Co za paskudztwo... Ta kobieta już nigdy więcej nie zje pakowanej sałaty
Flickr
Newsy

Co za paskudztwo... Ta kobieta już nigdy więcej nie zje pakowanej sałaty

Przykra niespodzianka dla zwolenników zdrowego jedzenia. Po przeczytaniu tego artykułu będziecie kupowali już tylko sałaty bez foliowego opakowania.

Do jedzenia sałaty mamy z trudem namawiają swoje dzieci. Mają jednak rację. Do niedawna przecież wydawało się, że jedzenie „zieleniny” jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziło.

Spójrzcie tylko na tę krótką listę. Oto zalety jedzenia sałaty:

  • Jest niskokaloryczna
  • Przyspiesza przemianę materii, poprawia trawienie i wypróżnianie
  • Ma właściwości odtruwające
  • Jest bogata w jod, dzięki czemu może wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu
  • Dzięki obecności jodu sałata może także pomóc w zapobieganiu miażdżycy
  • Zawiera silne przeciwutleniacze, które wpływają na zahamowanie procesów starzenia
  • Wykazuje właściwości przeciwrakowe

Słowem – aż prosi się, żeby sałatę do swoich jadłospisów wpisali wszyscy ludzie. Nie tylko ci, którzy chcą zrzucić nieco na wadze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co stało się po zjedzeniu paczkowanej sałaty przez pewną kobietę?

Nie inaczej myślała pewna Amerykanka, która podzieliła się swoją niecodzienną historią w serwisie  społecznościowym TikTok.

Kobieta o imieniu Jacqui wyznała, że od lat cierpiała na zaburzenia odżywiania. Na tle tego stanu, miała w swoim życiu moment, w którym jadła niemal tylko i wyłącznie paczkowane sałaty.

Są wygodne, często od razu umyte i dlatego gotowe do natychmiastowego spożycia. Z pewnością widzieliście na półkach w markecie czy dyskoncie np. rukolę sprzedawaną  w ten właśnie sposób.

Jacqui gustowała w tego typu produktach. I taką oto sałatę brała ze sobą każdego dnia do pracy jako drugie śniadanie.

Po kilku tygodniach jedzenia tego rodzaju posiłku na przerwie w pracy, Jacqui przydarzyło się coś naprawdę paskudnego. Osobom o słabych nerwach odradzamy czytania dalszej części artykułu.

Zobacz także
Czy kawa w kapsułkach jest w pełni bezpieczna dla zdrowia? Eksperci nie mają wątpliwości

Czy kawa w kapsułkach jest w pełni bezpieczna dla zdrowia? Eksperci nie mają wątpliwości

banany

Kobieta jadła tylko banany przez 12 dni. Nie uwierzycie, co stało się z jej ciałem

Czym grozi zjedzenie nieświeżej sałaty z torebki?

Kobieta zaczęła nieustannie czuć się źle, stała się bardzo senna. Całymi dniami pozostawała okropnie zmęczona. Tym wszystkim objawom towarzyszył jeszcze ostry ból brzucha.

W relacji w serwsie TikTok Amerykanka pokazała, co było przyczyną tego okropnego stanu. W jej ciele rozpanoszyły się glisty ludzkie!

Oszczędzimy wam już widoku tego, co Jacqui zobaczyła w swojej toalecie po wypróżnieniu się. Za komentarz niech posłużą jej krótkie, żołnierskie słowa: – Zero kupy. Same robaki...

Kobieta już pewnie nigdy nie wróci do paczkowanej sałaty. To właśnie pasożyty w niej zawarte stały się przyczyną całego nieszczęścia.

O ciemnych stronach sałaty w torebkach plastikowych pisaliśmy już wcześniej w tym miejscu: Uważajcie na paczkowaną sałatę. Jej zjedzenie może skończyć się w szpitalu. Jest niebezpieczna dla zdrowia

Dlaczego nie należy kupować paczkowanej sałaty?
Pixabay
Newsy
Macie taką sałatę w lodówce? Lepiej ją wyrzucić. Mężczyzna zmarł po jej zjedzeniu 
Paczkowane mieszanki sałat to wygodne rozwiązanie. Nic dziwnego, że sięga po nie tak wielu Polaków. Ich spożywanie może jednak stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia a nawet życia.

Pakowane hermetycznie mieszanki sałat, kuszą nie tylko swoim wyglądem. Są przecież bardzo wygodnym rozwiązaniem, dzięki któremu w mig przygotujemy zdrową przekąskę. Wystarczy wysypać ją do miski, dodać kilka pokrojonych warzyw, sos i gotowe. Ale czy takie danie na pewno pozytywnie wpływa na  organizm? Bakteria E. Coli w paczkowanych sałatach Badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wykazały, że sprzedawane w sklepach paczkowane sałaty, wcale nie są zdrowe. W 2016 roku w Anglii tego typu produktami zatruły się aż 144 osoby, odnotowano również kilka ofiar śmiertelnych. Ze wspomnianej grupy ponad 60 osób wymagało natychmiastowej hospitalizacji.  Okazało się, że w spożytych przez nich produktach, znajdowała się patologiczna bakteria E. Coli, szczególnie niebezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz tych z obniżoną odpornością. Do najczęstszych objawów zatrucia zalicza się wymioty oraz ostre biegunki. Na tym jednak nie koniec. Bakteria E. Coli jest najczęstszą przyczyną zakażeń dróg moczowych, ale również wywołuje zapalenie opon mózgowych oraz otrzewnej, czego skutkiem może być nawet sepsa. Brytyjskie media informowały, że za taki stan rzeczy najprawdopodobniej odpowiada skażona woda, w której sałata została umyta. Zmarł po zjedzeniu paczkowanej sałaty Paczkowane sałaty zostały przebadane przez niemieckich naukowców. W ich wyniku okazało się, że tego typu produkty są bogate w różnego rodzaju, groźne dla ludzkiego życia i zdrowia, patogeny – nie tylko bakterie E. Coli, ale również pałeczki Salmonelli.  Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, że powodem występowania Salmonelli w żywności jest brak prawidłowej higieny. Udowodniono, że paczkowana sałata najczęściej jest myta w brudnej wodzie, pracownicy, którzy mają z nią...

Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc
AdobeStock
Newsy
Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc
Czy możliwe jest zachowanie świeżości sałaty przez okrągły miesiąc? Pewna vlogerka udowodniła, że tak!

Można zaryzykować stwierdzenie, że dziś media społecznościowe całkowicie zdominowały internet. Dawniej porady i sprytne sposoby na ułatwienie sobie życia można było znaleźć na różnych stronach internetowych, a dziś coraz częściej tego typu treści udostępniane są za pomocą różnych mediów społecznościowych. Jednym z takich serwisów jest TikTok, gdzie użytkownicy publikują filmiki na wiele tematów – w tym triki i sztuczki kulinarne! Zobaczcie, jaki filmik z poradą bije teraz rekordy popularności. Trik na świeżą sałatę Furorę robi filmik vlogerki TasteGreatFoodie, która pokazała swój sposób na świeżą sałatę z lodówki nawet przez miesiąc! Co więcej, warzywo po tym czasie nie dość, że nie zwiędło, to jest mięsiste, chrupiące i wygląda bardzo apetycznie. Jak to możliwe? Wystarczy włożyć sałatę do słoika lub plastikowego pojemnika, zalać zimną wodą tak, by przykryła całą sałatę, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. I gotowe! Dzięki temu sałata będzie świeża i chrupiąca przez cały miesiąc. Gwarantujemy, że nie zwiędnie. Sposób jest skuteczny nie tylko w przypadku sałaty. Tak samo można przechowywać szpinak, jarmuż, a nawet cytrynę! Wypróbujecie? Sposoby na przechowywanie sałaty Trik z zamknięciem sałaty w słoiku pełnym wody to nie jedyny sposób na jej przechowywanie. Wypróbujcie także te, bardzo skuteczne sztuczki: Ręczniki papierowe Co prawda tak przechowywanej sałaty nie można trzymać w lodówce aż miesiąc, ale będzie dobra przez co najmniej 7 dni. Należy umyć liście sałaty i wciąż lekko mokre zawinąć w papierowe ręczniki kuchenne lub bawełnianą ściereczkę i wstawić do lodówki. Możecie tak robić z sałatą, jarmużem, a także szczypiorkiem! Wirówka do sałaty Prosta...

Nie uwierzycie własnym oczom! Ta kobieta formuje lody jak z maszyny gołymi rękami!
TikTok/khaby.lame
Newsy
Nie uwierzycie własnym oczom! Ta kobieta formuje włoskie lody jak z maszyny... gołymi rękami!
Niesamowity sposób na przygotowanie lodów. Niektórzy twierdzą, że obrzydliwy. Spróbowalibyście?

Dzięki powszechności Internetu, z łatwością możecie sprawdzić przepis na dowolną zupę , przeczytać o ciekawych przyprawach do gołąbków , lub poznać najlepsze metody na zaparcia . To jednak nie wszystko. Teraz możecie zobaczyć, jak kobieta robi lody Ciekawe pomysły kulinarne z sieci Fakt, że Internet działa globalnie i dociera w większość miejsc na świecie, pozwala na obserwowanie ludzi żyjących zupełnie inaczej niż wy. Jednym z ciekawszych aspektów poznawania innych kultur jest obserwowanie nawyków żywieniowych na świcie. W dalekiej Japonii przygotowuje się bulion podobny do rosołu , w Korei jada się kiszoną kapustę przygotowaną w nieco inny sposób . Oprócz tego możecie dowiedzieć się, jakie są tradycyjne metody na walkę z przeziębieniem na Jamajce albo odkryć, że niektórzy mrożą jajka przed ich smażeniem . Niektóre z tych informacji są pomocne, a inne dosłownie szokują. Jeszcze inne dostarczają rozrywki. To właśnie ten przypadek. Zobaczcie, jak w odległym kraju pewna kobieta serwuje lody. Wychodzi jej to niesamowicie. Efekt jest spektakularny. Lody formowane za pomocą rąk TikTok to znana platforma społecznościowa, której używa duża część młodzieży. Pojawiają się tam różnorodne pomysły na potrawy , tańce, albo filmiki relacjonujące przechodzenie koronawirusa. Tym razem jeden z mężczyzn opublikował film, na którym można zobaczyć, jak formowane są lody za pomocą rąk. Trzeba przyznać, że robi to wrażenie. @khaby.lame Mine is better than yours 🤣 🍦 Il mio è meglio del tuo 🤣🍦# #learnfromkhaby # #ImparaConTikTok # #LearnWithTikTok ♬ suono originale - Khabane lame Kobieta nakładająca masę lodową, formuje ją w ten sposób, że lody są nie do odróżnienia od włoskich lodów z maszyny. Niektórzy...

Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
AdobeStock
Newsy
Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach tej sałaty? Włączcie ją do diety, bo ma niebywały wpływ na zdrowie.

Radicchio to włoskie słowo odnoszące się do uprawianych roślin liściastych cykorii. Charakterystyczny, gorzki smak tej sałaty sprawia, że nie smakuje ona każdemu, ale w połączeniu z sosem i innymi gatunkami sałat, jest ona doskonałym składnikiem świeżych sałatek. Czy wiecie, że filiżanka tej sałaty ma zaledwie dziewięć kalorii? Dzięki temu jest ona szczególnie wskazana osobom, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę. Radicchio jest bogatym źródłem witamin, błonnika pokarmowego i minerałów. Dostarcza również naszemu organizmowi cenne fitoskładniki i przeciwutleniacze. Sałata ta nie zawiera tłuszczu i cholesterolu. Jest za to doskonałym źródłem potasu, selenu, wapnia, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego i witaminy B. Czy wiecie, że radicchio pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu i ciśnienia krwi oraz poprawia koncentrację? Dlaczego warto jeść sałatę radicchio? Sałata radicchio ma ciekawy smak i wiele walorów zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Cukry roślinne występujące w radicchio, znane jako fruktany, mogą służyć do zmniejszania ryzyka zachorowania na raka okrężnicy. Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie zwalczają konkretną, bardzo powszechną komórkę raka wątroby znaną jako Hep-G2. Radicchio zawiera dużą ilość witaminy K w jednej porcji. Jak wiadomo, witamina K zmniejsza ryzyko raka prostaty, okrężnicy, żołądka i jamy ustnej. Ten typ sałaty zawiera również dużą ilość luteiny i zeaksantyny, które są znane jako przeciwutleniacze odpowiedzialne za utrzymanie zdrowych oczu. Radicchio wspiera zdrowe serce, zmniejszając ryzyko chorób serca nawet o 30 procent i ryzyko nagłej śmierci sercowej o 45 procent. W badaniu na szczurach naukowcy odkryli, że ten typ sałaty...