Co się stanie z waszym organizmem, gdy będziecie jedli codziennie mandarynki?
Adobe Stock
Newsy

Co się stanie z waszym organizmem, gdy będziecie jedli codziennie mandarynki?

Lubicie te małe, łatwe do obrania i zjedzenia w cząstkach, egzotyczne owoce? Nie omijajcie ich w sklepie, warto włożyć je do koszyka i regularnie jeść.

Mandarynki pochodzą z Azji Południowej, jednak uprawiane są w wielu regionach świata o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Największe plantacje znajdują się w Japonii, Brazylii, rejonie basenu Morza Śródziemnego i na południu Stanów Zjednoczonych. 

Kojarzą nam się ze świętami bożonarodzeniowymi, jednak są też składnikiem letnich deserów, galaretek i soków. Wyjaśniamy jaka wartość ma częste jedzenie mandarynek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości odżywcze mandarynek

Chociaż mandarynki najtańsze są w sezonie zimowym, to dostęp do nich zapewniony jest obecnie przez cały rok. Warto więc je jeść ze względu na korzyści zdrowotne niezależnie od pory roku. W owocach znajduje się dużo błonnika, który poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Duża ilość zawartych w owocach węglowodanów powoduje, że mają naturalnie słodki smak, dzięki czemu mogą być świetnym zamiennikiem wysokokalorycznych i wysokocukrowych, kupnych słodyczy. A mała ilość kalorii (tylko 45 kcal w 100 g) powoduje, że mandarynki są dobrymi przekąskami dla osób na diecie.

Mandarynki zawierają wiele witamin:

  • Witaminę A
  • Witaminę E
  • Witaminę B2, B3 i B6
  • Tiaminę
  • Kwas askorbinowy

W owocach znajduje się też wiele minerałów:

  • Wapń
  • Potas
  • Magnez
  • Żelazo
  • Sód
  • Cynk
Zobacz także
Mandarynki

Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki

Kurczak w mandarynkach

Pieczony kurczak z mandarynkami! Dzieciaki wprost oszaleją na jego punkcie!

Na co pomagają mandarynki?

Główne, korzystne dla zdrowia wartości mandarynek powodują, że warto włączyć je do codziennej diety. Oto niektóre ze składników i pożytek, jaki niosą.

  • Nobiletyna – znajduje się w mandarynkach i innych owocach cytrusowych. To flawonoid, który zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.
  • Błonnik powoduje, że jedzenie mandarynek wspomaga procesy przemiany materii, zapewnia właściwe funkcjonowanie jelita grubego i zapobiega zaparciom.
  • Witamina C zawarta w owocach wzmacnia odporność, stanowi ochronę przed infekcjami, a w przypadku choroby łagodzi jej przebieg. Jest też doskonałym antyoksydantem, opóźniających efekty starzenia.
  • Witamina A poprawia wygląd skóry, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, kości i zębów, a także właściwe przekazywanie sygnałów nerwowych.

Źródło: medonet.pl, onedaymore.pl

Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pixabay
Newsy
Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pozbywacie się tej części mandarynek? To błąd! Zacznijcie ją jeść dla waszego zdrowia.

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Najwięcej tych owoców zjadamy w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jaka część mandarynki jest uznawana za najzdrowszą? Możecie się zdziwić. Czy wiecie, że najzdrowszą częścią mandarynki jest biała skórka, czy tzw. albedo? Czym jest albedo? Albedo to nic innego, jak biała skórka, która pokrywa mandarynki. Znajduje się ona się między miąższem a właściwą skórką. Mimo iż albedo jest gorzkie i niesmaczne, w rzeczywistości to najzdrowsza część tego owocu. Dlaczego? Albedo jest bogatym źródłem pektyn. Pektyny pomagają w lepszym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Pektyny walczą również ze złym cholesterolem LDL we krwi. Albedo przeciwdziała procesowi starzenia wielu komórek. Eksperci porównują to do „liftingu od spodu" skóry.  Zjadanie mandarynek razem z albedo, zapewnia naszemu organizmowi moc witamin, takich jak witamina A, C i P, które mają korzystne działanie na układ odpornościowy. Wysoka zawartość błonnika w tej białej substancji, pomaga również w uzyskaniu uczucia sytości po zjedzeniu cytrusów. Albedo jest bogate w moc przeciwutleniaczy i poprawia krążenie krwi. Badania łączą je z działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym w walce z infekcjami dróg oddechowych. Pektyny w połączeniu z błonnikiem, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Jedzenie tych owoców z białą skórką, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry. Dlaczego warto jeść mandarynki? Mandarynki to wspaniały, smaczny, niskokaloryczny owoc, pełen witamin, składników odżywczych i minerałów, które zapewniają nam...

Wyrzucacie skórki z mandarynek? Natychmiast przestańcie. Dzięki nim zaoszczędzicie nawet 45 zł
Flickr
Newsy
Wyrzucacie skórki z mandarynek? Natychmiast przestańcie. Zaoszczędzicie nawet 45 zł
Czy dzięki mandarynkom można naprawdę tak dużo zaoszczędzić? Zobaczcie, na ile sposobów można wykorzystać ich skórki do domowych porządków, by się o tym przekonać.

Gdy tylko zaczyna się sezon na mandarynki, wielu z nas nie może się powstrzymać i pochłania te pyszne owoce prawie codziennie. To generuje sporą ilość odpadów w postaci skórek, jednak zachęcamy was do tego, aby ich nie wyrzucać. Skórki z mandarynek pozwolą wam nieźle zaoszczędzić - zobaczcie, w jaki sposób. Jak wykorzystać skórki z mandarynek w domu? Myśleliście, że po zjedzeniu mandarynki jej skórka nadaje się tylko do wyrzucenia? Byliście w błędzie. Możecie ją wykorzystać w domu na wiele sposobów i przy tym zachować nieco pieniędzy w portfelu. Oto, co skórki z mandarynek z powodzeniem mogą zastąpić: zapach do szafy - mandarynkowe obierki pięknie pachną i aż żal nie wykorzystać tego w domu. Wysuszcie je, a następnie włóżcie do lnianych woreczków - w ten sposób posłużą wam jako pachnąca zawieszka do szafy. Możecie też wyłożyć nimi dno kubła na odpadki, by zneutralizować brzydki zapach (do czasu wyniesienia śmieci). mycie podłóg - zalejcie skórki z mandarynek octem, a następnie odstawcie na kilka dni w suche i ciemne miejsce. Taka mikstura wymieszana przed użyciem z wodą sprawdzi się jako genialny, ekologiczny i bardzo tani płyn do mycia podłóg. Uwaga - nie nadaje się do mycia drewnianych powierzchni (kwas może uszkodzić warstwę ochronną na drewnie). usuwanie kamienia - zapomnijcie o specjalnym odkamieniaczu do armatury. W tej roli skórki z mandarynek również się dobrze sprawdzą. Należy potrzeć nimi osad z kamienia i poczekać kilka chwil, aż się rozpuści.  osad po herbacie - uporczywy osad na kubkach i filiżankach z łatwością usuniecie w podobny sposób, jak wyżej - wystarczy potrzeć zabrudzenia skórką z mandarynki.  mole spozywcze - te uciążliwe szkodniki często buszują w kuchennych szafkach w poszukiwaniu jedzenia. By pozbyć się moli, rozłóżcie po prostu skórki z...

Jak szybko obrać mandarynkę? Zróbcie 1 rzecz, a skórka odejdzie bez problemu
Flickr
Newsy
Jak szybko obrać mandarynkę? Zróbcie 1 rzecz, a skórka odejdzie bez problemu
Obieranie mandarynki sprawia wam kłopot? Skorzystajcie z tej prostej metody, a skórka odejdzie w mgnieniu oka.

Mandarynki to smaczne i zdrowe owoce cytrusowe. Podobnie jak pomarańcze, mandarynki mają kolor pomarańczowy — ale niektóre odmiany tych owoców mogą mieć odcienie zieleni lub czerwieni.  Mandarynki są bogatym źródłem beta-kryptoksantyny, przeciwutleniacza, który w organizmie przekształca się w witaminę A i jest odpowiedzialny za pomarańczowy kolor mandarynek i innych owoców. Ponadto, owoce te dostarczają naszemu organizmowi witamin B1, B6 i B9, potasu, pirydoksyny i kwasu foliowego. Mandarynki i ich skórki są bogatym źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i flawonoidy, które chronią organizm przed licznymi chorobami. Regularne jedzenie mandarynek: może korzystnie wpływać na układ odpornościowy przeciwutleniacze zawarte w mandarynkach, takie jak witamina C i nobiletyna, mogą chronić komórki mózgowe przed uszkodzeniami związanymi z chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona zawartość witaminy C w mandarynce może promować syntezę kolagenu, co poprawia gojenie się ran i zmniejsza oznaki starzenia @pandoras_kitchen Tangerine peeling…the easy way! 🍊 #kitchenhacks #tangerine #tiktokgreece #howto #peeling #lifehackvideo ♬ Do It - Chloe x Halle Na opublikowanym w sieci nagraniu widzimy, jak najpierw nacina delikatnie owoc dookoła tak, by nie uszkodzić jego miąższu. Podążajcie wg tych wskazówek, a poradzicie sobie z nawet najbardziej oporną mandarynką: Podążając za powstałą linią, obierajcie jego obie części. Odetnijcie końce mandarynki. Na początku odetnijcie górną część mandarynki. Uważajcie, aby nie przeciąć jej miąższu. Teraz odetnijcie dolną część mandarynki. Wytnijcie wzdłuż szczelinę. Delikatnie pociągnijcie skórkę, aby uformować długi pasek.  Możecie...

Odchudzacie się? To warzywo, będzie dla was nieocenioną pomocą
Flickr
Newsy
Odchudzacie się? To warzywo będzie dla was nieocenioną pomocą
Lato to czas, kiedy większość osób myśli o zrzuceniu kilku nadprogramowych kilogramów. W tym dietetycznym zamyśle i jego efektywnej realizacji wesprze was pewne znane warzywo...

W okresie letnim łatwiej też zrealizować marzenia o idealnej wadze. Właśnie teraz macie dostęp do prawdziwej skarbnicy świeżych, sezonowych warzyw i owoców, organizm nie łaknie tak bardzo tłustych i treściwych potraw, a pogoda sprzyja spacerom i pływaniu.  Jak przyrządzać dietetyczną cukinię?  Szczególnie jedno warzywo jest dużym sprzymierzeńcem ludzi odchudzających się. Cukinia, bo o niej mowa, to roślina, która w 100 g zawiera tylko 17 kcal. Właściwości odchudzające zawdzięcza m.in. śladowej zawartości cukrów prostych oraz przeciwlegle dużej zawartości błonnika. Można więc sięgać po nią bezkarnie, będąc na diecie. Jest smaczna, pożywna i wciąż niedoceniana przez Polaków.  Cukinię można jeść na surowo. W tej postaci jest świetnym dodatkiem do sałatek. Jeżeli zależy wam na figurze, powinniście zrezygnować raczej z jej smażenia, natomiast możecie ją piec, grillować i gotować na parze. Doskonale smakuje faszerowana mięsem lub w towarzystwie innych pieczonych warzyw i fety.  Co takiego ma w sobie cukinia, że jej jedzenie odchudza?  Zawiera jod, który przyspiesza wasz metabolizm. Dzięki temu organizm jest w stanie spalić więcej tłuszczu.    Cukinia to źródło potasu, który zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie.  W porównaniu z innymi warzywami (nie mówiąc już o owocach) cukinia zawiera znikome ilości cukrów prostych, odpowiedzialnych za dodatkowe kilogramy.  Ma za to dużo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit. Dzięki niemu ciało szybciej pozbywa się toksyn. Powoduje on też uczucie sytości, dzięki czemu nie macie ochoty podjadać między posiłkami.  I co najważniejsze, zawiera bardzo mało kalorii. W 100 g tego warzywa jest zaledwie 17 kcal. ...