Skończyła wam się bułka tarta, a kotlety schabowe już w jajku? Teściowa zawsze radziła sobie z tym tak
Adobe Stock
Newsy

Skończyła wam się bułka tarta, a kotlety schabowe już w jajku? Teściowa radziła sobie z tym w ten sposób

Używacie do panierowania schabowych jajek, mąki i bułki tartej? Poznajcie inne sposoby na zrobienie panierki do kotletów!

Klasyczne, panierowane kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą to jedno z typowych polskich dań. Smakują każdemu i zawsze sprawdzają się na obiad! Jednak panierka z bułki tartej nie jest niestety zbyt dietetyczna i częste jedzenie takich kotletów może sprawić, że będzie wam ciężej za jakiś czas zmieścić się w ulubione spodnie. 

Rozwiązaniem jest robienie schabowych bez panierki lub zastąpienie bułki tartej innymi składnikami! Nieraz jesteśmy też do tego zmuszeni - powód jest oczywisty, chodzi o braki w kuchennych szafkach. Dowiedzcie się więc, czego można użyć do panierowania schabowych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Płatki kukurydziane zamiast bułki tartej do schabowych

Świetnym pomysłem na zastąpienie bułki tartej jest użycie płatków kukurydzianych. Taka propozycja spodoba się szczególnie osobom, które z różnych powodów ograniczają gluten w diecie lub w ogóle nie mogą go jeść.

Wystarczy, że pokruszycie płatki ręcznie lub np. za pomocą wałka do ciasta. Później trzeba obtoczyć w nich zamoczone wcześniej w jajku kotlety i usmażyć na patelni tak, jak zwykle. Pamiętajcie, by po smażeniu odkładać je na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu!

Zobacz także
Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad

Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad

Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem

Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem

Panierka z płatków owsianych do kotletów schabowych

Płatki owsiane zamiast bułki tartej sprawdzą się zwłaszcza u osób, które dbają o linię. Te płatki nie wchłaniają bowiem tak dużo oleju jak bułka tarta i nie przypalają się, dlatego kotlety w panierce z płatków owsianych są znacznie zdrowsze.

Najlepiej użyjcie płatków błyskawicznych, które już są rozdrobnione. Jeśli macie płatki górskie, wystarczy, że zmielicie je np. w blenderze przed przystąpieniem do panierowania. Po zmieleniu płatki będą tak sypkie, jak bułka tarta.

Wiórki kokosowe zamiast bułki tartej

Ciekawym pomysłem jest użycie wiórków kokosowych do panierowania kotletów schabowych. Należy użyć bardzo drobno zmielonych wiórków lub rozdrobnić je samodzielnie, podobnie jak płatki owsiane. Uważajcie jednak przy smażeniu – wiórki kokosowe bardzo łatwo się przypalają!

Czego można użyć zamiast bułki tartej do kotletów schabowych?

Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, wypróbujcie różne, niestandardowe pomysły na panierkę do kotletów. Poza wymienionymi wyżej produktami sprawdzą się także:

Co zrobić żeby schabowy był chrupki z zewnątrz i miękki w środku? Pospieszcie się przy tej 1 czynności
Flickr
Newsy
Co zrobić żeby schabowy był chrupki z zewnątrz i miękki w środku? Pospieszcie się przy tej 1 czynności
W środku miękki, na zewnątrz idealnie chrupki – tak powinien prezentować się doskonały schabowy. Podpowiemy wam, jak osiągnąć takie efekty.

Doskonalenie kotletów schabowych to żmudny proces. Każda dobra gospodyni domowa musiała wysmażyć odpowiednią ilość „schaboszczaków”, by w końcu dojść do wprawy. Trening czyni mistrza – nie inaczej jest podczas gotowania. Z czasem wszyscy gotujący eliminują wszelkie błędy i niedopatrzenia. Nie inaczej jest z kotletami. Co zrobić, by nie wysuszyć kotleta schabowego? Szlifowanie smaku schabowych w dużej mierze sprowadza się do zapanierowania ich w odpowiedniej mieszance i w odpowiednim czasie. Sekret chrupkości kotletów schabowych tkwi oczywiście w ich panierce. Paradoksalnie, to także panierka nadaje kotletom miękkość w środku. Jak? To właśnie niegruba skórka złożona z mąki, jajka i bułki tartej przykrywa delikatny, cienko rozbity schab. Bez niej ubite kawałki mięsa zeschłyby się podczas smażenia na wiór. Dopuszczalne są oczywiście kombinacje. Dlaczego należy spieszyć się podczas panierowania kotletów? Wśród nich króluje zamienianie bułki tartej na płatki kukurydziane, owsiane, a nawet wiórki kokosowe. Jajka i mąka to jednak niezmienne elementy każdej, udanej panierki. Wiele pań domu z pewnością testowała panierkę zredukowaną do tylko tych dwóch składników. W ten sposób smaży się kotlety m.in. za naszą wschodnią granicę. Zostawmy jednak kuchnię naszych sąsiadów i skupmy się na chrupkiej panierce. Kolejną kluczową sprawą jest szybkość działania podczas  panierowania i wkładania na rozgrzaną patelnię kotletów. Co prawda, przysłowie mówi, że pośpiech wskazany jest co najwyżej przy łapaniu pcheł, ale akurat nie w tym przypadku. Pospieszcie się. Chodzi o to, by kotlety jak najkrócej „oczekiwały” na wysmażenie po zapanierowaniu. Dzięki temu panierka nie wchłonie wilgoci mięsa i potem nie odklei się od kotleta. Na koniec jeszcze jedna wskazówka. Na czym zwykle smażycie swoje kotlety?...

Jak zrobić chrupiącą panierkę do schabowych? Dodajcie szczyptę tego nietypowego składnika 
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić chrupiącą panierkę do schabowych? Dodajcie szczyptę tego nietypowego składnika 
Ten składnik w kulinariach ma raczej zła sławę. Kucharki sypały ją w czasach PRL-u do ziemniaków bez opamiętania. Jednak używając odrobiny tego proszku w domu nie narazicie się na dolegliwości, a poprawicie potrawę. Spróbujecie?

O jakości kotletów schabowych decyduje kilka elementów. To jakiego mięsa użyjecie i jak je przygotujecie do panierowania, czego dodacie do panierki oraz w jaki sposób będziecie je smażyć. Błędy można popełnić na każdym etapie, dlatego przypominamy cztery żelazne zasady smażenia schabowych. Ale przede wszystkim dodajemy trik z panierką, który spowoduje, że wasze kotlety wyjdą idealne. Dlaczego warto dodać odrobinę sody do bułki? Kotlety schabowe czy rybę panierowaną, z reguły przyrządza się używając do panierowania trzech składników: Mąki Jajka Bułki tartej Oczywiście, wariantów udanych panierek może być cała masa. Możecie użyć tylko dwóch składników: jajka i bułki. Jeśli mięso jest wilgotne, możecie ograniczyć się jedynie do bułki. Możecie też użyć kupnej bułki lub przygotować ją samodzielnie z czerstwego pieczywa, a także kupić gotowe mieszanki na panierki. Mnożąc dalej warianty panierek, warto wspomnieć, że są zwolennicy dodawania mleka do jajka lub użycia mleka zamiast jajka, a także smakosze panierek z bułki wzbogaconej w płatki owsiane lub kukurydziane, lub zastępujący bułkę tartą płatkami. Każdy z zastosowanych wariantów, może przynieść dobre efekty, ale te, które uzyskacie dodając do bułki tartej odrobinę sody oczyszczanej, całkowicie was zaskoczą. Sodę dodajcie do ostatniej warstwy panierki, czyli bułki. Nie musi być jej dużo, szczególnie jeśli obawiacie się wzdęć czy innych problemów żołądkowych kojarzonych z reguły z sodą. Pamiętajcie jednak, że pojawiają się one, jeśli nadużywacie sody jako dodatku kuchennego. W małych ilościach soda ma same zalety. Dzięki dodatkowi sody, panierka będzie puszysta, a jednocześnie chrupiąca. O czym warto pamiętać smażąc panierowane kotlety schabowe? Przypominamy 4 zasady smażenia idealnych...

Tomasz Strzelczyk smaży solidne i chrupiące kotlety z ćwiartek kurczaka. Tylko tak luzuje mięso
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Facebook/YouTube
Newsy
Kotlety z ćwiartek kurczaka Tomasza Strzelczyka. Zobaczcie, jak sprytnie trybuje mięso
Kotlety z kurczaka w wykonaniu Tomasza Strzelczyka są wyjątkowo soczyste wewnątrz i chrupiące na wierzchu. A to za sprawą mięsa, które pochodzi z ćwiartek kurczaka, a nie jak zazwyczaj z piersi. Zobaczcie jak kucharz, radzi sobie z luzowaniem kości. 

Tomasz Strzelczyk twierdzi, że takie kotlety lubi najbardziej. Trudno mu się dziwić. Duża porcja pełnowartościowego białka na obiad doda sił nawet ciężko pracującym. Podwójna panierka z jajek, maślanki, mąki i bułki tartej wymieszanej z ziołami sprawi, że wszyscy domownicy poproszą o dokładkę. Kotlety są pulchne i wyjątkowo wilgotne w środku, a chrupiąca panierka fantastycznie kontrastuje z miękkim wnętrzem. Przygotowanie ich to prosta sprawa, jeżeli wie się jak szybko trybować mięso.  Jak usunąć kości z udek kurczaka? Gwiazda YouTuba bardzo sprawnie trybuje mięso, czyli usuwa z niego kości. Najpierw Strzelczyk nacina skórę na końcu nogi kurczaka, a następnie kilkoma ruchami rozdziela kości i wyciąga jedną z nich (z udka). Drugą z części piersiowej wydobywa, rozcinając mięso wzdłuż jej położenia.  Aby dokończyć dzieła tworzenia kotletów, rozcina również udko. Robi to tam, gdzie przebiegała wcześniej kość. W ten sposób powstałe kotlety są niemal idealnie równe.  Przepis na chrupiące kotlety z ćwiartek kurczaka Składniki:   4 ćwiartki z kurczaka   150 ml maślanki   4 jajka   1 łyżeczka czerwonej papryki   1 łyżeczka gorczycy  płatki chili  zioła prowansalskie    świeży tymianek  sól i pieprz   mąka i bułka tarta do panierowania  panierka panko lub bułka tarta  koperek  Sposób przygotowania:  Usuńcie kości z ćwiartek kurczaka. Po rozcięciu mięsa wytnijcie również ścięgna i chrząstki.  Przyprawcie kotlety solą, pieprzem, czerwoną papryką, gorczycą i odrobiną płatków chili.  Do panierki panko (lub zwykłej bułki tartej) dodajcie zioła prowansalskie, sól i świeży tymianek  W miseczce rozmąćcie 4 jajka, wlejcie do...

Co zrobić, żeby panierka do schabowego była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby panierka do schabowych była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli
Myśleliście, że na temat schabowych wiecie już wszystko? Poznajcie świetny sposób na to, by wasz ulubiony kotlet był jeszcze bardziej chrupiący. Wystarczy, że dodacie do niego 1 składnik.

Kotlet schabowy to absolutna podstawa w wielu polskich domach. Zwykle pojawia się na naszych stołach na co dzień, ale polskie gospodynie domowe przygotowują je również od święta. W czym tkwi sekret idealnego schabowego ? Przede wszystkim chodzi o dobrej jakości mięso . Kolejną ważną kwestią jest oczywiście przygotowanie. Czego można użyć zamiast bułki tartej, żeby schabowe były smaczne i przyjemnie chrupiące z zewnątrz? To... płatki śniadaniowe. Schabowe z dodatkiem płatków śniadaniowych Lubicie chrupiące schabowe? Zamiast bułki tartej użycie pokruszonych, naturalnych, kukurydzianych płatków śniadaniowych. Aby panierka trzymała się równo, powinno się myć ręce po każdym kotlecie, aby nie dotykać kolejnych kotletów ubrudzonymi dłońmi. Schabowe najlepiej jest smażyć na smalcu, klarowanym maśle lub zwykłym oleju. Tuż po usmażeniu kotlety warto położyć na papier kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajcie takie schabowe z mizerią i tłuczonymi ziemniakami . Będą smakowały genialnie! Jak wybrać najlepsze mięso na schabowego? Tylko dobrej jakości mięso jest gwarancją idealnych i smacznych schabowych. Najważniejszy jest jego kolor. Świeży schab powinien mieć ładny, różowy kolor. Jeśli mięso jest blade, najprawdopodobniej jest niskiej jakości i takie kotlety wyjdą suche i twarde. Jeśli zaś kolor mięsa jest bardzo ciemny albo widać na nim ciemne plamy, mięso jest już zepsute i nie nadaje się do jedzenia. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę przy zakupie schabu? Przeczytajcie! Jak przygotować idealnego schabowego? Na początku kroimy na plastry mięso i rozbijamy je z obu stron tłuczkiem na cieniutkie filety. Następnie przyprawiamy kotlety solą, pieprzem i ulubioną przyprawą (np. granulowanym czosnkiem, słodką papryką lub pieprzem ziołowym), po czym obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na...