Stół wigilijny, stół na Boże Narodzenie
Pixabay/Ben Lescure
Newsy

Co symbolizują wigilijne potrawy? Na bank nie znacie wszystkich

Do Bożego Narodzenia zostały niecałe dwa tygodnie. Już niedługo usiądziemy z bliskimi przy wigilijnym stole. Podczas tego posiłku każde danie kryje w sobie niezwykłe znaczenie i przepowiednię.

Symbolika wigilijnych potraw ma znaczenie kulturowe i religijne. Posiłki na Wigilię powinny być przygotowywane z płodów ziemi, m.in. maku, ryb, kapusty, grochu i miodu. To przepowiednia witalności, dostatku i zapowiedź doświadczania szczęścia w nadchodzącym roku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

12 potraw wigilijnych

Skąd wzięła się taka, a nie inna liczba? Dawniej musiała być nieparzysta. Dań na wigilijnym stole mogło być 7 lub 11. Nieparzystość miała zapewnić szczęście domownikom. Do 12 dochodzili wyłącznie zamożni przedstawiciele społeczeństwa. Właśnie liczba 12 odpowiadała za bogactwo i dostatek.

Dwunastka ma też znaczenie religijne, gdyż Biblia przedstawia 12 apostołów. Z astrologicznego punktu widzenia mamy też 12 miesięcy w roku. Wedle wierzeń ludowych to ważna i wyłaniająca porządek rzeczy liczba. Jeśli szykujecie wszystkie potrawy, obowiązkiem jest skosztować podczas Wigilii każdą z nich.

Poszczególne dania na świątecznym stole mają różną symbolikę. Ominięcie któregoś z nich, może spowodować także ominięcie korzyści z niego płynącej. Na dodatek wigilijna wieczerza to przesłanie o cudzie nowego życia. To nowy początek dla wszystkiego, co nie udało się w mijającym roku.

Kaloryczność i symbolika potraw na Wigilię

Dania wigilijne, jakkolwiek pyszne, mają dużą kaloryczność. Bywają także ciężkostrawne. Szczególnie, jeśli chcemy spróbować wszystkich 12 dań. Tradycja jednak wymaga, by chociaż w ten wieczór nie liczyć kalorii i skupić się na symbolach, które kryją w sobie pyszne, wigilijne dania. 

  1. Czerwony barszcz z uszkami. Buraki to bardzo zdrowe warzywo, o którym warto pamiętać także w codziennej diecie. Mają zapewniać powodzenie i pomyślność. Buraki na Wigilii to także gwarancja długich lat w zdrowiu.

  2. Karp smażony. Kto zdecyduje się na rybę w wigilijny wieczór, ten ma zapewniony spokojny żywot w nowym roku. Karp na wigilijnym stole to ważny symbol płodności i odradzania się.

  3. Pozostałe ryby. Symbolika ryb na świątecznej wieczerzy jest mocno związana ze zmartwychwstaniem i nieśmiertelnością. Ryby to symbol Jezusa Chrystusa. Dorsz, pstrąg oznaczają post i oczekiwanie. To dobra wróżba dotycząca życiowej harmonii równowagi.

  4. Pierogi z kapustą i grzybami. Jedno z ulubionych dań Polaków, nie tylko na święta. Ma dodać nam nadprzyrodzonych sił. W końcu kapusta i grzyby oznaczają dobrobyt i powodzenie.

  5. Kluski z makiem. Główna symbolika maku to pomoc. Jako, że jest to zboże - znajdziemy tu także odniesienia do urodzajności. Jedzenie klusek z makiem ma zagwarantować obfitość plonów.

  6. Kutia. Pyszna potrawa na bazie maku. Działa głównie w obszarach religijnych. Ma ułatwić pojednanie z Bogiem oraz ze zmarłymi, których musieliśmy pożegnać w ostatnim czasie.

  7. Groch z kapustą. Ponadprzeciętna siła i witalność, takie dary niesie za sobą potrawa z grochu i kapusty. Może chronić przez wszelkimi chorobami ciała, fizycznymi i psychicznymi.

  8. Kompot z suszu. Typowy wigilijny napój. Może zawierać w sobie jabłka, śliwki i gruszki. To symbol miłości i pokoju. Gruszki ponadto przynoszą długowieczność, a suszone figi oczyszczenie.

  9. Racuchy drożdżowe. Spotykane nie w każdym domu, ale niewiarygodnie pyszne! Symbolizują obfitość we wszystkich przejawach działalności człowieka  w nadchodzącym czasie.

  10. Zupa grzybowa. Domownicy dzielą się zazwyczaj na dwa obozy, jeśli bierzemy pod uwagę zupę podczas Wigilii. Jedni wybierają barszcz, drudzy grzybową. Bulion z grzybami powinien zapewnić zdrowie ciała, zadbać o siły witalne i trzeźwość umysłu w trudnych, przyszłych decyzjach.

  11. Chleb. Powszedni, ale i symboliczny. Dzięki niemu nie opuści nas przyjaźń, gościnność i opieka mądrości życiowej. 

  12. Miód (np. w makowcu). To najczystszy symbol radości życia i obfitości, nie może go zabraknąć!

Beata Szydło, Wigilia
ONS/Flickr, del mich
Newsy
Beata Szydło przyrządza na Wigilię dość nietypową zupę. Będziecie zaskoczeni tą recepturą
Na wigilijnym stole oprócz śledzi i barszczu znajdziecie z pewnością i zupy. Barszcz czerwony i grzybowa to prawdziwa polska klasyka. Co zamiast nich planuje jeść w świąteczny wieczór Beata Szydło?

Wigilia to jeden z ulubionych dni w roku, zresztą nie tylko najmłodszych. Polacy lubią klimat świąt i rodzinnego biesiadowania. W tym roku, świąteczny czas, będzie bardziej nietypowy. Jak się domyślamy, pandemia nie pokrzyżuje wam jednak planów, by spotkać się nawet w minimalnym gronie. 12 tradycyjnych potraw Obchodzenie Wigilii ma długą historię i dla osób religijnych, jest podwójnie symboliczne. To moment narodzin Jezusa, zwiastujący początek nowych spraw i wydarzeń. Jeśli podchodzicie do Bożego Narodzenia na serio, wiecie, że każda ze spożywanych wówczas potraw ma ogromne znaczenie. Symbolizują one dostatek, pomyślność i szczęście w nadchodzącym roku. Zgodnie z chrześcijańską tradycją liczba 12 symbolizuje 12 apostołów. Według wierzeń ludowych liczba wigilijnych potraw to nawiązanie do 12 miesięcy w roku. Wcześniej na 12 potraw przy wigilijnym stole było stać tylko dobrze sytuowanych. Obecnie Polacy radzą sobie z przyrządzeniem całej dwunastki. Przed kolacją podzielicie się także opłatkiem, symbolem chleba - aby chleba nie zabrakło w przyszłym, 2021 roku. Dawniej gospodarz dawał opłatek również zwierzętom, co miało uchronić je od nieszczęść i chorób. Wigilia w domu Beaty Szydło jest bardzo tradycyjna Była premier jest wielką fanką tradycji. Na jej wigilijnym stole moglibyście znaleźć ryby z karpiem na czele. W końcu karp to najbardziej świąteczna z ryb. Razem ze śledziem stanowią idealne połączenie, które ma wam przynieść nowe kierunki. Ryba to przecież symbol narodzin, nowego życia. Oprócz ryb Beata Szydło podaje jedną, dość nietypową zupę. Oryginalność zapewnia pewien składnik, często przez wszystkich pomijany. Kilka lat temu była premier zdradziła mediom, jak wyglądają święta w jej rodzinnym domu. Jak się słusznie domyślacie, to Wigilia...

Farsz do uszek
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Przepis na błyskawiczny i pyszny farsz grzybowy do uszek. Twoja rodzina będzie zachwycona
Przepis na błyskawiczny i pyszny farsz grzybowy do uszek. Twoja rodzina będzie zachwycona

Ciężko jest  wyobrazić sobie Wigilię bez tradycyjnego, pachnącego czosnkiem barszczu z uszkami. To postne danie przygotowywane na wywarze z warzyw i grzybów. Nie tylko rozgrzewa w ten zimowy wieczór. Według ludowych wierzeń wigilijny barszcz dzięki zawartości buraków ma zapewnić powodzenie i pomyślność oraz zdrowie i urodę na cały, nadchodzący Nowy Rok. Buraki bowiem symbolizują długowieczność i piękno. Od kiedy jemy na Wigilię barszcz czerwony? Tradycja podawania barszczu czerwonego na wigilijnym stole jest znacznie dłuższa niż nam się wydaje. Pierwsza wzmianka o nim pojawia się w XVI wieku dzięki Mikołajowi Rejowi, który wspomniał tę potrawę w jednym ze swoich dzieł „Żywot człowieka poczciwego”. Uszka to najpopularniejszy dodatek do tego kultowego dania. W niektórych regionach Polski do barszczu dodawane są kołduny, pieczone pierogi lub smaczny krokiet. Najczęściej jednak podje się go z uszkami, które najczęściej są nadziewane farszem grzybowym. Ten dodatek doskonale uzupełnia smak barszczu czerwonego. Zrobienie uszek nie jest trudne. Ich lepieniem mogą zająć się wszyscy domownicy, co może sprawić wiele radości.  Przepis na farsz grzybowy do uszek Przygotowanie uszek rozpoczynamy od farszu. Nie jest on pracochłonny. Kilka godzin wcześniej trzeba namoczyć grzyby, następnie je ugotować a później drobno posiekać. Do lepienia uszek wigilijnych trzeba wykorzystać farsz już ostudzony. Ciepły farsz może nie kleić się do ciasta. Składniki: 2-3 szklanki suszonych grzybów olej do smażenia 1 czubata łyżka masła 1 duża cebula sól pieprz ziołowy Suszone grzyby wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem.  Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc.  Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się...

Zupa kresowa, zupa migdałowa
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszna i prosta w przygotowaniu kresowa zupa na Wigilię. Główny składnik sprawi, że wytrzeszczycie oczy
Danie wigilijne można do woli urozmaicać. Można też zastępować je przepisami, których do tej pory nie jedliście. Mamy pewną świąteczną, przepyszną i nietuzinkową propozycję.

Tradycyjne zupy wigilijne to barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Co roku zaczynamy od nich Wigilię. 12 potraw na świątecznym stole Dań na świątecznym stole powinno być 12. O tym mówi nasza wieloletnia tradycja, ale także religijne uwarunkowanie świąt Bożego Narodzenia. Potrawy powinny być postne i składać się m.in. z kapusty, grzybów, maku, orzechów, miodu i bakalii.  Wszystko, mając na myśli Wigilię, ma znaczenie. Każde danie symbolizuje bowiem coś innego. Choć kuchnia świąteczna nie należy do najlżejszych, tego wieczoru należy spróbować całej dwunastki. Wystarczą małe porcję, chodzi o wspomnianą symbolikę. Dania mają nam przynieść w nowym roku dużo dobra! Kresowy specjał wigilijny Można ją podawać na ciepło i na zimno. Słodka zupa na bazie mleka urozmaici nasz świąteczny stół i z pewnością docenią ją najmłodsi biesiadnicy. Mowa o zupie migdałowej, która jest lekka i pożywna. Możecie podać ją podczas Wigilii. U niektórych wpisała się w świąteczną tradycję już na stałe. Migdały posiadają wiele właściwości odżywczych Szczególnie właściwości prozdrowotnych. Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Można je polecić na odchudzanie, gdyż szybko sycą i zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając miażdżycy i cukrzycy.  To nasiona migdałowca, pochodzące w rejonów Bliskiego Wschodu. Mają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika (12,5g/100g). Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych. Sprawdzą się w diecie wegetarian. Świąteczna zupa migdałowa Nasiona migdałowca nadają się do celów spożywczych. Ich właściwości, w połączeniu z...

„Kolęda na ten czas” - o pośpiechu, bliskich, dodatkowym nakryciu i oszczędzaniu.
Adobe Stock
Newsy
„Kolęda na ten czas” - o pośpiechu, bliskich, dodatkowym nakryciu i oszczędzaniu
Nie ma drugiego takiego czasu w roku, gdy równie bardzo chcemy być z bliskimi, zwolnić tempo życia i jesteśmy gotowi pomagać innym. To właśnie ten czas, gdy pragniemy być uważniejsi i lepsi.

„Kolęda na ten czas”, to cykl koncertów, które już na początku przyszłego roku będzie można obejrzeć w salach koncertowych, czterech największych polskich miast. Jak pisze organizator Prestige MJM, to refleksyjne, zmuszające do zastanowienia i rozmyślań utwory do tekstów Jacka Cygana w wykonaniu znanych polskich artystów. Widzowie, którzy trafią na te koncerty, z pewnością przeżyją niezapomniany wieczór. Inni, mogą rozmyślać w domach, korzystając z ducha świąt Bożego Narodzenia, który sprzyja zadumie wszędzie. A jest nad czym dumać. Gdy wszystko pędzi wy też przyspieszacie? Zauważyliście, że co kilka lat zwiększa się tempo życia? Jesteście atakowani przez coraz większą ilość bodźców. Na drogach — sznur samochodów, na chodnikach — tłum pieszych, a w centrach handlowych — klientów. Sklepy są pełne jaskrawych reklam, gazety krzykliwych nagłówków. Pod wpływem tak wielu intensywnych bodźców przyspieszacie kroku i wy. Wydaje wam się, że musicie być szybsi, sprawniejsi, bardziej aktywni.... To nie są warunki do życia dla ludzi. Czas to zmienić. I właśnie teraz jest na to najlepszy czas. Pośpiech zamiast uważności Żyjąc w pośpiechu, mając dni zapełnione zadaniami, skupiacie się na nich, co zaczyna wam przesłaniać to, co dla każdego jest najważniejsze. Rodzinę, bliskich, przyjaciół, którym chcielibyście poświęcać każdego dnia najwięcej czasu. Zamiast tego pracujecie, gotujecie, sprzątacie i wykonujecie bardzo wiele czasochłonnych obowiązków, które wypełniają dzień. Co prawda zapewniają rodzinie bezpieczeństwo, komfort, wygodę i... domowe posiłki, ale nie pozwalają poświęcić wystarczającej uwagi każdemu z domowników. W rezultacie, domowy mielony na jutro staje się ważniejszy niż...