Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy

Co stanie się z waszym organizmem, gdy codziennie będziecie jedli jedno jabłko? 

Znacie powiedzenie „jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora”? To prawdziwa mądrość ludowa. Jest w niej dużo racji i warto wziąć ją sobie do serca.

Jabłka to najpopularniejszy, a jednocześnie jeden z najtańszych polskich owoców. Jesteśmy znanym na całym świecie producentem jabłek. Są cenione ze względu na jakość, smak oraz ilość odmian, jakie oferujemy odbiorcom.

Do tego to owoce lokalne, nie musimy ich transportować na duże odległości, zanieczyszczać przy tym środowiska czy generować dodatkowych kosztów, są dostępne w każdym sklepie. Jak jabłka potrafią przysłużyć się naszemu organizmowi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości zdrowotne jabłek

To owoce o dużej zawartości witamin C, A, E, K i B6, kwasu foliowego, ryboflawiny, tiaminy i niacyny. Pektyna z jabłek wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn. Błonnik z kolei, korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie.

Owoce zmniejszają też ryzyko wystąpienia takich chorób jak:

  • Rak jelita grubego. Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że zawarte w jabłkach flawonoidy są w stanie zmniejszyć ryzyko tego rodzaju raka. Ponieważ największe stężenie flawonoidów znajduje się w skórce jabłka, należy zjadać ze skórką.
  • Rak okrężnicy. Naukowcy z Chin udowodnili, że zawarte w owocach oligosacharydy zabijają prawie 50% komórek rakowych, dzięki czemu jabłkowa terapia jest skuteczniejsza niż chemioterapia.
  • Miażdżyca
  • Udary
  • Zawały

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że zjadanie przynajmniej 1 jabłka dziennie przez osoby powyżej 50. roku życia znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób, w tej grupie wiekowej.

Zobacz także
Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak za dawnych lat

Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak wypieki mam i babć z dawnych lat

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje

Czy jabłka pomagają na cukrzycę i nadwagę?

W obu przypadkach jabłka są polecane przez lekarzy. Pomimo tego, że zawierają cukier, nie mogą więc być nadużywane przez diabetyków, to lekarze zalecają regularne spożywanie ich nawet przez osoby cierpiące na tę chorobę. Tłumaczą to niskim indeksem glikemicznym owoców (tylko 38) oraz dużą ilością błonnika, który pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Jeszcze jeden składnik występujący w tych owocach przemawia za tym, że lekarze polecają cukrzykom jedzenie jabłek. To kwerycyna, która zapobiega zaćmie, często występującej u chorych. Cukrzykom zalecane jest spożywanie jabłek w całości, z miąższem i skórką, jednak odradzane jest picie soku jabłkowego.

Także nadwaga nie powinna eliminować z diety jabłek, z tym samym zastrzeżeniem, że z powodu zawartego w nich cukru nie mogą one być nadużywane. Jednak nieduża ilość kalorii (średniej wielkości jabłko to tylko 50 kcal) oraz to, że jabłko dobrze syci i zaspokaja głód, powodują, że to jedne z niewielu słodkich owoców polecanych osobom na dietach odchudzających. 

Źródło: Onet.pl

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka? Kto powinien włączyć do diety jabłka? Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść? Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką. Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia. Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi. Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik,...

cenne właściwości jabłek
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie ten polski owoc, a obniżycie cholesterol i uchronicie się przed poważną chorobą
Jabłko to owoc, który z pewnością często ląduje w waszych sklepowych koszykach, ale czy jecie go wystarczająco często? Jeśli nie koniecznie to zmieńcie. Jego regularne spożywanie ma kluczowe znaczenie dla waszego zdrowia.

Jabłka to owoce całoroczne, kupicie je zarówno latem, jak i zimą. Ich spożywanie odgrywa kluczową rolę w organizmie. W ten sposób powstało nawet powiedzenie – jabłko z wieczora i nie ma doktora. Większość z was zapewne nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele prawdy jest w tym zdaniu. Zaraz wam to uświadomimy. Mnogość rodzajów jabłek Na świecie istnieje ok. 10 tysięcy rodzajów jabłek. Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, miękkością i przede wszystkim smakiem.  Niemożliwością jest znanie i spożywanie ich wszystkich. Dlatego też w Polsce wyróżnia się kilka najbardziej popularnych odmian tego owocu. Należą do nich m.in. gala, ligol, papierówka, antonówka, kosztela, gloster oraz szampion.  Większość osób nieprawidłowo spożywa jabłka Jabłka to niesamowicie zdrowe owoce. Niewielu jednak wie, że najcenniejsza w nich jest skórka i gniazdo nasienne. Wiele osób nieświadomie wyrzuca je do kosza, podczas gdy to właśnie one mogą uchronić człowieka przed poważnymi chorobami.  I o ile zjedzenie pestek może być dla wielu problematyczne, o tyle spożywanie skórki nie powinno nikogo dziwić. Oczywiście po dokładnym umyciu. Cenne właściwości lecznicze jabłek Jabłka przede wszystkim doskonale wspierają ogólną odporność organizmu – dzięki nim rzadziej chorujemy i jesteśmy mniej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Dlatego warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ten niepozorny owoc zawiera w mnóstwo cennych wartości odżywczych, przede wszystkim witaminę C, zasadowe sole mineralne, potas oraz żelazo. Jego regularne spożywanie wykazuje silne działanie odkwaszające, poprawia pracę wątroby, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, wzmacnia mięśnie, serce, a także układ nerwowy. Nie można...

Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Pixabay
Newsy
Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Naukowcy nie mają wątpliwości. Picie alkoholu może być przyczyną wystąpienia choroby nowotworowej u człowieka.

Na pozór nic w tym szokującego, ale zdecydowana większość ludzi słyszała niemal wyłącznie o kancerogennym wpływie palenia papierosów czy nieodpowiedniej diety. Alkohol zdecydowanie częściej posądzany jest – i zresztą również całkiem słusznie – o wywoływanie chorób, m.in. wątroby. Tymczasem szacuje się, że alkohol może powodować, bezpośrednio lub pośrednio, od 2 do 4% wszystkich chorób nowotworowych. Jakie typy raka może wywołać spożywanie alkoholu? O jakich rodzajach raka mówimy? Sprawdźcie poniższą listę: Rak jamy ustnej Rak gardła Rak przełyku Rak krtani Rak żołądka Rak trzustki Rak wątroby Rak piersi Rak jelita grubego Rak głowy i szyi I inne Nie napawa optymizmem jeszcze jedno ustalenie lekarzy onkologów. Według nich, nie ma czegoś takiego jak bezpieczna ilość spożytego alkoholu. Co prawda, ilość spożywanych trunków zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu, ale jednocześnie lekarze zastrzegają, że zależy to w dużej mierze od wieku, masy ciała, a także płci. Nie od dzisiaj wiadomo, że o wiele gorzej z przyswajaniem spożytego alkoholu, radzi sobie organizm kobiety. Skąd ta różnica? Eksperci wskazują, że wiąże się to z różnicą w zakresie gospodarki wodnej organizmu mężczyzny i kobiety. Panie po wypiciu jednego „głębszego”, mają w organizmie dużo wyższe stężenie alkoholu niż panowie. Z czym wiąże się łączenie palenia i picia? Co ciekawe, palenie papierosów potęguje negatywne efekty picia alkoholu. W tym wypadku następuje także tak zwane sprzężenie zwrotne. Pity alkohol sprawia, że ludzki organizm łatwiej wchłania dym papierosowy. Alkohol i papierosy to naprawdę zabójczy duet – mówi się, że zerwanie z oboma nałogami,...

pestycydy w warzywach i owocach
Adobe Stock
Newsy
Te warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów. Polacy nie mają pojęcia o tym zagrożeniu
Amerykańska organizacja zajmująca się propagowaniem zdrowego stylu życia opublikowała doroczny raport dotyczący toksyczności popularnych warzyw i owoców. Badania wykazały, że najwięcej pestycydów zawierają uwielbiane przez wszystkich… truskawki. Na tym jednak nie koniec...

Enviromental Working Group od lat prowadzi badania dotyczące toksyczności najchętniej kupowanych warzyw i owoców. Ich wyniki są ogólnodostępne i mają uświadomić konsumentom, jak niebezpieczna może być żywność, którą powszechnie uznaje się przecież za źródło cennych wartości odżywczych. W końcu eksperci zalecają spożywanie aż 5 porcji tych produktów dziennie. Czym grozi nadmierne spożywanie pestycydów zawartych w owocach? Okazuje się, że cieszące się ogromnym powodzeniem wśród konsumentów warzywa i owoce, są również źródłem niesamowicie groźnych dla zdrowia pestycydów . Stosowane przez rolników chemikalia mają sprawić, że uprawiana żywność będzie miała nie tylko ładny kształt, ale również kolor oraz rozmiar. Badania dowodzą, że w samej Unii Europejskiej co roku stosuje się aż 145 tysięcy ton pestycydów. To naprawdę ogromna ilość. Pestycydy mają bardzo negatywny wpływ na ludzki układ nerwowy, mogą powodować padaczkę, a także prowadzić do wielu chorób neurologicznych – choroby Alzheimera, Parkinsona, Huntingtona, a nawet stwardnienia rozsianego. Okazuje się, że pestycydy stanowią również przyczynę wad wrodzonych, bezpłodności oraz rozpadu męskich hormonów. Które warzywa i owoce są najbardziej „chemiczne”? Raport składa się z 51 pozycji. Warzywa i owoce zostały ułożone w kolejności - od tych zawierających najwięcej pestycydów - do tych, które zawierają ich najmniej. Na szczycie znalazły się truskawki, w których naukowcy wykryli ponad 20 różnych pestycydów. Wśród tak zwanej „parszywej 12-tki”, znalazł się również szpinak, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, gruszki, wiśnie, winogrona, seler naciowy, pomidory, papryka słodka i ziemniaki....