lara gessler wykształcenie
ONS
Newsy

Co studiowała Lara Gessler? Nie uwierzycie, gdzie szkoliła swoje umiejętności kulinarne

Gdzie Lara Gessler nauczyła się tak świetnie gotować? O dziwo nie u swojej mamy! A w każdym razie nie tylko u niej - sprawdźcie, gdzie zdobyła wykształcenie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 23, 2020

Jeżeli myśleliście, że Lara Gessler robi karierę tylko dzięki znanemu nazwisku, to jesteście w błędzie! Córka polskiej ekspert od kulinariów, Magdy Gessler, radzi sobie doskonale. Jest współwłaścicielką dwóch prestiżowych warszawskich restauracji „Słodki Słony” i „U Fukiera”. Lokale radzą sobie doskonale i nic dziwnego – młoda Gesslerówna ma świetne kierunkowe wykształcenie!

 

Lara Gessler, córka znanej restauratorki, odziedziczyła po swojej mamie talent i miłość do gotowania. Również prowadzi restauracje, a kulinaria są jej pasją. Na swoim profilu na Instagramie chętnie dzieli się zdjęciami z życia prywatnego, ale także pokazuje jak przygotowuje różne potrawy. Nie uwierzycie, ale pierwotnie Lara chyba nie planowała kariery w gastronomii!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wykształcenie Lary Gessler

Choć młoda dziedziczka imperium Magdy Gessler wydaje się być stworzona do podążania drogą, którą wyznaczyła jej matka, to Lara początkowo zdawała się mieć zupełnie inny pomysł na przyszłość. Uwierzcie lub nie, ale najpierw studiowała… socjologię! Ukończyła studia na uczelni Collegium Civitas w Warszawie i jest dyplomowanym socjologiem. Być może tam nauczyła się jak zarządzać zespołem i wyczuć oczekiwania i nastrój gości swoich restauracji. Później zdecydowała się jednak pójść w ślady swojej matki i rozpoczęła naukę w prestiżowej szkole gastronomicznej French Culinary Institue w Nowym Jorku w Stanach Zjednoczonych. Dzięki temu zdobyła ogrom wiedzy i doświadczenia, które wykorzystuje w swojej codziennej pracy. Z pewnością w nauce pomogła jej biegła znajomość języka angielskiego! Miała także okazję pracować w londyńskich restauracjach, gdzie zdobywała cenną wiedzę na temat gotowania i zarządzania zespołem.

Kuchnia Lary Gessler
ons
Newsy Jak wygląda kuchnia Lary Gessler? Jeden szczegół robi naprawdę piorunujące wrażenie...
Jak podają polskie media, córka Magdy Gessler pół roku temu przeprowadziła się do nowego mieszkania. Okazuje się, że świeżo upieczona mama, mimo natłoku nowych obowiązków, znalazła czas na urządzenie swojego rodzinnego gniazdka. Fani są zachwyceni jej niesamowitym gustem!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Znana cukierniczka bardzo chętnie dzieli się swoim życiem prywatnym na Instagramie. W jej mediach społecznościowych praktycznie codziennie pojawia się nowe zdjęcie. Fani mogą więc na bieżąco śledzić niemal każdy jej krok.  Gwiazda chwali się nowym mieszkaniem Z racji, że na świecie wciąż szaleje pandemia, a gwiazda całkiem niedawno została mamą, większość czasu spędza w domu ze swoją ukochaną córeczką, Neną, i mężem, Piotrem Szelągiem. I to właśnie to tło w głównej mierze wypełnia zamieszczane przez nią fotografie. Na kilku ostatnio dodanych zdjęciach gwiazda pokazała fragmenty swojej nowej kuchni , w której przeważa jasne drewno! Pokryta została nim nie tylko podłoga, ale również szafki. Z ów materiału został wykonany także stół. Całość idealnie dopełniają srebrne uchwyty i jasne blaty. Fani, również ci zagraniczni, nie kryli zachwytu! Post zyskał niemal 9 tysięcy polubień i blisko 100 komentarzy. "Drewno i dobra kawa to podstawa”, „Podziwiam Pani podłogę. Przepiękna”, „I love Polish Design. Nice furniture”. We wnętrzach nie brakuje zieleni W mieszkaniu córki znanej restauratorki nie brakuje również zieleni. Porozstawiane wokół kwiaty sprawiają, że wnętrze jest niesamowicie przytulne. Dizajnu dodaje mu oryginalny chodnik, przypominający staranie wykonaną plecionkę. Na fotografiach pojawiły się również świąteczne wypieki, lampeczki oraz świece. Przystrojone w ten sposób mieszkanie to marzenie wielu pań domu! A wam jak się podoba?         Wyświetl ten post na Instagramie.                  ...

Przeczytaj
sposób na opadające bakalie
Adobe Stock
Newsy Jak przygotować rodzynki i bakalie do świątecznych ciast, żeby nie opadały na dno? Jest 1 genialny sposób
Świąteczne wypieki nie mogłyby się obejść bez przepysznych bakalii. Niestety, dodane do ciasta, zamiast je równomiernie wypełnić, często opadają na dno. To zmora każdego cukiernika amatora. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Orzechy, rodzynki, suszone śliwki, morele, figi, a także kandyzowane owoce – w świątecznych wypiekach jest ich pod dostatkiem. Bez ich udziału nie wyobrażamy sobie piernika, makowca czy miodownika, ale przede wszystkim keksu.  Sposób na opadające bakalie Niestety, w wypiekach początkujących pań domu, ale również i tych nie mających ręki do ciast bakalie często lądują na dnie deseru, psując zarówno jego smak, jak i wygląd. Jak temu zaradzić? Rozwiązanie jest naprawdę banalnie proste! Wystarczy, że przed umieszczeniem bakalii w masie namoczycie je w wodzie lub ciepłym mleku, a następnie obtoczycie w mące! Ten trik sprawi, że podczas pieczenia nie zmienią swojego miejsca i wypełnią ciasto po brzegi. Świąteczne wypieki wypełniły profile znanych kucharzy Z racji, że bakalii po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole, ciasta z ich dodatkiem przygotowuje każdy. Do tego grona zalicza się między innymi Magda Gessler.  Dwa dni temu znana restauratorka pochwaliła się na Instagramie swoim piernikiem przyrządzonym na bazie prawdziwego miodu i konfitowanej pomarańczy. Posypany migdałami i rodzynkami wygląda naprawdę imponująco! Świąteczne wypieki królują również na profilach innych znanych kucharzy. Juror MasterChefa Juniora, Mateusz Gessler, wstawił zdjęcie ze smakowitym makowcem. Z kolei Lara Gessler postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na „baletki” czyli ciasteczka wypełnione makiem i marmoladą. Jak wam się podobają ich dzieła?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Magda Gessler...

Przeczytaj
Magda Gessler restauracje
ons
Gwiazdy Ile restauracji tak naprawdę prowadzi Magda Gessler? My już wiemy!
Magda Gessler od lat określana jest jako „właścicielka kilkunastu restauracji w Polsce”. Okazuje się jednak, że większości z nich udziela tylko swojego nazwiska i pomysłów na dania. Miejsc, które stworzyła całkowicie sama nie jest więc tak wiele.
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

Magda Gessler od lat pomaga Polakom ratować ich gastronomiczne biznesy. W „Kuchennych Rewolucjach” kobieta określana jest jako „właścicielka kilkunastu restauracji i niekwestionowany autorytet kulinarny”. I o ile do tej drugiej części nikt nie ma zarzutów, o tyle pierwsza fraza budzi ogromne zainteresowanie wśród miłośników jedzenia i fanów gwiazdy. Gessler pozwala używać swojego nazwiska Magda Gessler już kilkanaście lat temu wytłumaczyła, dlaczego tak wiele miejsc promuje się jej nazwiskiem, mimo że nie są jej własnością. Okazuje się, że restauratorka ściśle współpracuje z kilkunastoma punktami gastronomicznymi w kraju i udziela na to zgody. Oczywiście nie za darmo. Daję tym miejscom nie tylko moje nazwisko, ale przede wszystkim całą siebie – moje najlepsze pomysły, jakość, która z mojego nazwiska wynika. Sama wszystkiego pilnuję, doglądam, unowocześniam smaki, poprawiam. W ten sposób Gessler przez lata wspierała między innymi Willę Uciechę, Hestię, Bażanciarnię, Gar czy Belugę. Jednak bezpośrednio spod jej skrzydeł wyszło o wiele mniej restauracji. Jedną z nich i jednocześnie pierwszą, którą stworzyła jest zlokalizowana w Warszawie „U Fukiera”. To moja i tylko moja restauracja, okręt flagowy, początek mojego życia w Polsce po powrocie z Hiszpanii. Tutaj gotuję i bywam - można mnie tu spotkać prawie codziennie. Tu wreszcie sama chętnie wybieram dania dla moich gości.  Kulinarne perełki na mapie Polski Na tym jednak nie koniec. Będąc w stolicy można również zajrzeć do nowo otwartego lokalu „Słodki Słony Familia”, który Gessler otworzyła razem ze swoim synem, Tadeuszem Mullerem. W menu cukierni znalazły się między innymi maślane bułeczki, kruche ciasteczka, ciastka, drożdżówki, eklerki, mazurki, a nawet...

Przeczytaj
Przepis na mleko migdałowe
ons
Gwiazdy Nie do wiary, czym syn Magdy Gessler karmi swojego kota! Daje mu mleko z...
Znany restaurator, Tadeusz Muller, często umieszcza na swoim Instagramie różne kulinarne ciekawostki. Tym razem zdradził obserwatorom przepis na mleko migdałowe, które ze smakiem popija również jego kot!
Weronika Kępa
listopad 26, 2020

Tadeusz Muller to znana postać telewizyjna i medialna. Prywatnie jest synem Magdy Gessler i bratem Lary. Ci, którzy na co dzień śledzą losy rodziny doskonale wiedzą, że każda z wymienionych osób związała swoje życie z kulinariami. Kim jest syn Magdy Gessler? Tadeusz Muller z wykształcenia jest psychologiem. Przez chwilę chciał również pójść w stronę fotografii. Ostatecznie zajął się jednak tworzeniem i wdrażaniem najróżniejszych projektów kulinarnych . Syn Gessler prowadzi również telewizyjny program o gotowaniu. Ponadto, jest właścicielem kilkudziesięciu restauracji w całej Polsce. Tadeusz Muller karmi swojego kota mlekiem z migdałów Na Instagramie restaurator ma już ponad 18 tysięcy obserwujących! Nic więc dziwnego, że tak często się do nich odzywa. Wśród wielu dodawanych przez niego zdjęć, najwięcej miejsca zajmują te związane z kulinariami. W najnowszym poście restaurator, wraz z kotem Kokto, zachęcają swoich obserwatorów do zrobienia zdrowego i pożywnego mleka z migdałów.  Mleczko dla Pana Kota? Chętnie przyjmę! Kokto bardzo lubi mleko z migdałów robione w wyciskarce wolnoobrotowej i bardzo poleca. Przepis na mleko migdałowe Do przyrządzenia mleka z migdałów będziesz potrzebować maszynki wolnoobrotowej przeznaczonej do wyciskania warzyw i owoców. Jak zaznacza Muller, tego typu sprzęt doskonale poradzi sobie również z orzechami. Okazuje się, że przepis na napój zarówno dla ciebie, jak i twojego zwierzaka, jest dziecinnie prosty! Wystarczy, że przez noc namoczysz 300 gramów migdałów w wodzie. Podobnie zrób z rodzynkami (50 gramów) – umieść je w oddzielnym słoiku i zalej wodą na ok. 8 - 10 godzin. Trzecim składnikiem potrzebnym do przygotowania napoju jest esencja waniliowa....

Przeczytaj