Co za patent! Tak Włosi gotują kalafior, by w całym mieszkaniu nie unosił się brzydki zapach
Adobe Stock
Newsy

Co za patent! Tak Włosi gotują kalafior, by w całym mieszkaniu nie unosił się brzydki zapach

Kochacie kalafiory, ale nie możecie znieść ich nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania? To da się pogodzić! Wykorzystajcie sprytny włoski trik.

Kalafior zagościł na polskich stołach już na dobre. Coraz niższe ceny w warzywniakach zachęcają do przygotowywania go w tradycyjny sposób, czyli z masłem i bułką tartą, czy też w nieco nowocześniejszej wersji – np. zapiekanka z serem.

Większość jest zdania, że kalafior to wprost przepyszne warzywo. Walory smakowe, walory zdrowotne – to wszystko prawda. Sęk w tym, że dla niektórych zapach gotowanego kalafiora jest wprost nie do wytrzymania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd pomysł na gotowanie kalafiora bez brzydkiego zapachu?

Co z tym fantem zrobić? Jak sprawić, by kalafior nie wydzielał tego paskudnego dla niektórych zapachu podczas obróbki termicznej we wrzącej wodzie? Dzisiaj przedstawimy wam wyjątkowe antidotum na ten problem.

Patent na brak przykrego zapachu znad kuchenki w wykonaniu kalafiora pochodzi z Włoch. Nie ma w tym ani grama przypadku. To właśnie z terenów Italii kalafior rozprzestrzenił od się po całym Starym Kontynencie od XVI w.

Zobacz także
Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!

Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Jak gotować kalafior, by w kuchni nie śmierdziało?

Włoskie gospodynie znają się nie tylko na bezbłędnym przygotowaniu makaronu czy też pizzy, ale także na tym, jak poprawnie i możliwie najlepiej ugotować kalafior. Jaki jest więc ich trik na gotowanie kalafiora bez smrodu?

  1. Zacznijcie w normalny sposób – czyli od zagotowania w garnku wody.
  2. Kolejnym krokiem jest dodanie do gotującej się wody kilku liści laurowych.
  3. Następnie wyciśnijcie sok z połówki cytryny – alternatywą może być dodanie 2-3 łyżek octu jabłkowego. Wlejcie kwaśny płyn do wrzątku.
  4. Dodajcie do gotującej się wody także ok. pół łyżki cukru i oczywiście sól.
  5. Wrzućcie kawałki kalafiora lub całe warzywo z odciętymi liśćmi i głąbem do garnka, doprowadźcie wodę do wrzenia.
  6. Przygotujcie arkusz papieru do pieczenia. Zmoczcie go pod bieżącą wodą, zgniećcie zmoczony papier, odsączając go z nadmiaru wody i następnie przykryjcie nim od góry garnek z gotującym się w środku kalafiorem. Uważajcie tylko, by się nie poparzyć!
  7.  Gotujcie kalafior przez ok. 15 min.
  8. Smacznego!

Źródło: YouTube

Czy do ugotowania kalafiora wystarczy tylko sól? Co dodać do wody, by był jeszcze smaczniejszy?
Pixabay
Newsy
Czy do ugotowania kalafiora wystarczy tylko sól? Co dodać do wody, by był jeszcze smaczniejszy?
Jak długo powinno się gotować kalafior by był miękki? Jak sprawić, by smakował jeszcze lepiej niż gotowany w samej wodzie? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w tym artykule.

Nie będziemy owijać w bawełnę. Gotowanie kalafiora bardzo prosta czynność.  Umiejętność właściwego gotowania tego warzywa w mig posiądą nawet osoby mające dwie lewe ręce jeśli chodzi o kulinaria. Oczywiście, polskim paniom domu często zdarza się, że kalafior jest wprost rozgotowany. Inna sprawa, że nasze delikatne podniebienia chyba raczej preferują mięciutkie, rozpływające się warzywo w ustach od gotowanego al dente, we włoskim stylu, kalafiora niemal na wpół twardo. Ile powinno się gotować kalafior? O kłopotach z właściwym określeniem czasu gotowania kalafiora mówią wszelkie poradniki, które znaleźć można w internecie. W jednym wypadku mowa jest o 10 minutach, w innym o 15 min. Tymczasem najlepiej zaufać własnym gustom i gotować go tak długo, aż będzie dla was wystarczająco miękki – sprawdzić można to krojąc kawałek warzywa nożem albo wkładając w środek widelec. Oprócz tego czas gotowania kalafiora będzie zależał w dużej mierze także od jego wielkości. Ponadto, jeśli zdecydujecie się na rozczłonkowanie całego warzywa na małe różyczki przypominające niektórym także drzewka, skrócicie czas gotowania o ładnych kilka minut. Innym kłopotem bywa dla niektórych nie do końca przyjemny zapach, który wydziela się podczas gotowania tego warzywa, które po Europie rozlało się z terenu dzisiejszych Włoch. Brzydką woń gotującego się kalafiora usuniecie za pomocą sztuczki stosowanej we włoskich domach. Jak poprawić smak gotowanego kalafiora? A co ze smakiem samego gotowanego kalafiora? Dodanie do gotującego się warzywa soli jest obowiązkiem. To właśnie sól nadaje mu odpowiedniego smaku. To jednak nie wszystko. Wiele osób stosuje różnego rodzaju eksperymenty z innymi składnikami. O jakich dodatkach do gotującej się...

Gotowanie kalafiora
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Dodajcie to podczas gotowania kalafiora. Zapomnicie o nieprzyjemnym zapachu raz na zawsze
Kalafior to przepyszne i zdrowe warzywo. Warto jeść go przez cały rok, nie tylko w sezonie. Mamy też sposób na nieprzyjemny zapach podczas jego gotowania.

Zupa krem, kalafior zapiekany, a nawet kotlety z kalafiora – to warzywo ma naprawdę wiele zastosowań w kuchni. Niemniej jednak wciąż najchętniej polskie gospodynie domowe gotują go po prostu w wodzie i podają jako dodatek do drugiego dania. Nie byłoby kalafiora na polskich stołach, gdyby nie jedna kobieta, mocno zasłużona dla polskiej historii i dla naszych kulinariów. Chodzi oczywiście o Bonę Sforzę. Żona króla Zygmunta I Starego sprowadziła do Polski ze słonecznej Italii także i to pyszne warzywo. Zwykle taki kalafior podawany jest z bułką tartą podsmażoną z masłem lub z innym tłuszczem, np. ze smalcem ze skwarkami. Cenne mikroelementy i nie tylko Słyszeliście o tym, że kalafior należy do najbardziej zdrowych warzyw? To wspaniałe, dietetyczne warzywo zawiera w swoim składzie pół tablicy Mendelejewa. Wśród tych pierwiastków znajdują się same potrzebne człowiekowi mikroelementy – sód, potas, magnez, mangan, wapń, żelazo, cynk, fosfor, miedź. Do tego jeszcze cała gama witamin i innych cennych związków. Brzmi wspaniale, ale wiele osób po prostu nie może znieść nieprzyjemnego, charakterystycznego zapachu gotującego się kalafiora. Jego przyczyną są zawarte w kalafiorze olejki eteryczne. To one właśnie powodują uwalnianie do powietrza związków siarki. Te z kolei są bezpośrednim źródłem nieprzyjemnego zapachu. Te same substancje znajdują się również w innych warzywach, ale w innych proporcjach. Mówimy tu m.in. o kapuście i brokułach. Jak zniwelować zapach kalafiora? Jak zniwelować nieprzyjemny zapach podczas gotowania kalafiora? Mamy na to sposoby. Jednym z nich jest dodanie do garnka z gotującym się kalafiorem łyżeczki sody. Biały proszek sprawi, że za jednym zamachem usuniemy nieprzyjemny zapach, a dodatkowo warzywo będzie miało piękny, biały,...

Przepis na kalafiora, który podbił Internet! Zdrowsza wersja popularnego amerykańskiego dania
Pixabay
Newsy
Przepis na kalafior, który podbił Internet! Zdrowsza wersja popularnego amerykańskiego dania
Uwielbiacie sycące makarony i tłuste sery? W końcu wymyślono zdrowszą wersję tego pysznego połączenia!

Kalafior to jedno z najbardziej niskokalorycznych warzyw, dlatego z powodzeniem zastępuje się nim wiele produktów, aby stworzyć bardziej dietetyczne wersje popularnych dań. W niektórych sklepach można znaleźć nawet gotowe, paczkowane "ryże" z kalafiora, a w sieci roi się od przepisów, gdzie kalafior służy jako baza do kotlecików, a nawet... ciasto do pizzy! Tym razem padło na tradycyjną amerykańską potrawę, po którą mieszkańcy Stanów Zjednoczonych sięgają bardzo często. Niestety jest ona bardzo tłusta i dość niezdrowa. Da się to jednak zmienić, zamieniając jeden składnik… na kalafiora! Mowa tu o popularnym „mac and cheese”, czyli makaronie z serem. Kalafior – właściwości odżywcze Kalafior, poza bardzo niską kalorycznością (zaledwie 23 kcal w 100 g), ma także mnóstwo korzyści dla zdrowia. Warzywo to bardzo wysoki potencjał w niwelowaniu ryzyka nowotworowego. Ponadto, kalafior bogaty jest w: Witaminę A Witaminę B Witaminę C Witaminę E Witaminę K Wapń Magnez Fosfor Potas Żelazo Chociaż kalafior ma dobroczynne działanie na organizm, warto unikać go wieczorami, ponieważ jest on dość ciężkostrawny i ma właściwości gazotwórcze. Jednak spokojnie możecie go spożywać w innych porach dnia.  Przepis na kalafiora w sosie serowym Składniki: główka kalafiora szklanka mleka 100 g sera mozzarella 100 g sera cheddar czosnek w proszku parmezan do posypania wierzchu sól, pieprz Przygotowanie: Kalafiora umyjcie i podzielcie na małe różyczki. Osuszcie warzywo przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie włóżcie do brytfanki. W głębszej patelni zagotujcie mleko i dodajcie do niego oba starte na tarce sery. Gotujcie na małym ogniu, mieszając do czasu...

Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej niż myślicie
AdobeStock
Newsy
Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej, niż myślicie
Wiele osób popełnia podstawowy błąd przy gotowaniu kalafiora. Chodzi o czas jego gotowania. Jak długo powinien gotować się kalafior? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Chętnie zjadamy go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – najczęściej w połączeniu z pyszną zasmażką z masła i bułki tartej. Dlaczego warto jeść kalafior? Dietetycy zalecają spożywać to warzywo jak najczęściej, ponieważ jest ono bardzo zdrowe. Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy B i witaminy E. Dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód i żelazo. Zawiera też trochę białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ma bardzo mało kalorii – w 100 g surowego kalafiora jest tylko 24,9 kalorii. Warzywo to jest dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspomaga trawienie i wydalanie toksyn z organizmu, wzmacnia kości, a nawet ma działanie przeciwnowotworowe. Ile gotuje się kalafior? Wiele osób popełnia błąd przy gotowaniu kalafiora i gotuje go zbyt długo, doprowadzając warzywo do rozgotowania. Ile prawidłowo powinien się gotować kalafior? Krócej, niż myślicie, bo tylko 15 minut dla całej główki. Jak ugotować kalafior, żeby był miękki? Na początku obierzcie go z liści, umyjcie pod zimną wodą i rozdrobnijcie na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotujcie około 3 l wody z trzema łyżeczkami soli i jedną łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzućcie do niej kawałki kalafiora. Mniejsze kawałki gotujcie nawet krócej niż kwadrans, wystarczy 8 minut. Kalafior powinien gotować się bez przykrycia. Jak długo? Średniej wielkości kalafior powinien być miękki już po upływie 15 minut. Jak sprawdzić, czy warzywo jest gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli widelec łatwo wejdzie w kalafiora, to znaczy, że jest on ugotowany. Dla tych, którzy wolą jeść...