Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy

Co stanie się z waszym organizmem, gdy codziennie będziecie jedli jedno jabłko? 

Znacie powiedzenie „jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora”? To prawdziwa mądrość ludowa. Jest w niej dużo racji i warto wziąć ją sobie do serca.

Jabłka to najpopularniejszy, a jednocześnie jeden z najtańszych polskich owoców. Jesteśmy znanym na całym świecie producentem jabłek. Są cenione ze względu na jakość, smak oraz ilość odmian, jakie oferujemy odbiorcom.

Do tego to owoce lokalne, nie musimy ich transportować na duże odległości, zanieczyszczać przy tym środowiska czy generować dodatkowych kosztów, są dostępne w każdym sklepie. Jak jabłka potrafią przysłużyć się naszemu organizmowi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości zdrowotne jabłek

To owoce o dużej zawartości witamin C, A, E, K i B6, kwasu foliowego, ryboflawiny, tiaminy i niacyny. Pektyna z jabłek wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn. Błonnik z kolei, korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie.

Owoce zmniejszają też ryzyko wystąpienia takich chorób jak:

  • Rak jelita grubego. Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że zawarte w jabłkach flawonoidy są w stanie zmniejszyć ryzyko tego rodzaju raka. Ponieważ największe stężenie flawonoidów znajduje się w skórce jabłka, należy zjadać ze skórką.
  • Rak okrężnicy. Naukowcy z Chin udowodnili, że zawarte w owocach oligosacharydy zabijają prawie 50% komórek rakowych, dzięki czemu jabłkowa terapia jest skuteczniejsza niż chemioterapia.
  • Miażdżyca
  • Udary
  • Zawały

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że zjadanie przynajmniej 1 jabłka dziennie przez osoby powyżej 50. roku życia znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób, w tej grupie wiekowej.

Zobacz także
Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak za dawnych lat

Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak wypieki mam i babć z dawnych lat

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje

Czy jabłka pomagają na cukrzycę i nadwagę?

W obu przypadkach jabłka są polecane przez lekarzy. Pomimo tego, że zawierają cukier, nie mogą więc być nadużywane przez diabetyków, to lekarze zalecają regularne spożywanie ich nawet przez osoby cierpiące na tę chorobę. Tłumaczą to niskim indeksem glikemicznym owoców (tylko 38) oraz dużą ilością błonnika, który pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Jeszcze jeden składnik występujący w tych owocach przemawia za tym, że lekarze polecają cukrzykom jedzenie jabłek. To kwerycyna, która zapobiega zaćmie, często występującej u chorych. Cukrzykom zalecane jest spożywanie jabłek w całości, z miąższem i skórką, jednak odradzane jest picie soku jabłkowego.

Także nadwaga nie powinna eliminować z diety jabłek, z tym samym zastrzeżeniem, że z powodu zawartego w nich cukru nie mogą one być nadużywane. Jednak nieduża ilość kalorii (średniej wielkości jabłko to tylko 50 kcal) oraz to, że jabłko dobrze syci i zaspokaja głód, powodują, że to jedne z niewielu słodkich owoców polecanych osobom na dietach odchudzających. 

Źródło: Onet.pl

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka? Kto powinien włączyć do diety jabłka? Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść? Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką. Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia. Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi. Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik,...

Poprawia sprawność mózgu, chroni przed demencją i chorobą Alzheimera. Jedzcie ten owoc lub pijcie sok
Adobe Stock
Newsy
Poprawia sprawność mózgu, chroni przed demencją i chorobą Alzheimera. Jedzcie ten owoc lub pijcie sok
O tym, że jabłka są zdrowe wiadomo od dawna. A czy wiedzieliście, że pomagają w pracy mózgu? To jeszcze jeden powód żeby je jeść. Przedstawiamy najnowsze ustalenia niemieckich badaczy.

Naukowcy odkryli w jabłkach substancje, które mogą poprawiać funkcjonowanie mózgu. Najważniejsze są dwa związki chemiczne: kwercetyna, która znajduje się w skórce jabłka i kwas dihydroksybezoesowy zawarty w miąższu. Oto co dokładnie ujawniły nowe badania na temat jabłek. Badanie wpływu jabłek na mózg Naukowcy z Niemieckiego Centrum Chorób Neurodegeneracyjnych przeprowadzili badania, których wyniki opublikowali na łamach magazynu „Stem Cell Reports". Wnioski, jakie wyciągnęli po przeanalizowaniu materiału badawczego są imponujące. Jedzenie jabłek czy picie soku jabłkowego ma następujące zalety: Poprawia funkcje mózgu Chroni przed upośledzeniem funkcji poznawczych obserwowanych przy demencji Chroni przed chorobą Alzheimera Podczas eksperymentu stwierdzono, że pod wpływem dwóch substancji zawartych w skórce i miąższu, komórki macierzyste mózgu wytwarzają więcej neuronów i są mniej podatne na obumieranie. W strukturach mózgu związanych z uczeniem się i pamięcią komórki lepiej się namnażają i produkują więcej neuronów. Co lepsze — całe jabłko czy sok jabłkowy? Dobroczynny wpływ na mózg mają fitoskładniki zawarte w jabłkach. Wpływają pozytywnie na proces neurogenezy, czyli powstawania nowych neuronów, a to ma bezpośredni wpływ na proces uczenia się i zapamiętywania. Szczególnie dwa związki są tu ważne: Kwercetyna zawarta w skórce jabłka Kwas dihydroksybezoesowy występujący w miąższu Można by sądzić, że zarówno zjadania jabłka w całości, ze skórką, jak i wyciskanie soku z całego jabłka powinno dawać podobny efekt. Naukowcy z Niemieckiego Centrum Chorób Neurodegeneracyjnych ustalili jednak, że choć kwas dihydroksybezoesowy także...

Jecie jabłko ze skórką czy bez? 1 z tych metod jest zdrowsza
AdobeStock_
Newsy
Jecie jabłko ze skórką czy bez? 1 z tych metod jest dużo zdrowsza
Obieracie jabłka przed zjedzeniem czy zjadacie je ze skórką? Jeden z tych sposobów dostarcza waszemu organizmowi więcej wartości odżywczych. Domyślacie się, o który chodzi?

Jabłko to najpopularniejszy polski owoc. Zawiera szereg witamin i minerałów niezbędnych dla utrzymania dobrego zdrowia. Jabłka nie tylko wspaniale smakują, ale też mają dużo błonnika i są niskokaloryczne (średnie jabłko ma tylko ok. 100 kcal). Owoc ten stanowi  bogate źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) a także beta-karotenu. Pamiętajcie tylko, żeby zawsze jeść jabłka ze skórką. Dlaczego? Polifenole zawarte w skórce jabłek mają liczne właściwości zdrowotne. Czy wiecie, że jabłko ze skórką zawiera aż o 50% więcej fitoskładników niż obrane jabłko?  Skórki jabłek mają wysokie stężenie przeciwutleniaczy. Zawierają również związki (triterpenoidy), które mają właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie przydatne w profilaktyce raka wątroby, jelita grubego i piersi.  Jabłka zawierają też dużo wapnia, potasu i antocyjanów – czerwonych barwników, które walczą z wolnymi rodnikami. Podczas jedzenia jabłek, nie pozbywajcie się więc ich skórki, bo jest naprawdę zdrowa! Czy skórka jabłka jest bezpieczna do spożycia? Niestety, problemem mogą być zanieczyszczenia na skórce, takie jak pestycydy i herbicydy. Bez względu na to czy kupicie zwykłe, sklepowe jabłka czy jabłka z ekologicznej uprawy, owoce należy przed spożyciem umyć. Jak to zrobić prawidłowo? Okazuje się, że to dość skomplikowana procedura. Tak przynajmniej twierdzą fachowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie:  – Aby usunąć z powierzchni owoców szkodliwe bakterie należy wypłukać je w wodzie o odczynie kwaśnym, czyli np. z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Pozostałości pestycydów pozbędziemy się, myjąc owoce w...

AdobeStock_
Newsy
Gruszki są bardzo zdrowe, ale niektórym szkodzą. Chodzi o aż 4 grupy osób
Lubicie jeść gruszki? Uważajcie, bo być może to właśnie wy powinniście się ich wystrzegać.

Lubicie smak słodkich i soczystych gruszek? Ten smaczny owoc skrywa w sobie mnóstwo korzyści zdrowotnych. Nie każdy jednak powinien go jeść. Kto musi się go wystrzegać? Właściwości zdrowotne gruszek Gruszki to smaczne i soczyste owoce, które są szczególnie bogate w kwas foliowy, witaminę A, B, C i K, a także wapń, miedź, potas, fosfor, bor i żelazo. Są także dobrym źródłem przeciwutleniaczy polifenolowych. Gruszki są niskokaloryczne (porcja 100 g gruszki dostarcza ok. 60 kcal, a jej IG jest równy 30-35). Oferują błonnik pokarmowy, w tym prebiotyki, które wspomagają regularność jelit. Łagodzą zaparcia, nudności, eliminują biegunkę (dzięki zawartości pektyny) i poprawiają ogólny stan układu pokarmowego. Co ważne, jedząc gruszki, pamiętajcie, żeby spożywać je ze skórką. Gruszki zawierają także wiele związków roślinnych wykazujących korzystne działanie na nasze zdrowie. Owoce o czerwonym kolorze, mogą chronić zdrowie serca, podczas gdy te zielone, mogą promować zdrowie oczu. Gruszki są również bogatym źródłem flawonoidów, które są przeciwutleniaczami, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i zmniejszają ryzyko wielu groźnych chorób. Ze względu na zawartość błonnika i antocyjanów, gruszki mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Procyjanidyny i kwercetyna zawarte w gruszkach, mogą poprawić zdrowie serca poprzez zmniejszenie ciśnienia krwi i cholesterolu. Regularne jedzenie gruszek może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Są zalecane przy odchudzaniu, ze względu na dużą ilość wody i błonnika.  Znane są również ze swoich właściwości przeciwgorączkowych. Kto nie powinien jeść gruszek? Z gruszek powinny zrezygnować następujące...