Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy

Co stanie się z waszym organizmem, gdy codziennie będziecie jedli jedno jabłko? 

Znacie powiedzenie „jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora”? To prawdziwa mądrość ludowa. Jest w niej dużo racji i warto wziąć ją sobie do serca.

Jabłka to najpopularniejszy, a jednocześnie jeden z najtańszych polskich owoców. Jesteśmy znanym na całym świecie producentem jabłek. Są cenione ze względu na jakość, smak oraz ilość odmian, jakie oferujemy odbiorcom.

Do tego to owoce lokalne, nie musimy ich transportować na duże odległości, zanieczyszczać przy tym środowiska czy generować dodatkowych kosztów, są dostępne w każdym sklepie. Jak jabłka potrafią przysłużyć się naszemu organizmowi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości zdrowotne jabłek

To owoce o dużej zawartości witamin C, A, E, K i B6, kwasu foliowego, ryboflawiny, tiaminy i niacyny. Pektyna z jabłek wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn. Błonnik z kolei, korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie.

Owoce zmniejszają też ryzyko wystąpienia takich chorób jak:

  • Rak jelita grubego. Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że zawarte w jabłkach flawonoidy są w stanie zmniejszyć ryzyko tego rodzaju raka. Ponieważ największe stężenie flawonoidów znajduje się w skórce jabłka, należy zjadać ze skórką.
  • Rak okrężnicy. Naukowcy z Chin udowodnili, że zawarte w owocach oligosacharydy zabijają prawie 50% komórek rakowych, dzięki czemu jabłkowa terapia jest skuteczniejsza niż chemioterapia.
  • Miażdżyca
  • Udary
  • Zawały

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że zjadanie przynajmniej 1 jabłka dziennie przez osoby powyżej 50. roku życia znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób, w tej grupie wiekowej.

Zobacz także
Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak za dawnych lat

Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak wypieki mam i babć z dawnych lat

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje

Czy jabłka pomagają na cukrzycę i nadwagę?

W obu przypadkach jabłka są polecane przez lekarzy. Pomimo tego, że zawierają cukier, nie mogą więc być nadużywane przez diabetyków, to lekarze zalecają regularne spożywanie ich nawet przez osoby cierpiące na tę chorobę. Tłumaczą to niskim indeksem glikemicznym owoców (tylko 38) oraz dużą ilością błonnika, który pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Jeszcze jeden składnik występujący w tych owocach przemawia za tym, że lekarze polecają cukrzykom jedzenie jabłek. To kwerycyna, która zapobiega zaćmie, często występującej u chorych. Cukrzykom zalecane jest spożywanie jabłek w całości, z miąższem i skórką, jednak odradzane jest picie soku jabłkowego.

Także nadwaga nie powinna eliminować z diety jabłek, z tym samym zastrzeżeniem, że z powodu zawartego w nich cukru nie mogą one być nadużywane. Jednak nieduża ilość kalorii (średniej wielkości jabłko to tylko 50 kcal) oraz to, że jabłko dobrze syci i zaspokaja głód, powodują, że to jedne z niewielu słodkich owoców polecanych osobom na dietach odchudzających. 

Źródło: Onet.pl

kompot z suszu
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie dodawajcie ich do kompotu z suszu. Straci swój smak i będzie niezdrowy
Przygotowywanie kompotu z suszu na Wigilię to jedna z najstarszych polskich tradycji. Przed laty napój warzony był z ususzonych samodzielnie bakalii. Dzisiaj, z uwagi na brak czasu, gospodynie coraz częściej sięgają po gotowe rodzynki, morele oraz daktyle. Niestety, to duży błąd!

Przyrządzany z gotowanych suszonych owoców kompot to istny rarytas. Niegdyś serwowano go zimą do każdego obiadu, dzisiaj pije się go jedynie raz do roku – podczas wigilijnej kolacji.  Kompot z suszu bardzo dobrze gasi pragnienie , zawiera dużo błonnika, witamin, potasu i żelaza. Mogłoby się więc wydawać, że jest niesamowicie zdrowy. Sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Sklepowe suszone owoce to zły wybór O ile owoce, z których przyrządzacie kompot zostały zebrane z własnego sadu , a następnie ususzone w domowych warunkach, z pewnością napój wam nie zaszkodzi. Prawda jest jednak taka, że w niewielu domach przygotowuje się go z tak zaufanych produktów.  Nie jest tajemnicą, że ludzie żyją dzisiaj w ogromnym pośpiechu. Mało kto przygląda się etykietom i spędza czas na myśleniu o zdrowych i nieprzetworzonych produktach. Z reguły, jeśli coś wygląda zdrowo to uznajemy, że takie właśnie jest. Przecież, co złego mogą w sobie kryć suszone owoce! To podejście okazuje się zgubne. Bowiem znajdujące się na sklepowych półkach suszone owoce w rzeczywistości są żywnością mocno przetworzoną. W ich składzie można znaleźć mnóstwo konserwantów, olejów mineralnych, cukru, a także dwutlenku siarki. Ich spożywanie bardzo negatywnie wpływa na ludzki organizm. Te dodatki szkodzą waszemu zdrowiu Dodatek siarki ma przede wszystkim przedłużyć termin przydatności produktu. Związek nie tylko przyspiesza proces jego suszenia, ale również sprawia, że na owocach nie tworzy się pleśń . Siarkowanie wpływa także na wygląd bakalii – dzięki niemu wydają się pełniejsze, ładniejsze i dojrzalsze. Niestety, ten proces pozbawia owoców wszelkich cennych właściwości. Należy również pamiętać, że spożywanie na co dzień dużej ilości...

szarlotka
Pixabay
Newsy
Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach
Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza. Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd! Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim. Mogą spowodować opadanie ciasta Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę. Jak najlepiej ugotować jabłka? Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz,...

siemię lniane
AdobeStock
Newsy
Działa antynowotworowo, a kosztuje grosze. Warto jeść go codziennie
Profilaktyka przeciwnowotworowa jest bardzo ważna. Należy się regularnie badać oraz wdrożyć do swojej diety produkty, które obniżą ryzyko rozwoju raka. Jeden z nich pewnie masz w swojej kuchni - powinniście codziennie go spożywać!

Coraz popularniejsze są produkty z tzw. grupy „superfoods”. To jedzenie, które jest najczęściej bardzo tanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zalicza się do nich jarmuż, żurawinę, miód, dynię, a także… siemię lniane! Sprawdźcie, do czego można je wykorzystać i w jaki sposób wpływa ono na wasz organizm. Właściwości siemienia lnianego Siemię lniane ma postać małych, płaskich nasion lnu. Zalane wodą pęcznieją i tworzą charakterystyczny śluz, dlatego można się spotkać z określeniem „glutek” lub „kisiel z siemienia”. Co czyni siemię tak wyjątkowym? Okazuje się, że nasiona zawierają ogromne ilości błonnika – jedna łyżka zawiera go aż 3 gramy, co odpowiada 1/10 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Z tego powodu siemię lniane jest bardzo polecane osobom mającym problemy z zaparciami, ponieważ regularne spożywanie nasion świetnie reguluje pracę układu pokarmowego. Pomaga zmniejszyć cholesterol Przeprowadzono badanie, w którym wybrana grupa osób przez pewien czas spożywała napój z dodatkiem siemienia lnianego. Okazało się, że poziom cholesterolu u tych osób znacznie się obniżył, a ich organizm wydalał więcej tłuszczu niż normalnie. W innym badaniu nasiona lnu zmniejszyły ciśnienie krwi u badanych. Obniża ryzyko rozwoju nowotworów Siemię lniane zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów hormonozależnych, takich jak: Rak jajnika Rak piersi Rak jelita grubego Rak prostaty Wszystko dzięki zawartemu w nasionach kwasowi tłuszowemu ALA. Ogranicza on rozwój guzów nowotworowych i komórek rakowych. Choć najczęściej nowotwory hormonozależne występują u kobiet, to mężczyźni również powinni włączyć do swojej diety siemię lniane, ponieważ są oni zagrożeni rakiem prostaty....

orzechy
Pixabay
Zdrowie
Produkty, które mogą zapewnić ci długowieczność! Nie zapominaj jednak o pewnej ważnej rzeczy...
Co zrobić, żeby żyć dłużej? To pytanie zadaje sobie większość z nas. Naukowcy z Blue Zones przyjrzeli się dietom najdłużej żyjących ludzi świata i doszli do bardzo ciekawych wniosków. Z ich badań wynika, że...

Czy niektóre produkty rzeczywiście mogą sprawić, że będziemy żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem? Tak. Naukowcy z Blue Zones postanowili znaleźć odpowiedź na pytanie, które zadaje sobie większość z nas. Czy da się żyć dłużej i czy można to osiągnąć poprzez spożywanie określonych grup żywności? Dan Buettner poświęcił wiele lat swojego życia na przeprowadzanie wywiadów ze zdrowymi, starszymi ludźmi na całym świecie, aby odkryć tajemnicę ich zdrowia. Buettner odkrył, że wszyscy z przebadanych osób, spożywali duże ilości owoców i warzyw. Jak wiadomo, owoce są wspaniałym źródłem minerałów, witamin i enzymów i świetnie odżywiają nasz organizm od wewnątrz i na zewnątrz. Owoce są również pełne naturalnych składników fitochemicznych, które, jak wykazano, pomagają zapobiegać wielu chorobom. Dieta bogata w owoce może pomóc zmniejszyć ryzyko raka, cukrzycy, chorób serca i nadciśnienia. Owoce mogą być spożywane zarówno na surowo, jak w postaci ugotowanej. Jednym z najlepszych sposobów na włączenie ich do swojej diety jest codzienne picie przepysznego owocowego koktajlu. Koktajle są bardzo odżywcze i powstają w mig. Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie owoców i blendera. Naukowcy z laboratorium Blue Zones szczególnie polecają picie koktajlu bananowo-ananasowego. Jak go wykonać? Aby zrobić taki napój, potrzebujesz następujących składników (na dwie porcje): 1 szklanka mleka sojowego 1 karton jogurtu sojowego 1 banan ¼ szklanki ananasa  Sok pomarańczowy (opcjonalnie) Po umieszczeniu wszystkich składników w blenderze, należy je zmiksować i koktajl jest już gotowy do wypicia. Co jeść, żeby żyć długo i zdrowo? W naszej diecie na pewno nie powinno...