
Symbolika wigilijnych potraw ma znaczenie kulturowe i religijne. Posiłki na Wigilię powinny być przygotowywane z płodów ziemi, m.in. maku, ryb, kapusty, grochu i miodu. To przepowiednia witalności, dostatku i zapowiedź doświadczania szczęścia w nadchodzącym roku.
12 potraw wigilijnych
Skąd wzięła się taka, a nie inna liczba? Dawniej musiała być nieparzysta. Dań na wigilijnym stole mogło być 7 lub 11. Nieparzystość miała zapewnić szczęście domownikom. Do 12 dochodzili wyłącznie zamożni przedstawiciele społeczeństwa. Właśnie liczba 12 odpowiadała za bogactwo i dostatek.
Dwunastka ma też znaczenie religijne, gdyż Biblia przedstawia 12 apostołów. Z astrologicznego punktu widzenia mamy też 12 miesięcy w roku. Wedle wierzeń ludowych to ważna i wyłaniająca porządek rzeczy liczba. Jeśli szykujecie wszystkie potrawy, obowiązkiem jest skosztować podczas Wigilii każdą z nich.
Poszczególne dania na świątecznym stole mają różną symbolikę. Ominięcie któregoś z nich, może spowodować także ominięcie korzyści z niego płynącej. Na dodatek wigilijna wieczerza to przesłanie o cudzie nowego życia. To nowy początek dla wszystkiego, co nie udało się w mijającym roku.
Kaloryczność i symbolika potraw na Wigilię
Dania wigilijne, jakkolwiek pyszne, mają dużą kaloryczność. Bywają także ciężkostrawne. Szczególnie, jeśli chcemy spróbować wszystkich 12 dań. Tradycja jednak wymaga, by chociaż w ten wieczór nie liczyć kalorii i skupić się na symbolach, które kryją w sobie pyszne, wigilijne dania.
-
Czerwony barszcz z uszkami. Buraki to bardzo zdrowe warzywo, o którym warto pamiętać także w codziennej diecie. Mają zapewniać powodzenie i pomyślność. Buraki na Wigilii to także gwarancja długich lat w zdrowiu.
-
Karp smażony. Kto zdecyduje się na rybę w wigilijny wieczór, ten ma zapewniony spokojny żywot w nowym roku. Karp na wigilijnym stole to ważny symbol płodności i odradzania się.
-
Pozostałe ryby. Symbolika ryb na świątecznej wieczerzy jest mocno związana ze zmartwychwstaniem i nieśmiertelnością. Ryby to symbol Jezusa Chrystusa. Dorsz, pstrąg oznaczają post i oczekiwanie. To dobra wróżba dotycząca życiowej harmonii równowagi.
-
Pierogi z kapustą i grzybami. Jedno z ulubionych dań Polaków, nie tylko na święta. Ma dodać nam nadprzyrodzonych sił. W końcu kapusta i grzyby oznaczają dobrobyt i powodzenie.
-
Kluski z makiem. Główna symbolika maku to pomoc. Jako, że jest to zboże - znajdziemy tu także odniesienia do urodzajności. Jedzenie klusek z makiem ma zagwarantować obfitość plonów.
-
Kutia. Pyszna potrawa na bazie maku. Działa głównie w obszarach religijnych. Ma ułatwić pojednanie z Bogiem oraz ze zmarłymi, których musieliśmy pożegnać w ostatnim czasie.
-
Groch z kapustą. Ponadprzeciętna siła i witalność, takie dary niesie za sobą potrawa z grochu i kapusty. Może chronić przez wszelkimi chorobami ciała, fizycznymi i psychicznymi.
-
Kompot z suszu. Typowy wigilijny napój. Może zawierać w sobie jabłka, śliwki i gruszki. To symbol miłości i pokoju. Gruszki ponadto przynoszą długowieczność, a suszone figi oczyszczenie.
-
Racuchy drożdżowe. Spotykane nie w każdym domu, ale niewiarygodnie pyszne! Symbolizują obfitość we wszystkich przejawach działalności człowieka w nadchodzącym czasie.
-
Zupa grzybowa. Domownicy dzielą się zazwyczaj na dwa obozy, jeśli bierzemy pod uwagę zupę podczas Wigilii. Jedni wybierają barszcz, drudzy grzybową. Bulion z grzybami powinien zapewnić zdrowie ciała, zadbać o siły witalne i trzeźwość umysłu w trudnych, przyszłych decyzjach.
-
Chleb. Powszedni, ale i symboliczny. Dzięki niemu nie opuści nas przyjaźń, gościnność i opieka mądrości życiowej.
-
Miód (np. w makowcu). To najczystszy symbol radości życia i obfitości, nie może go zabraknąć!