się także:

Co zrobić żeby schabowy był chrupki z zewnątrz i miękki w środku? Pospieszcie się przy tej 1 czynności
Flickr
Newsy
Co zrobić żeby schabowy był chrupki z zewnątrz i miękki w środku? Pospieszcie się przy tej 1 czynności
W środku miękki, na zewnątrz idealnie chrupki – tak powinien prezentować się doskonały schabowy. Podpowiemy wam, jak osiągnąć takie efekty.

Doskonalenie kotletów schabowych to żmudny proces. Każda dobra gospodyni domowa musiała wysmażyć odpowiednią ilość „schaboszczaków”, by w końcu dojść do wprawy. Trening czyni mistrza – nie inaczej jest podczas gotowania. Z czasem wszyscy gotujący eliminują wszelkie błędy i niedopatrzenia. Nie inaczej jest z kotletami. Co zrobić, by nie wysuszyć kotleta schabowego? Szlifowanie smaku schabowych w dużej mierze sprowadza się do zapanierowania ich w odpowiedniej mieszance i w odpowiednim czasie. Sekret chrupkości kotletów schabowych tkwi oczywiście w ich panierce. Paradoksalnie, to także panierka nadaje kotletom miękkość w środku. Jak? To właśnie niegruba skórka złożona z mąki, jajka i bułki tartej przykrywa delikatny, cienko rozbity schab. Bez niej ubite kawałki mięsa zeschłyby się podczas smażenia na wiór. Dopuszczalne są oczywiście kombinacje. Dlaczego należy spieszyć się podczas panierowania kotletów? Wśród nich króluje zamienianie bułki tartej na płatki kukurydziane, owsiane, a nawet wiórki kokosowe. Jajka i mąka to jednak niezmienne elementy każdej, udanej panierki. Wiele pań domu z pewnością testowała panierkę zredukowaną do tylko tych dwóch składników. W ten sposób smaży się kotlety m.in. za naszą wschodnią granicę. Zostawmy jednak kuchnię naszych sąsiadów i skupmy się na chrupkiej panierce. Kolejną kluczową sprawą jest szybkość działania podczas  panierowania i wkładania na rozgrzaną patelnię kotletów. Co prawda, przysłowie mówi, że pośpiech wskazany jest co najwyżej przy łapaniu pcheł, ale akurat nie w tym przypadku. Pospieszcie się. Chodzi o to, by kotlety jak najkrócej „oczekiwały” na wysmażenie po zapanierowaniu. Dzięki temu panierka nie wchłonie wilgoci mięsa i potem nie odklei się od kotleta. Na koniec jeszcze jedna wskazówka. Na czym zwykle smażycie swoje kotlety?...

Jak zrobić chrupiącą panierkę do schabowych? Dodajcie szczyptę tego nietypowego składnika 
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić chrupiącą panierkę do schabowych? Dodajcie szczyptę tego nietypowego składnika 
Ten składnik w kulinariach ma raczej zła sławę. Kucharki sypały ją w czasach PRL-u do ziemniaków bez opamiętania. Jednak używając odrobiny tego proszku w domu nie narazicie się na dolegliwości, a poprawicie potrawę. Spróbujecie?

O jakości kotletów schabowych decyduje kilka elementów. To jakiego mięsa użyjecie i jak je przygotujecie do panierowania, czego dodacie do panierki oraz w jaki sposób będziecie je smażyć. Błędy można popełnić na każdym etapie, dlatego przypominamy cztery żelazne zasady smażenia schabowych. Ale przede wszystkim dodajemy trik z panierką, który spowoduje, że wasze kotlety wyjdą idealne. Dlaczego warto dodać odrobinę sody do bułki? Kotlety schabowe czy rybę panierowaną, z reguły przyrządza się używając do panierowania trzech składników: Mąki Jajka Bułki tartej Oczywiście, wariantów udanych panierek może być cała masa. Możecie użyć tylko dwóch składników: jajka i bułki. Jeśli mięso jest wilgotne, możecie ograniczyć się jedynie do bułki. Możecie też użyć kupnej bułki lub przygotować ją samodzielnie z czerstwego pieczywa, a także kupić gotowe mieszanki na panierki. Mnożąc dalej warianty panierek, warto wspomnieć, że są zwolennicy dodawania mleka do jajka lub użycia mleka zamiast jajka, a także smakosze panierek z bułki wzbogaconej w płatki owsiane lub kukurydziane, lub zastępujący bułkę tartą płatkami. Każdy z zastosowanych wariantów, może przynieść dobre efekty, ale te, które uzyskacie dodając do bułki tartej odrobinę sody oczyszczanej, całkowicie was zaskoczą. Sodę dodajcie do ostatniej warstwy panierki, czyli bułki. Nie musi być jej dużo, szczególnie jeśli obawiacie się wzdęć czy innych problemów żołądkowych kojarzonych z reguły z sodą. Pamiętajcie jednak, że pojawiają się one, jeśli nadużywacie sody jako dodatku kuchennego. W małych ilościach soda ma same zalety. Dzięki dodatkowi sody, panierka będzie puszysta, a jednocześnie chrupiąca. O czym warto pamiętać smażąc panierowane kotlety schabowe? Przypominamy 4 zasady smażenia idealnych...

Tomasz Strzelczyk smaży solidne i chrupiące kotlety z ćwiartek kurczaka. Tylko tak luzuje mięso
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Facebook/YouTube
Newsy
Kotlety z ćwiartek kurczaka Tomasza Strzelczyka. Zobaczcie, jak sprytnie trybuje mięso
Kotlety z kurczaka w wykonaniu Tomasza Strzelczyka są wyjątkowo soczyste wewnątrz i chrupiące na wierzchu. A to za sprawą mięsa, które pochodzi z ćwiartek kurczaka, a nie jak zazwyczaj z piersi. Zobaczcie jak kucharz, radzi sobie z luzowaniem kości. 

Tomasz Strzelczyk twierdzi, że takie kotlety lubi najbardziej. Trudno mu się dziwić. Duża porcja pełnowartościowego białka na obiad doda sił nawet ciężko pracującym. Podwójna panierka z jajek, maślanki, mąki i bułki tartej wymieszanej z ziołami sprawi, że wszyscy domownicy poproszą o dokładkę. Kotlety są pulchne i wyjątkowo wilgotne w środku, a chrupiąca panierka fantastycznie kontrastuje z miękkim wnętrzem. Przygotowanie ich to prosta sprawa, jeżeli wie się jak szybko trybować mięso.  Jak usunąć kości z udek kurczaka? Gwiazda YouTuba bardzo sprawnie trybuje mięso, czyli usuwa z niego kości. Najpierw Strzelczyk nacina skórę na końcu nogi kurczaka, a następnie kilkoma ruchami rozdziela kości i wyciąga jedną z nich (z udka). Drugą z części piersiowej wydobywa, rozcinając mięso wzdłuż jej położenia.  Aby dokończyć dzieła tworzenia kotletów, rozcina również udko. Robi to tam, gdzie przebiegała wcześniej kość. W ten sposób powstałe kotlety są niemal idealnie równe.  Przepis na chrupiące kotlety z ćwiartek kurczaka Składniki:   4 ćwiartki z kurczaka   150 ml maślanki   4 jajka   1 łyżeczka czerwonej papryki   1 łyżeczka gorczycy  płatki chili  zioła prowansalskie    świeży tymianek  sól i pieprz   mąka i bułka tarta do panierowania  panierka panko lub bułka tarta  koperek  Sposób przygotowania:  Usuńcie kości z ćwiartek kurczaka. Po rozcięciu mięsa wytnijcie również ścięgna i chrząstki.  Przyprawcie kotlety solą, pieprzem, czerwoną papryką, gorczycą i odrobiną płatków chili.  Do panierki panko (lub zwykłej bułki tartej) dodajcie zioła prowansalskie, sól i świeży tymianek  W miseczce rozmąćcie 4 jajka, wlejcie do...

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Flickr
Newsy
Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Jesteście na diecie i nie chcecie używać panierki? Mamy kilka świetnych pomysłów na panierki, które są smaczne, zdrowe, a do tego nie tuczą.

Wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez panierki. Panierka z bułki towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Obtaczamy nią kotlety schabowe i mielone, ryby czy nuggetsy, aby przyjemnie smakowały i były chrupiące. Niestety, taka panierka jest bardzo kaloryczna i zupełnie pozbawiona składników odżywczych. Czy da się ją czymś zastąpić? Jaką wybrać zdrową panierkę? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na zdrowe i smaczne panierki do kotletów. Do wyboru mamy panierki z płatków owsianych lub kukurydzianych, orzechów czy pestek. Oto przegląd najzdrowszych panierek. Korzystajcie z nich do woli, bo nie tylko wspaniale smakują, ale też mogą korzystnie wpłynąć na wasze zdrowie. Panierka z chleba pełnoziarnistego Kto powiedział, że panierka nie może być wykonana z chleba? Wykorzystajcie w tym celu zdrowy, pełnoziarnisty chleb (lub po prostu bułki). Wystarczy, że ususzycie taki chleb a następnie zetrzecie go na tarce. Panierka do dań gotowa! Panierka z orzechów Panierka ze zmielonych orzechów to świetna alternatywa dla pozbawionej wartości odżywczych panierki z bułki tartej. Z uwagi na obecność korzystnych dla naszego zdrowa kwasów tłuszczowych, błonnika i witamin, panierka z orzechów będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą się odżywiać smacznie i zarazem zdrowo. Do zrobienia takiej panierki możecie wykorzystać każde orzechy, ale najlepiej się sprawdzą migdały, orzechy włoskie, pistacje i orzechy laskowe, które wystarczy zmielić w blenderze. Panierka z płatków owsianych Panierka z płatków owsianych to świetna alternatywa dla niezdrowej panierki z bułki tartej. Płatki owsiane nie tylko dostarczają nam energii, ale też zawierają mnóstwo witamin m.in. witaminy z grupy B, magnez, mangan, witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Z czego...